Преди 20-21г.с не е много ок, защото за самия организъм на плода идва в повече това натоварване с глюкоза, по отношение на етапа от развитието му, не е нещо фатално, но е за предпочитане да се избегне (това лекар ми го е казвал). Реално при мен третата бременност след като втората се потвърди ГС, ендокриноложката каза, че е хубаво в ранна бременност към 10г.с. да се направи обременяване и после след 20г.с. пак, ако това е отрицателно, но АГ, който ми прави ФМ тогава, каза категорично да изчкам 20г.с.
Това ме подсеща за един приятен разговор с една наша бременна, която беше наплашена в една лаборатория, че нещо ще му стане на бебето. И на моя въпрос - добре, де, какво ще стане, ако изядеш едно парче торта с чаша нектар? И тя, с най-широката си и лъчезарна усмивка, ми казва - амиииииии хубаво ще ми стане!
Сега сериозно. Теза за вредата от еднократния прием на гранзиозното количество от 75 грама глюкоза, е неправилна и показва неразбиране на проблема. Дори касата, която по принцип покрива много малко неща, препоръчва да се направи скрининга при първо посещение (пак според програмата на касата първо посещение е при навършена 9 г.с.). Ето и цитата от програмата "Майчино здравеопазване":
Бременни с риск от развитие на диабет
- предишно раждане на едър плод
- предишно мъртво раждане
- семейна обремененост с диабет
- предходящо нарушение на въглехидратния толеранс
- раждане на дете с аномалии
- наличие на глюкозурия
- възраст над 25 години
- повишена кр. захар над 6,5 ммол/л
Допълнителни дейности:
1. Една допълнителна ехография 28-32 г.с.
2. ОГТТ (орален глюкозо-толерантен тест) или Кръвно захарен профил (гликиран хемоглобин) и консултация със специалист по ендокринология и болести на обмяната
- при първо посещение – 1 път
- 24-28 г.с. при необременени – 1 път
- 28 г.с. при обременени
Правете си скрининга, момичета, почти една трета от бременните в България развиват гестационен диабет. А последиците от това състояние, ако е неразпознато и нелекувано, са дългосрочни.