Chandra, моля те...не изваждай от контекст. Не казвам, че нарушенията на другите нарушители са по-приемливи "по принцип". Беше казано точно и ясно в смисъла: натрупване на КРИТИЧЕН набор грешки, събития , случайности. Никого не оправдавам! Ни този дето уби дете, ни другите дето все още не са. И себе си не оправдавам, че не ми беше хрумвало, че знаци никой не базари, та да искам пустите саксии по-рано на онова място. Яд ме е, честно.
Пак казвам - аз ЖИВЕЯ тук, в това същото училище съм учила една година, разхождам се там с Дани често. Оказа се, че макар и бегло - познавам шофьора. Ще спестя обаче откъде и по какъв повод се сетих, че го познавам, че хич не е в негова полза в случая. Да кажем, че случката с Паоло е много логичен завършек на цялостното му поведение.
Местната власт - не може да направи нищо непозволено от централната власт. Точка. Да бяха сложили тия кашпи по-рано - днес да не го пишем това. Ок, за това са виновни - за друго - не виждам какво. Апропо...точно там имаше кашпи преди години, после кой ги махна не помня, нито защо...
Боби казва - малшанс. Да, така е. Малшанс е от 100 000 пили алкохол шофьори в САЩ - да те спрат теб точно и да те осъдят. Но те съдят и си носиш последствията. От всички които са нарушили правилата в тази зона - малшнас е, че точно Сапунджиев уби човек. Казвам човек, защото лично аз се дразня в такива кампании и разговори да се казва "децата" само, когато се отнася до всички хора. Нищо, че в случая наистина е дете жертвата. Майката на някое дете, загинала по подобни причини е не по-малка трагедия. Та той е бил, не съм му душманин, нищо лично. Но ако се измъкне с условна - извинявай, ама...егати "превенцията" това. Идеята на ефективните присъди е, че малшанс може да споходи всеки от нас и бива да не го правим тоя малшанс - БИГшанс. Затова се иска ефективна присъда, не от злоба и тъпотия някаква.
Баща ми кара огромен камион. Една вечер - пил с приятели, прибрал се, наспал се, станал, закусил, пил кафе, чувствал се перфектно и почти към обяд - качил се на колата си и тръгнал към базата им. Усещал се е в перфектна кондиция - ни да е имал махморлук, ни да му е лошо нещо - марулка. Спират го рутинно, духва на дрегера смело и спокойно...1,1 промила! Иска кръвна проба, убеден, че е грешка. На кръвната излиза - 1,0 промила. Случката е преди година. Да, малшанс е, да не е с умисъл, дори не е подозирал... Той е на 60години вече. След такова пиене преди 10 години - може би е разграждал по-бързо алкохола, сега вече - не, не го е знаел. Малшанс бе! Ама си му взеха книжката за 9 месеца, с това си изкарва хляба, грижи се за малолетния ми брат. Други доходи - няма, добре, че имаше спестявания да изкарат периода.
Имах възможност (по сещаш се какви механизми) - това да му се размине. Знам, че не е било нарочно хем, но не му помогнах да му се размине. Бях изкарана лошата дъщеря, дето не й пука. Напротив - пука ми, затова и не му съдействах да се измъкне. Не го искам мъртъв, не искам да убие никого заради "малшанс + алкохол". Щом човек на 60 години, след едно отнемане на книжка за 9 месеца сега НЕ СМЕЕ да близне 24 часа преди да кара - значи файда има. Аз цял живот имах баща пияница, в битова план - нямаше спиране съшия. Ама виж пъй - като сработи просто ЗДП веднъж спрямо него - о, чудо!
Не говря за САЩ, за Германия....При НАС е толкова разграден двор, че вярвам наистина, че прилагането на наказания СЕГА си имат мястото, функцията и ефектите, които искаме. Като ги постигнем същите - няма да има нужда да прилагаме редица текстове.