мдаа, много простотия има по тоя свят, мнооого! Извинявам се все пак, че ти е приятелка.
Кати, приятелка - силно казано, по-скоро добра позната, с която се виждах често по едно време, заради работа основно. Пък тя простотията знаеш - по хората ходи обичайно, не съм виждала да полазва растения и животни.
При всички случаи - такова поведение, като нейното ми стои меко казано сбъркано, не само защото с малко бебе, за което има притеснения не отива при лекар, ами при някаква баба в някакъв квартал. Просто не ми се вързва някой да е религиозен уж, в достатъчна степен, за да се съобразява с църковния канон за едно и друго и излизайки от църквата - следващото му действие да е да отиде при някакви...шамани. Според църквата - разните там врачки, баячки, да не говорим пък за "ходжи" си хортуват с дявола. В едни по-ранни времена - бая такива са приключили на кладата... Явно както много други неща в обществото и държавата ни и на тема вяра/религия сме си "бамбашка" ние. Някакъв гювеч от религиозност (ама не съвсем) + суеверия + "абе за всеки случай..." с тази мома, дето я споменах имам предвид. Ама хора - всякакви, кой каквото го влече.
Аз понеже съм "старомодна" на тема превенция на болестите, винаги когато мога - следвам известните от време оно правила по темата "как да минимизираме риска от зарази". Те и сега здравните власти препоръчват същите неща де. И това не е случайно. В този сезон, а да не говорим когато вече има и обявена епидемия (грипна обикновено) - няма нищо по-добро от това, контактите с хора (потенциално всеки може да те зарази) да бъдат сведени до неизбежния минимум. И преди да имам дете се пазех по този начин (доколкото можех), след като се роди той - съвсем. А и оставайки си с бебе у дома, реално нищо не ми налагаше да ходя еди къде си, или да се видя непременно с еди кого си (както е когато човек работи) и ми беше още по-лесно по този въпрос, когато обстановката го налага. Ходене и приемане на гости, ходене на кино, МОЛ, детски кът и изобщо места където се събират много хора - отпадат, че да ми е мирна главата и това е. В този смисъл - църкви и манастири са от местата, където също има голям "пътникопоток" и по тази причина бих ги избягвала, особено пък с много малко бебе, което е на дни, или месеци. Излишен риск е от моя гледна точка, за да го поема заради доста съмнителен "резултат". В тази посока изобщо засегнах темата напред, а не кой в какво и защо вярва и дали. Това последното изобщо не е моя работа, или на когото и да било де - това са си лични възприятия, усещания и не ми е тема, поне тук де. Може да пооспамя другаде по тези въпроси.
Просто използвам случая, за да напомня, предвид сезона в който вече влязохме, че не сме съвсем безсилни, да се опазим здрави - нас и децата и то чрез съвсем "конвенционални" мерки.
Понеже аз съм с по-големичко вече дете, от 10-ина дни приятелки и познати с бебета, или доста по-малки деца ми почупиха скайпа, телефона и чата във ФБ с въпроса: "Какво да давам за имунитет? Ти какво даваш?". Отговорът ми, че няма вълшебни средства гарантиращи здраве и да не се набутват с десетки и стотици (понякога) левове за коластри, водорасли, мед от манука и к'ви ли не сиропчета и не, не давам нищо аз - не беше посрещнат добре де.
Като казах на една майка с 3-месечно бебе, да спре да го разхожда в МОЛ-а и като започнат гриповете - този "хан" дето е у тях през вечер - на мъжа й 10-ина приятелчета и купони - също да се поспре - последва някакво яко джаскане и възмущение. Тя не можела да ходи по студа (т.е. на открито) с количката, тъпо й било по цял ден в къщи само с бебе, имала нужда от социален живот, не можела да се ограничава, аз не съм била разбирала... Нима?
Разбирам не, ами пушек се вдига, ама въпрос на приоритети както се казва. Моите са да избегна поредния АБ, ако мога и болницата да я гледам само отвън. За тези цели - вълшебства не са измислени, независимо дали ни харесва, или не. Казвам каквото знам по темата и за каквото съм сигурна, че работи и има файда. Пък кой каквото иска да прави и ако иска да слуша и да ползва опит наготово - то не е задължително.
Пък как обичам на мен точно някоя ей такава, да ми заобяснява каква адска мъка е гледането не бебе, хем с тати до теб + 2 две баби 24/7 на разположение - да не ви разправям.
Цял ден спи и зяпа сериали, даже не чисти и не готви, не кърми също така...ми то нормално да ти доскучае наистина. Нямала социален живот жената вече три месеца, изнервяла се, щяла да се побърка... То, ако беше толкУ лесно да се побъркаш - аз да съм се преселила в Карлуково още преди няколко години.
Като си комуникирам понякога с ей такива лигочи, наистина се моля за тях, да не изпадат в моето положение, че ще е наистина мътна и кървава тогава.
м-и Дани е февруарско бебе, откакто си го прибрахме у дома - държах го по едно боди с дълъг ръкав, долнище на анцуг и чорапки. (за ужас на свекърва ми
) У нас е топло, у вас също е доста топло доколкото знам, та няма да има нужда да ги навличаш девойките. Гащеризончетата с ританки ми останаха неползвани в общи линии, облякох му няколко само за снимки, че бяха много сладурски дизайните и ги подарих така неносени. Просто при смяна на памперс ми беше много по-удобно да не събличам съвсем бебето, а да сваля панталона, да сменя и да го сложа обратно. Ако смяташ върху бодитата да слагаш и друга дрешка - можеш да вземеш от всички чешити и с къс ръкав и тип потник.
Хубав ден на всички!