0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

програмата на НЗОК през изминалата година ???
« Отговор #20 -: Декември 07, 2005, 16:19:00 pm »
Цитат на: missy

Ами за да не стане така, че правя реклама  :wink:  най-добре да сондираш мненията на момичетата във форума и сама ще разбереш

Не го приемам като реклама, а и не знам дали всички момичета тук ходят в една и съща клиника, нито пък с точност кой къде ходи  :oops: . Пък и би станало много дълго да питам всички поотделно. Ти кажи, а който както иска да го приема. Нали сме тук да си обменяме мнения и информация все пак.
*
« Отговор #21 -: Декември 07, 2005, 16:26:18 pm »
Факт е, че в България има клиника с доста по-висока успиваемост от останалите. Но въпросът беше как са използвани лекарствата от НЗОК и колко налични бременности има. :wink:
*
« Отговор #22 -: Декември 07, 2005, 16:35:11 pm »
Е, добре де, коя е тази клиника?
When the things seem most hopeless - this is a prelude to when real opportunities begin

*

Fussii

« Отговор #23 -: Декември 07, 2005, 16:36:52 pm »
Тази клиника с 50-те % освен че една в България, май ще излезе,че е такава и в световен мащаб  :lol:
Както и да е!
Утре и в петък до обяд  няма да съм в офиса, но ще гледам да подготвя заявлението до НЗОК  и ще го пусна тук в Петък след обяд.  Само предварително искам да отметна, че НЗОК може да отговори единствено:
1. Каква е била предвидената бройка по програмата
2. Колко молби за включване в програмата за били депозирани в касата за миналата година
3. Колко от тези молби са били удовлетворени, колко отхвърлени, колко оставени за догодина
4. Колко бройки са предвидени за догодина.

Касата няма да може да отговори на въпроса колко от горните случаи са били успешни, нито в кои центрове успеваемостта е най-висока.

Но може би в Центъра за здлавна информация към МЗ се води някаква обща статистика относно успеваемостта на асистираните репродуктивни методи. Това не ми беше хрумвало, но мога да пусна заявление за достъп до информация и до там.
Поздрави засега
*
« Отговор #24 -: Декември 07, 2005, 16:47:07 pm »
Клиниката се намира във Варна
И повярвайте ми доста клиники обиколих докато намеря правилната. За мен те са лекари с висок професионализъм. За да е успешна дадена процедура да не забравяме, че най-важният човек е ембриолога, а д-р Александров е със златни ръце и страхотен човек. Тъй като съм се решила на още един опит аз съм направила своят избор.
Живото доказателство е Сигнусчето, както и още 2е момичета който правиха процедури заедно с нея, но не смеят да пишат.
*

jam

• Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
« Отговор #25 -: Декември 07, 2005, 17:07:45 pm »
missy,

извинявай, но точно такива изказвания като твоето много приличат единствено и само на рекламни. знам добрите ти чувства към клиниката и екипа, но никой няма да погледне сериозно на твоите твърдения.
със същия успех и аз мога да се изтъпанча, да кажа, че клиниката Х, която аз посещавам и дълбоко ценя, е най-успешната в България и да дам пример с някои познати вам момичета.
успеваемостта се доказва с изнасяне от самата клиника на статистически данни за няколко последователни години, които данни са обществено достъпни и проверими по документи! всичко друго е ветър и мъгла!
самата клиника, доколкото ми е известно, никъде не е публикувала такава статистика. така че, за какво говорим изобщо?!
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*

Lali

• *
  • 6277
  • Вярвам в чудесата!
« Отговор #26 -: Декември 07, 2005, 17:18:07 pm »
Това е мнението на Мисси.
Аз я познавам като сериозен човек и не мисля, че е реклама.
Може би клиниката някъде би публикувала статистика.
*
« Отговор #27 -: Декември 07, 2005, 20:08:19 pm »
Цитат на: jam
missy,

извинявай, но точно такива изказвания като твоето много приличат единствено и само на рекламни. знам добрите ти чувства към клиниката и екипа, но никой няма да погледне сериозно на твоите твърдения.
със същия успех и аз мога да се изтъпанча, да кажа, че клиниката Х, която аз посещавам и дълбоко ценя, е най-успешната в България и да дам пример с някои познати вам момичета.
успеваемостта се доказва с изнасяне от самата клиника на статистически данни за няколко последователни години, които данни са обществено достъпни и проверими по документи! всичко друго е ветър и мъгла!
самата клиника, доколкото ми е известно, никъде не е публикувала такава статистика. така че, за какво говорим изобщо?!

Мила Jam,
Няколко пъти по горе се опитах да кажа, че не искам да споменевам името на клиниката за да не прозвучи като реклама, но ти явно не си отдала голямо значение на този пасаж.
По повод успеваемостта, още никъде не съм прочела процент на успеваемост на клиниката Х, а за Варненската има статия дори в зачатие http://www.zachatie.org/modules.php?name=News&file=article&sid=119&mode=&order=0&thold=0
А аз мога да ти гарантирам, че с очите си съм видяла черно на бяло успеваемостта на тази клиника. И приключвам темата  :)
Джами, жива и здрава да си
*

jam

• *
  • 14924
« Отговор #28 -: Декември 07, 2005, 21:04:35 pm »

По повод успеваемостта, още никъде не съм прочела процент на успеваемост на клиниката Х, а за Варненската има статия дори в зачатие http://www.zachatie.org/modules.php?name=News&file=article&sid=119&mode=&order=0&thold=0
А аз мога да ти гарантирам, че с очите си съм видяла черно на бяло успеваемостта на тази клиника.

Мисе, клиниката Х е публикувала процента на успеваемост за 2004 година на сайта си. :)
тази статия, към която даваш линк, е чиста проба рекламен материал, стара е и не дава проценти на успеваемост.
виж, аз не искам да оспорвам резултатите на тази клиника - ти си видяла успехи там, и аз видях, също така видях и другаде, за които ти не знаеш - но това, Миси, НЕ Е статистика!
моля те, не ме разбирай погрешно, аз не оспорвам твоето добро мнение за тази клиника! просто искам да предпазя от пораждането на поредния мит за проценти услеваемост, който не е подплатен от реални статистически достоверни цифри.
аз съм човек програмист и съм свикнала да мисля аналитично. когато ми кажат, че нещо е черно или бяло, обикновено искам доказателства за това... :)
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
« Отговор #29 -: Декември 07, 2005, 21:19:06 pm »
Аз не искам никого да убеждавам в каквото и да било. Фактите говорят сами за себе си. Факт е, че въпросната клиника има предостатъчно пациенти и прави записвания за процедури чак за края на 2006 година и не мисля, че се нуждаят от каквато и да била реклама.
Това е моето лично мнение и не исках да казвам за коя клиника сатава на въпрос, но тъй като на няколко пъти бях запитана едно и също нещо просто нямаше начин  :)
*
« Отговор #30 -: Декември 07, 2005, 21:21:43 pm »
Мисе, клиниката Х е публикувала процента на успеваемост за 2004 година на сайта си. :)

jam, коя е тази клиника за да видим какъв и е процента на успиваемост
?
*

jam

• *
  • 14924
« Отговор #31 -: Декември 07, 2005, 21:33:17 pm »
Цитат на: ocean
jam, коя е тази клиника за да видим какъв и е процента на успиваемост?

виж тук:
http://www.ivf.bg/?p=620

държа да отбележа, че по света правят и трети вид успеваемост - т.н. "take baby home rate", тоест процент на живородени деца от инвитро и икси процедури, което винаги е доста по-ниска цифра от процента на клинично установени бременности. да поясня - клинично установена бременност е тази, която е установена чрез ултразвукова находка на плоден сак в матката. процентът на положителни тестове за бременност е обикновено по-висок.

значи, успеваемостите вървят така:

1. % положителни тестове за бременност от АРТ - най-голяма цифра
2. % клинично установена бременност от АРТ - по-малка цифра
3. % живородени деца от АРТ - най-малка цифра.

както сами се сещате, жените реално биха се интересували най-вече от успеваемостта по т.2 и т.3, но е въпрос на вкус и етика кой процент ще избере да посочи дадена клиника, ако изобщо посочи такъв.

аз лично, освен горепосочения линк, друго официално заявление от българска клиника относно тяхната успеваемост не съм видяла.
ако някой е видял - нека сподели.

*
« Отговор #32 -: Декември 07, 2005, 21:56:35 pm »
аз лично, освен горепосочения линк, друго официално заявление от българска клиника относно тяхната успеваемост не съм видяла.ако някой е видял - нека сподели.

Че това официално заявление ли е? Не мисля, че нещо поместено по интернет сайтовете е официално и достоверно. Клиниките би трябвало да изнасят статистиките си по друг начин, защото именно това е реклама за привличане на нови пациенти. Ако тези проценти бяха истина половината от момичетата от Зачатие, който правиха опити там трябваше да са бременни.За мен най- официалното изявление е не това което се пише по сайтовете, а къде колко момичета са забременели и са достигнали точка 3, защото тя е най важната.
*

deep

• *
  • 2887
  • believe in YOU
« Отговор #33 -: Декември 07, 2005, 23:15:26 pm »
Момичета и аз си позволявам да се включа с предложение!
Докато чакаме официално изявление от Здравна каса, ние сами можем да направим проучване за успеваемостта на клиниките и колко от тези опити са били с документите от Здравна каса.
Имайки предвид колко много момичета са регистрирани в този сайт...ние сме си една институция!
Ето започвам аз!
 1-ви  опит Ин Витро.
В център по репр.мед. и оплождане Ин Витро "София"гр.София
Документи по Здравна каса.
резултат :
на 10 ден от трансфер ЧХГ показател 11.26 IU/ml...
на 14 ден ЧХГ показател  3.69 IU/ml
Неуспешен опит!
Ще се радвам ако всички правили процедури тази година дори не с протокол от Здравна каса споделят своя опит!

Хиляди гори са скрити в един малък жълъд. Р.У. Емерсън
« Отговор #34 -: Декември 08, 2005, 10:02:45 am »
Подкрепям мнението на всички да се направи някакъв отчет по програмата. Само не знам кой ще може да го направи и дали въобще НЗОК имат желание за това. Подкрепям идеята силно още повече поради писаното вече от мен във форума на дир.бг. Тук не можах да се регистрирам със същия ник (imam-vjara), но вие ще се досетите може би какво споделих там.
Аз отделно бях запитала в касата преди 2-3 месеца дали имаме право пак да участваме през 2006 тези, които имаме отрицателен резултат през 2005 и ми бяха отговорили, че като се приеме новата програма и се реши кой може да участва, всички заинтересовани ще бъдат уведомени. Само дето не обясниха кои са тези всички заинтересовани и как ще ни уведомят като не са ни искали контактни адреси. Но ще поживеем и ще видим, както се казва.
imam_vjara
*

manhattan

• 1439
  • Друго нe трябва, три думи само: "Добре съм, мамо."
« Отговор #35 -: Декември 08, 2005, 12:49:43 pm »
към всички и никой конкретно:

супер глупаво е да имаш добро мнение за лекар или клиника и да не казваш, щото да не изглежда реклама. това не го разбирам :dontknow:
ми за какво въобще пишем тук. "Аз съм много доволна от своя лекар, той направи много за мен, но няма да кажа името му, защото ще излезе като реклама". :dontknow:  ами нека всеки преценява на какво да вярва, те анонимните реклами си личат от километри.
ако успея да помогна с информация дори само на един, изобщо не ми пука, ако 10 си помислят, че правя реклама.

моля да ме извините, че звуча грубо, но тези опасения са в противовес със смисъла на форума.
още веднъж извинявайте :sorry:
*
« Отговор #36 -: Декември 08, 2005, 13:19:01 pm »
Ами Ман, нали виждаш какво стана  8O
missy,
извинявай, но точно такива изказвания като твоето много приличат единствено и само на рекламни.

Аз не мисля, че тук сме се събрали за да правим реклама на една или друга клиника, а за да бъдем максимално полезни една на друга. В крайна сметка парите излизат от нашият джоб и трябва да ги вложим максимално перспективно. Важно е всеки за себе си да разбере къде има най-голям шанс за успех.
Мани, аз лично бих се радвала да знам кой е твоят лекар.  :)

И по темата - НЗОК няма да може да даде информация за успешните процедури. За това пък тази информация могат да ни дадът от БАСРЗ, всички клиники трябва там да изпратят отчет за процедурите направени по Здравната каса. Аз разполагам с отчета на Варненската клиника за момичета минали през процедура през НЗОК и той е:
м.Май - м.Септември 2005г - 8 жени
от тях с положителни тестове - 5
клинични бременности - 5
съотношение клинична бременност - ЕТ - 72%
Иформацията, която цитирам е достоверна и предоставена лично от клиниката.[/b][/color]
*

MAR_GO

« Отговор #37 -: Декември 08, 2005, 13:40:35 pm »
Е, ще се включа и аз в този нещо като спор. Мисля, че за 8 жени изобщо не са показателни и не са статистически значими резултатите. И според мен не е сериозно да твърдиш, че имаш 50 процента успеваемост на фона на световните 30 - и в най-известните и напреднали клиники. Д-р Александров може да е станал добър ембриолог, но през 2003, когато аз правих инвитро там, беше само гинеколог от екипа, без съществена функция. Така че може да е много добър, но не с много голям опит... във Варна правят на всички ИКСИ, независимо от спермограмата, а това нарушава правото на избор.
Те обичат да се хвалят и да говорят негативни неща за колегите си, което не им прави чест...
Естествено, че за тези, които са успели там, процента е 100.
Мисля, че всеки сам трябва да си прецени към кой екип да се насочи. Много добре ще бъде, ако наистина има официална и достоверна статистика, но мисля, че това ще стане много трудно. Много от забременелите не смятат за необходимо да уведомят екипа за това как са родили, какво, имало ли е проблеми -а това е най-важното, родено живо и здраво дете...
*

jam

• *
  • 14924
« Отговор #38 -: Декември 08, 2005, 13:53:03 pm »
клинични бременности - 5

мама му стара, Миси, ти нали уж беше икономист?! статистика не сте ли учили в института??? моля ти се, не ставай смешна...

освен това, "официална информация от клиниката" не се поднася по начина, по който го правиш ти, а по начина, по който е направено на сайта на Център "София", примерно.

колкото до забележката на манхатън, неуместна е в случая. аз водя спор за статистически достоверни данни за успеваемост, не за лекаря Х или У. а моят лекар всички го знаете кой е, не го крия...

« Отговор #39 -: Декември 08, 2005, 14:10:26 pm »
Аз разполагам с отчета на Варненската клиника за момичета минали през процедура през НЗОК и той е:
клинични бременности - 5
Иформацията, която цитирам е достоверна и предоставена лично от клиниката.

Мисинка, това не е реално. Не е възможно само 8 жени да са минали при тях по касата. А къде са данните за преди май? А за след септември?
Не можеш да правиш изводи на база на 8 човека. В статистиката има един основен принцип - зад всеки процент е хубаво да стои поне един човек (т.е. изводи се правят на базта на минимум 100 човека). Ами ако са селектирали пациентките по някакви критерии и тези 8 са само най-добрите, най-перспективните? Логично е сред млади жени да има висока успеваемост, 72% е добре за 30 годишни, примерно.

Нека да не спорим излишно, да изчакаме крайните резултати. Те ще бъдат готови една в началоно на следващата година, струва ми се. Докато се направят всички процедури, докато се изчакат и последните тестове (дано да има много положителни!), докато се натутка тежката машина на касата... Вероятно към април-май можем да се надяваме на предварителни данни.