0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

Birdie

• 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
Re: Мнения на Birdie - деца от 1 до 6 години, 3-та част
« Отговор #540 -: Август 14, 2008, 13:27:55 pm »
Здравейте!
Искам да попитам за сина ми (2г6мес). От една седмица се напишква нощно време и онзи ден реших да му сложа памперс за през нощта. Преобух го докато спеше, понеже беше пълен и ме лъхна тежка миризма. Снощи пак същото...Когато го изпишквам през деня, понякога урината изглежда много мътна. Тази сутрин видях, че изхода на пикочния канал е раздразнен и кървавочервен.
Няма температура или отпадналост, какви изследвания трябва да направим, имате ли някаква предполагаема диагноза??
Благодаря предварително!
Общо изследване на урина+посявка.
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
Mistakes are the secret of my success.
« Отговор #541 -: Август 14, 2008, 16:38:43 pm »
Доктор,Birdie,
Синът ми е на 2.6 години. На 30 юли се събуди със силно уголемени лимфни възли на врата. Веднага го заведох на лекар-леко зачервено гърло и лека хрема, пуснахме кръвни изследвания, леко завищени левкоцити-14. Отхвърли се мононуклеоза и започнахме лечение с ЦЕК форте по 3 мг на 12 часа. На седмия ден, когато свършихме антибиотика вдигна отново температура 37.5. Джипито при прегледа не установи проблем и не предписа нищо повече.В събота започна да се вдига температурата като достигна до 39.8 и много трудно успях да я сваля-нурофен, хексалгин. В неделя заведох детото на друг лекар за консултация-който предписа Аугментин457, който пие 5 мг на 12 часа.Вчера отново висока температура 38.5, днес 37.5, изби и ситен обрив.Много съм притеснена, звъннах пак на доктора и ще се наложи да сменим антибиотика. Иначе детето е жизнено, без хрема, не кашля, гърдите са чисти, няма този специфичен дъх от устата от гной.
Моля дайте ми насока-какво още да направя, някакви изследвания ли, вече две седмици тъпчем на едно място, температурата си стои.
Благодаря предварително.
Снимки на обрива?
След като се появи обрива температурата спадна ОКОНЧАТЕЛНО? или?
Това може би са две препокриващи се състояния, но има и ред други възможности-като Стрептокок и Скарлатина, например.
Температурата след като изби обрива не спадна, а пъпчиците са на крачетата, ръчичките и дупето.
На гърдите и гръбчето няма нищо. Много ситни,едвам забележими, без релеф.
вчера го заведох на преглед-гнойните налепи са намалели наполовина.Предписа Aeruis сироп по 3мл на денонощие, а ако се увеличи да минем на Клацид. Лекарят предполага че може и да е реакция от температуро понижаващите-нурофен, панадол.
Благодаря ви!
« Отговор #542 -: Август 14, 2008, 19:00:48 pm »
Здравей Бърди!

Дъщеря ми получи разстойство преди около 1 месец. Три дена по-късно вдигна и висока температура-39.5.Ходихме на лекар и ни казаха да изчакаме и да й даваме антипиретици и електролитен разтвор.След около 5 дена температурата спадна, но изпражненията останаха като рядка каша и със слуз. Изхожданията бяха около 3-4пъти на ден. Около 4-5дни нямаше температура и после пак вдигна 38.5. Разстройството си оставаше. Така след период от 3-4 дена пак смъкна температурата. После пак последва 3-4 дена период без Т и после пак качи. Приеха ни в болница. Започнаха преливане на глюкоза и електролити и ни назначиха диета-ориз,картофи,банани и ябълки. Изписаха АБ Амикацин два пъти дневно, Ентерол и Креон. Температурата спадна, изпражненията се сгъстиха, но днес пак имаше слуз в тях. Този път гъста, концентрирана на едно място и приличаща на сопол.
В акото изследваха адено- и ротавируси и резулатата е отрицателен. Утайката в кръвта е 40(при норма до 5-10), чернодробните показатели са леко над горната граница, но казаха, че не е притеснително. Всички други показатели са в норма.
При преглед корема е мек, ехографът не показа патологии, гърдите са чисти.
Днес е 5тия ден, в който взимаме АБ и от утре го спират. Днес имаше Т 36.9.
Моля те, кажи си твоето мнение по въпроса.
От какво може да е тази слуз, да пускаме ли други изследвания?
Благодаря ти предварително!
Салмонела? други бактерии в изпражненията? изследваха ли се?
Ако те са отрицателни, слузта е И от диетата.
Спрете "диетата" и възстановете нормалното хранене на детето.
Не сме изследвани за салмонела.
Сега чакаме изследването за други бактерии,но не знам какви точно.
*

Birdie

• 11040
« Отговор #543 -: Август 14, 2008, 19:15:08 pm »
@eli-di
Мисля оценката на втория педиатър е много добра.
Както и решението му за АБ лечение.
Може наистина да е реакция към Нурофен, но меже и да е Инфекциозна Мононуклеоза (вирусно заболяване).
Sir Alec Guinness
« Отговор #544 -: Август 15, 2008, 11:54:16 am »
Здравейте Birdie,
днес се регистрирах с единствената цел да Ви задам няколко въпроса.
Четях като гост въпросите на другите мами и вашите отговори и виждам, че мога да се доверя повече на Вас отколкото на моята педиатърка (което разбира се е много отчайващо).
Сина ми на 3г. и 1 м., боледува основно от гнойни ангини, като от началото на годината са 3. Винаги пускам изследване на гърлен и носен секрет и като  здрав и по време на заболяване преди антибиотика и резултата е нормална микрофлора. Без антибиотик не минаваме (правим задължително и ПКК, която показва наличие на бактериална инфекция). Въпросът ми е какво да направя за да разберем от какво се причиняват тези гнойни ангини след като изследването на секрет не показва наличие на бактерии, а кръвната картина наличие на бакт. инф.? Превенар дали ще ни помогне?
*

Birdie

• 11040
« Отговор #545 -: Август 15, 2008, 12:07:29 pm »
3 не са много за този период от време.
Нужно е само всички в близост с детето в домашната обстановка да си направят посявки.
Иначе се израства това.
Ако детето е по-голямо и може да прави гаргара с хлебна сода за дълго време (1-2 месеца,всекидневно)ще има огромна полза.
Sir Alec Guinness
« Отговор #546 -: Август 15, 2008, 13:19:23 pm »
Благодаря за бързия отговор!
Гаргара за съжаление неможе да прави все още, а за израстването е така, защото аз бях с чести гнойни ангини до около 12 годишна възраст. Незная каква е причината но от както той боледува от ангини и аз направих гнойна ангина, а не ми се беше случвало поне от 15 години.Моята посявка също излезе с нормална микрофлора, но явно ще се изследват и баща му и баба му.А за ваксината Превенар, какво ще кажете помага ли и за случаи като нашия?
*

Birdie

• 11040
« Отговор #547 -: Август 15, 2008, 14:06:51 pm »
Да, може да направите "Превенар". Ваксината е много добра, макар и в този аспект с ангините нещата да не зависят много от нея, тъй като те не са Стрептококови (както излиза от Вашите посявки).
Sir Alec Guinness
*
« Отговор #548 -: Август 15, 2008, 22:37:24 pm »
Здравейте Д-р Бърди.
Радостин е на 1г и 3 месеца,вече 4 ден е със запушен нос,намален апетит,имаше няколко пъти температура,давах панадол и спадаше,разстройство,зачерви му се даже и дупето,слагам Олинт в носа но няма никакъв ефект,изобщо не се отпушва,не може да спи спокойно ,дави се от секретите които сигурно се стичат надолу към гърлото,много е рздразнителен,мрънка за всичко,много вода пие и устата му дъха много на ацетон,малко яде,
направи ми впечатление че като му сменям памперса все си чеши пишлето,незнам дали има някаква връзка,все едно го сърби.
не съм го водила още на лекар,но незнам вече с какво да му помогна,поне да може да спи ?какво ще ме посъветвате?
*

Birdie

• 11040
« Отговор #549 -: Август 15, 2008, 23:14:35 pm »
Да му извадите секретите от носа с помпичка и тогава да сложите Олинт.
Да дадем и една доза Панадол за вечерта.
Sir Alec Guinness
« Отговор #550 -: Август 16, 2008, 00:32:42 am »
Здравейте д-р Бърди,
отдавна не съм писала и чела, вярвам, че Вие сте в добро здраве :)
Моля Ви, нуждая се от спешен съвет. Дъщеря ми от три дена прогресивно се разболява. Във вторник се прибрахме от България след 3 мес. престой, в сряда започна да покашля, регистрирах следобяда Т 37,5. През нощта срещу четвъртък вдъгна по-висока Т. Носа протече повече, детето, което е страшно жизнено и палаво, от вчера е унило, лежи  :( :(/нещо съвсем нетепично за нея/ Вчера бяхме при педиатъра. След преглед на гърло, уши и слушалки, установи зачервено гърло, БЕЗОБИДЕН ВИРУС. Само парацетамол и Олинт.
Днес сутринта положението се влоши, оше след ставане от сън, започна да плаче, лежи и е унила, носа тече като чешма, кашлицата се увеличи, тип къртеща е. Завдохме я отново на лекар / нещо като БП, т. к. тук днес е почивен ден/. Отново установиха силно зачервено гърло и  силно зачервени уши. На въпроса ми дали е ОТИТ това ми отговориха, че не било истински отит :( :( :(, а от хремата и гърлото??????.
ВИРУС, продължавайте с парацетамола и чакайте да мине отсамосебе си.
Т е ниска, ок 37,1. Да обаче детето е много кисело, ревящо и унило. След като дам парацетамола се успокоява за определено време, явно той притъпява болката. Тази вечер не сложих.  ПРЕДИ ОКОЛО ПОЛОВИН ЧАС СЕ СЪБУДИ ПИщЯщА ОТ БОЛКИ, :( :( СПОРЕД МЕН ОТ УШИТЕ. 20 мин след като дадох парацетамола се поуспокои и заспа.
Какво да правим, посъветвайте ме, Помня как пролетта Алекс на Ганка, след размотаване и мъки от немските лекари се оправи от предписания от Вас антибиотик.
Действието се развива в Германия де, да уточня :(
Докога да гледам детето си как се мъчи и пищи от болка. До кога да чакам въпросния вирус да мине от самосебе си и при положение че има проблем в ушите, ще се оправи ли той без АБ.
Благодаря Ви, дано ми отговорите бързо.
Спокойна нощ

« Отговор #551 -: Август 16, 2008, 00:40:52 am »
Само да допълня, странното според мен е, че няма почти висока Т а е много отпусната, определено и се лежи. Може ли това да е от хрема и зачервено гърло и уши??? Само след парацетамола се поосвества за няколко часа. след това отново започва рев и киселие.
Това просто не е моето усмихнато, жизнено и палаво дете :x :x :x :x
Благодаря Ви отново

*

Birdie

• 11040
« Отговор #552 -: Август 16, 2008, 00:44:00 am »
Дали е отит, или от нослето е това неспокойствие?
Можете ли утре да я заведете на УНГ?
По принцип при отсъствие на висока температура, липсата на жизненост е алармиращ симптом-за АБ лечение на отита,имам пред вид.

Другата крайност са там. Тук за щяло и нещяло изписват АБ->>там трябва да си полуприпаднал за да ти изпишат. Човечеството изобщо не на добре е тръгнало.
Sir Alec Guinness
*
« Отговор #553 -: Август 17, 2008, 18:42:44 pm »
Привет!
Докторе, не отговорихте на въпросът ми, за което със сигурност си има причина.
Но отново ще опитам. Ваксината Превенар ще ни я поставят в сряда, което значи ако се налага да пускаме пак контролна посявка трябва да стане утре, за да може до сряда да е готова.
Пускали сме само една контрола, след 3-я ден от лечението с АБ - нормална флора. След приключване на курса не сме пускали друга. От тогава минаха повече от 10 дни. Нашата лекарка е на мнение, че няма нужда от такава контрола след като първата е била (-), а и няма никакви оплаквания. Т.е. направо да слагаме ваксината.

Знате, че се чувствам по-сигурна след като чуя Вашето мнение.
И колко ме е страх от всичко, свързано със здравето й.
*

Birdie

• 11040
« Отговор #554 -: Август 18, 2008, 18:57:21 pm »
Ваксината няма нищо общо.
Ако сте дали контролна посявка седмица след лечението и сте сигурни че обкръжението на детето е проверено, няма нужда от още посявки.
Sir Alec Guinness
*
« Отговор #555 -: Август 19, 2008, 21:04:05 pm »
Здравей докторе!
Малката от 4дни има поддутина на крачето ,мислим че е от ухапване ,но незнаем от какво.Вчера по тел. педиатърката ни каза да слагаме ихтиол,тази сутрин имаше малко бяло връхче,но сега не.Поддутината е около5см а червенината 1.5см ,болезнено е про докосване и горещо.Сега й дадох 10капки финистил и го намазахме.Притесняваме,че има температура 37.6 и й  дадох панадол,незнам дали е от крачето или от зъбите,щото до няколко дни ще имаме нов зъб.Мога ли да слагам някакви компреси и на какъв лекар да я заведа утре?
*

Birdie

• 11040
« Отговор #556 -: Август 20, 2008, 00:55:59 am »
Това вероятно е фурункул. По всяка вероятност след ухапване от насекомо.
Има СПЕШНА НУЖДА от Фусидин локално, оценка за нуждата от системен антибиотик.
По преценка, може би е добре да се спука мехурчето и гнойната колекция да се отстрани.
Често успоредното даване на Зиртек помага да се ограничи локалната алергична реакция.
Sir Alec Guinness
« Отговор #557 -: Август 20, 2008, 15:49:46 pm »
Докторе, все се чудя кое е най-добро за подслаждане на детски храни - бяла, кафява, фруктова захар или мед. Какво ще кажете?

П.П. Мая празнуваше първи рожден ден преди две седмици и ви черпи по повода с каквото най-много обичате  :D
*
« Отговор #558 -: Август 20, 2008, 18:36:24 pm »
Това вероятно е фурункул. По всяка вероятност след ухапване от насекомо.
Има СПЕШНА НУЖДА от Фусидин локално, оценка за нуждата от системен антибиотик.
По преценка, може би е добре да се спука мехурчето и гнойната колекция да се отстрани.
Често успоредното даване на Зиртек помага да се ограничи локалната алергична реакция.

Докторе,малката е с абцес и в сега 8ч.вечерта ще ни приемат, дежурен хирург в болницата да я оперира,операция силно казано,ще й цепнат крачето и ще й поставят дрен с пълна упойка ще бъде и може би за това ще останем 3дни в болница.Притеснена съм то е ясно.Сутринта като махнах лепенката  с ихтиол ,изтече кръв с гной без да го натискаме.Може би тази лека операция е най-правилното решение,но се притеснявам колко е добър дежурния хирург и дали ще я изчисти добре,упойката и такива неща.
Какво мислите това е лека манипулация ,може ли да се получи усложнение?
*

Birdie

• 11040
« Отговор #559 -: Август 20, 2008, 18:49:10 pm »
Трябва колекцията да се отстрани.
Не мога по снимка само да преценя колко е голяма и дали само с локален и системен АБ няма да се решат нещата без дренажи и други подобни неща.
Sir Alec Guinness