edit, ами парацетамол си е това.
При "настинка, грип, кашлица, респираторни реакции, запушване на носа, възп. на горни дихателни пътища.." и продуктите за възрастни, които се рекламират са си парацетамол (Фервекс, Тайлол), или пък съдържат ибупрофен ("Нурофен стоп колд" примерно). При бебешките е същата работа, само дето са на сироп и са съответно с по-ниска концентрация на активното вещество. У нас бебешкият парацетамол е "Панадол", а бебешкия ибупрофен е "Нурофен". При вас просто търговското наименование на медикамент Х е различно от тукашното, или на същия продукт в друга държава, съвсем нормално. Но съдържанието е същото в общи линии. Ето какво съдържа "Панадол" например: "
Всяка доза от 5 мл съдържа 120 мг парацетамол (1 мл съдържа 24 мг).Също така съдържа като помощни вещества ябълчна киселина, азорубин (Е122), ксантанова гума, малтитол, сорбитол, натриев нипасепт, лимонена киселина, есенция с ягодов аромат (L10055) и вода."
Та след като даваш АБ и детето няма температура, няма защо да даваш и парацетамол в добавка.
Детските АБ - всичките са такива. Активна съставка на прах, смесваш си с вода според упътването и така. Най-лесно се дава с мерителната "спринцовка", която обичайно има в кутийката. При някои медикаменти има спринцовка, при други мерителна лъжичка де, но и с обикновена спринцовка може да се дава. Ако детето не е склонно да пие нещо и иска да плюе - бутваш спринцовката в устата, като я насочваш към едната бузка т.е. впръскваш настрани, а не към гърлото. Така не успяват да избутат с език навън веществото, или поне по-голямата част от него не успяват, а и не рискуваш да се задави.
Иначе, за някои медикаменти купени там - възможно е да ти действат по-бързо, отколкото такива купени в ЕС. Просто стандартите какво може и не може да се влага в еди кои си медикаменти и дали този и онзи препарат може да е на свободна продажба са различни у нас и там. Спомням си преди няколко години, когато тук затегнаха режима на продажба за какво ли не, че не можех да си купя "Аулин" без рецепта (имах много тежък и болезнен цикъл преди да родя) и в аптеката вместо това ми предлагаха "Спазмалгон". Е да, ама и цял блистер "Спазмалгон" да изпия - няма да ми подейства както само едно прахче "Аулин" да си разтворя. Това, което пия за главоболие пък и друго не ми помага се казва "Паракофдал", та него го бяха направили за кратко възможно за купуване само със "зелена рецепта" (понеже съдържа малко кодеин). У нас със "зелена рецепта" се купуват препарати като "Диазепам" и подобните. Сега пак си е на свободна продажба, без никаква рецепта за щастие. Че ми беше писанло да размотавам рецепти по едно време и да се запасява с това и онова, че да не взимам рецепта за всеки блистер като ми свърши нещо. Разправям ти го това, в смисъл, че ти там можеш да си купиш свободно препарат, който е с доста "по-хард" действие от аналогични на него, но там можеш без рецепта, а тука - не. И в този смисъл - някои неща там ще ти действат по-бързо от уж същите тук.
За ваксините - хабер нямам как стои въпросът и у нас, да не говорим по чужбина пък. Ще ми е интересно да споделят живеещите извън България, ей така за обща кОлтура да знам.
Синеочка, говориш за риба фугу. Не, не сме яли такава.
Тя е страшен деликатес и я приготвят само топ-готвачи, които имат специален сертификат даващ им право да я приготвят, именно защото е "руска рулетка" да я ядеш, ако се приготви погрешно си чисто умрял. Да не говорим колко е скъпа и не знам даже в България дали някъде се предлага. Ама и да имам парите да хапна такова нещо - не бих си рискувала живота заради чревоугодничество де. Иначе - не е единична реакция това при моя човек, нито е от храна, нито пък утихва.
По всички параметри си отговаря на хронична уртикария причинена от автоимунно заболяване, тепърва се почва ходене по имунолози, алерголози и каквито там други трябва, ама да не ви занимавам.
Слънчев и приятен ден ви желая! Наваксвайте с разходките, че от утре ще е дъжд.