0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

evro

• 5167
  • Мъдростта се побира в две думи Търпение и Надежда!
Re: Неделно училище
« Отговор #200 -: Март 04, 2007, 17:34:38 pm »
При мен проблем също бяха запетайките и ... пълния член  :oops:
... и пълнияТ член  :)
 :bighug:

а при мене само члена... :oops:

Те осмислят живота ни!

Ако опитът ми е от ползва поне за един човек - това е смисъла на присъствието ми (отново и понякога) evro_angelova@yahoo.com
*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
« Отговор #201 -: Март 05, 2007, 00:17:18 am »
При мен проблем също бяха запетайките и ... пълния член  :oops:
... и пълнияТ член  :)
 :bighug:

а при мене само члена... :oops:

Ей! Ще ви измета.  :witch:

"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
« Отговор #202 -: Март 05, 2007, 10:39:48 am »
Цитат
П.П.''Бурбътъ'' е най-якия вестник, ааааа
 :balk_63:
Piera, само така!!! :balk_47: :balk_46:  :balk_602:
« Последна редакция: Март 05, 2007, 10:47:56 am от pgzenga »
« Отговор #203 -: Март 05, 2007, 15:45:21 pm »
Забележително! Колко много от вас имат такива проблеми с члена.... :P
*

ema2

• 888
  • You kill the beauty of today
« Отговор #204 -: Март 08, 2007, 16:14:39 pm »
Здравейте,
не знам дали е за тук това мнение, но като разглеждах новата първа страница на Зачатие и ми направи впечатление следното:

"Зачатие e българския портал за семейно планиране, репродуктивно здраве, профилактика и преодоляване на стерилитета, който съдържа много полезни материали и......"
Не би ли следвало да е "българският портал"?

Може и да греша, но ми се струва, че "българският портал" е втори подлог и като такъв трябва да е с пълен член.
Ако не е така, моля да ме извините
We are all a part of everything
The future, present and the past
Fly on proud bird
You're free at last
*

jam

• Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
« Отговор #205 -: Март 08, 2007, 16:17:06 pm »
напълно си права, Ема. трябва да се поправи.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

« Отговор #206 -: Март 09, 2007, 14:20:36 pm »
Браво Ема !
Ема е българистъТ на За4атие  :lol:
*

ema2

• 888
  • You kill the beauty of today
« Отговор #207 -: Март 09, 2007, 15:40:15 pm »
:):):) :D :lol:
Вярвам, всъшност съм завършила ВИАС, с български език съм се занимавала последно преди мнооооого години.
Но който си го знае, си го знае.

Но шегата настрана, аз по принцип не се дразня от грешките, които намирам в постингите.
Много рядко мога да се нервирам, като например едно момиче от БГ мамата, постоянно казваше  кела вместо кила.Това направо ми бъркаше в здравето:).На няколко пъти почвах да й пиша бележка с молба да престане с тези кЕла, но все се откавах.

Такива работи...
Сега се занимавам предимно с бебешките езици.

поздрави на всички
We are all a part of everything
The future, present and the past
Fly on proud bird
You're free at last
*

evro

• 5167
  • Мъдростта се побира в две думи Търпение и Надежда!
« Отговор #208 -: Март 09, 2007, 16:16:25 pm »
Цитат
Такива работи...
Сега се занимавам предимно с бебешките езици.

Ех, че приятни занимания!!! :dance2: :babyflips:

Те осмислят живота ни!

Ако опитът ми е от ползва поне за един човек - това е смисъла на присъствието ми (отново и понякога) evro_angelova@yahoo.com
*
« Отговор #209 -: Март 11, 2007, 11:37:42 am »
Може би са имали предвид, че зачатие е какво ? - допълнение - българския портал, а не зачатие е кой ? - подлог - българският портал. И аз го забелязах, но се зачудих. Все пак съм го учила в училище, но беше преди страшно много години(около 25, ако не се лъжа)! Аз все пак съм математик човек. Нека филолозите се включат и ако трябва да се оправи.

« Отговор #210 -: Март 11, 2007, 14:49:22 pm »
Да се пробвам и аз :lol: Тук става дума за сказуемно определение и следва да бъде членувано с пълен член.
« Последна редакция: Март 11, 2007, 20:58:38 pm от Миники »

МОМИЧЕТА, НЕ ПРОПУСКАЙТЕ ЗАДЪЛЖИТЕЛНИЯ ПРЕГЛЕД НА МЛЕЧНАТА ЖЛЕЗА, НАПОМНЯЙТЕ НА БЛИЗКИ И ПРИЯТЕЛКИ!!! http://www.mamolog.info/profilaktika
*
« Отговор #211 -: Март 11, 2007, 18:27:11 pm »
Да се пробвам и аз :lol: "Зачатие" май тук се води приложение на подлога и следва да бъде членувано с пълен член.
Май сте прави!  :oops:
 :sorry: Чак сега го прочетох и е точно, както казвате!

« Отговор #212 -: Март 11, 2007, 19:16:10 pm »
Душка :balk_21:, то и аз съм един пишман лингвист. Една колежка даже ми предлага да дописвам след трите имена "(Филолого)" :D

МОМИЧЕТА, НЕ ПРОПУСКАЙТЕ ЗАДЪЛЖИТЕЛНИЯ ПРЕГЛЕД НА МЛЕЧНАТА ЖЛЕЗА, НАПОМНЯЙТЕ НА БЛИЗКИ И ПРИЯТЕЛКИ!!! http://www.mamolog.info/profilaktika
*
« Отговор #213 -: Март 11, 2007, 19:38:41 pm »
Има едно изключително просто практическо правило за писането на пълния и краткия член в българския език. Ако можеш думата в изречението да я заместиш с "той", то значи се пише с пълен член. Ако можеш да заместиш думата в изречението с "него; го", то значи се пише с кратък член. Някои примерчета:
"Зачатие е българският портал за..." = Зачатие е той = пълен член на "българският";
"В българския портал за...прочетох, че.." = в него прочетох, че = "българския" е с кратък член. Освен това след предлог винаги се пише кратък член.
" Учителят влезе бързо" = той влезе  = пълен член за "учителя";
"Обичам учителя" = обичам го, него = кратък член за "учителя".
Има и някои изключения (например нарицателните се пишат с кратък член винаги: Апостола), но общо взето правилото е желязно. Важи и за случаи като:
"Магазинът е в отпуск / не работи" = той е в отпуск = пълен член за "магазина".
Такива ми ти работи. Има и много по-сложи синтактични обяснения, но точно защото в училище идеята е да се внуши на децата колко са тъпи, като им обясняват на академичен език всичко, та затова след това се пише толкова неправилно. А правилото, както виждате, е просто.

« Отговор #214 -: Март 11, 2007, 20:10:53 pm »
  но точно защото в училище идеята е да се внуши на децата колко са тъпи, като им обясняват на академичен език всичко, та затова след това се пише толкова неправилно.
Не съм съгласна :nono:
Никой не се опитва да внушава на децата колко са тъпи.
Това са същите правила ,по които  и нас са ни учили.Друг е въпросът
 на кой му се учи и на кой академичният език  му е виновен.
-Това е невъзможно - казала Причината.
-Това е безразсъдство! - отбелязал Опитът.
-Това е безполезно! - отсякла Гордостта.
-Опитай... - прошепнала Мечтата.
« Отговор #215 -: Март 11, 2007, 20:46:10 pm »
След "Браво Ема", не мога да не добавя:
Браво Дива Роза!
Брилянтни сте моми4ета - наистина усложненията, на всяка цена, не водят до никакъв резултат, а ето обяснението на Дивата Рози4ка е кратко, ясно и запомнящо се  :D
« Отговор #216 -: Март 11, 2007, 20:51:38 pm »
Ема, та ти си доказателството, 4е да претендираш, 4е имаш тази или онази диплома или пък титла, не е от никакво зна4ение.
От зна4ение е практи4еското приложение - само ти откри грешката  :lol:
*
« Отговор #217 -: Март 11, 2007, 22:06:14 pm »
напълно си права, Ема. трябва да се поправи.

Няма такова нещо.
Подлога се определя с елементарния въпрос - кой?
Кой е българския портал? - Зачатие"
Какво е Зачатие"? - Българския портал. Тоест българския портал сказуемо и не се членува с пълен член.

Ако беше:
Българският портал "Зачатие" е сайт на репродуктивна тема и т.н щях да се съглася, че портал е подлог, но в случая не е. Допълнение е.

Пример:
Стерилитетът е големия проблем на много млади хора.

Големия как се членува? Ситуацията е идентична. А стерилитетът какво е?
« Последна редакция: Март 11, 2007, 22:37:19 pm от cygnus »
*

jam

• Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
« Отговор #218 -: Март 11, 2007, 22:12:36 pm »
Донке, назад в 5-ти клас, мило...

"3. Сега да разгледаме случаите, в които имаме сказуемно определение. Тази изреченска част се определя сравнително лесно, не се стряскайте от названието й. Тя стои най-често след формите на спомагателния глагол съм и някои други глаголи, например явявам се, оказвам се, оставам, когато те се употребяват, малко или много, като негови синоними.
Нийл Армстронг е първият човек, стъпил на Луната.
В критичната ситуация Михаил се оказа мъжът с най-здрави нерви.
Във всички останали случаи извън изброените три се пише кратък член."

специално за теб - цялата образователна беседа за пълния член тук:
http://bglog.net/Obrazovanie/4766
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

« Отговор #219 -: Март 11, 2007, 22:14:33 pm »
Има едно изключително просто практическо правило за писането на пълния и краткия член в българския език. Ако можеш думата в изречението да я заместиш с "той", то значи се пише с пълен член. Ако можеш да заместиш думата в изречението с "него; го", то значи се пише с кратък член. Някои примерчета:
"Зачатие е българският портал за..." = Зачатие е той = пълен член на "българският";
"В българския портал за...прочетох, че.." = в него прочетох, че = "българския" е с кратък член. Освен това след предлог винаги се пише кратък член.
" Учителят влезе бързо" = той влезе  = пълен член за "учителя";
"Обичам учителя" = обичам го, него = кратък член за "учителя".
Има и някои изключения (например нарицателните се пишат с кратък член винаги: Апостола), но общо взето правилото е желязно. Важи и за случаи като:
"Магазинът е в отпуск / не работи" = той е в отпуск = пълен член за "магазина".
Такива ми ти работи. Има и много по-сложи синтактични обяснения, но точно защото в училище идеята е да се внуши на децата колко са тъпи, като им обясняват на академичен език всичко, та затова след това се пише толкова неправилно. А правилото, както виждате, е просто.

Аз това го наричам Бабешкото правило, което обаче работи чудесно.
А на дечурлигата им се тикат безумните писания, наречени учебници, заради прослава на авторите. Тези господа смятат, че колкото по-витиевати и изпълнени с терминология са обясненията, толкова по-учени и големи интелектуални компетенти са въпросните автори.