0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Неделно училище
« Отговор #60 -: Февруари 27, 2007, 18:38:46 pm »

А как ви звучи УвОлация... Често срещана грешка.

Като УВОлнение  :lol: :lol: :lol:

*

Lali

• *
  • 6277
  • Вярвам в чудесата!
« Отговор #61 -: Февруари 27, 2007, 18:51:31 pm »
Незнам, вероятно е професионална деформация (нали съм учителка)

Пише се "ш", а не - "6".
Пише се - не знам
С най-добри чувства. :lol:

*
« Отговор #62 -: Февруари 27, 2007, 19:57:16 pm »
Незнам, вероятно е професионална деформация (нали съм учителка)

Пише се - не знам

Съжалявам за грешката. Знам как се пише думата. В последно време бутонът Space спича все по-често и ако не го проверя ... се получава така! Засрамих се и се извинявам още веднъж!  :balk_144: :sorry:

*

Lali

• *
  • 6277
  • Вярвам в чудесата!
« Отговор #63 -: Февруари 27, 2007, 20:06:03 pm »
 :lol:
« Отговор #64 -: Февруари 27, 2007, 20:12:08 pm »
Виждала съм бизнес писмо, завършващо с "по-здрави" вместо поздрави (правилно)

Но най-любимото ми е Рамбо Силек. :crazy: Ей затова трябва и ние да се учим да пишем правилно, че и децата ни после да не се червят.
Ще ме извиниш, ама бизнес писмо подписано с "Поздрави" само по себе си е далече от Бизнес писмо.
А това второто за Рамбо Силек е виц :lol:

ПП: du6ka, ти наистина ли си учителка?
« Последна редакция: Февруари 27, 2007, 20:17:00 pm от Диана »
*

Lali

• *
  • 6277
  • Вярвам в чудесата!
« Отговор #65 -: Февруари 27, 2007, 20:14:05 pm »
Не е, имаше преди няколко години публикувана писмена работа на ученик.
*
« Отговор #66 -: Февруари 27, 2007, 20:33:37 pm »
ПП: du6ka, ти наистина ли си учителка?
Да, миличка, за жалост вече 18 години....

*
« Отговор #67 -: Февруари 27, 2007, 20:55:12 pm »
момичета, чета тази тема от няколко дни и все ми се ще да се включа,но нещо все ме спираше :). има ли смисъл??? е, и аз като филолог се дразня от правописните и пунктуационни грешки, и мен ми иде да поправям хората, които не пишат грамотно, но мисля че нещата са "леко" преекспонирани. някакски забравяме, че не сме в сайт за граматика, а за проблемно забременяване и проблемна бременност. относно това, колко е лесно да се пише правилно на български- ами не е хич лесно!!! учи в началното училище, не защото е лесно  :D, а защото децата учат по- лесно. и защото трябва да се научат да пишат и говорят правилно докато имат тази способност. честно казано правилата ги научих чак в униветрситета :) 
*
« Отговор #68 -: Февруари 27, 2007, 21:15:22 pm »
Viketo, много си права, миличка!
Дали сме с основно, средно или  висше образование, в случая няма значение. Всички ние тук сме обединени от една мечта - мечтата да имаме дете, мечтата да станем майки. Тук сме за да си помагаме и окуражаваме. Дали сме умни или не толкова пак няма значение.  Когато всички станем майки ние еднакво ще обичаме децата си! А ние ще станем! Защото сме силни, упорити, всеотдайни и вярваме в това! И защото го заслужаваме!!! Обичам ви всички и ви желая успех!

*

jam

• Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
« Отговор #69 -: Февруари 27, 2007, 23:36:09 pm »
Ще ме извиниш, ама бизнес писмо подписано с "Поздрави" само по себе си е далече от Бизнес писмо.

Диде, как трябва да се завършва бизнес писмо според теб и какво означава "бизнес писмо" - писмо по работа, делово, официално?

в организацията, където работя, е възприето деловите писма между колеги да се завършват именно така - "С поздрав". даже имаме изрична инструкция за начина на оформяне на писмата.

"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

« Отговор #70 -: Февруари 28, 2007, 08:02:26 am »
Ами Джам има различни начини.
Писмо между колеги не е бизнес кореспонденция.
В писмо между колеги бих могла да си позволя дори и по-здрави да напиша :D
Но когато работя с клиент или бъдещ клиент, тогава е друго.
Има си учебници за тази тема и там никое бизнес писмо (според мен неправилно) не завършва с Поздрави.
Някак му се губи важността и сериозността.

« Отговор #71 -: Февруари 28, 2007, 12:17:40 pm »
Разбира се, има значение на кого пишеш, но намирам за нормално между колеги и служители на партньорски фирми, писмото да завършва с "Поздрави, ... "

Голяма част от кореспонденцията ми на английски завършва с
Цитат
Regards,
John Smith
което по смисъл пак е "Поздрави,..."
« Отговор #72 -: Февруари 28, 2007, 13:12:32 pm »
Best Regards - по-правилно е  Най-добри пожелания. В товя случай е с Уважение.
Regard за "поздрави" се използва в друго словосъчетание.
 :D та такива ми ти работи
който както иска да си подписва писмата все пак.

ПП: Аз най-често използвам "Успешен ден" или "Успешна седмица".
« Отговор #73 -: Февруари 28, 2007, 13:24:22 pm »
Всъщност ползвам вариации по темата като "Best regards", "Kind regards", а само "Regards" като бързам  :D

Но както и да го напиша, пак има по-малко тежест от "Respectfully yours, ... " например.

Всъщност много зависи от фирмата. Има определени дейности, където по-формалното общуване е задължително. Моята работа не изисква строга официалност.
« Отговор #74 -: Февруари 28, 2007, 13:40:01 pm »
Ами Джам има различни начини.
Писмо между колеги не е бизнес кореспонденция.
В писмо между колеги бих могла да си позволя дори и по-здрави да напиша :D
Но когато работя с клиент или бъдещ клиент, тогава е друго.
Има си учебници за тази тема и там никое бизнес писмо (според мен неправилно) не завършва с Поздрави.
Някак му се губи важността и сериозността.

Напълно съм съгласна - при едно официално писмо е недопустимо смесването на стиловете. Понякога грешките идват от доста свободен превод от даден чужд език. Обаче различните езици имат различни степени между границите "официален - неофициален стил", в някои случаи с почти неразличими нюанси, които не са без значение, но не винаги се отчитат от превеждащия.
Самата аз допускам грешки. Но не мога да толерирам по никакъв начин писанията на някои съфорумци. Не смятам и че е преекспониране - щом човек има претенцията, че е грамотен е длъжен да защити тази претенция.
Няма спор, че в книги и в нета масово се наблюдават грешки от различно естество и това се отразява най-вече върху учениците, при които все още няма достатъчно добре развито критично мислене. И върху всички със слаба езикова култура.
В Стани богат двойката Юлияна и съпруг ми стана страшно симпатична, но ....
през цялото време слушах как мислиме, четеме,....
Темата е повече от чудесна, jam!
« Последна редакция: Февруари 28, 2007, 17:52:09 pm от korinka »
« Отговор #75 -: Февруари 28, 2007, 13:48:57 pm »
В духа на Рони, при официална кореспонденция, можем да ползваме и
"С Уважение" и "Искренно ваш/а"

Днес за N-ти пореден път се сблъсках с използването на съществуваща дума и реших да споделя с вас...

масова употреба на ОБходимост (несъществуваща), вместо НЕОбходимост (правилна) ....

Предполагам, че се бърка, защото започва с НЕ (като приставка за отрицание), ама все пак....

Лекарства след процедура се спират само след изрична консултация с лекуващия лекар!!!
*
« Отговор #76 -: Февруари 28, 2007, 14:22:52 pm »
и във връзка с деловата кореспонденция само да вметна, че според мен (лично мнение, споделяно м/у другото от доста хора около мен) кореспонденцията по мейл не е особено официална, още повече интернет общуването налага нов стил на писане, т.е. нов изказ. съкращаване на речта, което ще рече и на подписа. това, което четем по факса, писано на хартия (или документ в word), звучи смешно и неадекватно в мейл. затова подпис от рода на Best regards или Cordialement на фр. звучи адекватно за интернет кореспонденция. всичко си зависи от сферата на работа, разбира се, но ако целта е информацията да пристигне максимално бързо, то тогава трябва и да е написана достатъчно стегнато. ако пишем официално писмо, което държим да тежи на мястото си, пращаме го в плик или по факс. това е лично мнение. затова и преди стегнатото Поздрави или С поздрав повече от 1 изречение за завършек от учтивост е излишно. лично аз прекарвам доста работно време пред компютъра, има няма 8 - 10 часа на ден и работата ми е свързана и с водене на кореспонденция с партньори и клиенти на фирмата. тенденцията, поне във Франция и Белгия, е към съкращаване на "учтивостите" в края на писмото. кратка фраза за приличен и учтив завършек на писмо е напълно достатъчна.
« Отговор #77 -: Февруари 28, 2007, 14:54:01 pm »
а според мен грешката при гЕнеколог идва от генитали.
Поткрепям мненията на Коринка и Викето!
Само дето, Вике, ако пишеш на англичани и им напишеш само една учтива дума, рискуваш да не ти напишат и буквичка повече :)
*
« Отговор #78 -: Февруари 28, 2007, 14:59:42 pm »
Само дето, Вике, ако пишеш на англичани и им напишеш само една учтива дума, рискуваш да не ти напишат и буквичка повече :)

Диде, защо?
*
« Отговор #79 -: Февруари 28, 2007, 15:08:51 pm »
а според мен грешката при гЕнеколог идва от генитали.
Поткрепям мненията на Коринка и Викето!

Диди, ако позволиш Подкрепям вместо Поткрепям