Аз цял живот учих езици, и добре ги научих, но сега за нищо не ми служат. Най-важна и полезна от основното учулище и гимназията ми се оказа математиката. В крайна сметка, езикът е само средство, и няма смисъл да се хвърлят усилия за усъвършенстване на средството вместо на същността.
От много непосредствен опит зная, че език се учи добре и бързо и на 20-25 години, щом се наложи. Може да е чрез интензивен курс в друга страна или една година живот и работа (без деца) в тази страна. Сигнус беше казала преди време умни неща за баланса и добре завършената личност. Нужно ли е да учат тези невръстни деца толкова езици за всеки случай, защото са като попивателни и не им пречи?
Извън работата, когато ми се е искало да се покажа умна и способна пред умни глави и интригуващи важни личности, най-полезни в общуването са ми били знанията за международна политика, наука и изкуство, не чуждите езици.
Знам, че в Европа и конкретно България чуждите езици са по-важни отколкото в САЩ, и че много от вас са се мъчили и така и не са овладели добре език, та затова... Но съветът ми е да дадете време и място на децата си да са деца, и да учат от всичко по малко вместо по много, и да прекарват вповече време с вас, за да им обясните как работи светът, какво знае и върши инженерът, програмистът, физикът, биохимикът, адвокатът, съдията, геодезистът, учителят, и за да могат после да изберат добре и разумно, без да си мразят живота заради учене, учене и пак учене. Горчи ми още, като се сетя колко ученолюбиво и трудолюбиво дете бях, а не знаех елементарни неща, когато избирах какво къде да уча - това е много лош капан, особено за добрите ученици, които могат всичко. Аз съм се зарекла дори един сертификат повече да не взема, ако иска изпити, толкова ми додея това къртовско учене.