0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

Birdie

• 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
Честита Баба Марта, доктор Бърди!
Много усмихнати дни, много здрави деца и весели моменти!
Извинете, че се намесвам, но 7 хранения в такива количества не са ли много? И защо първо плодово пюре, а после зеленчуковите? Синът ми е на 1г и 1 месец, но от около 3-4 месеца яде само по 4 пъти на ден и не желае да си смени режима. Ако се опитам да дам по друго време или да увелича количеството - отказва ми и плюе или повръща.
Нормално ли е да се храни по толкова пъти? Кое е правилното - 7 или 4-5?
ЧБМ и на Вас!
Благодаря за пожеланията...

Детето е на 8 месеца (jam)... :)
Множко са, но те са позакъснели със захранването и имат други проблеми.
Ако постигнем съгласие ще мога да убедя jam да ги намалим и да разнообразим захранването. Но първо да видим там с готвените храни какво решение ще намерим. А това е важно.

Имате ли още температура?
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
Mistakes are the secret of my success.
*

Ganka

• 5926
  • мама и леля на ангелчета
От два дни се буди с 37.8. Почти целия ден я поддържа. Днес следобед сме на УНГ, така че ще "докладвам" какво става. Кашлицата като че ли понамаля, но пък сме във фаза "нощни игри". Почти всяка нощ от 3 ч. нататък се буди и спортува до 5ч. Днес сутринта даже си търси и ядене - в 4ч едно хранене и в 9.20 още едно. Не знам поради каква причина си обикаля леглото по цели нощи. Върти се, не е спокоен, не може да си намери място. В стаята не е топло - 18-20 градуса е, даже често отваряме да проветрим. Всички тези обиколки са придружени с удряне на главата в стените на леглото :? Доста изнервящо е в последно време и ми е трудно да наваксам със съня :(
Обещах на Лили:)

"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
*
jam,

Проблемите са от тиква и от това с пуешкото месо и/или съчетанието им.
Може ли да вземем прясно морковче (бурканче Гербер, ако не можем да купим прясно)+ картоф домашно приготвен (може с АМ)?
Моля не му давай тиква в съчетание с пуешко.
Моля не давай месо от бурканче!
Мога да ти пиша примерни менюта всеки ден, но ако можем да извадим тези бурканчета?
Може ли да намерим пилешко качествено прясно месо?

Честита Баба Марта, Докторе! Преди около седмица дадох на моята дъщеря (на 6,5 мес. е) пюре картоф, тиква и пуйка на Хип. Малката се обрина 1/2 час след хранене, като обрива беше от дребни малки пъпчици, по-гъсто зад лявото уше и по-редки по брадичката и гърдите. Говорих с нейната лекарка, която каза, че такива пъпки са по-характерни за лекарства, не за храна. Само че нито детето, нито аз сме пили лекарства (кърмим се още). Обрива се появи на втория ден, на предния бях дала малко от същия буркан, но нямаше проблем. Малката яде без проблем пилешко месо, но само в домашни пюрета. Възнамерявах да намеря пуешко филе и да и дам след известно време домашно пюре с пуешко. Тя много обича тиква, но да разбирам ли, че не трябва да го съчетавам с тиква? Или проблема е бил от готовото пюре?
P.S. Дмашно пюре от тиква, картоф и пиле яде без проблем.
« Последна редакция: Март 01, 2007, 14:36:27 pm от gabi32 »

*
Честита Баба Марта, д-р Бърди! Бъдете най-вече здрав!

И аз имам въпрос към вас. Синът ми е на 2 месеца. Вчера забелязах, че на тила, точно там, където започва врата, от двете страни има подутини. Не се виждат. Само ги напипвам. Като малки топченца. Не дава знак, че го болят, но ми е притеснено дали е нормално.

И още един въпрос. Към 20-тия ден след раждането /хранехме го с НАН 1/ се появи обрив по челото, който постепенно обхвана цялото лице и тръгна надолу към гърдичките. Педиатърката ни каза, че е класически пример за себореен дерматит и назначи Фризопеп, капки фенистил и мазане с елоком веднъж дневно за 1 седмица. Детето се оправи и започнахме плавно преминаване към НАН ХА. От две седмици е изцяло на тази храна. Появи се обаче млечница /днес е трети ден в който давам дактарин гел 1 мерителна лъжичка разделена на три приема през деня/, а малко след това и подсичане, само на едната сгъвка на крачето. След като започна да пищи при допир на това място започнахме да мажем с направен в аптеката крем, съдържащ и нистатин. Тревожи ме, че от няколко дена кожата на лицето му не е гладка, а грапава. Появи му се една пъпка на едната буза, която не минава. За да поддържам кожата на лицето влажна ползвам хипоалергенен крем на Чико за атопична кожа. Възможно ли е да прави пак алергия? Или е нормално не винаги кожата да е "брилянтна"?

Моля не давай месо от бурканче!
Мога да ти пиша примерни менюта всеки ден, но ако можем да извадим тези бурканчета?
Може ли да намерим пилешко качествено прясно месо?

Здравейте Д-ре,
И тук Ви намерих и чета много полезни неща за храненето. ДАЖЕ :D ме убедихте да спра с "бурканчетата" дори и за зеленчуците. Обаче, наистина ми е проблем да съчинявам меню, а пюре от един зеленчук детето яде само от тиква, а тя за мен е баластра...
Мисля, че ще бъде полезно да дадете малко примери за обеден детски "порцион", още повече, че в темата за захранването (поне до 5 страница) пак са се заплеснали по схемите със сокчетата и ако случайно някой прескочи тук - ще му бъде много полезно!
Лора също е на 8 месеца, така че ако не за друг - поне на мен и Jam ще сте много полезен! Що се отнася до "качествени" и "пресни" - не бих се наела да твърдя, че е възможно да се случи тук  :( , но ще се опитвам да ползвам всичките си сетива и инстинкти, за да ги намеря!

И не на последно място - Честита Баба Марта! Бъдете здрав и усмихнат!
*
Д-р  Бърди, Честита Бама Марта - да сте много здрав,все така слънчев и всеотдаен.Благодаря, за вниманието,което ни отделяте.
    Намесвам се в темата за храненето от буркани.Ели също е късно захранена с месо.Но всичко което съм давала е само домашно приготвено.Един или два пъти давах плодово пюре от буркан - последствията бяха обрив и повръщане.Същото се случи и с плодово мляко на Данон  :x, а в същото време децата на мои приятелки изяждаха по 2-3.Едва сега, вече на 2г и 1 м започнах да давам повече храна от вън.Но основното ядене е пак домашно приготвено.Разбирасе спазвам технологията за приготвяне на месото.
17.01.2005                                                                              21.11.2013
Честита Баба Марта и на Вас!
Само заради устата-едва ли.
Ако обаче има други белези-ниско окосмяване, разлика в положението на ушните миди и/или очните цепки,срастване на пръсти на крака и/или ръце, брадавичка върху ушната увула... тогава ок.

Слава Богу нямаме подобни проблеми. Още веднъж благодаря.
<br />[link=http:
*

Birdie

• 11040
@gabi32

Избягвайте на всяка цена тези бурканчета!
Ще си спестите огромни неприятности.
Пишете какви храни сте въвели досега и ще Ви дам идеи за готвене.
Sir Alec Guinness
*

Birdie

• 11040
Честита Баба Марта, д-р Бърди! Бъдете най-вече здрав!

И аз имам въпрос към вас. Синът ми е на 2 месеца. Вчера забелязах, че на тила, точно там, където започва врата, от двете страни има подутини. Не се виждат. Само ги напипвам. Като малки топченца. Не дава знак, че го болят, но ми е притеснено дали е нормално.

И още един въпрос. Към 20-тия ден след раждането /хранехме го с НАН 1/ се появи обрив по челото, който постепенно обхвана цялото лице и тръгна надолу към гърдичките. Педиатърката ни каза, че е класически пример за себореен дерматит и назначи Фризопеп, капки фенистил и мазане с елоком веднъж дневно за 1 седмица. Детето се оправи и започнахме плавно преминаване към НАН ХА. От две седмици е изцяло на тази храна. Появи се обаче млечница /днес е трети ден в който давам дактарин гел 1 мерителна лъжичка разделена на три приема през деня/, а малко след това и подсичане, само на едната сгъвка на крачето. След като започна да пищи при допир на това място започнахме да мажем с направен в аптеката крем, съдържащ и нистатин. Тревожи ме, че от няколко дена кожата на лицето му не е гладка, а грапава. Появи му се една пъпка на едната буза, която не минава. За да поддържам кожата на лицето влажна ползвам хипоалергенен крем на Чико за атопична кожа. Възможно ли е да прави пак алергия? Или е нормално не винаги кожата да е "брилянтна"?

Това, което описвате е било или себореен дерматит, или бебешко акне. Може и вид милиария, което е невинно нещо. Или от претопляне и повишено изпотяване.
Даването на "Фризопеп" по който и да е от гореизброените поводи е било груба грешка. Имали сте огромен късмет. Простете за откровеното мнение, но е така.

Подсичането е без връзка с млечницата. В повечето случаи-по скоро проблеми с гъстотата на изпражненията, които понякога са воднисти. Може би :)

"Топченцата" са може би лимфни възли? не мога да кажа обаче без преглед.

Вземете А-Дерма с Омега (хидратантен крем) или Еуцерин Аквафорте.
Поддържайте кожата с тях, не се тревожете и не залитайте в "алергични" направления. Не къпете с много гореща вода. Вижте сапуна (или шампоана) с който къпете дали е подходящ-понякога те изсушават много кожата. Не къпете всеки ден- 3-4 пъти седмично.

ДАВАНЕТО НА ОСОБЕНИ ЛЕЧЕБНИ МЛЕКА (ФРИЗОПЕП, ПРЕГОМИН И ПОДОБНИ, включая и соеви) БЕЗ СТАБИЛНА ДИАГНОЗА АБКМ, ИЛИ АБКМ С КОЖНА ИЗЯВА, Е АБСОЛЮТНО ЗАБРАНЕНО. "Опитването" на млека чрез последователната им смяна през ХА, соеви до пълно хидролизирани, с цел разрешаване на имагинерни проблеми ("запек", "обриви", алергии, които всъщност не са алергии) е абсолютно неприемливо.
« Последна редакция: Март 01, 2007, 15:09:42 pm от Birdie »
Sir Alec Guinness
*

Birdie

• 11040
@Pepper
Добре дошли тук! Тук е "спокойно място за нашите души"... :)
Честита и на Вас!
Довечера ще попиша по подробно...
Да намерим качествени-картоф, морков, тиквички, броколи,брюкселско зеле, спанак, червено цвекло, артишок... първо. :)
« Последна редакция: Март 01, 2007, 15:14:46 pm от Birdie »
Sir Alec Guinness
*

Birdie

• 11040
Д-р  Бърди, Честита Бама Марта - да сте много здрав,все така слънчев и всеотдаен.Благодаря, за вниманието,което ни отделяте.
    Намесвам се в темата за храненето от буркани.Ели също е късно захранена с месо.Но всичко което съм давала е само домашно приготвено.Един или два пъти давах плодово пюре от буркан - последствията бяха обрив и повръщане.Същото се случи и с плодово мляко на Данон  :x, а в същото време децата на мои приятелки изяждаха по 2-3.Едва сега, вече на 2г и 1 м започнах да давам повече храна от вън.Но основното ядене е пак домашно приготвено.Разбирасе спазвам технологията за приготвяне на месото.
Честита и на Вас!
Да, точно това имам пред вид-САМО домашно приготвена храна!
Sir Alec Guinness
*

jam

• Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Нормално ли е да се храни по толкова пъти? Кое е правилното - 7 или 4-5?

ох, Гане, аз съм се объркала. писала съм едно ядене на АМ в повече.
Мартин яде по 5 пъти, но понякога по 6 - когато не успява да издържи на интервали, по-дълги от 3 часа.

не е ял 7 пъти вчера, то би станало безумно количество... :)

а плодовото пюре по принцип по бг схемата се дава сутрин и следобед между яденетата. просто вчера той закъсня и сутрешното "междинно" дойде в 12 часа, а пък така сладко залапа крушите, че рекох да му го дам цялото наведнъж. иначе оставям половинката за следобяд и бъркам в оризовата каша. нали и ние гоним някакво мизерно разнообразие уж...
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

Да, точно това имам пред вид-САМО домашно приготвена храна!
Аз лично много се притеснявам да давам домашно приготвена храна. За съжаление в България контролът не е като другаде, ако изобщо го има, разбира се. когато имаш продукти с доказан произход, е много хубаво да ги сготвиш, но иначе е опасно. Аз все още единственото, което приготвям домашно е зеленчукова супа, като зеленчуците киснат поне 30 мин. в студена вода. Решила съм, че поне до навършване на 1год. няма да приготвям домашна храна с месо. Малката се храни с пюрета на Хип, Гербер и Бебевита и много разчитам на немския контрол. :)
<br />[link=http:
Забелязах аз, че атмосферата е различна, но май по Ви харесвам като Прометей  :lol:
Брюкселското зеле, спанака и червеното цвекло, не съм ги включила още, а сега е още хремава и не смея. Но, извинете за невежеството, ама артишок само съм го чувала, и не бих могла да го готвя като не знам какво трябва да излезе накрая  (да беше месце - да съм компетентна, ама за зеленчуците...) - така че предлагам без него да готвим, ако може?
*

Birdie

• 11040
Артишок е вид зеленчук-много мек и вкусен на пюре. Много го харесват ако го сготвите и добавите мъничко копър.
Много се използва.
Sir Alec Guinness
Т.е. (ако го позная в магазина  :D) да го включа след спанака и преди зелето и цвеклото ?
*

Birdie

• 11040
Т.е. (ако го позная в магазина  :D) да го включа след спанака и преди зелето и цвеклото ?
Зеле? не даваме зеле до около 12-13 месеца по принцип.
Какви зеленчуци хапва досега?
Sir Alec Guinness
*
@gabi32

Избягвайте на всяка цена тези бурканчета!
Ще си спестите огромни неприятности.
Пишете какви храни сте въвели досега и ще Ви дам идеи за готвене.

Аз купувам плодовите(Хип, Гербер и Сънвал), зеленчуковите ги готвя предимно аз, като от време на време купувам за разнообразие. Въвели сме картоф, морков, тиква, тиквичка, карфиол, целина, магданоз и копър, ябълка, круша, банан и малко кайсия (давала съм едно пюре на гербер ябълка и кайсия, което съдържаше около 10% кайсия), пилешко месо. Сега съм купила броколи на Хип, взела съм и замразени на Бюндел(пише, че са произведени в Полша), та се чудех дали да разчитам на контрола на зеленчуците в Полша, щото от пазара и мен ме е страх да купувам.

*

Birdie

• 11040
@gabi32
За 6.5 месеца това са много храни. И то с две външни хранения...няма закъде да бързаме :). Броколи-не още...също не копър, магданоз,целина
Половин месец може да правите само комбинации от вече даденото.

за обяд
*картоф+морков+малко АМ
*морков+тиквика+малко картоф
*картоф с пилешко+малко морков
*един ден само АМ, без друго

за следобяд 16-17-18
*ябълка+круша
*ябълка+ круша+оризово брашно
*оризово брашно +АМ+круша
*круша с оризово брашно с или без АМ
*АМ+оризово брашно-или в биберон или като каша.
« Последна редакция: Март 01, 2007, 17:15:51 pm от Birdie »
Sir Alec Guinness
Извинявам се, помързеливих се - имах предвид брюкселското зеле...

морков, картоф, тиквичка, тиква, карфиол, грах, броколи, чушка/зелена/
« Последна редакция: Март 01, 2007, 16:29:29 pm от Pepper »