0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

Starlet

• 1937
  • Добротата ще спаси света!!!
програмата на НЗОК през изминалата година ???
« Отговор #80 -: Декември 19, 2005, 09:12:33 am »
Цитат на: jam
ИЗЛЪГАЛИ СА ТЕ!

ето пълния текст на програмата, имаме я публикувана на сайта:
http://www.zachatie.org/modules.php?name=News&file=article&sid=214&mode=thread&order=0&thold=0

на твое място само за идеята бих си я разпечатала и бих отишла да шляпна с нея по главата оня, дето ти е казал тия глупости... като му кажа, че пращам оплакване в НЗОК...

Прочетох текста аз, ама яда не ми мина. Даже сега като се сетя побеснявам пак и то не толкова защото са ме излъгали (те много пъти вече са ме лъгали лекари), а поскоро от човека който ме е излъгал.  :(  :evil:
БЪДЕТЕ ОПТИМИСТИ, А НЕ ПЕСИМИСТИ!!!
*
« Отговор #81 -: Декември 19, 2005, 09:20:02 am »
Абе ... репортаж , докато включа на бТВ и беше свършила Мели. Смятай колко е бил дълъг. Бе важното е че са ни отделили няколко секунди.
Боровинче, мисля, че в сайта на д-р Стаменов пишеше, че касата ще поема 3 опита в три различни години, чакай сега ще проверя.

http://www.invitro-bg.com/display.php?page=m8&sub=4

На първа страница в Стандарт днес пише за касата :)
« Отговор #82 -: Декември 19, 2005, 10:30:30 am »
Цитат на: BLACK_ROSE
да,и аз гледах новините то БТВ-и правилно си чула за жената на 47 ,ЛУНА:)

За какво по-точно става въпрос?
Благодаря ти, Бени!

*

jam

• Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
« Отговор #83 -: Декември 19, 2005, 10:40:02 am »
Цитат на: FreshBreeze
Цитат на: BLACK_ROSE
да,и аз гледах новините то БТВ-и правилно си чула за жената на 47 ,ЛУНА:)

За какво по-точно става въпрос?

ами за 47-годишна жена, бременна от инвитро.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
« Отговор #84 -: Декември 19, 2005, 10:59:37 am »
не че е бременна, а че е участвала в програмата

Косето е на небето.
Момичета,
« Отговор #85 -: Декември 19, 2005, 11:19:55 am »
Някоя от вас днес купувала ли си е "Стандарт"?
Подразни ме заглавието "250 000 двойки без шанс за дете"  :evil:
С проблеми може би да, но без шанс  :evil:  8O
Гледай ги как слагат сензационно заглавие без даже да мислят дали е вярно и дали някой няма да се засегне от деликатната тема  :(

П.П. Исках да попитам, необходим ли е граждански брак между партньорите, за да имат право да участват в ин-витро по НЗОК  :?:
*
Re: Момичета,
« Отговор #86 -: Декември 19, 2005, 11:25:02 am »
Цитат на: ironic_
П.П. Исках да попитам, необходим ли е граждански брак между партньорите, за да имат право да участват в ин-витро по НЗОК  :?:

не  :)
*
« Отговор #87 -: Декември 19, 2005, 11:55:20 am »

Искренно се надявам с това заглавие да се визира държавата, която нищо не прави за тези 250 хил. двойки.  :evil:
Една Македония си е решила проблемите, а при нас какво става  :?:  :evil:
*

jam

• *
  • 14924
« Отговор #88 -: Декември 19, 2005, 12:11:07 pm »
Някоя от вас днес купувала ли си е "Стандарт"?
С проблеми може би да, но без шанс  :evil:  8O
Гледай ги как слагат сензационно заглавие без даже да мислят дали е вярно и дали някой няма да се засегне от деликатната тема  :(

мисля, че тук е мястото сдружение Зачатие да се намеси с едно писъмце до редакцията на вестника. хем ще изразим гражданска позиция, хем ще се известим за пореден път.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
« Отговор #89 -: Декември 19, 2005, 12:45:14 pm »
Ами те така си продават вестниците по заглавията, и да пишем и да не пишем все тая, вадят някоя тъпотия от контекста и я пльосват като заглавие да привлича вниманието, а колко е така или не им е все тая, важното е да се запомни. По принцип в маркетинга, в журналистиката и PR е така, търси се запомнящия ефект, дори носещ отрицателна емоция.
*

jam

• *
  • 14924
« Отговор #90 -: Декември 19, 2005, 12:55:28 pm »
Цитат на: StefiZ
Ами те така си продават вестниците по заглавията, и да пишем и да не пишем все тая, вадят някоя тъпотия от контекста и я пльосват като заглавие да привлича вниманието, а колко е така или не им е все тая, важното е да се запомни. По принцип в маркетинга, в журналистиката и PR е така, търси се запомнящия ефект, дори носещ отрицателна емоция.

пиле, мен тва ми е ясно, учило съм икономическа журналистика, но също така ми е ясно, че без паблисити нема просперити, както е цитирал Алеко великата американска идеология...
те си пишат, ама и ние си трябва да пишем. всеки си има цел - нашата цел е също да ни запомнят и идентифицират. мълчанието в мрака не помага за реализирането на тая ни цел...
я некоя добра душа да ми копира статията от www.standatrnews.com, че не ми се отваря, да я прочета и да спретна едно мейлче...

*
« Отговор #91 -: Декември 19, 2005, 13:09:13 pm »
Ето я :D

250 000 семейства без шанс за дете
Безплодие мъчи държавата, нацията се топи

Над 250 000 семейства у нас нямат шанс за дете. Те искат, но не могат да имат поколение. Това са близо 15% от българите в детеродна възраст, съобщи асоциацията по стерилитет и репродуктивно здраве. Българите са се стопили с над 1 млн. души от 1989 г. насам. Младежите до 29 г. са намалели с 840 000 души. От 10-12 години насам всяка година нацията се топи с 50 000 души. За пръв път здравната каса отпусна пари за лекарства на 1000 жени, които искат дете. Поради големия брой нуждаещи се в последния момент броят им бе увеличен на 1200. Очаква се да се родят 380 бебета, 66 от които близнаци. Касата изцяло поема лекарствата за подготовката на ин витро оплождането. Те струват около 2660 лв. Другите процедури, които са около 2000 лв., се поемат от пациентите.
« Отговор #92 -: Декември 19, 2005, 14:02:34 pm »
Цитат на: StefiZ

250 000 семейства без шанс за дете
Безплодие мъчи държавата, нацията се топи
Над 250 000 семейства у нас нямат шанс за дете. Те искат, но не могат да имат поколение.

:director: :bonk:  

Е, не само заглавието, текста е манипулиран. Някой хич не се е поинтересувал как стоят нещата, да напише наистина за проблемите, да се види, че с помощ оттук-оттам нещата могат да се оправят. Йок, нямало шанс!  :evil:
« Отговор #93 -: Декември 22, 2005, 14:55:39 pm »
Ето една хубаво направена статистика - има и бройка, и % ;)

http://www.aiof.com/html/success.htm
*
« Отговор #94 -: Декември 22, 2005, 19:06:19 pm »
little_rabbit, сега видях, че е излязла официалната статистика на САЩ за 2003. За мен това е най-пълната статистика, която съм виждала за ART http://apps.nccd.cdc.gov/ART2003/nation03.asp
« Отговор #95 -: Декември 22, 2005, 19:20:26 pm »
Да, Рози, прекрасан е наистина. Благодаря ти  :D
*

Dr_Nikolov

Малко информация
« Отговор #96 -: Декември 23, 2005, 10:12:27 am »
Здравейте момичета,

1. В САЩ успеваемостта определено е висока. Както се вижда от линка на CDC - като цяло е около 30% за цялата поулация пациенти. За Европа 2002 г. успеваемостта е средно 16.8% !!! бременности / цикъл (не искам да Ви разочаровам), а в Англия - 18.8%. Ясно е, че не е нормално да се очаква нещо много повече на този етап. Има обаче някои неща, които са важни във връзка с това. Успеваемостта може да се повиши чрез следните няколко момента:
а. Намаляване на възрастта на включените в програмата жени (<38 г.);
б. Отхвърляне на неперспективни пациенти (с оперирани яйчници, с ендометриоза, с непремахнати хидросалпинкси,  някои PCOS пациенти и др.);
в. Стимулиране 'до дупка' - много овоцити = по-голям шанс, но със значителен риск от хиперстимулационен синдром;
г. ICSI на всички;
д. "Assisted hatching";
е. Предимплантационна генетична диагностика на неуспели 3-4 пъти при предходни опити;
ж. Трансфер на повече от 3-4 ембриона = повече бременности, но с риск от многоплодна бременност (МПБ); МПБ = повишен риск на заболеваемост и смъртност при майката и плодовете;
з. Овоцитна и ембриодонация; в  т.нар. 'shared oocytes/embryos' програми успеваемостта е много висока, понеже на практика няма слаб ембриотрансфер;
и. Подбор на жени 'трезвенички' - т.е. непушещи, непиещи, неупотребяващи наркотици или други медикаменти - у нас твърде много жени пушат, употребяват алкохол и дори наркотици, но това е положението; в един център в САЩ в изследванията преди 'ин витро' влизат и тест за алкохол, никотин и наркотици!

Трябва да знаете следното: при жени дори до 35 г. 50-55% от яйцеклетките са с генетичен дефект; при мъжете 5-6% от 'качествените' сперматозоиди са с генетичен дефект; ясно е, че при средно 8-9 яйцеклетки / жена, оплодяемост 70%; 'дефектност' 50% и трансфер на 3 ембриона (при имплантационен индекс 20% за всеки) и като се има предвид, че всички жени не са еднакви и разпределението е от "гаусов" тип, то очаквания % би следвало по никакъв начин да не надхвърли 30-35%. Всичко друго е или описаното по-горе (от т.а до т.и) или просто невярно.

2. По отношение на НЗОК. През 2005 г. за периода м.02 - 06 бяха включени по НЗОК програмата почти 1300 семейства (въпреки първоначални лимит от 1000); най-много пациенти имат "Репродуктивно здраве", останалите са със сходни бройки; нашият център пое 160 семейства. Все пак има и доста пациенти, които си плащат сами и те също трабва да бъдат работени. Отчети за програмата се предоставят периодично на БАСРЗ, която ги обобщава и предава на НЗОК. Повечето групи докладват успеваемост за неселекционирана група жени (т.е. всички без изключение) около 22%, само Варна дават драматично по-висок %. Ако е така - браво на тях, това е чудесно.

3. По отношение 2006 г. НЗОК програма. Дано не я спрат; за сега имаме уверение, че остава. Експертите към НЗОК предложихме 1500 семейства / година;  до 3 пъти общо и по 1 път на година. Т.е. да има възможност неуспели през 2005 да се включат пак. Възрастта най-вероятно ще се ограничи твърдо до 40 г. Има предложение да се включат се още 4 центъра за АРТ и нови схеми и медикаменти

4. Не искам да нападам журналистите, обаче често заради сензацията пишат някои некоректни неща (да не кажа глупости); не всички, но е често. Скоро писаха, че при нас чужденци едва ли не се бият на опашка за "ин витро"; вярно, че обслужваме пациенти чрез посолствата на Великобритания, САЩ и някои други, че имаме такива и за "ин витро" и че забременяват по-често от българските пациенти, обаче чак пък "Заплождаме цяла Европа", тове е прекалено...

5. Има обаче деморафски срив и той е факт. На тази тема може да се пише много.

Ами за сега - толкова. Ако имате въпроси лично към - пишете на: reprobiomed@yahoo.com; ако не - пак ще наглеждам форума и ако мога ще се опитам да съм Ви полезен.

Успех на всички през 2006 г. и весели празници!

Д-р Г. Николов
*

Starlet

• 1937
Re: Малко информация
« Отговор #97 -: Декември 23, 2005, 10:34:09 am »
Цитат на: Dr_Nikolov
Здравейте момичета,

1. В САЩ успеваемостта определено е висока. Както се вижда от линка на CDC - като цяло е около 30% за цялата поулация пациенти. За Европа 2002 г. успеваемостта е средно 16.8% !!! бременности / цикъл (не искам да Ви разочаровам), а в Англия - 18.8%. Ясно е, че не е нормално да се очаква нещо много повече на този етап. Има обаче някои неща, които са важни във връзка с това. Успеваемостта може да се повиши чрез следните няколко момента:
а. Намаляване на възрастта на включените в програмата жени (<38 г.);
б. Отхвърляне на неперспективни пациенти (с оперирани яйчници, с ендометриоза, с непремахнати хидросалпинкси,  някои PCOS пациенти и др.);
в. Стимулиране 'до дупка' - много овоцити = по-голям шанс, но със значителен риск от хиперстимулационен синдром;
г. ICSI на всички;
д. "Assisted hatching";
е. Предимплантационна генетична диагностика на неуспели 3-4 пъти при предходни опити;
ж. Трансфер на повече от 3-4 ембриона = повече бременности, но с риск от многоплодна бременност (МПБ); МПБ = повишен риск на заболеваемост и смъртност при майката и плодовете;
з. Овоцитна и ембриодонация; в  т.нар. 'shared oocytes/embryos' програми успеваемостта е много висока, понеже на практика няма слаб ембриотрансфер;
и. Подбор на жени 'трезвенички' - т.е. непушещи, непиещи, неупотребяващи наркотици или други медикаменти - у нас твърде много жени пушат, употребяват алкохол и дори наркотици, но това е положението; в един център в САЩ в изследванията преди 'ин витро' влизат и тест за алкохол, никотин и наркотици!

Д-р Николов моят отговор по точка а) е следният самият вие ме попитахте преди месец на колко години съм защото ако съм над 30 год. Здравната каса не поема такива пациентки. След месец в разговор тук в Зачатие разбирам от момичетата че вие сте ме излъгали. По точка б) смятам че негласно макар, правите същото. В крайна сметка инвитрото смятам че трябва да помага на пациенти точно които имат най-малък шанс за забременяване по естествен път. Като цяло не съм доволна от изказването защото то е чиста реклама, която обаче аз не виждам на какво се базира след като с тези си изказвания вие признавате че високите ви проценти на успеваемост се базират на подбор на пациенти които имат по-голям шанс за успешно инвитро. И не ви ли стигна платената статия във весник 24 часа и цирка който разиграхте след това, и обидите които ръсехте в чакалнята на центъра спрямо ваши колеги от други центрове в страната, та е нужно и тук да рекламирате вашия център? Мисля че поведението ви не е колегиално най-малко, а за етично да не говорим.
*

Starlet

• 1937
Re: Малко информация
« Отговор #98 -: Декември 23, 2005, 10:37:55 am »
Моля модераторите да не изтриват постинга ми. Защото той се базира на лични преживявания и мисля че всички останали имат право да знаят какво могат да очакват от която и да е клиника и център в страната. Тези от вас които са чели предишните ми мнения може би ще ме разберат. В крайна сметка ми писна 4 години да давам луди пари а насреща да не получавам елементарно обслужване.
*
« Отговор #99 -: Декември 23, 2005, 18:27:54 pm »
Здравейте д-р Николов,
От сърце Ви благодаря, че се включихте в темата, защото участието на специалисти във форума е много важно за нас.
Имам няколко въпроса свързани с програмата за лечение на безплодие на жената по НЗОК за 2005 г. Много благодаря на всички, които са работили по нея и са се борили тя да бъде факт - това даде шанс на много жени за които тази процедура бе немислима във финансово отношение и облекчи финансово много семейства по трудния им път за бебе.
Ето и част от въпросите:
1. Какъв е механизмът при одобрен протокол от НЗОК и евентуално получени лекарства те да бъдат върнати при настъпване на спонтанно забременяване при двойката в периода между подаването на документи и насроченото начало на процедурата. Знаем за няколко такива случаи тук в интернет дори току що прочетох в дир-а за още един такъв, а предполагаме, че има доста повече и е редно от лекарствата да се възползват жени, които се нуждаят. Това все пак са изключително скъпи медикаменти, по закон не се позволява препродажба на лекарствени препарати ... Този въпрос няма все още легално решение.
2. Какво се получава ако по протокол са изписани едни, а в хода на стимулацията се наложи употреба на други препарати - например в много случаи се е наложило вместо агонист (Декапептил депо ) да се премине към употреба на антагонист (Оргалутран). Остава една скъпа неизползваема ампула да отлежава в хладилника, а момичетата купуват нови сами. И отнова няма механизъм за подмяна или връщане на лекарствата.
3. Ще има ли промени в новата програма по отношение на получаването на лекарствата за да се избегнат подобни ситуации - не става въпрос з 3 лв., а за 3000 все пак.
4. Ще бъдат ли включени и други лекарства (примерно уринарни ФСХ), които са доста по евтини и в някои случаи не по-малко ефективни.
Много Ви благодаря за подкрепата и Ви желая Весели Коледни и Новогодишни празници,   здраве, късмет и много бебета в центъра  :D