0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Изборът на имена
« -: Октомври 09, 2007, 15:11:39 pm »
Темата е малко извън всякакви проблеми които се нищят тук, но пък е тема която в момента ме интересува или по-скоро тормози.
По принцип в момента не говорим за това, но знам че темата е много тежка за обсъждане. Неговите баба и дядо са починали т.е. бабата почина на скоро но неговите чувства към тях са нещо специално и за цял живот...това го разбирам защото бабите и дядовците са едно от най-хубавите неща в живота ни...обаче аз искам да ги кръстя на накой от моите родители защото те са изключителни хора - просто го заслужават - първо внуче и т.н.
Повярвайте ми незнам как се постъпва в такъв момент! просто споделете опит- накрая ще го кръстя бебето на него си и ще сложа край на дилемата. Знам
*

Tamara

• 1662
  • Ако спориш с идиот, вероятно същото прави и той.
Re: Изборът на имена
« Отговор #1 -: Октомври 09, 2007, 15:47:42 pm »
Аз намерих изход - не го кръстих на никого. Ама не помогна - пак изписаха една мара в рода. Другият вариант е да измислиш сборно име - както например Тамара на баба Таня и на баба Мара.
№1 - 18 г.
№2 - 13 г.
*

mishanta

• *
  • 7232
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
« Отговор #2 -: Октомври 09, 2007, 15:50:24 pm »
Много ми се иска да ти дам съвет, но не мога!
Или по-скоро не искам.

Знаеш ли, тук много момичета искат просто да са бременни.....
Не го приемай лично!Просто тук всички тайничко мечтаем за имена, за чудеса!
Обаче рядко го изказваме на глас, за да сме толерантни към тези които още се борят!
Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *

:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)
« Отговор #3 -: Октомври 09, 2007, 16:13:43 pm »
Мишееее  :balk_21:

lb2f
*

baracuda

• 5348
  • Най-голямото щастие?Да бъдеш полезен!
« Отговор #4 -: Октомври 09, 2007, 16:20:50 pm »
   :D Абе рано или късно се стига до това...за някои е проблем...за други веднага се стига до консенсус.Моментът с избора на име е отговорна част от целия процес(от забременяването до самото раждане).Съвет не мога да ти дам,но мисля,че един разговор с мъжа ти би помогнал.Нека и той разбере твоето желание,от какви чувства е породено то,пък компромис ще намерите,трябва и двамата да сте удовлетворени от резултата.Успех! :wink:
*

kassi

• *
  • 5258
  • Мама на трима
« Отговор #5 -: Октомври 09, 2007, 16:46:59 pm »
Подкрепям Мишанта.....и пожелавам на всички тук да имат такива проблеми скоро!
Иначе изборът на име според мен трябва да е избор само на двамата родители, защото после цял живот следва натякване и т.н. Не искам, да ви разказвам за мен, за да не засегна някого, но на такива неща се наслушах от роднини и приятели  :wink: и не мога да разбера защо всички си мислят, че ние сме длъжни да се съобразим с техните предложения. Аман от прости хора, а по-лошото е когато ти се водят за близки
:x.

София е нашето чудо! Благодаря ти, Наде!
« Отговор #6 -: Октомври 09, 2007, 16:57:43 pm »
Аз също мисля, че родителите са тези, които трябва да изберат името и да бъде харесано и от двамата. В края на краищата детето е тяхно.
*
« Отговор #7 -: Октомври 09, 2007, 17:08:24 pm »
РАзбира се ,4е родителите са тия които 6те дадат името на детето си и по някакав на4ин трябва да се стигне до разбиране и всеки да направи компромис.Все пак е егоисти4но примерно само маиката да мисли името ,а ба6тата да не вземе у4астие или обратното.
То и аз се наслу6ах на предложения ,но от едното влиза от другото ухо излиза .
Никои няма право да ни се меси то4но за това ,та да даде6 име на детето си е един от парвите ти ангажименти кам него.
Може доста да си говорим празни приказки тук ,но както ти е казала баракуда ,наи-добре е да поговори6 сас сапруга си по тая тема.Само двамата можете да ре6ите този проблем (ако може да го наре4ем така)
Entre ce que je pense, ce que je veux dire, ce que je dis, ce que tu veux entendre , ce que tu crois entendre et ce que tu entends, il y a au moins 6 bonnes raisons de ne pas se comprendre....

Je suis  sous le choc et endeuillé des faits dramatiques qui se sont déroulés dans la crèche "Fabeltjesland" à Termonde.SINCERES CONDOLEANCES AUX FAMILLES DES VICTIMES ....
*
« Отговор #8 -: Октомври 09, 2007, 17:46:21 pm »
Човекът прави името красиво, поне така си мисля. Иначе, като практическо правило, може би да се внимава с прекалено умалителните и гальовни имена, които много често са съкращение от по-голямо и дълго име. Да имат предвид родителите, че децата им някой ден ще пораснат и прекалено умалителното име често звучи смешно, когато го носи вече някой дядо, например. А, също и идеологическите увлечения са смешни, каквито е имало в началото на социализма. Сега такива вече не се срещат. Модата сега май е по модната, филмова и чужбинска екзотика при имената. Иначе, със собствените имена се занимава науката Ономастика, има и речници на имената, където може да се прочетат съвети и да се направи справка. Пожелавам на всички да ни предстои скоро да мислим за тези неща!
*

yana-v

• 1207
  • Ще порасна голяма!!!
« Отговор #9 -: Октомври 09, 2007, 18:28:58 pm »
Това наистина си е избор колкото отговорен пред детето за цял живот толкова и емоционален - да слушаш и да се ядосваш на хорската простотия! На мен също ми беше много трудно да избера името на моето слънчице! Исках да е хубаво, не исках да спазвам прословутата традиция защото не можех да избера хубаво име по този начин! Затова реших, че моето съкровище е една победителка в нелеката борба да я имам и тя сама си е извоювала името, което да носи цял живот - ВИКТОРИЯ! Надявам се цял живот да бъде победител в битките! :P
*

Lara

• 507
  • Най-хубавото е невидимо за очите...
« Отговор #10 -: Октомври 09, 2007, 22:12:59 pm »
Подкрепям Мишето и Каси! След перипетиите, моят съпруг все още изобщо не иска да говори и мисли за имена. От суеверен страх нещо да не се обърка... Иначе това е много личен акт и също мисля, че е хубаво детето да има свое име, дадено му с любов, а не по задължение.

*

Хера

• 908
  • романтично люлякова
« Отговор #11 -: Октомври 09, 2007, 22:16:48 pm »
Слави е кръстен на моя баща.....не съжалявам въобще...целият прилича на дядо си. И по инат и по акъл :lol:
Моята зимна приказка - 21.09.2006
Пролетната приказка  - 21.04.2011
« Отговор #12 -: Октомври 10, 2007, 07:39:12 am »
Момичета, не сте ли чували, че прекален светец и богу не е драг??? МММ???

Я ми обяснете тая работа - значи в една съседна тема може да си обсъждате на воля кой как си почиства триъгълника, дали коламаската е полезна или не по време на бременност, а тук, заради това че момичето е попитало за съвет как избирате име (и то в точния подфорум) и хайдеееее ... дайте да го изядем....

Хайде моля малко повече толерантност, а?

Лекарства след процедура се спират само след изрична консултация с лекуващия лекар!!!
*

mini

• *
  • 8160
  • purple addicted
« Отговор #13 -: Октомври 10, 2007, 08:25:37 am »
Стефания е дълго мислено име, напротив- преди да почнем опитите, докато опитвахме и докато бях бременна мислих и си мечтаех как ще наричм нашето бебче. Този беше един от начините по време на бременността да не мисля лошо неща и да се настройвам позитивно.
Иначе- свекър ми е Стоян, фамилията му е точно такава, каквото е името на дъщеря ни, много харесвам актрисата Стефания Колева, а и за капак на всичко забременях, след като пих от чашата с вино на СтефиЗ- е как да я кръстя, освен Стефания
/бета версията беше Симона :lol:/
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."
"Прекалено много хора харчат пари, които не са спечелили, за да си купят неща, които не им трябват, за да впечатлят хора, които не харесват" Уил Смит
*
« Отговор #14 -: Октомври 10, 2007, 08:26:00 am »
аз съм чувала че не е хубаво първо дете да се кръщава на човек, който е починал - поверие някакво, но не гарантирам, че е вярно
*
« Отговор #15 -: Октомври 10, 2007, 08:47:51 am »
Ми ние името сме го измислили още преди 7 години като започнахме с опитите.Кармен или Калоян.Само дето не виждам кого ще кръстя така.Освен да си вземем още едно кученце и да го кръстим Кармен, друг вариант нещо не виждам.... :(
*
« Отговор #16 -: Октомври 10, 2007, 09:52:28 am »
Освен да си вземем още едно кученце и да го кръстим Кармен, друг вариант нещо не виждам.... :(

не виждам защо трябва да сме толкова саркастични, както казва Рали. А и защо трябва да е кученце... 8O
*

ultra

• Анна Зашева
  • *
  • 7291
« Отговор #17 -: Октомври 10, 2007, 10:18:14 am »
При нас и от двете страни имаше голям натиск и пазарлъци как да кръстим бебето. Ние бяхме категорични, че името не трябва да се свързва с някой роднина, за да избегнем негативите от ощетената страна. Затова решихме да кръстим детето на велик човек с условието името му да е лесно за произнасяне и възприемане в чужбина. Симеон (първи) дойде като съвсем логичен избор, но все пак бях направила списък с всички царски имена и си ги обсъждахме вкъщи.
Това обаче не ни спаси от натяквания. Майка ми се пазари следващото да е на нейно име, а свекъра твърди, че Симеон е кръстен на него - Мони на дядо си Милен :lol:

“Experience is the name every one gives to their mistakes.” Oscar Wilde
*

z22

• *
  • 3293
  • мама на слънцa
« Отговор #18 -: Октомври 10, 2007, 10:34:55 am »
Аз съм много благодарна на родителите ни,защото не ни се месят в избора на име.Но аз и нямам против да кръстя децата си на тях.
  Винаги съм искала да имам момиче(това преди да знам за проблемите,които ще имам) и бях измислила много имена,още преди да започнем опитите.Много от тях станаха напоследък много модерни,което на мен не ми допада.Бях решила последно,че ще е Рая-много ми харесва името,пък и може да мине за кръстена на свеки,защото тя е Румяна.
 За мъжко име започнах да мисля,когато бях бременна с близнаците,защото те бяха момченца.Обаче се оказва,че нямам любими мъжки имена.Най-вероятно ще бъде Георги,защото баща ми и свекър ми се казват така,пък и е име на светец.
<br />
*

naha

• 1474
  • За всяко нещо си има Време, Път и Надежда!
« Отговор #19 -: Октомври 10, 2007, 10:39:13 am »
Аз много искам да носи името на баща си, но моя е категоричен, че не иска. Винаги съм била категорична за себе си, че ще носи индивидуално име и ако ще война да стане никои не може да ме разколебае. Вече сме решили и на моя му харесва, макар че според него докато се роди може да ми текне нещо друго :lol:. Но не вярвам де. По еднаа съвсем случайна случайност ще носи на свекърва ми буквата, ако е доволна доволна, ако не да е жива и здрава 8). За сега няма да го споделям защото при мен се случва така кажа нещо и то не стане 8).