Много големи "демократи" се извъдихме, ама нещо се пропуска, че правото на протест (на кой за каквото му е дерт) - също е част от демократичните норми. Апропо - за същото няма изискване да можеш да протестираш, САМО ако имаш някакво по-добро предложение как да се случи нещото срещу което тръгваш да протестираш.
Съвсем нормална практика е оставка да бъде поискана на някой ЛЕГИТИМНО избран на даден пост, ако същият направи някоя особено голяма издънка докато го заема. И се счита за също толкова нормално в старите демокрации - тази оставка да бъде подадена. На никой не му хрумва да запъне крака и да каже: "Ааааа аз съм съвсем легитимно избран, оакан, или не - ще си изкарам мандата докрай, понеже съвсем законно и легитимно съм на това местенце".
Да не говорим, че в онези общества - оставка ти искат, не само за служебна издънка, ами и заради нещо направено в частния ти живот, което не допада на обществото, възмущава го (примерно си кръшнал на жена си, или си ударил шамар на детето си).
При тях това е възможно обаче, защото "моралът в политиката" - е отдавна наложена норма (дори и през зъби и с доза лицемерие - наложено е) и върховенство на закона - реално има. При нас не може да има, защото съдебната система е прогнила история и това не е просто обществена тайна, ами се знае в цяла Европа, че и по света (от всеки, който има някакъв интерес да комуникира с България).
На нас ни се обяснява вече месеци, че било абсурдно да се протестира с искания за "морал в политиката" обаче. Ма то това било нелепо просто! Не можело да има такива искания, несериозно било, трябвало да искаме други неща, ама това - не. Такова искане, било значело, че не сме знаели какво искаме... Брееее и що така?! Колко удобно.
За тях.
Та да седим и да си говорим какво било демокрация на теория, та да си въобразяваме как при нас ефект и то добър ще донесат същите действия, които го носят в една истински демократична страна, с функциониращи правораздавателни институции...е сън в лятна нощ. Или зимна. По избор.
В Броксел - неведнъж и развалени яйца и всякакъв зарзават са летели срещу сградата на Европейския парламент, но "странно" - там, "в сърцето на демократична Европа" дето се вика - никой не определя такива действия като агресия и насилие. Баси тъпанарите а?
Уж демократи, пък да не знаят кое е агресия. Добре, че ние сме по-наясно с тези неща и им реагираме адекватно - с изпращане на полицаи, които са повече на брой от тези дето протестират за нещо. Сигурно с цел да ги пазят да не се подлхлъзне някой протестиращ да се пребие на жълтите павета, влажно е вече, хлъзгаво е... Самоотвержени са служителите на реда - за косата ще те хванат, ако трябва, ама няма да допуснат да се контузиш.
Като се замисля така...онези дето са изобретили демокрацията всъщност - и те не я прилагат правилно. Взеха, че фалираха. Правителството им каза, че трябва да стягат коланите щат не щат - иначе ще се мре от глад. Повсеместно. Гърците обаче, казаха просто, че "офертата не им харесва" и като го обърнаха на агресия (ама те буквално и не с яйца и домати) - нЕма спирка. С месеци. Потрошиха парламента м'найсе пъти и какво ли не още, блокираха, окупираха, не работеха, затваряха граници, блокираха пътища, имаха правителствени кризи... ЕС им съска и тропа с крак - те на ЕС също и му показаха един голям среден пръст в общи линии, докато искаха от същия този ЕС пари да им оправя борчовете. И к'во стана накрая? Фалиралите гърци, с все орязаните социални привилегии (за нас техните орязани са някаква небъдна мечта) и сега си живеят много по-добре от нас, имат си много по-висок стандарт, ей так каакто са фалирали. Пък ние изпадаме в религиозно настроение по това време на годината (т.е. избива ни да се кръстим усърдно), в очакване на сметките за ток и парно, но пък за сметка на това "имаме стабилна макрорамка". Найс а?
Гърците като ги удари фалита имаха ли легитимно избрано правителство - имаха. Разкараха ли го с протести и вандалски прояви, при това несекващи - да. Вие чухте ли някой отнякъде да пили, колко недемократично се държали гърците, щото аз не съм. Те вайкаха ли се с "аууу ма то ся като бутнем тия и кои ще дойдат и к'во ще правим и к'во ще стане, то положението и без това "бузук"...". Ами не. Вилняха по улиците и викаха: "Тая няма да стане, защото на нас не ни харесва така и не ни устройва". Не съм чула в ни едно интервю с техен протестиращ, същия да предлага мерки как да си решат финансовите проблеми и к'вото и да било. Слушах само какво те искат и с какво не са съгласни и, че няма да отстъпят. И в общи линии - минимизираха значително щетите за себе си, просто защото не отстъпиха. Нито пък чух някой грък да се самообвини, че е в положението в което е, понеже сам си е виновен затова, понеже "години наред сам си бил избирал тези, които са забатачили така държавата, че да фалира". Нееее. Той не ги е избирал, за да правят батак я, не е виновен, че са се оказали калпави и не отстъпва бе! Иска си к'вото там си иска и точка. И с точно това поведение - в общи линии накараха ЕС да им "клекне" на тях, а не те на ЕС, какъвто беше първоначалният замисъл. А сега даже - си затвориха границите за бежанци от Сирия, щото тях просто не ги кефят такива люде. Ей така, както уж са в криза и са задължени на останалите 26 държави от общността - казаха им за пореден път "да не ги занимават" и си правят каквото им изнася и им харесва на тях. Както обикновено. А да пробва някой да ги натисне за нещо, което не искат и не им харесва - а да видим дали няма да протестират и да са агресивни.
Ама...не ставало с протести викате, до нищо не водели, то трябвало "конструктивно" и с "чакане на Михаля" да станат нещата и да се самооправят някак си. Ами и на мен ми се ще така да стане, ама съм убедена, че няма.