0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Здравейте д-р Бърди,
Имам следния въпрос. Дзщеря ми, 2 мес и 20 дена, от около 2 седмици, заспива вечер към 21.30ч /между 20 и 21 е последното хранене/ и не се събужда цяла нощ, чак сутринта към 7 - 8ч. Аз понякога я храня, както е заспала към 23.30 или по късно през нощта, към 05 например. Тя пие млякото, но на сън,  не се събужда.
През останалата част от деня и събира общо количество ок. 730 до 800 гр АМ. Наддава за сега добре.
Но този нощен преход без храна, става доста дълъг, ок. 8 - 9 -10часа. Притеснявам се има ли проблеми за стомахчето, като стои толкова време без храна. Да и давам ли по някое време  да яде, както е заспала или да я оставя през цялата нощ без храна.
Благодаря Ви и лека и спокойна вечер

*

Birdie

• 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
Здравейте Докторе,

Пак имам нужда от съвет!
Дъщеря ми Лора (1 г. 3м.) преди три седмици на морето се разсополиви. Водих я на местен педиатър, за да я прегледа и чуе гърдичките и всичко освен нослето беше ОК. (в скоба ще отбележа, че се оказа местна магьосница, която ни направи дълъг списък с подправки, с които да забъркаме за оздравяване и профилактика за гърлото. Доверих й се, че поне може да прегледа и преслуша правилно, но не съм давала "лекарствата"). Капала съм само Олинт 0.05 преди сън.След 1 ден детето започна да кашля много силно и се прибрахме в София. Веднага я заведох на лекар - зачервено гърло и чисти гърди. Рецепта - вит.Ц ампули за пиене, сироп Проспан за кашлица, капки Коларгол. Аз давах само Проспана, а нослето мажех с Виброцил-гел. След три дни и почти отшумяваща хрема - отново се засили кашлицата и потече носа и вдигна температура. Заведох я пак на доктор - бронхит. Рецепта - Аугментин и смяна на Проспана с Хустадил. На контролен преглед на третия ден - гърдите са добре - допийте си антибиотика и всички ще бъдем щастливи. Изпихме  си го - стигна точно за 7 дни (до понеделник), а сега продължавам с Хустадил, но и днес продължава да има някакъв секрет който се движи м/у носа и гърдите и който й пречи да спи. Кашля два-три пъти на ден и носа тече по малко.
Сигурно първото ви изречение ще е, че е необходим преглед. Ще го направим. Но тъй като е очевидно частичното ми несъгласие с медикаментите (до някъде и по ваше влияние)ви моля да ме насочите за какво да настоявам.
Благодаря ви дори и затова, че изчетохте дългите ми писания!
Отговора зависи от вида на кашлицата- дали е суха, дразнеща, или бронхиална.
От хода на нещата, това повече на вирусно заболяване подхожда.

Аз лично, ако няма белодробна находка, бих дал Аериус за седмица. Защо? Ще се изчистят всички секрети от носоглътката и вероятно леко уголемената "трета сливица" ще се "прибере". От това ще изчезне и кашлицата :)
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
Mistakes are the secret of my success.
*

Nina

• 2643
  • Понякога седя и мисля, понякога само седя...
Цитат на Бърди:  "Пишете, включвайте се, коментирайте. Не е монолог тук-понякога се чувствам като на изпит..."избутан" "на светло".  "

Мдааа, като на изпит, аз лично ви дебна много осторожно, но напоследък се опитвам да не изчитам абсолютно всичко по тази подтема в Зачатие, защото аз съм малко хипохондричка и ако сама на себе си си поставям диагнози е мой проблем, ама сега като започна и на Криси - това е по-голямо зло, че е малка и неможе да се защити. :? Затова ако повтарям въпросите на друга майка, няма да ми се сърдите.  
Докторе, утре сме на консултация:
1. Нашата педиатърка не ни е изписала вит. Д - знам вашето мнение, утре обаче ще я питам и ако се окаже, че е против, значи има надежда в нея, а? Ако се окаже, че е забравила, ще я сменям, че не и е за пръв път да забравя.
2. Тя не мери обиколка на главичка и гърди, за гърдите Ви разбрах, но да я помоля ли да мери главичката?
3. Това носле ме притеснява. Не е като да е посточнно запушено, но се появяват секретчета, които я затормозяват, похърква и се дразни. Това, че често си търка лицето и нослето от запушването ли е или защото и се спи? Обикновено се търка и пипа по лицето след събуждане и преди сън? Как да ползвам аспиратор, като тази джаджа е ужасна, то ноздрите и са толкова нежни, как да тегля сополки с това нещо, изобщо нужно ли е?
4. Какво ви е отношението към гимнастика и масажи на бебето, аз съм малко скептична. Да правим ли някакви упражнения или да оставим на природата?
5. Какво ви е мнението за кенгурото - това дето се носят бебета в него  :wink:

Утре след консултацията ще ви напиша как "вървим" и да обсъдим броя хранения.
Малко съм точкова, щото съм много дърдорива и хаотича и понякога сама не си разбирам какво пиша.

Поздрави докторе и успешна вечер.
Нина
*

Birdie

• 11040
Здравейте докторе.Имам въпрос относно кърменето.Много се радвам че още кърмя и това не е проблем за мен,но стана така,че малката свикна да заспива на гърдата и ако се опитам по друг начин просто не става.Чудя се до кога ще продължава така и дали изобщо ще се откаже сама.Имаме 4зъба и други ни мъчат/почти не спим през нощта/ и веднъж така ме захапа,че ми разкървави зърното.През нощта още се храним и мисля че и това е просто навик.Искам да я откажа от този навик но не знам как?Да я оставям да плаче докато заспи?
Колко пъти се храните през нощта?
Колко тежи сега детето?
Sir Alec Guinness
*

Birdie

• 11040
Здравейте д-р Бърди,
Имам следния въпрос. Дзщеря ми, 2 мес и 20 дена, от около 2 седмици, заспива вечер към 21.30ч /между 20 и 21 е последното хранене/ и не се събужда цяла нощ, чак сутринта към 7 - 8ч. Аз понякога я храня, както е заспала към 23.30 или по късно през нощта, към 05 например. Тя пие млякото, но на сън,  не се събужда.
През останалата част от деня и събира общо количество ок. 730 до 800 гр АМ. Наддава за сега добре.
Но този нощен преход без храна, става доста дълъг, ок. 8 - 9 -10часа. Притеснявам се има ли проблеми за стомахчето, като стои толкова време без храна. Да и давам ли по някое време  да яде, както е заспала или да я оставя през цялата нощ без храна.
Благодаря Ви и лека и спокойна вечер
Ако детето наддава добре, оставете нещата както са си.
Sir Alec Guinness
*

Birdie

• 11040
Цитат на Бърди:  "Пишете, включвайте се, коментирайте. Не е монолог тук-понякога се чувствам като на изпит..."избутан" "на светло".  "

Мдааа, като на изпит, аз лично ви дебна много осторожно, но напоследък се опитвам да не изчитам абсолютно всичко по тази подтема в Зачатие, защото аз съм малко хипохондричка и ако сама на себе си си поставям диагнози е мой проблем, ама сега като започна и на Криси - това е по-голямо зло, че е малка и неможе да се защити. :? Затова ако повтарям въпросите на друга майка, няма да ми се сърдите. 
Докторе, утре сме на консултация:
1. Нашата педиатърка не ни е изписала вит. Д - знам вашето мнение, утре обаче ще я питам и ако се окаже, че е против, значи има надежда в нея, а? Ако се окаже, че е забравила, ще я сменям, че не и е за пръв път да забравя.
2. Тя не мери обиколка на главичка и гърди, за гърдите Ви разбрах, но да я помоля ли да мери главичката?
3. Това носле ме притеснява. Не е като да е посточнно запушено, но се появяват секретчета, които я затормозяват, похърква и се дразни. Това, че често си търка лицето и нослето от запушването ли е или защото и се спи? Обикновено се търка и пипа по лицето след събуждане и преди сън? Как да ползвам аспиратор, като тази джаджа е ужасна, то ноздрите и са толкова нежни, как да тегля сополки с това нещо, изобщо нужно ли е?
4. Какво ви е отношението към гимнастика и масажи на бебето, аз съм малко скептична. Да правим ли някакви упражнения или да оставим на природата?
5. Какво ви е мнението за кенгурото - това дето се носят бебета в него  :wink:

Утре след консултацията ще ви напиша как "вървим" и да обсъдим броя хранения.
Малко съм точкова, щото съм много дърдорива и хаотича и понякога сама не си разбирам какво пиша.

Поздрави докторе и успешна вечер.
Нина
2.Обиколка на главата се мери ЗАДЪЛЖИТЕЛНО!
3.Не си създавайте проблеми там, където ги нямаме. Само се убедете, че не е стафилококово носителство.
4.Отрицателно, крайно отрицателно. Защо? Нормално децата до определена възраст са с повишен мускулен тонус и флексия. Всеки опит за разгъване особено на горни крайници е болезнен. Не разбирам какво се цели с "гимнастиките" при здрави деца.
5.Положително.
Sir Alec Guinness
Значи,режима ни е такъв:преди сън изпива 120мл.АМ/правила съм повече,но не го пие/после си досуква и заспива.През ноща към 1,1.30,понякога и по рано суче /пробвала съм с вода-не става/,после към 5 пак суче и след това в 9 попара,на обяд към 1-пюре,в 17,17.30 плод или кисел и вечерта в 20ч.преди сън пак АМ.Роди се 3,100кг.Сега тежи 7,500.Натдава по 300гр.последните 3-4 месеца.
*

Birdie

• 11040
Значи,режима ни е такъв:преди сън изпива 120мл.АМ/правила съм повече,но не го пие/после си досуква и заспива.През нощта към 1,1.30,понякога и по рано суче /пробвала съм с вода-не става/,после към 5 пак суче и след това в 9 попара,на обяд към 1-пюре,в 17,17.30 плод или кисел и вечерта в 20ч.преди сън пак АМ.Роди се 3,100кг.Сега тежи 7,500.Наддава по 300гр.последните 3-4 месеца.
Оставете детето така още няколко месеца.
Sir Alec Guinness
*
Д-р Бърди, килим в бебешката стая?...
*

Birdie

• 11040
? Разбира се... какъв е проблема?
Sir Alec Guinness
*

Ganka

• 5926
  • мама и леля на ангелчета
Здравейте отново докторе :D Надявам се отново в добро настроение и не като на изпит, но много ми се иска да си поговорим за тези пусти ваксини. И за витамин Д.
В главата ми бъка от въпроси, но изобщо не мога да ги систематизирам или да се стремя да се придържам към медицинската терминология - за съжаление немския не ми е силната страна.
Та днес сложиха на моя син 6 валентна ваксина, която са слагали и преди, но му добавиха и ваксина, която се казва Prevenar и е за Pneumokokken. Та мисълта ми е - може ли да ми обясните малко повече каква е ваксината, какви реакции мога да очаквам - информацията от лекаря беше висока температура и нищо повече. Ваксината се поставяла като предпазна мярка за менингит и белодробни възпаления. В такъв случай за какво се поставя Menjugate Kit - Meningokokken? Различни неща ли са? Коя за какво е? Общо взето съм доста объркана и имам много въпросителни.  :?
За витамин Д е и другото ми питане - днес ни дадоха, тъй като попитах дали трябва да се дава отново през зимните месеци. Отговора беше - да добре е да му давате и ни изписаха D-Fluoretten 500 I.E. само че никъде няма дозировка, а и доктора не спомена нищо за такава. В момента в Германия времето е ужасно и не мога да извеждам сина си на разходки, така че набавянето на витамин Д от слънчевата светлина е абсолютно немислимо :(
И още един "застрелващ" въпрос - от едно известно време в комбинация със сополите, които се появяват само нощем, се добави и едно "мокро" хъркане. Днес преслушаха гърдите, погледнаха ушичките и казаха, че всичко е чисто и това било възможно да е от трета сливица, която според доктора щяла да се резорбира 8O Та как мога да помогна на детето си и да облекча положението, понеже забелязвам, че това му е проблем, диша малко по-трудно и се буди, плачейки.
Благодаря ви, малко дълго стана, но ми е голяма каша в главата и се надявам с ваша помощ да я оправя :D
Обещах на Лили:)

"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
*

Ами събират прах, алергии евентуално...
Конкретно нещо, което със сигурност не е препоръчително, като материя имам предвид?
Иначе много искам да купя...
*

Birdie

• 11040

Ами събират прах, алергии евентуално...
Конкретно нещо, което със сигурност не е препоръчително, като материя имам предвид?
Иначе много искам да купя...
Няма такова нещо просто...
Сложете си и купете. Всичко каквото Ви харесва...
Не се занимавайте с, и не слушайте глупости...
Sir Alec Guinness
*

Birdie

• 11040
Здравейте отново докторе :D Надявам се отново в добро настроение и не като на изпит, но много ми се иска да си поговорим за тези пусти ваксини. И за витамин Д.
В главата ми бъка от въпроси, но изобщо не мога да ги систематизирам или да се стремя да се придържам към медицинската терминология - за съжаление немския не ми е силната страна.
Та днес сложиха на моя син 6 валентна ваксина, която са слагали и преди, но му добавиха и ваксина, която се казва Prevenar и е за Pneumokokken. Та мисълта ми е - може ли да ми обясните малко повече каква е ваксината, какви реакции мога да очаквам - информацията от лекаря беше висока температура и нищо повече. Ваксината се поставяла като предпазна мярка за менингит и белодробни възпаления. В такъв случай за какво се поставя Menjugate Kit - Meningokokken? Различни неща ли са? Коя за какво е? Общо взето съм доста объркана и имам много въпросителни.  :?
За витамин Д е и другото ми питане - днес ни дадоха, тъй като попитах дали трябва да се дава отново през зимните месеци. Отговора беше - да добре е да му давате и ни изписаха D-Fluoretten 500 I.E. само че никъде няма дозировка, а и доктора не спомена нищо за такава. В момента в Германия времето е ужасно и не мога да извеждам сина си на разходки, така че набавянето на витамин Д от слънчевата светлина е абсолютно немислимо :(
И още един "застрелващ" въпрос - от едно известно време в комбинация със сополите, които се появяват само нощем, се добави и едно "мокро" хъркане. Днес преслушаха гърдите, погледнаха ушичките и казаха, че всичко е чисто и това било възможно да е от трета сливица, която според доктора щяла да се резорбира 8O Та как мога да помогна на детето си и да облекча положението, понеже забелязвам, че това му е проблем, диша малко по-трудно и се буди, плачейки.
Благодаря ви, малко дълго стана, но ми е голяма каша в главата и се надявам с ваша помощ да я оправя :D
Превенар е световна ваксина от 2002 година. Предпазва срещу 7 вида Стрептококи. Ваксината е невероятно ефективна,и без странични ефекти.
Менингококовата ваксина предпазва срещу Менингокок тип С. Друг микроб е, и са различни неща.

500 единици Вит Д е поддържаща доза- дневни нужди. Нямаме проблем с толкова незначително количество, въпреки че аз по принцип избягвам това.

Дали е само трета сливица или инфекция (синузит, например) зависи от това от колко време са симптомите. Ако са повече от седмица без подобрение, аз изписвам антибиотик. Иначе става "дълго" и трае с месеци...може и до пролетта и се лекува много трудно, ако се изпусне началото.
Sir Alec Guinness
Здравейте,докторе!Бях Ви писала,но сега ще нахвърля всичко накратко.Дъщеря ми(2 1/2месеца)има секрети назад в носоглъдката,които не излизат навън,но прехърква с нослето и се дави.Това вече 3та седмица.Слагахме капки Тобрин и Виброцил без ефект.Очичките също се възпалиха на 2та седмица и се оправиха с Тобрин-а.Сега пък гласчето й малко пресипна(може и от плач да е,че вчера плака доста).Доктора изписа Суметролим и Фенистил.Какво ви е мнението за тези медикаменти?
(на кърма сме,по-ваша прероръка не консумирам ядки)
Благодаря Ви и лек ден!

*
Здравейте докторе.  Моля отново за компетентното ви мнение по следните въпроси :
1. на възраст 6м. и 7 дена какво количество пюре тр.да изяжда на едно ядене. как ви се вижда например схемата : сутрин кърма, час и половина по-късно 60 мл.кърма, смесена с две супени лъжици елда на ХИП, към 12 часа 125 гр.зеленчуково пюре, после кърмене, към 15.00-16.00 часа 80 гр.плодово пюре, после кърмения до лягането за сън.
2. седи с удоволствие на столчето за хранене и значително време се навежда напред, за да достигне музикалната играчка на столчето, рано ли е за това ?
3.как се приема вит.Д - на гладно или с храна, напр. може ли с лъжичката, с която давам пюрето ?
4. кага се въвеждат т.нар. кисели и има ли на пазара марки, които бихте препоръчали
5. рано ли е вече да въведа готови млечни каши и какви да бъдат те, а месо, а жълтък?
Детето ми е с ръст 67 см. и тежи 7 кг. 
*
забравих да пиша, че хемоглобинът му е 121, но серумното желязо е малко под нормата.
*

Birdie

• 11040
Здравейте,докторе!Бях Ви писала,но сега ще нахвърля всичко накратко.Дъщеря ми(2 1/2месеца)има секрети назад в носоглъдката,които не излизат навън,но прехърква с нослето и се дави.Това вече 3та седмица.Слагахме капки Тобрин и Виброцил без ефект.Очичките също се възпалиха на 2та седмица и се оправиха с Тобрин-а.Сега пък гласчето й малко пресипна(може и от плач да е,че вчера плака доста).Доктора изписа Суметролим и Фенистил.Какво ви е мнението за тези медикаменти?
(на кърма сме,по-ваша прероръка не консумирам ядки)
Благодаря Ви и лек ден!
Не може да се дава Бисептол на толкова малко дете, още повече за това,което описвате. Ако има нужда от антибиотик, има по-добри избори.
Sir Alec Guinness
*

Birdie

• 11040
Здравейте докторе.  Моля отново за компетентното ви мнение по следните въпроси :
1. на възраст 6м. и 7 дена какво количество пюре тр.да изяжда на едно ядене. как ви се вижда например схемата : сутрин кърма, час и половина по-късно 60 мл.кърма, смесена с две супени лъжици елда на ХИП, към 12 часа 125 гр.зеленчуково пюре, после кърмене, към 15.00-16.00 часа 80 гр.плодово пюре, после кърмения до лягането за сън.
2. седи с удоволствие на столчето за хранене и значително време се навежда напред, за да достигне музикалната играчка на столчето, рано ли е за това ?
3.как се приема вит.Д - на гладно или с храна, напр. може ли с лъжичката, с която давам пюрето ?
4. Кога се въвеждат т.нар. кисели и има ли на пазара марки, които бихте препоръчали
5. рано ли е вече да въведа готови млечни каши и какви да бъдат те, а месо, а жълтък?
Детето ми е с ръст 67 см. и тежи 7 кг. 
1. Когато се кърмите е добре да приключите с храненето, а не да давате след 1 1/2 още храна. Аз лично не обичам елда и не я ползвам.Не е нужно да кърмите след обедното хранене, ако количеството изядено е над 150 гр.
2.Никакъв проблем-колкото иска-толкова си и седи.
3.Може с лъжичката.Когато Ви е удобно можете да дадете Вит Д. Имате ли нужда от Вит Д, обаче?
4.Не ползвам кисели. Смятам ги за крайно неподходящ вид храна.
5.Няма АБСОЛЮТНО НИКАКВО значение дали кашата ще е млечна или безмлечна-млякото в млечните е детско (АМ).Месо от 7 месец, жълтък от 7.5 месец. Всички каши за над 6 месеца са подходящи, но Ви съветвам да не прекалявате с тях и да ги давате само следобяд (16-17-18).
Sir Alec Guinness
*
Сърдечно ви благодаря !