0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

kassi

• *
  • 5258
  • Мама на трима
Здравейте. Пускам тази тема, породена от една друга подобна в "Дългоочаквана...". Интересът ми е продиктуван от чисто любопитство и от моето желание за повече знания, които надявам се всички тук да приложим в действителност.
Та, интересувам се от следните въпроси?

1. Каква е разликата в протичането на бременноста, когато тя е вследствие на нормално зачеване или на АРТ метод, като инвитро, ИКСИ? :D
2. Как протича следенето на бременността в двата случая? Необходимо ли е тя да се следи от специалиста по АРТ, ако така е станало зачеването? :D
3. Защо при бременност след АРТ метод се препоръчва секцио?  :(
4. Нормално ли е близнаците да се раждат по-рано? И ако е така - защо?  :(
5. Правят ли се специални изследвания във втория случай на зачеване?  8)

Ще съм ви благодарна ако се включите в тази тема. Мисля, че ще бъде интересно, макар за тези неща да се е говорило в други подтеми, може би. Може би, ще допълните моя списък от въпроси и отговори и ще стане хубава дискусия. Ако сметнат, че темата не е за тук, моля, модераторите да я преместят там където е най-добре.                                   
                                                           Целувки. Касси
« Последна редакция: Януари 25, 2007, 17:22:44 pm от kassi »

София е нашето чудо! Благодаря ти, Наде!
Каси, миличка, не съм най-подходящият човек да дава мнение, но си мисля, че бременността си е бременност. Дали е от нормално зачеване или от АРТ, бременността се развива по един и същи начин. Поне аз така си мисля. В тази връзка и изследванията са еднакви. Само трябва да се вземе предвид, че жените прибягнали до АРТ, обикновено имат проблем, който трябва да се следи по време на бременността. В твоя случай обаче, тъй като сте само с мъжки фактор, мисля че няма да се налагат никакви допълнителни изследвания, само стандартните.
За близнаците не знам, но си пожелавам скоро да чета такива теми  :lol: Желая го и на тебе, от сърце   :bighug:

lb2f
*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Каси, ако дефинираш по-картки теми, ще е по-лесно, а и по-интересно за дискусии, и по-полезно.

1. Няма разлика.
2. Няма разлика. Може да се следи при всеки гинеколог.
3. Препоръчва се, но не е задължително. Причината е, че рисковете за бебето при секцио са по-малки, отколкото при раждане.
4. Близначната бременност при човека, независимо как е станало зачеването, е рискова.
5. Не.

Забележка: проследяването на бременноста, изследванията, начинът на родоразрешение и другите подробности около бременността и раждането се определят индивидуално и зависят от много фактори, а не само от начина на зачеване.

Давай го едно по едно - първо зачеването, после първи триместър, следващите, раждане и т.н. :lol:

"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*

kassi

• *
  • 5258
  • Мама на трима
Благодаря за отговорите и за пожеланията.
Ама като съм си такава любопитна, Мели.  :D

*

oganche

• 957
  • Малката ми мацинка
1. Каси, разлика в протичането на бременност след нормално или АРТ оплождане НЯМА.

2. Следенето е както ти си прецениш и на който се довериш. Но тъй като ние знаем през какво сме минали, някакси не можем да допуснем да ходим само 2 пъти на ултразвук и два пъти кръвни през 9-те месеца бременност, както момичетата забременели с първото вдигане на краката и изобщо НЕпритеснени от бъдещото развитие на бременността. А това нухална гънка или фетална морфология са напълно чужди термини. Лично аз се доверявах само на доктора, който ми направи иксито и си ходех всеки месец на преглед при него, а той ми пускаше кръвни всеки месец. В първите 3 месеца ме преглеждаше на 2 седмици, а за мен това беше адски дълъг период.

3. Секциото не е задължително след АРТ. Решението си е твое. Но...като съпоставиш рисковете при нормалното и при секциото, сама ще избереш секциото. Просто това е по-щадящото раждане за бебето, а това е водещата идея за момичета като нас. Ние не мислим какво ние преживяваме, защото сме гърмяни зайци.

4. За близначета незнам.

5. "Специалните" изследвание са само по твое желание.  
« Последна редакция: Януари 25, 2007, 17:42:14 pm от oganche »

*

ema2

• 888
  • You kill the beauty of today
Здравей Каси,

1.Първата ми бременност беше "нормална"
втората след ИКСИ,
нямаше никаква разлика, само втората беше двуплодна. :D
2.При втората ме пратиха при друг гинеколог, но не защото е ИКСИ, а защото са близначета.Наистина двуплодната бременност се води рискова.
3.Не е задължително.При нас няма възможност да избираш как да родиш, личният ти доктор взима това решение.
4.Има различни причини близнетата да се раждат по - рано, понякога обаче дори стигат до термин.ТРудно се определя защо.Много е индивидуално.При мен най-вероятна причина е наличието на 12 /14 см миома и недоброто хранене на единия близнак, е довело да преждевременно /в 33/ спукване на единия мехур.
5.Специални изследвания не са ми били назначавани.

дано това помогне малко

поздрави

ема2
We are all a part of everything
The future, present and the past
Fly on proud bird
You're free at last
*

Ganka

• 5926
  • мама и леля на ангелчета
Забременяла нормално, следена повече от нормалните поради особености на родовия апарат. Стандартни изследвания, но поради това, че съм в чужбина - вида им и спецификата са малко по-различни от тези в България. Добавени са няколко, които се правят задължително, покрити от касата, докато в БГ не е така. Родих със секцио, точно поради особености. Лекарят тук преценява какви са предпоставките за едното и другото раждане. Поради риск за бебето за мен беше планово секцио.
За близнаците не мога да кажа нищо. Надявам се да съм помогнала :D
Обещах на Лили:)

"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
*

kassi

• *
  • 5258
  • Мама на трима
Супер сте  :balk_103: Благодаря за включването. :balk_21:

*

лили

• 2151
  • мързи ме да натискам шифт-а
ще ти кажа как ще е при мене в случай че изобщо някога забременея независимо дали нормално или арт
1. бременността ми ще бъде следена от стаменов, тодорова, конова, генетик, хематолог и държавното аг защото съм с над 5 год стерилитет, хашимото, антифосфолипиден синдром, мутация на мтхфр, повишени нк клетки, тромбоцитопения, генитален херпес, повишен пролактин. през цялата бременност ще съм на лекарства. тези за които от сега знам са аспирин, хепарин, имуновенин, парлодел, висока доза фолиева, висока доза селен. но ако в движение ми назначат още нещо хич няма да се очудя щото съм one of a kind.
2. изследването на тромбоцити, щитовидни хормони, антифосфолипидни антитела + пкк ще е доста начесто
3. ще раждам при стаменов (ако изобщо се стигне до раждане) защото така искам и оттук вече идва и задължителното секцио. като добавя и гениталния херпес дори да не беше причината стаменов пак щеше да се наложи да съм секцио независимо че цялото ми същество крещи срещу него.
ОСТАВЕТЕ СТЕФКА НА МИРА!
*

kassi

• *
  • 5258
  • Мама на трима

Понеже Лили и тя се включи по темата, тоест като нераждала, ще взема и аз да си споделя някои неща ... Иначе Лили, не си и помисляй, че няма да забременееш и да родиш здраво, и умно дете.
Та, все си мисля, че ще съм доста критична към всичко тогава, но ще се доверя на Док затова, няма да прекалявам с изследванията, ако няма нужда, защото най-малкото ще психясам. Мисля, че в началото ще е нормално да ме следи Стаменов, пък после не знам, не съм мислила, но може и някой друг лекар. Иначе и аз съм против секциото. Защото е с упойка и все пак си е операция. Ако ще е секцио, сигурно ще е при Стаменов, макар да не харесвам условията в Тина Киркова. Мисля си и за Пловдив, и Д-р Даскалов, ама ако ще е там пак значи-секцио  :(. Ох, хайде, какво се размечтах и аз.
          Кой знае кога ще стане, но ще стане!!!!!!

*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
Мисля си и за Пловдив, и Д-р Даскалов, ама ако ще е там пак значи-секцио  :(

Я това ми го разясни, че нещо изгубих нишката на логичната ти мисъл? :balk_159:

"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*

Lali

• *
  • 6277
  • Вярвам в чудесата!
Ми нали има рожден ден :lol:.
*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
Ми нали има рожден ден :lol:.
Да, бе, рожден ден, като всеки друг ден - от сутринта е зараждал, дори не съм разбрала кога е излязъл от къщи и още го няма.  :lol:

Димитър Кудоглу
*

kassi

• *
  • 5258
  • Мама на трима
Ами мислех се за секцио, защото как ще ида в Пловдив за нормално с разкритие или изтичащи води. Или може би там на хотел и ще чакам деня Х, скъпа Мели!  :D

*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
Ами мислех се за секцио, защото как ще ида в Пловдив за нормално с разкритие или изтичащи води. Или може би там на хотел и ще чакам деня Х, скъпа Мели!  :D

Хихи, ти го докарай до раждане, пък аз ще ти обясня как става номера.  :lol:

Димитър Кудоглу
*

kassi

• *
  • 5258
  • Мама на трима
Ами, подкарах го, ама ....айде да видим.

*

jam

• Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Цитат на: Мели link=topic=8660.msg158316#msg158316
Да, бе, рожден ден, като всеки друг ден - от сутринта е зараждал, дори не съм разбрала кога е излязъл от къщи и още го няма.  :lol:

той па секи ден ражда, егати... ;)
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
Абе много раждат, което е хубаво, само дето си вързвах панделката на хавая, сега спи.  :lol: :lol: :lol:

Каси, извинявай за спама.  :lol:

Димитър Кудоглу
*
1. Каква е разликата в протичането на бременноста, когато тя е вследствие на нормално зачеване или на АРТ метод, като инвитро, ИКСИ? :D
2. Как протича следенето на бременността в двата случая? Необходимо ли е тя да се следи от специалиста по АРТ, ако така е станало зачеването? :D
3. Защо при бременност след АРТ метод се препоръчва секцио?  :(
4. Нормално ли е близнаците да се раждат по-рано? И ако е така - защо?  :(
5. Правят ли се специални изследвания във втория случай на зачеване?  8)

1. Няма никаква разлика - дали е инсе, ин витро, ИКСИ или спонтанно забременяване - стига да няма допълнителни причини - имунологични, хормонални, които да налагат тяхното следене.
2. Не е задължително, но обикновено пациентките имат огромно доверие, в този, който ги е довел до положителния тест и се чувстват спокойни при него.
3. По принцип съм чела , че дългогодишния стерилитет се води за показание за секцио, а обикновено АРТ е от последните мерки за лечение на стерилитет и се предполага, че са минали години опити.
4. Ами защото са 2 броя, а матката е с едни и същи размери. Става им тясно, затова предполагам. Но какво разбираш под по-рано. Аз бях в края на 37-ма седмица - мисля, че срок подходящ дори за едноплодна бременност - ако е планирано, разбира се. Но по това, което съм чела в близнашкия на бг-мамата - при повечето е тръгнало раждане по-рано от само себе си 33-36 г.с. Има някои си износват до 39-та.
5. Какво значи специални? Зависи от: възраст на жената, причини за стерилитета, други фактори. Имаш предвид някои конкретни изследвания ли?

Аз лично следих прецизно всичко - ултразвук всеки месец, при това не при кой да е от ЖК, а само при специалисти, всеки месец ПКК, щитовидни хормони и в началото антитела, кръвна захар, токсоплазмоза, хламидия и т. н. кръвно налягане всеки ден.
Това, което забелязвам е, че бременните след стерилитет са много информирани и много загрижени.
« Последна редакция: Януари 26, 2007, 01:37:36 am от cygnus »
*

kassi

• *
  • 5258
  • Мама на трима

Мели, няма проблем, развеселихте ме даже  :D

Сигнус, по въпроса за близнаците, като чета, това ми прави впечатление, че  се раждат по-рано. Например една приятелка роди ноември две момиченца в 7-ия месец, 1100 и 1500, едва на 15.01. си ги взе вкъщи, и ми е мъчно за тях едни такива сладки мъничета. Питаш какво разбирам под рано? Ами 7-и месец е рано, нали? Иначе нормалните седмици за едно ббе са 41, нали, тогава за близнаците колко е? Или по-скоро знаеш ли какво показва статистиката?
За изследванията. Нищо нямам предвид. Просто предполагах, че се наблюдава по-осторожно жената, но явно това зависи от доста фактори. Например не знаех, че всеки месец се пуска ПКК, хормони и др.
Това е. Благодаря ти за подробните отговори.  :balk_21:
« Последна редакция: Януари 26, 2007, 12:22:16 pm от kassi »