0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

Жужка

• 564
  • Фен на Пегъзи Музовски
Re: ендометриоза
« Отговор #20 -: Септември 08, 2006, 17:10:44 pm »
Сега се сетих, на мен също ми предложиха лапаротомия, защото се поемала от ЗК. Ама после, като си проверих видях, че и лароскопията се поема, тъй че може и лекарят ти да не знае.
Мога, стига да искам.
*

Жужка

• 564
  • Фен на Пегъзи Музовски
« Отговор #21 -: Септември 08, 2006, 17:31:35 pm »
За това дали ендометриозата е единстваната причина - трябва да си направите изследвания. Има доста статии в интернет, а и тук никак не са малко. Понякога лекарите виждат само това, което е очеизвадно.
Не зная за жена, излекувана от ендометриоза, то си е състояние. По този въпрос имаме различни мнения с момичетата от форума (въпреки, че някои от тях са правили повече от една лапароскопия). Ако док. са убедени, че само ендометриозатата ти е проблема-оперирай се и пробвай за бебче. При евентуална бременност всички останали невидими огнища ще измрат.
Успех ти желая!
Мога, стига да искам.
« Отговор #22 -: Септември 08, 2006, 18:29:53 pm »
След моето лапаро /може би след около месец ще е/ ще мога да ти кажа дали е останало нещо от ендометрозата. Това, което мога да кажа сега е, че има много момичета, които са забременяли и родили след лечение на ендометриоза. Успех!

lb2f
*
« Отговор #23 -: Септември 11, 2006, 17:16:16 pm »
на мен доктора днес ми каза, че има съмнения за ендометриоза. Може ли някой да ми каже как се установява това? Само с лапароскопия ли?
*
« Отговор #24 -: Септември 11, 2006, 17:28:55 pm »
здравей,тодо!!
лапароскопията е най-точната диагностика  за ендометриоза до този момент!няма какво да го мислите-няма нищо страшно в тази интервенция-дори ще разберете неща за които не сте подозирали,ако имате др.проблеми.
късмет и от мен!!!
« Отговор #25 -: Септември 11, 2006, 17:52:53 pm »
Здравей! Предолжена ти е лапаротомия, тк част от д/рите приемат, че при лапароскопската операция има риск съдържимото на ендометриозната киста да се "разнесе" с щипките и да нанесе повече вреда, отколкото полза. Освен всичко, което се прави при лапароскопията, при "отворенета" операция всички засегнати органи се "изваждат" и измиват, което и води до по-малкият риск от разнасяне. Но, според мен си зависи от хирурга. Ако е калпав, ако ще да ти изреже органите все тая-има риск нещо да остане. Не мисля обаче, че има добър медик, който да препоръчва лапаротомия на нераждала жена.
Потърси второ мнение.
Успех!

Абе деца в заблуждение сте мисля Лапароскотия е когато само се оглежда, а лапаротомия е когато се налага нещо да се изрязва. Имаше го по-подробно обяснено из форума, а коремната операция си е коремна.
url=http://www.zachatie.org/drz2010][/url]
« Отговор #26 -: Септември 11, 2006, 17:56:48 pm »
на мен доктора днес ми каза, че има съмнения за ендометриоза. Може ли някой да ми каже как се установява това? Само с лапароскопия ли?
Ами зависи, как така каза, какво видя. Лапароскопията дава 100% яснота по въпроса, но дали се налага в твоя случай...., също така има значение къде се намира.
« Последна редакция: Септември 11, 2006, 18:02:16 pm от Ledena_luna »
*
« Отговор #27 -: Септември 11, 2006, 18:20:15 pm »
правим опити от 9 месеца /на 34г съм/, засега имам ову /БТ и фоликуметрия/ и добра спермограма. Доктора ми каза, че следва цветна снимка на тръбите. Тъй като имам болки ниско долу вляво, която слиза надолу по крака, особено преди менструация - доктора днес ме изненада с идеята за ендометриоза.

Та сега се чудя доколко сериозно е съмнението му и налага ли се веднага лапаро? Или първо да си направя цветна снимка на тръбите и след това ако е необходимо лапаро? Има ли други начини за установяване на ендометриоза? След като ме питате къде се намира, значи все пак може да се установи и преди лапарото?
« Отговор #28 -: Септември 11, 2006, 18:27:35 pm »
А къде ходиш на лекар, преди да се направи лапароскопия или хистероскопия трябва да има освен съмнения според симптоните, нещо което е видял, за да се избере метода. Може би е добре да потърсиш още едно мнение. От това което казваш не става ясно нищо, което да се коментира.
« Отговор #29 -: Септември 11, 2006, 21:33:33 pm »
Луничке, не мисля че сме в грешка
Цитат
Лапаротомия- от гр. 'лапаре'-слабини, и 'томе' - рязане или Хирургично отваряне на коремната стена за операция в коремната кухина.
Щом е нещо томия - значи се реже.
Лапаротомията си е коремна операция, а лапароскопия е тази с дупчиците.

lb2f
*
« Отговор #30 -: Септември 11, 2006, 21:51:52 pm »
Луничке, не мисля че сме в грешка
Цитат
Лапаротомия- от гр. 'лапаре'-слабини, и 'томе' - рязане или Хирургично отваряне на коремната стена за операция в коремната кухина.
Щом е нещо томия - значи се реже.
Лапаротомията си е коремна операция, а лапароскопия е тази с дупчиците.
И аз така знам. :)

« Отговор #31 -: Септември 13, 2006, 11:22:11 am »
Привет отново! Сега да ви кажа какво развитие има моя проблем. Ходих при още един доктор. По негова преценка засега операция няма да се прави. Предложи ми пункция на кистата и след това подтискане на цикъла за няколко месеца.
Поне засега малко ми просветна, защото хич не ми се иска да се оперирам и то не защото ме е страх, а защото не съм убедена, че точно това е най-правилното решение.
*

Жужка

• 564
  • Фен на Пегъзи Музовски
« Отговор #32 -: Септември 13, 2006, 11:30:57 am »
Какво точто означава пункция, аз не съм наясно, но май трябва да е пробиване и изсмукване на съдържимото, нали?
Мога, стига да искам.
« Отговор #33 -: Септември 13, 2006, 11:37:28 am »
Точно така. На накрайника на ехографа се поставя игла, каквато се използва и при пункцията на фоликулите при инвитро. Прониква се до яйчника и се изтегля съдържимото. Чувала съм, че се извършва при лека упойка.
*
« Отговор #34 -: Септември 13, 2006, 12:56:20 pm »
При ендометриозата обикновено има огнища, които трябва да се изгорят. Това не може да стане с пункция, а с лапароскопия. След това се предприема медикаментозно лечение с подтискане на цикъла. И се счита, че това е поредицата от стъпки за най-успешно справяне с ендометриозата.....

« Отговор #35 -: Септември 13, 2006, 13:02:19 pm »
Съгласна съм, но на мен това ми го предложиха като вариант и затова се съгласих.  Докторът обясни, че след пункцията, ще внесе антибиотик в обвивката на фоликула, което понякога дава добър резултат. Наясно съм, че може да се наложи и оперативна лапароскопия.
*
« Отговор #36 -: Септември 13, 2006, 13:07:51 pm »
Всеки трябва да следва преди всичко интуицията си. Те хората са казали, че всяко зло е за добро...Дано това да е правилното решение за теб! ПОжелавам ти го искрено!
А кой е докторът, който ще прави пункцията? /респ. този, който ще внесе антибиотик в обвивката на фоликула?/

*

Жужка

• 564
  • Фен на Пегъзи Музовски
« Отговор #37 -: Септември 13, 2006, 13:38:05 pm »
Виа, не винаги се изгарят огнищата. По-често се "обелват". Горенето не е много добър вариант, ако не си раждала още.
Мога, стига да искам.
*
« Отговор #38 -: Септември 13, 2006, 13:56:27 pm »
Горенето не е много добър вариант, ако не си раждала още.
Защо?
И как се прави "обелването"?

*

Жужка

• 564
  • Фен на Пегъзи Музовски
« Отговор #39 -: Септември 13, 2006, 14:57:11 pm »
Според д-р Александров (Варна) не е добре да се гори, защото при последваща бременност раничката (зависи къде е) може да се отвори и да създаде проблем. "Обелването" не знам как става, но тази думичка док. използва за моята киста на яйчника. Предполагам, че кистата има стена, външна обвивка, която може да бъде "обелена" от засегнатия орган. Същото следва да важи за ендометриозните полипи по другите репруд. органи.
Мога, стига да искам.