0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Смях, раздумка и кафенце - 8
« Отговор #40 -: Януари 17, 2015, 08:01:03 am »
Добро утро!! Събота е и закуската се полага да е в леглото :lol:! Навън има гъста мъгла,което предвещава топъл ден.  :)Това не може да не вдига настроението,нали? :D
/www.mamaibebe.com][/url]
*
« Отговор #41 -: Януари 17, 2015, 09:05:20 am »
Колкото и да е топъл, настроението ми само с мъглата може да се повдигне  :lol:
Благодаря за чудното кафе Рачо!
*
« Отговор #42 -: Януари 17, 2015, 09:34:11 am »
Добро утро.
Рачо, хубава закуска и кафе, че и в леглото. Благодаря, че се грижиш така добре за нас! :D
Тази сутрин и мен ме изненада мъглата, обаче неприятно. Студено е, но се надявам като се вдигне да се стопли.

Честит Антоновден!
Да са здрави, усмихнати и щастливи всички именици!

"Единственото изкушение, което никой никога не е успял да победи, е надеждата."
Ромен Гари
*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
« Отговор #43 -: Януари 17, 2015, 16:27:31 pm »

"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*

Pesheck

• *
  • 5861
  • Туй аз няма да го търпя и толкоз!
« Отговор #44 -: Януари 17, 2015, 17:07:16 pm »
Ууууу, Мели, направо съм красавица! :lol:
« Последна редакция: Януари 17, 2015, 17:08:48 pm от Pesheck »
*
« Отговор #45 -: Януари 17, 2015, 23:16:03 pm »
Добър вечер  :)
позтървах ви последните дни

тази седмица падна голяма дегустация :), цели 12 ястия
може да ви е писнало, който не обича ядене да подминава, но  :lol: имам два фаворита - уникално балансирано вкусни /гулаша и Строганов/ и едно за разведрявка от днес

Месо гулаш  - продукти за 2 порции; -  св.месо се нарязва на кубчета по 35-40гр. /4броя в порция/, в случая свински медальони от бон филето, почистено от ципата, нарязани кръгчета 1,5 см. Месото се овкусява със  сол и черен пипер и се запържва заедно с 60гр. ситно нарязан лук. Следва доматено пюре 10гр., червен пипер 2гр., вода 300мл., червено вино 10мл. Подправя се бульона със сол, даф.лист, бахар, чер. пипер на зърна. Задушава се до омекване на месото, към края още 10мл. вино, 1 скил. Счукан чесън, кимион на вкус. По необходимост се сгъстява с 8гр. брашно размито с вода.
Отделно се приготвят картофи соте:  300гр. картофи, обелени и нарязани на едри кубчета се варят в подсолена вода /целта е солта да ги стегне и овкуси/ да останат леко твърди. Разтапя се масло в тиган с голяма площ, запържва се 1 скил. чесън /впоследствие се вади/, добавят се картофите и се запържват за кратко. Не се слагат други подправки за да не си променят вида и цвета картофите.  Порционира се в чиния върху картофите се подрежда месото, отстрани соса, поръсваме с магданоз.

Месо Строганов или префърцуненото бьоф Строганов /за разлика от други рецепти с това име, които съм гледала тук с малко продукти ефекта страхотен/ – 2 порции; - по рецептурник  месото е телешко филе,  тук е с пилешко нарязано на ивички с дължина 6-7см. Ширина 0,5см.  Овкусява се със сол и черен пипер, панира се в брашно /хубаво се изтупва месото от брашното/ и се запържва в олио на порции. В същата мазнина  /ако се утаи брашно от пърженето на месото се маха/се запържва лук на ситно 30гр. + дом.пюре 10гр.  и брашно 15 гр. Разрежда се с 250мл. вода /ако се наложи се долива/ и се задушава. Връща се месото в кипналия сос за дозадушаване. Добавя се готварска сметана 120 мл. В рамките на броени минути получаваме месо в сос като гъста боза. Сваля се от огъня и се добавя 10мл. изцеден лимонов сок и разбъркваме.  Соса е много  апетитен, нито с цвят на сметана, нито доматен, смесица от  всички съставки, лимона е завършек -  усеща се без да доминира.  Порционира се в гювечета по възможност стъклени или голяма йена.  Някой го мързеше да търси съдинка и го лепнахме в глинено,  така се губи ефекта от вида на ястието.
Отгоре се поставя картофена слама и се запича до кипване.  Сламата както се вижда от снимката беше изтървана във фурната,  бяха забравени предпазните мерки да се покрие вече изпържения картоф. Сламата стана от 300 гр.картоф като половината беше изядена още в при пържене.
Друг вариант е да се настържат варени картофи, леко поръсени със сол, чер.пипер, настърган кашкавал и малко масло – запичаме.  Вкъщи направих ястието по начина с варения картоф,  получи се доста добре.
Според версията за произхода на ястието дъртия граф Строганов бил без зъби, но голям чревоугодник, затова готвача нарязал наситно месото, според друга версия графа ял, плюскал и когато внезапно дошли гости били останали само две пържоли, готвача излязъл от положение като  ги претворил в ястие.  Когато го опитах в този вид, заложих на втората версия.

Пилешко филе със синьо сирене и броколи – за две порции; -  100гр. броколи /ако са сурови се пошират/ се накълцват на ситно, добавя се 20гр. синьо сирене + 1с.л. смлени орехи и сместа се омесва добре като пастет.  Пилешкото филе /1/2 пеперуда за порция/ се овкусява – сол, чер.пипер. Прави се отвор от дебелата към тънката част на филето, колкото позволява.  Пълни се с плънката, забожда се отвора с клечки за зъби, панира се в брашно и се пържи.
Сос – 100мл. сметана +20 гр. синьо сирене хомогенизирани на водна баня.
Гарнитура – задушени броколи  /по 100гр. на порция/ запържени в масло, овкусени със сол, чер.пипер, лим.сок Броколите се получиха много добре, леко хрупкави.

« Последна редакция: Януари 17, 2015, 23:19:07 pm от Тара »
*
« Отговор #46 -: Януари 17, 2015, 23:56:28 pm »
Пеше, Смайлито е живите мощи и няма нужда да отслабва. Чак се чудя как го разнася непрекъснато това все по-тежащо бебе.

*

elle22

• 1645
  • La donna `e mobile ;)
« Отговор #47 -: Януари 18, 2015, 05:31:42 am »
rtfrtf, аз пък имам един арменски ликьор  :) от едни наши приятели  - домашно приготвен, много вкусно нещо ...  Наздраве   

Или ще да е яйчен, или пък вишновка. Или приятелите ти са ми рода  :lol:
*
« Отговор #48 -: Януари 18, 2015, 08:09:52 am »
Добро утро!! Аз ли съм пак дежурен по кафето..... :o!! Е ,не ми казвайте ,че никой не става по-рано от 9ч. 8O? Май нещо се разглезихте.... :wink:! Айде,кафенце и закуска в леглото? От мен да мине,но излежаването е грях :lol: :lol:.
*
« Отговор #49 -: Януари 18, 2015, 11:56:23 am »
Рачо, Благодаря за кафенцето и закуската.
Явно всички са го подкарали неделно  :D . Аз станах рано (като за този ден от седмицата), но от сутринта се занимавам с разни неща и чак сега влизам да ви чета.

След вчерашния Антоновден, днес да почерпят всички Атанасовци и Атанаски. Здраве, успех и благополучие на празнуващите!
"Не ми казвай, че небето е лимитът, след като има стъпки на Луната."
"И все пак, докато имам дъх, топя ледените цветя по прозорците си, защото имам душа, която не може да не се надява.”
“Sad birds still sing.”
« Отговор #50 -: Януари 18, 2015, 14:20:15 pm »
Днешното кафе и закуска са направо трепач, Ра4о  :P

Пеше, Смайлито е живите мощи и няма нужда да отслабва. Чак се чудя как го разнася непрекъснато това все по-тежащо бебе.
ахахах  :lol: Много ми хареса сравнението  :lol:

Смайл, давай му от хляба  :lol:
Още не яде пшеница, само ръжени сухарчета.
*
« Отговор #51 -: Януари 18, 2015, 15:21:30 pm »
Рачо, не ставаме в 9, но и в къщи кафето мъжът ми го носи  :oops: :lol: в момента не в леглото, че имам един малък мъж, който си мисли Първо: че е Нашето легло и Второ: Замества трамплин  :lol:

С тия зодии може да сънувам кошмари  :lol:

Смайл, дай му хляб на човека бе  :lol: моя още не яде корички или по-сух хляб, само меко.
*
« Отговор #52 -: Януари 18, 2015, 15:35:42 pm »
Забравих пак..... :( Честит имен ден на всички именници! От здраве да не се отърват!! :D тара,тия рецепти са убиец,а и добре изглеждат. :D
« Отговор #53 -: Януари 18, 2015, 15:38:18 pm »
Рачо, не ставаме в 9, но и в къщи кафето мъжът ми го носи  :oops: :lol: в момента не в леглото, че имам един малък мъж, който си мисли Първо: че е Нашето легло и Второ: Замества трамплин  :lol:

Смайл, дай му хляб на човека бе  :lol: моя още не яде корички или по-сух хляб, само меко.

Ех, блазе ти  :oops:  :P Моят мъж не понася миризмата на кафе. Много рядко ми прави. Само когато трябва да ме събуди в добро настроение ..ахахах :)

Ами леглото е и негово разбира се :) Нали ви е наследник :)

М-и, скоро ще му дам и хлебче. Ама черно мисля, че ние вкъщи правим само 100% пълнозърнесто. А то си е твърдо по принцип. Сухарчето много го харесва.
*
« Отговор #54 -: Януари 18, 2015, 15:44:27 pm »
Здравейте!
Честит имен ден на Насковците! :D Да са живи и здрави!
Да ви почерпя за здравето на моя пораснал любим.
Наздраве!

"Единственото изкушение, което никой никога не е успял да победи, е надеждата."
Ромен Гари
*
« Отговор #55 -: Януари 18, 2015, 17:12:49 pm »

Ех, блазе ти  :oops:  :P Моят мъж не понася миризмата на кафе. Много рядко ми прави. Само когато трябва да ме събуди в добро настроение ..ахахах :)

Ами леглото е и негово разбира се :) Нали ви е наследник :)

М-и, скоро ще му дам и хлебче. Ама черно мисля, че ние вкъщи правим само 100% пълнозърнесто. А то си е твърдо по принцип. Сухарчето много го харесва.
Моят не би посмял да ме остави без кафе  :lol:
За хляба нямам представа дали е едно и също да захраниш с пълнозърнест или бял, мисля че рано или късно и до белия трябва да стигнете де :) На мен зорът за хляба ми беше първо да е ял и второ-да мога да дам бисквитка ако се наложи или иска ( до 2г бисквити не искаше де, хляб до 3).

А леглото съм склонна да го отстъпя ако ще постигна желания ефект  :lol:

Честито на именниците! И аз пропускам празници  :?
*

Pesheck

• *
  • 5861
  • Туй аз няма да го търпя и толкоз!
« Отговор #56 -: Януари 18, 2015, 18:42:05 pm »
Честит имен ден на Насковците и Атанаските! Да сте ни живи и здрави!
*
« Отговор #57 -: Януари 18, 2015, 21:25:35 pm »
Весел празник, Теди♥♥    :D
честито на всички, които празнуват днес!

Наздраве (с моя ликьор :)) - за ваше здраве!   :D

... аз пък имам един арменски ликьор  :) от едни наши приятели  - домашно приготвен, много вкусно нещо ...  Наздраве   

Или ще да е яйчен, или пък вишновка. Или приятелите ти са ми рода  :lol:

еей как позна  :lol:, вишновка, elle22  :)

*
« Отговор #58 -: Януари 18, 2015, 21:58:48 pm »
Наздраве за имениците! Да са живи и здрави! Весел празник и на Теди!

Аз днес се увъртях в домакинстване, но сколасах да изгледам "Теория на всичко". Прекрасна игра на Еди Редмейн. Много талантливо момче. Дано спечели Оскар.
*
« Отговор #59 -: Януари 18, 2015, 22:00:05 pm »
Тара, благодарности за новите рецепти, не съм от най-добрите кулинарки  :), да не кажа никак не съм  :lol:, та затова много харесвам подробно описани рецепти  :D, твоите ще ги пробвам  :).