Marsi, като гледам покрай снимките с кафенцето вашия двор, точно за такова място и аз си мечтая Ние си харесахме един парцел, но сега се пазарим за цената. Ще видим дали ще ни се получи.
Смайли, това е страхотно
, не е много лесен такъв избор, но ще си намерите вашето местенце
, желая ви много късмет
!
Щях да разказвам за плюсовете и минусите да се живее на село
.... При нас преместването стана някак постепенно и бяхме напълно наясно, че точно това искаме. Имаше няколко години, в които приключвайки работната седмица, идвахме тук, за да почиваме. Къщата не беше довършена и ни отне време да я пригодим горе-долу за живеене. И сега има още много недовършени неща, но явно така е с къщите
. А нашата е мъничка, да не си помислиш, че е някакъв голям строеж, но все има нещо за дооправяне - по самата къщата (отвътре, отвън), по двора, край няма .... И това е една от големите разлики с апартамента.
Много по-голям ангажимент са: канализацията, отоплението, покрива и комините (да не влизам в подробности
, често има изненади), отделно поддръжка на улицата. Снегът зимно време се чисти само по главната улица, от там нататък всеки си чисти (ако иска
). Ние сме на баир, често снегът се утъпква и заледява (зависи от зимата, тая е добре), случвало се е да не можем да се изкачим до вкъщи, оставяме колата на главната улица.
Имало е случаи да сме така затрупани, че да не можем да тръгнем на работа, тогава пренасрочваме ангажиментите за други дни и така.
Добре че работата ни е така организирана, че сме на доста свободен график, ако трябваше всяка сутрин да съм примерно в 8.30 на работа, щеше да ми е много притеснено. Гледаме да избягваме тръгването рано сутрин, за да избегнем трафика, затова пък често се прибираме много късно. Но аз лично предпочитам такъв работен график, мога да работя много повече от 8 часа и предпочитам да свърша повече работа за няколко поредни дни (дори да са повече от нормална работна седмица), а след това да има няколко почивни.
Според мен е много важно и двамата да сте шофьори. Особено наложително е с дечицата. Ако се разчита само на таткото да закара всички навсякъде, ще бъде доста трудно.
Аз само неудобствата изредих
, но май другото е ясно
, това което ни е привлякло тук и нямаме никакво желание да се върнем в София
. Във Витоша сме (на около 1000м. надморска височина), добре ни е да си обикаляме наоколо, има много възможности (горички, полянки, езеро), или просто да си стоим вкъщи, чудесно е
!
Друго какво. Принципно дворът е голям ангажимент. Добре дошло ми е това, че тук почвата не е хубава и не става за градина, да не се чувствам неудобно, че не я мога тя работа
. Имаме много малка градинка с цветя, а в останалата част засадихме плодни дръвчета и сме ги оставили да се развиват както искат
.
Това се сещам засега. Има важни неща, които трябва добре да се изградят още в началото. Примерно, по отношение на терена (да не се задържа вода около къщата), наклон на водопровода (пак да не се задържа вода някъде, предпоставка за замръзване и спукване на тръби), отоплителната система (ефективна и безопасна). Пътеките ни са с камъни, вижда се малко на снимката (ако е гладка повърхност, често се получава заледяване, направо пързалка, не може да се задържиш по никакъв начин). Също правилното място и ширината на комините, за да дърпат добре (и тук имахме едно неудобство, което дълго време се чудехме как да го разрешим). Но пък си струваше провокацията
, получи се добре накрая.
Ако нещо конкретно те интересува, ще пиша още.