Ох, какво да кажа, не знам.
Още като ми правиха лапарото за отпушване на тръбите, изришно предупредих съпруга си да не казва на техните, въобще на никой, че влизам в болница. Работата беше за три дни и никой нямаше да разбере и никой нямаше да се усъмни. Не исках излишни въпроси - ама защо , какво и т.н. Естествено казах на майка си, но по-скоро я успокоявах, че не е сложна процедура и не е операция. Но така или иначе, майка ми, брат ми и съпруга ми бяха всеки ден при мен. И така престоя ми в болницата беше всичко на всичко две нощи - на третия ден ме изписаха. Свекървата не знаеше. Минаха се 5 месеца и забременях извънматочно. Приеха ме по спешност в болницата Няма да говоря за това, че излишно ме държаха така /в болницата/ още пет дни, докато установят какво ми е , докато не колабирах и чак тогава ме оперираха. И тогава казах на съпруга ми да не казва на свекървата, ама той го направил. И знаете ли какво направи тя като дойде - вдигна ми завивките да види какъв разрез имам на корема си, че и било интересно. И като се прибрах у дома, още на същия ден ми изпрати една нейна приятелка да ме види - пенсионирана акушерка. Аз така кипнах, че си го изкарах на милото. Какво викам да ме гледа - ще промени нещо ли, или интрига да става. Или защото не казвам нищо на свекито, то тя от нея да научи какво е станало. Съответно много студено се държах с тази жена, нищо не и казах и тя си тръгна. След 6 месеца последва втора извънматочна. Докторката ми пак така не я виждаше. Тръгнах за Варна сама с колата да ме прегледат на по-добър апарат. Доктора видя бременността в тръбата и ме посъветва да отида в София да ме оперират. Да, но мъжът ми беше на път, не исках да му казвам, защото пътува и се прибрах в Добрич. Стегнах си болничното багажче, взех си направление, пих едно кафе с мама , и пак в болницата. Съответно на свекървата - нищо. Между другото пропуснах да спомена, че живеем в една къща през един етаж. По някое време съпругът ми ми звъни и ме пита какво правя, а аз викам: ами в болницата съм - пак извънматочна. Дойде си той от работа, влиза при мен, обясних му, че преди обяд ходих до Варна, за доктора, който ми препоръча докторка в София и ако мога да пътувам - да тръгвам. Мъжът ми вика - ставай и тръгвай, заминаваме за София. Обадихме се на докторката в Майчин Дом и тръгнахме за София в 8 вечерта. В два през нощта бяхме там и ме приеха по спешност. Бях една седмица там. "Загрижената" ми свекърва не ми се обади нито веднъж. Стана ми малко болно, викам си, нали уж много милееше за мен? Обаждаха ми се само мои близки роднини.
Сега, преди повече от месец, когато започнахме ин витрото бях повече от месец в София, доктора ми искаше да съм там, за да наблюдава как върви стимулацията, после пункцията, трансфера - все там, не се бях прибирала повече от месец. Мъжът ми като идваше от време на време ми изпращаше поздрави от свекъра, свекървата, девера, етървата. Майка ми и брат ми ми се обаждаха по три пъти на ден, а свекървата как пък така не и се откъсна от сърцето един телефонен разговор.
То в стремежа си да ви разкажа за свекърва си, аз разказах почти цялата си епопея. Но исках да наблегна на свекървиното "лицемерно" мислене за мен. Как пак не и се откъсна 1лев да вдигне телефона и да попита как съм? Как пък другата снаха - етървата, не се заинтересува, нито брат му на мъжа ми. Иначе се правим на много интелигентни и много загрижени.
Затова като се прибрах у дома, аз категорично отказах да говоря за ин витрото и за цялата процедура. Свекървата и не ме пита. Мъжът ми е посредника - той и обяснява, ама като знам той как обяснява, незнам какво е разбрала и какво - не. Ама току ми изръси някой тъп въпрос. Оня ден като ме видя, вика - ами ти сега нищо ли не усещаш? Усещам, казвам и,- ама троснато, - болят ме яйчниците от пункцията.
Ама и аз като реша да правя напук. Тя всеки ден ме вижда, че излизам с колата от двора и аз винаги и казвам, че отивам при мама. Почти цял ден стоя при моята майка. Да се пука свекървата.
Каквото почукало, такова се обадило!
Извинете ме, момичета, за дългия разказ, ама много ми се насъбра от нея вече. А мама горката все ме учи да съм добра и да я уважавам.