А, в другите държави Марго - няма такива филми като две години платено майчинство. Примерно. Но за сметка на това има нормални доходи за учили, квалифицирани и желаещи да работят хора. И родителите имат избор по тази причина. Ако решат единия да си стои у дома с децата - има оправяне само със заплатата на другия. Ако решат и двамата да работят пък - у дома влизат две заплати и съответно има с какво да си платиш за помощ при отглеждането на децата. Не, че и на тях им е лесно, въпреки по-високите доходи, но поне не им е невъзможно да се справят. Пък у нас често е второто както знаеш.
Държавата там подпомага отглеждането на деца в детските заведения, ама помня за Англия конкретно, като се премести братовчед ми със семейството си нещо относно ДГ за малкото. Първата година жена му не работеше. И малкият им син ходеше на градина, безплатна, ама за някакви часове на седмица, не както у нас целодневно. С цел да се интегрира, социализира и пр. Та в този период жена му беше мега изнервена, само се караха, постоянно крещеше по децата и за най-дребното... И я попитах защо не го праща на ДГ по цял ден, големия си е на училище и нали...барем през деня да си лекува нервите на тишина и спокойствие. И ми обясни, че след като тя не работи, ако иска целодневна градина за малкия - трябва да плащат. Не помня сумата, ама не беше символична де. Т.е. тя държавата се грижи детето ти да не бъде лишено от социални контакти, обучение и пр., ама като си фри и си седиш у дома - не ти го гледа цял ден безплатно пък ти да пляскаш баджак и да пиеш кафенце. Или ако искаш да го правиш това - си плащаш чинно за тая раУта.
У нас нали знаеш как стои същият въпрос? Особено в големите градове, начело със София където няма и няма места по държавни ясли и градини - немалко деца, чиито майки си седят цял ден у дома, или по кафетата биват приети. Пък за децата на работещи, или поне искащи да работят майки - места няма и опцията е да седиш безработна, или частно детско заведение. Чиято месечна такса често е колкото заплатата ти, или над нея дори. Та недомислена ни е и тук системата де.
Цитирам едно от исканията на сегашните протести:
4. Осигуряване места за всички деца в общински и ведомствени детски ясли и градини,задължаване на общинските власти да изплащат временно компенсации на всички родители, чиито деца, над 2 год. възраст, въпреки подадено заявление, не могат да бъдат приети в общински детски ясли и градини.Осигуряване на места за ВСИЧКИ деца т.е. без оглед родителите на тия деца работят ли, не работят ли, имат ли намерение да работят... Ами прощавай, ама те тия детски заведения се изграждат, поддържат и издържат от данъците на всички хора, вкл. тези без деца, вкл. тези с големи деца... И откъде накъде всички да са длъжни да спонсорират отглеждането в държавна на ДГ на едно дете като моето, щом аз си седя по цял ден в къщи все пак и мога лично да се грижа за него м? Аз конкретно - не седя в къщи, защото така ми харесва, но познавам доволно много майки, които не работят защото не искат, а не защото не могат. И децата им са си цял ден на общинската градина, срещу символична месечна такса, наред с децата на тези дето по цял ден блъскат за МРЗ и плащат и те същата такса като другите. Та ся пък видиш ли ти - искали компенсации в КЕШ тия майки, ако са си подали заявлението, ама няма място в детското заведение за тяхното отроче. Та, ако това се приеме (много ясно, че няма) - някоя като мен, освен че пляска баджак в къщи, даже и пари в брой да й даваме за тази "дейност"? Ми не е нормално това и не е редно. И го коментирам, като илюстрация просто какви искания се издигат. Хем тъпи и необосновани, хем и реално неизпълними де.
Що не искат примерно да не е приема два пъти в годината, а всеки месец да може да се приемат деца? И да са с приоритет тези от семейства, в които и двамата родители са работещи т.е. няма кой да се грижи за детето у дома. Така, ако си намеря работа аз този месец и си подпиша договора, прилагам го към документите, които подавам за място в детско заведение, ако имаше прием всеки месец и моето дете се приема преди тези на неработещи майки. Айде в периода 2-3 седмици между наемането ми на работа и реалния прием на детето ми - все някак ще се оправя. Таткото ще вземе отпуска, някоя баба, ако толкова няма чалъм - мога с бъдещия работодател да се договоря, да не почвам "от утре". Такива искания няма, не е имало никога, сама четеш какво се иска в момента. За всички, та за всички, че те всички били деца и били равни и пр. Те са равни, ама родителите им често не са в еднакви позиции за каквото и да било и това бива да се отчита в тези случаи. За децата на майки като мен - що не е като в Англия? Държавна градина - може, ама за по 2 часа, три пъти в седмицата, то е тип забавачка - песнички, игри, социализация, за да не е лишено детето. Оттам насетне - плащаш. Ако искаш.
Компенсации искали другарките, в брой. Брех!
2. ОБВЪРЗВАНЕ на МРЗ с размера на обезщетение,което получават майките в периода между първа и втора година на детето,което да позволи да отглеждат спокойно децата си и да избегнат финансовата принуда за завръщане на работа и оставяне на децата в детски заведения,на възраст в която децата не са изградили своя имунитет и боледуват честоДруг "бисер". Как точно обезщетението, като се обвърже с МРЗ и ще можем да си отглеждаме децата спокойно? Предвид какъв е размера на МРЗ? То, че за втората година е символично сега - така е, ама и да се изравни с МРЗ - пак ще е толкова символично, понеже и МРЗ е символична. Ми барем да искат обвързване със средната за страната заплата. Или със сумата, която НСИ посочва като санитарен минимум за покриване на нуждите на една майка с дете. С 800-1000 на месец - мога да се съглася, че една година ще си гледаш споко у дома малкото дете, с МРЗ - тцъ. Така, че и това искане е тъпанарско. Понеже, ако се удовлетвори - за родителите увеличението ще е символично, ама като обща сума това увеличение си е бая бюджетен разход, от който реална файда - няма. Пък нали се сещаш по-голямата част от тия пари при какви родителки ще отидат, а там пък колко файда има...дума да не отварям. Е, има една признавам - всеки лев отгоре за тях стимулира раждаемостта им, факт.
Ама нали тя целта е не баш тоя вид раждаемост и "родителстване" да стимулираме.
3. Увеличаване на детските добавки до санитарния минимум от 15% -16 % от МРЗ или 60 (при МРЗ от 380лв) и получаването им от всички деца, без обвързването им с доходен критерий, образование или поредност на раждане в семейството.Ей го и искането относно митичните деЦки. Пак ще запитам...защо за всички, без оглед дадено семейство (родители), има ли няма ли нужда от тази добавка? Защо например, не се иска вдигане на прага за получаване на тези пари до някакъв все пак реалистичен т.е. обвързан с цената на живота у нас, ама истинската. Щото, ако някой твърди сериозно, че аз и Дани можем да живеем с по 350лв. на месец нормално - да заповяда да му подпечатам жълтата книжка.
Ок, аз разбирам, че на никого не са излишни и 30 лв. и 50лв. на месец, няма излишни пари, да. Аз ще ги дам за кино, или книжки, някой по-зле от мен финансово родител - за обувки, яке... Ама аз киното и книжките мога да ги осигуря и без да ми дават деЦки, поради което не считам, че трябва да ги получавам зер щото и аз имам дете и то не е по-малко дете от другите...
Вместо да се трошат такива пари "на калпак" - по-хубаво да се харчат за целево подпомагане на семейства с ниски доходи, като са актуализират сумите, които са база за такова подпомагане. Т.е. да се прави връзка с реалността малко от малко, а не с фантастиката (както е сега). Пък сега се твърди съвсееем официално, че едно семейство с две малки деца - следва да живее сЮвсем нормално с около 1500лв. на месец ОБЩО. Сметки, данъци, кредити, храна, лекарства, дрехи, обувки и к'вото ти хрумне още - с 1500. И един мармот....
Такива неща дето аз ги пиша - никога нямало да се приемат, щото ще излизат мноооого повече пари(някои от тях де). Да, така е. Ама някоя глупотевина от тези сега поисканите и да се приеме - няма никакво значение и не води до постигане на уж поставените цели, а именно - що-годе нормално и спокойно отглеждане на деца в България. И не се дразня в случая, че българските родители искали по-добри условия за отглеждане на децата си. Напротив. И аз искам и аз съм родител. Ама с ей такива "мерки" - това исканото няма как да се случи. Поради което намирам за малоумно да се иска изобщо. Не, та не - несолидарна съм била и това е то. Или просто умея да смятам по-добре от "протестърките".