Чандра, не разполагам с официални данни, колко наши сънародници са емигрирали през последната година-две. Мога да споделя малко "лична статистика" по темата обаче...
От миналата година досега, в Англия заедно с жена си и двете си деца се премести моят зъболекар например. Потомствен е този занаят у тях - и баща му е стоматолог, къщата им е на 4 етажа по 100 кв.м всеки, на партера са двата кабинета (неговия и на баща му), пациенти са имали винаги, без пари не са останали... Ами бяха си дошли в България през лятото, доста си говорихме защо е взел такова решение - не намерих (за себе си) валиден аргумент да му кажа, че не е постъпил правилно.
Просто на човекът му дотегна да живее в ненормална държава, "да се блъска като вълна в бряг" и както и да върти и суче той лично - по-нормално за живеене не става. И по студентски протести е бил навремето и чинно е гласувал всеки път. Работата си гледаше съвестно, данъците си плащаше, две деца даде "в полза на положителния прираст"...е, какво да направи повече, че да стане нормално за живеене? Ми не става и това е. На него му писна да чака и "да дава време" на поредните "да сме ги видели какво ще направят" и просто си взе семейството и багажа и "напусна лудницата". Прав-крив - това направи и сега не съжалява за решението си. Съжалява само, че не го е взел по-рано.
Братовчед ми с жена си и двете деца - миналата година по това време също "напусна кораба-майка", по същите причини като зъболекаря ми. Нямат намерение да се връщат и те. През месец май - изпратих близка приятелка с мъжа й и детето й на летището. И те с еднопосочни билети. През август, изпратих друга приятелка със семейството й пак с еднопосочни билети. Преди дни научих, че още две приятелски семейства стягат куфарите и до нова година и на тях ще трябва да кажа "сбогом"... Това случаите напоследък само, колко други изпратих предишните години - дори не ми се броят.
Все по-малко приятели имам на територията на страната да ви кажа. Поне половината ми приятели от ученическите и студентските години - вече са в чужбина и никой не се е върнал, нито има такива намерения. Но планове да заминат правят повечето, които все още са тук.
Преди време много искрено и убедено подскачах на тема: "Ама като всички свестни и способни хора заминат оттук, кой ще се пребори тази държава някога да стане нормално място за живеене?" Не, че тази логика и сега не е валидна, но аз лично - вече никого не мога да упрекна, че си е вдигнал чукалата оттук, защото не желае целият му съзнателен живот да премине в гърч и седене в тинята. Още по-малко пък желае този на децата му да бъде такъв. То в исторически план може и да са "нищо време" 20, 30, 50, 70 години, да. Но за един човешки живот - това е време, което никой не може да си позволи да попилява в чакане на нещо, което може и да се случи, ама евентуално, пък може и да не се случи все пак. Засега - няма признаци дори да започва да се случва. Та вече не подскачам по темата, а все по-често си мисля дали аз самата не допуснах огромна грешка оставайки тук.
Боби, аз лично не разбирам вече, какво се опитваш да ни докажеш относно протестите? Че политически и финансови кръгове, още от деня след вота се опитват да организират такива и да ги яхнат в гонене на свои цели ли? Ами да, опитват и не са спирали и за секунда да го правят и в момента не спират. Това никой никъде не го отрича в този разговор. Което не означава автоматично, че много хора не са решили да протестират, защото им е дотегнало от игричките, далаверите и безочието на властта. Не, защото са някакви "тоталитарни мозъчета", които имат егати адския проблем да приемат изборът на другите хора. Ми то значи, след всякакви избори у нас тогава - трябваше тези, чиито фаворит не е спечелил, не е съставил правителство, или не е влязъл дори в НС - да хукват по протести и да митингуват с месеци и години, та до следващите редовни избори чак. Ей така, защото не приемат чуждия вот и "от проклетия" един вид. Пък аз такова нещо не помня да е ставало у нас, хем бая избори имахме вече. Подстрекатели има и отвън и отвътре, а "публичното говорене" по темата е точно такова и цели точно това внушение, което и ти изказваш: "Те протестират просто, защото не ги кефи, че БСП взе властта и не могат да се примирят с това". Непрестанно се измества фокусът в тази посока, като се игнорира с всички средства онова, което от първия си ден на улицата казват протестиращите: "Нямате грам политически морал, затова искаме да се разкарате!". Това Е причината на протестиращите да протестират. И от първия миг на техните протести - не се спря куцо, кьораво и сакато да им обяснява на тези същите хора, те аджеба за какво протестирали.
Егати. Значи аз съм на улицата, обаче целият свят, вкл. и ти знае по-добре от мен самата защо аз съм на улицата. Логично до немай къде.
Дали е смислено, дали ще се постигне нещо добро с тези протести, дали няма... аз изобщо не съм седнала да споря по повод "изхода" и "смислеността" на всичко това. Сигурно е безсмислено, ОК. Но дай да не обясняваме поне на хората по улиците какви са техните ЛИЧНИ причини да бъдат там и да ги "знаем" по-добре от тях самите, защото е просто нелепо. Тези хора, нямат никаква вина също така, че сред тях се намъкват постоянно и тихомълком "емисари" на една, или друга партия, или финансова структура и пробват нон стоп да изкривят и насочат нещата натам - накъдето на тях им изнася. Тези хора протестират И срещу това, но и на него не могат да реагират в крайна сметка. На човекът дето е рамо до рамо с теб на улицата - не му пише на челото кой и защо го праща, нито колко са му платили, за да подръчква множеството както е угодно на шефа му. Нито пък ти си виновна, когато такъв човек хвърли камък по полицай, с цел да стане меле и по всички новини да се врътне как протестиращите са "лумпени излязли с цел да се бият с полицията". Но благодарение на него и "колегите" му - и ти попадаш "в кюпа" накрая, все тая ти лично защо си излязла на протест и все тая, че не си хвърляла камъни по полицаите. И това, за което ти говоря, че се случва по протестите е само поредното доказателство за тяхната основателност. Срещу ей тези неща и прийоми се протестира, не срещу "гласуването на другите хора". Много от тези по улиците сега, бяха по улиците и февруари, когато на власт беше ГЕРБ. Тогавя явно са протестирали срещу вота на гласувалите за ГЕРБ, по твоята логика поне.