Добър вечер
позтървах ви последните дни
тази седмица падна голяма дегустация
, цели 12 ястия
може да ви е писнало, който не обича ядене да подминава, но
имам два фаворита - уникално балансирано вкусни /гулаша и Строганов/ и едно за разведрявка от днес
Месо гулаш - продукти за 2 порции; - св.месо се нарязва на кубчета по 35-40гр. /4броя в порция/, в случая свински медальони от бон филето, почистено от ципата, нарязани кръгчета 1,5 см. Месото се овкусява със сол и черен пипер и се запържва заедно с 60гр. ситно нарязан лук. Следва доматено пюре 10гр., червен пипер 2гр., вода 300мл., червено вино 10мл. Подправя се бульона със сол, даф.лист, бахар, чер. пипер на зърна. Задушава се до омекване на месото, към края още 10мл. вино, 1 скил. Счукан чесън, кимион на вкус. По необходимост се сгъстява с 8гр. брашно размито с вода.
Отделно се приготвят картофи соте: 300гр. картофи, обелени и нарязани на едри кубчета се варят в подсолена вода /целта е солта да ги стегне и овкуси/ да останат леко твърди. Разтапя се масло в тиган с голяма площ, запържва се 1 скил. чесън /впоследствие се вади/, добавят се картофите и се запържват за кратко. Не се слагат други подправки за да не си променят вида и цвета картофите. Порционира се в чиния върху картофите се подрежда месото, отстрани соса, поръсваме с магданоз.
Месо Строганов или префърцуненото бьоф Строганов /за разлика от други рецепти с това име, които съм гледала тук с малко продукти ефекта страхотен/ – 2 порции; - по рецептурник месото е телешко филе, тук е с пилешко нарязано на ивички с дължина 6-7см. Ширина 0,5см. Овкусява се със сол и черен пипер, панира се в брашно /хубаво се изтупва месото от брашното/ и се запържва в олио на порции. В същата мазнина /ако се утаи брашно от пърженето на месото се маха/се запържва лук на ситно 30гр. + дом.пюре 10гр. и брашно 15 гр. Разрежда се с 250мл. вода /ако се наложи се долива/ и се задушава. Връща се месото в кипналия сос за дозадушаване. Добавя се готварска сметана 120 мл. В рамките на броени минути получаваме месо в сос като гъста боза. Сваля се от огъня и се добавя 10мл. изцеден лимонов сок и разбъркваме. Соса е много апетитен, нито с цвят на сметана, нито доматен, смесица от всички съставки, лимона е завършек - усеща се без да доминира. Порционира се в гювечета по възможност стъклени или голяма йена. Някой го мързеше да търси съдинка и го лепнахме в глинено, така се губи ефекта от вида на ястието.
Отгоре се поставя картофена слама и се запича до кипване. Сламата както се вижда от снимката беше изтървана във фурната, бяха забравени предпазните мерки да се покрие вече изпържения картоф. Сламата стана от 300 гр.картоф като половината беше изядена още в при пържене.
Друг вариант е да се настържат варени картофи, леко поръсени със сол, чер.пипер, настърган кашкавал и малко масло – запичаме. Вкъщи направих ястието по начина с варения картоф, получи се доста добре.
Според версията за произхода на ястието дъртия граф Строганов бил без зъби, но голям чревоугодник, затова готвача нарязал наситно месото, според друга версия графа ял, плюскал и когато внезапно дошли гости били останали само две пържоли, готвача излязъл от положение като ги претворил в ястие. Когато го опитах в този вид, заложих на втората версия.
Пилешко филе със синьо сирене и броколи – за две порции; - 100гр. броколи /ако са сурови се пошират/ се накълцват на ситно, добавя се 20гр. синьо сирене + 1с.л. смлени орехи и сместа се омесва добре като пастет. Пилешкото филе /1/2 пеперуда за порция/ се овкусява – сол, чер.пипер. Прави се отвор от дебелата към тънката част на филето, колкото позволява. Пълни се с плънката, забожда се отвора с клечки за зъби, панира се в брашно и се пържи.
Сос – 100мл. сметана +20 гр. синьо сирене хомогенизирани на водна баня.
Гарнитура – задушени броколи /по 100гр. на порция/ запържени в масло, овкусени със сол, чер.пипер, лим.сок Броколите се получиха много добре, леко хрупкави.