0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: Неделно училище
« Отговор #240 -: Март 21, 2007, 11:23:02 am »

Като филология или фиология
*
« Отговор #241 -: Март 21, 2007, 12:40:41 pm »

това ме подсеща какво беше написала моя колежка в студентската си книжка: специалност слафянска фиология. ама това без майтап. вече е дипломиран филолог  8O
« Отговор #242 -: Март 21, 2007, 12:49:21 pm »

това ме подсеща какво беше написала моя колежка в студентската си книжка: специалност слафянска фиология. ама това без майтап. вече е дипломиран филолог  8O
Това с "фиологията" за първи път го чувам ...  :D
Е, да ни е честит и този филолог! Къде ли се вихри сега? Всъщност по-важното е, че не я влече медицината ...
« Отговор #243 -: Март 22, 2007, 09:53:07 am »

По мое време западната филология си беше един вид малко нещо елитарно образование и следователно се влизаше с възможно най-висок успех.
През последните 6-7 години нещата са западнали обаче... За този феномен си има обяснение, но не му е мястото тука... В най-добрия случай компетентностите на бъдещия филолог са малко повече от посредствени - както за родния, така и за чуждия език. Има и изключения, разбира се.
Като прочетох за дипломираната славянска фиоложка не се учудих.
*

Tamara

• 1662
  • Ако спориш с идиот, вероятно същото прави и той.
« Отговор #244 -: Март 22, 2007, 11:11:14 am »
Аз само да си кажа за цифрите. Наистина цифрите са от 0 до 9. Ако това което искаме да кажем е от 10 нагоре със сигурност е число. Ако е отрицателно също е число. Ако е от 0 до 9 обаче трябва да се замислим. Ако имаме 5 круши си е число. Т.е. винаги когато има значение колко точно е, винаги е число.
Ако няма значение колко е, тогава е цифра. Например ако напиша, че съм родена 19973 година, то 19973 си е число, но цифрата 9 погрешно съм я написала два пъти.
Т.е. съвсем винаги когато става дума за мнооооого голяма цифра е грешен израз. Цифрата е само знак. Както и буквата. Нали никой не казва много дълга буква.
И пак т.е. цифрите са онези знаци от които се състоят числата и с които се изписват.
Това добре, ама лошото е, че аз исках да напиша друго... но в другия постинг.
№1 - 18 г.
№2 - 13 г.
*

Tamara

• 1662
« Отговор #245 -: Март 22, 2007, 11:21:21 am »
Свеки е лекарка във Враца. Та тя ми е казвала, че и е станало като инстинкт, когато някой каже хлЯб например или голЯм, веднага да го пита от къде е. Там се казва хлеб или голем.
А за бургаското Въйййййй... какво да кажа - във Враца навсякъде можете да чуете Дуууууууууууууу или Малййййййййййййййййййййй. Там почти никой не употребява "бръмчи", а "ручи". Двигателите ручат. А на тези, които ще кандидатстват в София с литература им се обръща специално внимание, че няма такава дума.
Пак в този край не се казва "навлажни", а "отвърна". "ПъкнА" с ударение на А се използва вместо показа се. "Очеплезя" значи изложа на показ. "Глей го па тоя де си е очеплезил колата!" значи "Виж къде я е сложил".
№1 - 18 г.
№2 - 13 г.
*

Tamara

• 1662
« Отговор #246 -: Март 22, 2007, 11:29:09 am »
И последно само да попитам как се слагат запетайките при изрази като "в случай че" или  "при условие че"
Например:
Родените след 1959г., в случай че се осигуряват...
Глупавите, при условие че искат да го скрият...
Има ли запетайка преди "че"
№1 - 18 г.
№2 - 13 г.
*

jam

• Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
« Отговор #247 -: Март 22, 2007, 12:39:48 pm »

ВИНАГИ има запетайка преди "че".
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

« Отговор #248 -: Март 22, 2007, 12:57:00 pm »

ВИНАГИ има запетайка преди "че".

Джамата, позволи да не се съглася.... когато имаме конфигурация от сорта на: бла бла бла, въпреки че бла бла бла... запетайката е пред "въпреки", а не пред "че"

Иначе казано:

Има съюзи, пред които в изречението (когато то е сложно) се пише запетая, и един от тях е "че". Този съюз обаче понякога е "придружен" от други думи, т. нар. съюзни думи, които образуват заедно с него една цялостна "връзка" между отделни прости изречения в рамките на сложното. Та именно в тези случаи задължителната запетая се пише не пред "че", а пред целия израз. Например: "Отидох на срещата, въпреки че валеше силно." или "Имам свободно време следобед, така че можем да се разходим" и т.н. Същото се отнася и за "сякаш че", "само че", "макар че", "независимо че", "добре че" и др.

Лекарства след процедура се спират само след изрична консултация с лекуващия лекар!!!
« Отговор #249 -: Март 22, 2007, 12:57:57 pm »
Когато е "въпреки че", не се слага запетая пред "че", а пред въпреки. Когато бях ученичка имахме контролна и всички сгрешихме правописа на думата "отверка", пише се "отвертка", много хора не го знаят, то и аз тогава го научих :lol:
« Отговор #250 -: Март 22, 2007, 12:59:04 pm »
Е, Рали, двете сме го писали по едно време :lol:
« Последна редакция: Март 22, 2007, 13:00:52 pm от tina09 »
« Отговор #251 -: Март 22, 2007, 13:29:23 pm »
Намерете изпуснатите запетайки:

:lol:
« Отговор #252 -: Март 22, 2007, 13:34:18 pm »
Когато бях ученичка имахме контролна и всички сгрешихме правописа на думата "отверка", пише се "отвертка", много хора не го знаят, то и аз тогава го научих :lol:

8O
Звучи логично. Само че:
http://209.85.135.104/search?q=cache:lv8RXr5T3HQJ:bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9E%D1%82%D0%B2%D0%B5%D1%80%D1%82%D0%BA%D0%B0+%D0%BE%D1%82%D0%B2%D0%B5%D1%80%D0%BA%D0%B0&hl=bg&ct=clnk&cd=1&gl=bg&lr=lang_bg&client=firefox-a
*

evro

• 5167
  • Мъдростта се побира в две думи Търпение и Надежда!
« Отговор #253 -: Март 22, 2007, 13:45:42 pm »
Намерете изпуснатите запетайки:

:lol:
Малко офф по въпроса за изтеклите паспорти.
В случай, че сте пресрочили повече от година и половина от изтичането валидноста на паспорта - не подлежите на никаква глоба, така ни казаха от гишето като си връщахме нашите и не платихме нито лев, а бяхме минали 2 год.

Те осмислят живота ни!

Ако опитът ми е от ползва поне за един човек - това е смисъла на присъствието ми (отново и понякога) evro_angelova@yahoo.com
« Отговор #254 -: Март 22, 2007, 13:49:55 pm »
Малко офф по въпроса за изтеклите паспорти.
В случай, че сте пресрочили повече от година и половина от изтичането валидноста на паспорта - не подлежите на никаква глоба, така ни казаха от гишето като си връщахме нашите и не платихме нито лев, а бяхме минали 2 год.

Браво!!! Моят е с 10 години след изтичане на срока. Няма глоба  :D
Благодаря, Евро!
*

evro

• 5167
  • Мъдростта се побира в две думи Търпение и Надежда!
« Отговор #255 -: Март 22, 2007, 13:56:14 pm »
 :D
Да било нещо от рода на "изтекла давност на глобата" или нещо такова.

Те осмислят живота ни!

Ако опитът ми е от ползва поне за един човек - това е смисъла на присъствието ми (отново и понякога) evro_angelova@yahoo.com
« Отговор #256 -: Март 22, 2007, 14:26:35 pm »
Също малко офф, но провокирано от слафянската фиология...
Един колега на мъжа ми от МЕИ-то се беше подписал върху снимката си в стария зелен паспорт, защото там под снимката пише "Подпис на лицето" :)
Даниел 07.06.06  Димана 05.10.07
*
« Отговор #257 -: Март 22, 2007, 23:43:01 pm »
Също малко офф, но провокирано от слафянската фиология...
Един колега на мъжа ми от МЕИ-то се беше подписал върху снимката си в стария зелен паспорт, защото там под снимката пише "Подпис на лицето" :)

:lol: :lol: :lol:
Ей, това МЕИ  с тези математики, всички ни направи кукувици :lol:!

П.С. Сори и от мен за офф-а
*

jam

• Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
« Отговор #258 -: Март 22, 2007, 23:55:22 pm »
къде е запетайката в примерите на Tamara?

при условие че
в случай че
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

« Отговор #259 -: Март 23, 2007, 09:16:00 am »
къде е запетайката в примерите на Tamara?

при условие че
в случай че

:) както ги е написала Тамара е, виж:

http://bglog.net/Obrazovanie/5790
« Последна редакция: Март 23, 2007, 09:27:33 am от Lali »