0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

Birdie

• 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
Хеп. Б ?
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
Mistakes are the secret of my success.
*
Хеп. Б ?
Да

От любопитство - защо не е препоръчително да се бият заедно комбинирани ваксини (като например ДТаП/ИПВ и Хиб) - заради 1)невъзможността да се прецени коя е предизвикала страничните ефекти (ако има такива) или 2)защото си взаимодействат и ефекта им намалява, 3) друго?
« Последна редакция: Февруари 23, 2012, 15:38:04 pm от vaci »

*

Birdie

• 11040
Направете я.
Sir Alec Guinness
*
Благодаря!
Мисля може би и БЦЖ ваксината ще сложим - все пак тази към която бащата е реагирал е от преди 30 години - предполагам сега ваксината е доста по-пречистана и подобрена, и (+) са може би повече от потенциалните (-) (промяната в решението е базирана на по-ранни постове/мнения по темата, включително Ваши).
« Последна редакция: Февруари 23, 2012, 16:20:14 pm от vaci »

*

Bobbie

• *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Каква ваксина да избера? Въпроси и отговор
« Отговор #704 -: Февруари 23, 2012, 19:20:37 pm »
Докторе, понеже през Май- Юни ще водим децата в България, мислите ли че може да им сложим БЦЖ там? Тук не я предлагат пък на мен ми се иска да я имат. Питам, защото не знам на каква възраст се слага тази ваксина, а и не знам дали мога да отида да си я купя от всякъде и да я занеса да я сложат.

Ивана тогава ше е почти на 2 години, а Андреа на 10 месеца.

*

Birdie

• 11040
Да. Може. Да.
Sir Alec Guinness
*
« Отговор #706 -: Февруари 23, 2012, 20:19:16 pm »
Докторе, понеже през Май- Юни ще водим децата в България, мислите ли че може да им сложим БЦЖ там? Тук не я предлагат пък на мен ми се иска да я имат. Питам, защото не знам на каква възраст се слага тази ваксина, а и не знам дали мога да отида да си я купя от всякъде и да я занеса да я сложат.

Ивана тогава ше е почти на 2 години, а Андреа на 10 месеца.

Тук (Англия) я предлагат от след раждане (at birth).

*

Bobbie

• *
  • 5701
Да. Може. Да.
Благодаря докторе.

И на теб vaci също мерси.

Докторе моля за Вашето мнение.Синът ми е на 4години е  ваксинар  с ваксина за хепатит а хаврикс през месец маи 2011.Сега предстои втората доза която не сложих на 6 месец от първата поради боледувания и грипния период и защото знаех че може да се  сложи и до 12 месец от първата доза.Въпроса ми е  до колко е  защитен сега на 10 месец от първата доза като няма втора се още понеже  е имал контакт с баба си която е  учителка и един ученик е болен от хепатит а и тя е имала контакт дотолкова че  е влизала в класа на болния.Не  минал още  един месец взимат им контролни урни.През това време синът ми е имал контакти с баба си.Има ли място за притеснение и  безопасно ли е да посещава баба си която за  сега не  е болна според контролните урини.Благодаря. 
*

Може да поставите ДТаП/ИПВ отделно, Хиб отделно и Пневмококовата отделно.
Добра идея е да не правите комбинирани ваксини а ДТаП/ИПВ ->> 1 ваксина; Хиб-отделно, една ваксина, и Хепа Б->> отделно, 1 ваксина.
Избягвайте да правите Хиб и/или Хеп.Б в комбинирани ваксини, а предпочетете единичните, съответните ваксини.

Др Бърди, не можахме да намерим самостоятелна Хиб ваксина, а насрочената дата за поставяне на първа доза ДТаП/ИПВ/Хиб е вдругиден. Нямаме избор, така че ще трябва да процедираме с комбинирана ваксина.

Може ли да споделите, на какво основание не препоръчвате Хиб да се комбинира с друга ваксина – заради невъзможността да се определи на коя от двете се дължат потенциалните странични ефекти (при наличие на такива) или има друга (по-сериозна) причина?

Здравейте,малко тъп въпрос ще задам,но някъде бях чела за ваксина против ангини.Дали има такова нещо?Питам понеже сме на 1,4 мес,а вече сме с три ангини и много високи температури.
Имам нужда от съвет по даден проблем:
Когато синът ми беше на 4 и 5 месеца беше ваксиниран с Пентаксим и Смфлорикс. След втората доза получи постваксинална реакция състояща се в гърчове през определено време, плач и нещо подобно на истерични пристъпи, продължили около седмица. След направена консултация с доц. Летвиненко, които имаше съмнения, че ваксината е отключила епилепсия, той препоръча отмяна на оставащите приеми на Пентаксим и замяната им с убита ваксина без коклюшна съставка, която е най-честата причина за нежеланите реакции. След среща с комисията по имунопрофилактика, ваксинациятя беше отложена до месец юни тази година. Сега синът ми е на 1 година и 9 месеца и от комисията ми обясниха, че след като не са наблюдавани повече реакции ваксината трябва да бъде поставена и трябва да се радвам, че тези спазми не се епилепсия. В листовката на Пентаксима изрично пише, че при проява на такава реакция приема трябва да бъде преустановен.
Може ли някой да ми даде съвет какво да правя?
Има ли други ваксини без коклюшна съставка, които да замент тази?
И какви стъпки да предприема - кой ще носи отговорност ако на детето ми му стане нещо?
*

Bobbie

• *
  • 5701
Сега синът ми е на 1 година и 9 месеца и от комисията ми обясниха, че след като не са наблюдавани повече реакции ваксината трябва да бъде поставена и трябва да се радвам, че тези спазми не се епилепсия. В листовката на Пентаксима изрично пише, че при проява на такава реакция приема трябва да бъде преустановен.
Може ли някой да ми даде съвет какво да правя?
Докторът не пише, та ще ти кажа аз какво мисля, поне ако е за мен. Първо, много се радвам, че детето няма епилепсия, това са най-хубавите новини. Обаче имай предвид, че това не променя факта, че има реакция към тази ваксина. Те какви реакции искат да наблюдават като не е давана повече? Не са наблюдавали епилепсия, а не реакция. За реакция ще гледат, ако я дадат отново.
Аз не бих я дала тази същата ваксина, ако е моето дете, независимо колко светила се изредят да ми кажат, че няма проблем.

Напълно подкрепям Боби...

Благодаря за мнението момичета винаги е приятно да чуеш, че някой е на твоя страна и смята, че имаш право. Проблемът ми е, че е приет в ясла и от там му искат имунизационен паспорт, в който пише, че тези ваксини не са му бити, следователно няма да го запишат. А за съжаление и по нататък пак ще се гледа този паспорт и за детска градина и за училище и т.н.
Единственото което ми идва на ум е да говоря с педиатъра да напише в картона му, че са му бити и да поставим някакви други ваксини, които да си купим... но не знам дали ще е съгласна на този вариант.
*

Bobbie

• *
  • 5701
« Отговор #715 -: Май 10, 2012, 09:01:34 am »
Благодаря за мнението момичета винаги е приятно да чуеш, че някой е на твоя страна и смята, че имаш право. Проблемът ми е, че е приет в ясла и от там му искат имунизационен паспорт, в който пише, че тези ваксини не са му бити, следователно няма да го запишат. А за съжаление и по нататък пак ще се гледа този паспорт и за детска градина и за училище и т.н.
Единственото което ми идва на ум е да говоря с педиатъра да напише в картона му, че са му бити и да поставим някакви други ваксини, които да си купим... но не знам дали ще е съгласна на този вариант.

Според мен просото му обясни горното, което съм написала за реакцията. Може дори да се опиташ да го направиш по-личено като попиташ ако е негово дете дали след подобен случай би я дал. Човек като му кажат така и по-вероятно да има разбиране, поне аз така мисля. Не вярвам, че е необходимо да лъже на картона и аз не бих предложила подобно нещо. Лекар има право по медицински причини да го освободи от едната ваксина за коклюш, а като имате всички други ( никой не го интересува мъртви ли са, живи ли са) не би трябвало да имате проблем.

А иначе и аз съм категорична, че тази ваксина няма да му се слага повече!
За тях този случай може да е просто статистика като резултат от ваксинация, но докато чакахме пред кабинета на Летвиненко се нагледах за цял живот на деца получили усложнения от ваксинации, някои и доживот... да не дава Господ на никой родител да види детето си в такова състояние...
Така че, без моето дете.
Просто се чудех дали някой може да сподели опит как по дяволите да се преборя с тази безумно глупава и крайно незаинтересувана система.

Bobbie, когато говорих преди година с педиатъра му, тя ми обясни, че по закон тя има право да отложи поставянето на ваксината само за 6 месеца. За да бъде освободен окончателно и завинаги решението се взима от Комисията по имунопрофилактика. А на тях им казах дали ако това се отнасяше за техните деца дали биха я поставили и те ми казаха, че какво би станало ако освобождават така всяко дете, имам ли въобще понятие колко сериозни са тези болести, те не можели да поемат такава отговорност ако детето се разболее защото не е ваксинирано и други подобни...
« Последна редакция: Май 10, 2012, 09:18:08 am от asya_s »
*

Bobbie

• *
  • 5701

Bobbie, когато говорих преди година с педиатъра му, тя ми обясни, че по закон тя има право да отложи поставянето на ваксината само за 6 месеца. За да бъде освободен окончателно и завинаги решението се взима от Комисията по имунопрофилактика. А на тях им казах дали ако това се отнасяше за техните деца дали биха я поставили и те ми казаха, че какво би станало ако освобождават така всяко дете, имам ли въобще понятие колко сериозни са тези болести, те не можели да поемат такава отговорност ако детето се разболее защото не е ваксинирано и други подобни...
Аз прочетох за тези ваксини и не знам защо е решил доктора, че е от Пентаксима, като и Синфлорикса има описани подобни странични ефекти. Ето тук може да видиш информацията като отвориш файла http://www.medicines.org.uk/EMC/medicine/22716/PIL/Synflorix+suspension+for+injection+in+pre-filled+syringe/

А по повод това, че в листовката изрично пише да не се дава при подобни ефекти, тези от комисията какво казват? Аз бих се оплакала в съответната инстанция и ако нищо не стане бих ги разнесла по медиите, че се опитват да ме принудят да дам лекарство срещу инструкциите на производителя.

Bobbie, след една камара събеседвания с редица доктори, те ми казаха, че най-вероятно е от Пентаксима, но ти си права не е изключено да е и от Симфлорикса. Когато докторката му ги постави ги би едновременно - едната в едното краче, а другата в другото. И в случая аз съм за бой, че въобще позволих да му ги поставят така. Тя ми обясни, че на всички така се поставяли и че до сега никога не е имала проблеми и т.н. Затова не е ясно от коя ваксина идва проблема - може и от комбинацията между тях.
Имаче след две седмици, ще ходим пак при Летвиненко и след това при Комисията и ще пробвам него да убедя да напише в листа на детето да се освободи от ваксина - той човека е свестен и разбран и вероятно ще се съгласи (просто трябва да препотвърди предишната си диагноза).
А що се отнася до Комисията, мисля да последвам твоят съвет и да пробвам първо с добро, а ако не стане - със заплахи за изнасяне на случая в медиите, жалба до някоя по-висша инстанция (ще проуча коя точно) и накрая със съд. Смятам също така да поискам писмен отказ със съображения, защо пренебрегват мнението на най-видния специалист в страната, за да знам кой носи отговорност, ако се оплескат нещата.
Смятам, че колкото и да са смели надали биха искали да бъдат замесени в скандал и да ги разнасят по телевизията. Ако ти хрумва нещо друго ще се радвам да чуя мнението ти.