0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Тема на бременните № 29
« Отговор #200 -: Август 15, 2008, 11:14:46 am »
Елфита, на мен при първата бременност ми помагаше изяждането на портокал или грейпфрут и гаденето минаваше до към 10.30 - 11 часа, за сметка на това, продължи до към 5 месец. Сега имах дни през които ми се гади по цял ден и се насилвах да ям поне по малко, но пък мисля че вече отшумя. Но пак гледам сутрин да ям някакъв плод или зеленчук и вообще по лека храна.

Imagination sets the spirit free into a distant land of fantasy;
close your eyes and you will see within your mind there lays the key.

Почивай в мир мамо - обичаме те!
*
« Отговор #201 -: Август 15, 2008, 14:05:37 pm »
Явно при всеки е различно - на мен например, само от миризмата на мента ми ставаше лошо, но пък бисквитките помагаха, особено сутрин. когато се раболях от грип в 3 месец повръщах от всичко, и само к.мляко спаси положението, защото бая се бях обезводнила. запека го борех със зелена салата с много репички, до момента когато и от нея започна да ми става гадно :oops:
Елма, това с виното е добра идея. аз онзи ден пробвах половин чаша бира и като запрегъвах краката, всички много ми се смяха  :lol: а телешкото мога да го ям само на винен кебап, та ми е интересно дали това може да се повтори и от манджата. а знаете ли по колко варени яйца могат да се консумират - например за 1 седмица? защото аз обичам, но ме е страх, че понякога прекалявам с яденето х1 всеки ден.. :ask:
*
« Отговор #202 -: Август 15, 2008, 15:15:57 pm »
dianka За яйцата може до 2бр. на ден, но не всеки ден. Преди време бях чела нещо за тях, но не си спомням много добре. Нетрябва да се ядат всеки ден.

*

elma

• 1289
  • Само преживяното е истински разбрано
« Отговор #203 -: Август 15, 2008, 15:26:47 pm »
За яйцата доколкото знам не бива да надвишават 6-7 броя на седмица, но и 2-3 на ден.

Току що се връщам от акушерката, тя взе че ми даде направление за изследване на желязо, като ме видя каква съм се изпошашкала :D. Каза, че 110 си е добър хемоглобин за бременна, но за да не се тревожа да си направя и това изследване. Но много странно, тя подчерта "желязо", а не "ЖСК" :? Това ли е всъщност, което е показателно?
*

elma

• 1289
  • Само преживяното е истински разбрано
« Отговор #204 -: Август 15, 2008, 15:30:35 pm »
Дианка, иначе и аз като теб веднъж се натаралянках точно от 2-3 глътки бира, та всички около мен паднаха на пода от смях. А преди да забременея обожавах бира. Не че сега не обичам, но се въздържам за да не алкохолизирам бебиня :) :wink: Ама това с виното е с лечебна цел, надявам се да не я опиянявам ежедневно от 50мл вино :D
*
« Отговор #205 -: Август 15, 2008, 17:41:55 pm »
Момичета, да се оплача нещо! Сутринта, като си хапвах сладко, сладко едни мюсли с разни ядки (и черупки, както се оказа по-късно) и най-голямата ми пломба на най-гадното крайно място взе че тържествено се отдели от зъба ми. Не стига това, ами и част от зъба, една много тънка част, се отчупи също. Явно е било въпрос на време. Аз съм си виновна, защото не се наканих през тези месеци нито веднъж да отида на зъболекар, все отлагах за след това. И какво стана сега?! На най-долната редица е зейнала една почти космическа дупка, а лекарството почва да се топи. След като преодолях първоначалния шок и ужас, че баш на края ще трябва упойка да ми слагат, се обадих аз на зъболекаря и имам час по спешност за утре сутринта. Дано не навреди нещо тази упойка, си мисля аз, макар че те явно слагат друг вид упойки на бременни. Само това ми преживяване, едно от най-гадните по принцип, ми липсваше сега. Но ще се ходи, щото като падне лекарството съвсем, още по-лошо, някоя инфекция да не се получи...

Съвет: идете поне веднъж на зъболекар, защото да не ви изненада някой пакостлив зъб точно на края!!!

Пак за хемоглобина, защото е една от любимите и актуални теми. Аз почнах с хемоглобин 12.9, след това през седмия месец меше паднал на 10.9, а преди седмица се каза, че с помощта на допълнителен прием на желязо се е вдигнал до 11.5. Според акушерката било добре.

Успех на всички! И по-малко неприятни изненади!
« Отговор #206 -: Август 15, 2008, 17:42:57 pm »
Това намерих http://healthyfood.info.bg/Advices/27Pregnancy-Diet.html
http://www.biberonbg.com/info/hrana_i_bremennost.htm. Преди в Yahoo имаше хубави статии, но нещо липсват сега.
За виното само бях намерила, че за хемоглобина е по-добро бялото вино, което ме учуди, защото нашите традиции наблягат на червеното вино за кръвчица. А и честно казано, много си го уважавам червеното винце. Можело по една чаша от време на време.
*
« Отговор #207 -: Август 15, 2008, 17:48:07 pm »
Бубе, благодаря!!! то че може , може, ама като се наквасвам от бира, виното малко ме е страх да го пробвам  :oops:
Розичке, стискам ти палци на зъбаря утре!!! права си, трябва да се отиде поне веднъж на преглед. аз още преди да забременея имам един много красив шиечен (май така се казва) кариес на последния зъб долу, баш до венеца, който лекарката каза, че трябвало да се наблюдава, рано му било да се прави - не знам ,тя сигурно чака да обхване целия зъб и направо да го извади  :lol: а и си мисля, че и на мене по едно време ми се счупи един друг зъб, или пломба,защото мястото на пипане с езика е доста ръбесто. така че със сигурност ще отида да го види!!!
*
« Отговор #208 -: Август 15, 2008, 18:26:57 pm »
Цитат
След като преодолях първоначалния шок и ужас, че баш на края ще трябва упойка да ми слагат
За една пломба упойка ли се слага в Англия?
*
« Отговор #209 -: Август 15, 2008, 19:20:40 pm »
DivaRoza Късмет утре и дано не боли.

Аз предвидливо още бях в 12 седмица ходих на зъболекър. Подмениха ми 2 пломби и ми изчистиха зъбния камък. Едната пломба според докторката не била много за смяна можела да изържи още, но и казах да я сменя. Представете си точно накрая или като се роди беба да се счупи някоя пломба кога ще намеря време или пък сили да издържа подобно нещо.

Така че който, не е ходил от началото на бременността не е зле да отиде поне веднъж, после няма да имате време. А и след раждането пак е редно да се отиде, така поне ме посъветва моята докторка.  :wink:

*
« Отговор #210 -: Август 15, 2008, 19:43:46 pm »
Цитат
След като преодолях първоначалния шок и ужас, че баш на края ще трябва упойка да ми слагат

Задължително слагат упойка и тя влиза в цената на пломбата, която никак не е малко (45 паунда, само за информация). И аз бях изненадана в началото, че се лигавят толкова и за една пломба чак цяла упойка се слага, но народът тук е доста разглезен, капризен, претенциозен и недай, Боже, да припадне на стола, на зъболекаря ще му стане повече от притеснено. Иначе, аз си бях свикнала, че при правене на зъб, просто събираш всичките си сили, ръцете ти побеляват от напрежение, бориш се мъжки с машинката и страха, но оцеляваш накрая без лиготии, без капризи. А тук зъболекарят задължително има и асистентка и понякога отнема известно време, докато си наместят ръцете в отворената ти плахо уста - и двамата нещо правят и ровичкат вътре...С упойка обаче се оказа по-добре, защото абсолютно нищо не усещаш, само дето после усмивката ти е доста крива и поддута. Та, затова сега се надявам да има и подходящи упойки за бременни, но едва ли ще съм първата им такава пациентка, та се надявам да оцелея.
Зъболекарски неволи, какво да се прави!  :D

Ходете навреме на зъболекар, ей! :D

« Последна редакция: Август 15, 2008, 19:54:05 pm от DivaRoza »
« Отговор #211 -: Август 16, 2008, 15:58:15 pm »
Ходете навреме на зъболекар, ей! :D

По време на бременност е добре да се отиде няколко пъти на зъболекар, защото тогава по-често се появяват кариеси, а когато се хванат навреме се правят съвсем леко и без нерви.  След раждането, ако се е появил кариес по време на бременноста, докато отиде човек обикновено се налага по-сериозна интервенция.  Така че, и без болежки, пак идете поне веднъж-дваж по време на бременността.
*

Olimpia

• 220
  • Усмихвайте се и съдбата ще ви се усмихне:)
« Отговор #212 -: Август 17, 2008, 13:24:51 pm »
mpia, благодаря, това беше таблицата която издирвах :))))
Елфитка, и на мен ми е доста кофти сутринта, но аз си намерих стратегия :) Естествно не е приложима във всички случаи, защото аз мога да си определя кога да отида на работа. Като се събудя си хапвам в леглото, пия чай (от мента) и после пак заспивам :)))) Съвсем бързо при това :) Като се събудя втория път след около половин, един час вече съм доста по-добре! Пробвай докато си в отпуска :)))
Поздрави на всички бременеещи и дано по-бързо отминат жегите  :wink:
*
« Отговор #213 -: Август 17, 2008, 14:59:11 pm »
Аз ходих на зъболекар в 5-ти месец, имах миниатюрна дупчица,за която дори не се наложи упойка, но въпреки това док ме успокои, че на бременните се слагат специални ;)
*
« Отговор #214 -: Август 17, 2008, 20:00:16 pm »
и тя влиза в цената на пломбата, която никак не е малко (45 паунда, само за информация
Една пломба в Англия струва много пове4е от 45 паунда, а при бременни жени и ве4е родили майки на деца до годинка зъболекарските услуги са безплатни- само за информация  :wink:
Мама на две безценни бебета, отишли в Рая (2014 и 2015). И на едно игриво, космато и мъркащо Мяу-мяу.

Чакаме те, скъпоценно бебе!
*

Tamara

• 1662
  • Ако спориш с идиот, вероятно същото прави и той.
« Отговор #215 -: Август 18, 2008, 11:55:13 am »
А аз си харесвам моя зъбар - никога не ме е боляло като ми прави пломба. Понякога обаче е дълбал и 45 минути в един зъб. Явно ония зъбари в Англия не са по-добри от нашите и затова при тях боли (Гроздето е кисело, нали знаете).

Иначе ако падне пломба, или се отчупи част от зъб, ако не боли според мен е много малка разликата дали ще се отиде веднага или след 6 месеца. Аз бих си спестила емоцията.

Но от друга страна - пренаталното възпитание би казало, че детето няма да го е страх толкова от зъбар, ако сега смело си ходиш да ти бръмчат в устата.
А и за това, че не си отишла по-рано - едва ли някой зъболекар може да ти гарантира, че през следващите четири месеца няма да ти падне пломба, ако ядеш черупки. Така че споко, ти си направила всичко необходимо, даже малко повече. Аз не бих си счупила краката да ходя на зъбар, а самобих се радвала, че не съм глътнала пломбата :)
№1 - 18 г.
№2 - 13 г.
*
« Отговор #216 -: Август 18, 2008, 14:39:51 pm »
и тя влиза в цената на пломбата, която никак не е малко (45 паунда, само за информация
Една пломба в Англия струва много пове4е от 45 паунда, а при бременни жени и ве4е родили майки на деца до годинка зъболекарските услуги са безплатни- само за информация  :wink:

Една обикновена пломба, тип "амалгама" струва точно 44.50 при зъболекаря, при който ходя (мога и телефон да дам да се пита). Това е към NHS и не става въпрос за "бяла пломба".  Иначе, да, за бременните и за родилите (една година след раждането на детето) и зъболекарските услуги са безплатни. Но аз не съм казала, че ще платя пломбата, а само информирах колко струва.  :D
« Последна редакция: Август 18, 2008, 14:44:53 pm от DivaRoza »
« Отговор #217 -: Август 18, 2008, 15:05:00 pm »
Цитат

Ами аз в бг всички пломби с упойки съм си ги правила. Поне не шаваш и не пречиш на док да работи добре.

Елма, желязото е по-информативно поне за нас, ще можеш да си го разтълкуваш и ти. ЖСК показва капацитетът на организма да усвоява и натрупва желязо, но не схванах как точно се тълкува :?
Благодаря ти, Бени!

*

_Elfita_

• 673
  • Няма невъзможни неща!
« Отговор #218 -: Август 18, 2008, 16:14:15 pm »
mpia, благодаря, това беше таблицата която издирвах :))))
Елфитка, и на мен ми е доста кофти сутринта, но аз си намерих стратегия :) Естествно не е приложима във всички случаи, защото аз мога да си определя кога да отида на работа. Като се събудя си хапвам в леглото, пия чай (от мента) и после пак заспивам :)))) Съвсем бързо при това :) Като се събудя втория път след около половин, един час вече съм доста по-добре! Пробвай докато си в отпуска :)))
Поздрави на всички бременеещи и дано по-бързо отминат жегите  :wink:

Аз пък просто изчаквам да стане 11:00 и си хапвам нещо, после вече мога да се движа нормално.Рано сутринта само водичка и то малко, все пак след сън организма има  нужда от вода.
Момичета, днес майстора дето ни шпаклова едната стая е малко болен, хрема и т.н. , какво да правя за да се пазя или ... имам Вит С от 1гр. ?
« Отговор #219 -: Август 18, 2008, 16:24:50 pm »
Иначе ако падне пломба, или се отчупи част от зъб, ако не боли според мен е много малка разликата дали ще се отиде веднага или след 6 месеца. Аз бих си спестила емоцията.

При жив зъб (такъв, на който не е махнат нерва), може да мине време преди да заболи, ако му е паднала пломбата или се е отчупило парче.  Сигурно е обаче, че започва процес на образуване на кариес, който се развива значително по-бързо по време на бременност.  Така че, емоцията ще е доста по-голяма и негативна, ако се чака.  Когато един зъб заболи обикновено вече е трудно да бъде спасен и се налага вадене на нерв.  А пък и мъртъв да е зъбът, при падане на пломба или отчупване на парче, той става уязвим от допълнително последващо рушене, което пак според мен води до негативна емоция.  Та, не си ги спестявайте зъбните емоции, че по-късно не са по-хубави.