1. Каква е разликата в протичането на бременноста, когато тя е вследствие на нормално зачеване или на АРТ метод, като инвитро, ИКСИ?
2. Как протича следенето на бременността в двата случая? Необходимо ли е тя да се следи от специалиста по АРТ, ако така е станало зачеването?
3. Защо при бременност след АРТ метод се препоръчва секцио?
4. Нормално ли е близнаците да се раждат по-рано? И ако е така - защо?
5. Правят ли се специални изследвания във втория случай на зачеване?
1. Няма никаква разлика - дали е инсе, ин витро, ИКСИ или спонтанно забременяване - стига да няма допълнителни причини - имунологични, хормонални, които да налагат тяхното следене.
2. Не е задължително, но обикновено пациентките имат огромно доверие, в този, който ги е довел до положителния тест и се чувстват спокойни при него.
3. По принцип съм чела , че дългогодишния стерилитет се води за показание за секцио, а обикновено АРТ е от последните мерки за лечение на стерилитет и се предполага, че са минали години опити.
4. Ами защото са 2 броя, а матката е с едни и същи размери. Става им тясно, затова предполагам. Но какво разбираш под по-рано. Аз бях в края на 37-ма седмица - мисля, че срок подходящ дори за едноплодна бременност - ако е планирано, разбира се. Но по това, което съм чела в близнашкия на бг-мамата - при повечето е тръгнало раждане по-рано от само себе си 33-36 г.с. Има някои си износват до 39-та.
5. Какво значи специални? Зависи от: възраст на жената, причини за стерилитета, други фактори. Имаш предвид някои конкретни изследвания ли?
Аз лично следих прецизно всичко - ултразвук всеки месец, при това не при кой да е от ЖК, а само при специалисти, всеки месец ПКК, щитовидни хормони и в началото антитела, кръвна захар, токсоплазмоза, хламидия и т. н. кръвно налягане всеки ден.
Това, което забелязвам е, че бременните след стерилитет са много информирани и много загрижени.