Вършец е курорт, "национален минерален" повече от 100 години
Алекс, а по соц-а хората с куфари спяха по ливадите на палатка 2-3 нощи, че да се освободи стаичка в квартира, за хотелите дума не можеше да става.
Вкл. в моята къща беше пълно с наематили по цяло лято. Не е до липса на традиции. Моята къща е бивш хотел апропо, строен през 1923 година и в него е отсядал Атанас Буров и други видни личности от онова време. Та откъм традиции в "курортното дело" - никак не си права, в исторически смисъл поне. Не отричам обаче, че беше ужасно западнало последните години, на мен ми се свиваше сърцето от гледката, по обясними причини. Но сега се прибрах щастлива оттам
Много се колебах дали да си продам къщата миналото лято, защото до 10-ина години - Вършец, ще стане по-скъпа и предпочитана дестинация (отново) от Велинград и Хисар, гаранция. За капак е и на 90 км. от София. Но на мен ми е далече за уикенди, та...продадох. Хотел ми ляга по-изгодно от 50 000 за ремонт + ежегодна поддръжка, данъци и пр., че да ходя там 10-ина дни годишно. А и нямам време да се разправям с отдаване под наем на имот там, с цел печалба.
Проблемът стана след демокрацията. Пътищата дотам бяха ужасни, ликвидираха се почивните бази на предприятията, защото и самите предприятия ги нямаше вече. Хотелите западнаха и така беше близо 20 години. Голяма част от населението хукна да работи по чужбина, сега малко по малко се завръщат разбрах. В последните няколко години обаче - предприемачи изкупиха апетитни имоти на безценица, вдигнаха лукс хотели, подбраха си персонал и нещата потръгнаха, при това добре. И все по-добре ще стават. Да, няма как "за една нощ" да се върне това, което беше навремето.
Сега като има 4 лукс хотела, които са фул, взеха и заведения да отварят - нромално. Иначе за кого да ги отварят, в този беден регион. Парите следват туриста все пак
Велингард си е чиста проба село, а в "Гранд хотел Велинград" (където съм била многократно) за 200лв. нощувка, не ти предлагат нищо повече от въпросния хотел "АТА" (в който платих 68лв. за двойна стая, за трима души + закуските). Отделно, че базата на "Ата" е много по-нова, с много по-добър външен басейн + огромни зелени площи за децата. Което в "Гранд"-а го няма за близо 3 пъти повече пари на нощ.
Напълно достатъчни са хотелските заведения и тези из града, за един едноседмичен престой да кажем, за спокойна почивка. Да, не е като морето с бар и кръчма на всяко кюше, но там не е и такъв вид дестинация. Оказа се, че все пак има и дискотека на центъра, а в моя хотел има пиано-бар, ако ти се доще и нощно излизане - не е като да няма и това.
В околността има и къде да се ходи. Клисурския манастир е на 13 км., пещерата "Леденика" е на 18 км. по един от маршрутите, има и други местенца, които знам от дете, ако някой има интерес - ще му обясня кое и къде.
rumyanau Специално питах за водата във външния, защо и там не е минерална. Първата година и там била, ама тя е 32 градуса и се оплаквали клиентите, че в жегата - реално няма къде да се разхладят, ами "плуват в чай". Ти си виждала, че външния и вътрешния са в съседство, та са решили по тази причина - външния да го пълнят с нормална, студена вода, а вътрешния с минерална, та клиентите да имат избор. Външният има и нагреватели и сега като беше много хладно и дъжделиво - бяха ги включили, за да не е ледена водата. Вечер се виждаше как излиза пара от външния, мисля, че до 24 градуса го докараха.
Обаче на хотел "Медикус" тази година отвориха външните басейни - те са с минерална, ако ти е важно това - той е опция, на центъра е, не е по-малко лукс и мисля, че цените са сходни.
Подчертавам, че се върнах преди няма и два дни от Вършец - и каквото пиша е актуалната ситуация в момента.
П.П. Ако някой от вас има право да почива по НОИ - гледам, че една страхотна сграда има, казаха, че работели по НОИ, има си басейни и там, пък срещу нея има чисто нова детска площадка, това лято е открита.