Здравейте докторе!
Синът ми е на 1г. и 4м. преди 3 седмици започна да вдига висока температура 39.0 - 39.5, без никакви други симптоми. Диагнозата на педиатъра беше херпангина. Препоръча само да смъкваме температурата с редуване на ефералган и нурофен. А ако се качи над 39.5 с хексалгин. Предупреди, че заболяването може да завърши с обрив.
Но на 3-тия ден детето повърна кървенисти съсиреци на 2 пъти и спешно се озовахме в болница (отново по съвет на педиатъра).
Там казаха, че се касае наистина за ангина, сливиците били силно разранени и погълнатата от тях кръв след престой в стомаха е повърната. Решиха да ни задържат, за да влеят малко глюкоза на детенцето. На 2-рия ден той изглеждаше в чудесна фирма, но останахме 5 дена (толкова е клиничната пътека). През това време в болницата бяхме в една стая с деца с бронхит и бронхиолит.
При изписването докторите подчертаха, че детето е абсолютно здраво и няма нужда от допълнително лечение. Но още на 2-рия ден след изписването започна да кашля леко, а на 3-тия и нослето започна да тече. Изчаках 2-3 дена без лечение (единствено пръскайки стеримар в носа), като се надявах, че се прокашля от налепи. Постепенно сина ми намали апетит. И една сутрин се събуди с плач и очевидно болки в ухото.
Т.к педиатърка ни беше втора смяна, отидохме в кабинет УНГ. Там казаха, че има възпалени уши, и червено гърло, но че не е за антибиотик. Предписаното лечение беше:
Sumetrolim - 2x5 ml за 5 дена
Tobradex - 3 x 3 капки в двете уши
Диснимар за носа.
Докато купим лекарствата и се приберем в къщи, отново вдигна температура 39.5. Сложих ефералган свещичка и следобеда посетихме педиатъра. Тя каза, че ушите наистина са възпалени, че гърлото е много зле, ангината изобщо не била излекувана и минахме на вариант антибиотик.
Предписа ни:
Augmentin ЕS - на 12часа по 4мл. за 7 дена, заедно с ентерол и храна.
панадол първите 3 дена - преди обедния и вечерния сън за облекчаване на болката в ушите и понижаване на температурата.
Почнахме лечението с антибиотика, изпражненията станаха воднисти въпреки ентерола. Но малкия все още вдига температура, макар и по веднъж на ден и около 38 градуса. Вярно, че сме още на 2-рия ден от антибиотика, но аз почвам да се отчайвам и притеснявам. Апетита е нулев, а с тази диария ме е страх да не се обезводни
Извинявам се за дългия пост, но след 3 седмици лекуване на ангина, вкл. в болница и следване на дадените препоръки, започвам да се плаша, дали това е правилното лечение. Още повече като видях как в рамките на 1 ден, двама различни лекари - препоръчаха коренно различно лечение
Кажете вашето мнение моля!