0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

Raissa777

• 1672
  • Засадиш ли горчиви плодове-няма да береш сладки.
Re: Тема на бременните № 55 - в очакване на пролетта
« Отговор #80 -: Март 12, 2010, 10:56:46 am »
Ох като ви слушам за тази ЖК ... голямо приключение ще да е.
Мен това удоволствие ме чака следващата седмица...да се запиша.

Ще взема да си купя и аз червено цвекло от Била,че и ябълка ще му добавя  :D
Аз правя често Табуле - салатата с много магданоз.

Четох че в свинския черен дроб има много желязо...не съм много фен, но ще опитам да направя на фурна, по селски, пък барем го ям.

Тя  темата приключи, но аз да си доложа.
Снощи обясних на мъжо филма със зърната и той веднага измисли гениялна идея!
Имали сме останали от ремонтите финна шкурка...щял да ми я даде, когато пожелая  :lol: :lol: :lol:
*
« Отговор #81 -: Март 12, 2010, 11:00:36 am »
Раиса, на мене по ми харесва идеята с дупките- ако се явиш на мъжа ти в този вид има да се чуди :lol:
*
« Отговор #82 -: Март 12, 2010, 11:13:38 am »
Аааа, Бубе, тя така си е затворила кръга и дейността, че не работи по този начин. Кръвта я взима тя, всяка вечер я изпраща по куриер в Б-с в лабор. на Тошкина и от там резултатите се връщат при нея. Ако знаеш как се изцъклих вчера като разбрах, че тя щше ми взима кръв, но пък е много внимателна и от всички вземания на кръв, дори и в клиниката, нейното беше най- леко и не усетих боденето изобщо. Така си е затворила цикъла жената, което като се замисля- ми харесва, само да мога да си получа изследванията.  Между другото, заради платения ехограф при нея така се е разчистило от малцинствата, което е много хубаво в крайна сметка.

Ясно ,жената си разчиства терена.Това пък да ти взема кръв тя наистина ме шашка.Явно ще се търпят прищевките им няма как.
*
« Отговор #83 -: Март 12, 2010, 11:33:01 am »
Четох че в свинския черен дроб има много желязо...не съм много фен, но ще опитам да направя на фурна, по селски, пък барем го ям.
Черният дроб съдържа високо количество вит. А и НЕ СЕ препоръчва по време на бременност.

"Нищо на света не е същото щом някъде там, неизвестно къде, една овца, която не сме виждали, е изяла или не е изяла една роза..."
Антоан дьо Сент Екзюпери
*
« Отговор #84 -: Март 12, 2010, 11:54:11 am »
Да ви кажа, аз червеното цвекло го консумирам предимно под формата на сок - като салата ми е малко по-трудно смилаемо. Сока го правя сутрин от една средна главичка цвекло, една ябълка и един морков.
И за момичетата, които пият мляко - имайте предвид, че млечните продукти и желязото не се понасят, т.е. сока или ако пиете желязо на таблетки трябва да са поне 2 часа преди или след млякото.
Освен това в някои статии твърдят, че по-лесно от организма се усвоява желязото, което се съдържа в месото. Та и аз се насилвам да ям месо.
Прегръдки за всички  :bighug:

*
« Отговор #85 -: Март 12, 2010, 11:57:00 am »
Черният дроб съдържа високо количество вит. А и НЕ СЕ препоръчва по време на бременност.
:good_post: Момичета, много внимавайте с витамин А, особено първото тримесечие, една от причините за цепнатина на устната или небцето може да бъде предозирането му!

Imagination sets the spirit free into a distant land of fantasy;
close your eyes and you will see within your mind there lays the key.

Почивай в мир мамо - обичаме те!
*
« Отговор #86 -: Март 12, 2010, 12:00:17 pm »
Момичета,аз съм изпила не повече от 10 литра мляко,със зъбите нямам проблем и бебка се развива нормално,според вас голям проблем ли е,че ям само сирене и кашкавал и много рядко мляко?
Относно болничните,моята АГ от ЖК ми даде само 1 път срещу 15лв,а останалите си ги взимам от клиника за 36 лв,като в тях са ми включени следните изследвания-ПКК,Фибриноген,Протромбиново време,Креатинин,Билирубин-общ,АЛАТ,Урина-седимент и общо изследване(белтък,билирубин,уробилиноген,захар,ph,кетони,кръв.
От ЖК ми пуснаха изследвания във 2 месец и след това последния път ми даде да си пусна в 6!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Ехографии ми прави всеки път без да ме кара да плащам,но защото според нея съм с рискова бременност.
Относно витамините моя частен лекар ми изписа чак в средата на 5 месец,когато за 10-на дни ми падна ряско Хемогробина и кръвното 80/40!
*

Bobbie

• *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
« Отговор #87 -: Март 12, 2010, 12:11:19 pm »
И за момичетата, които пият мляко - имайте предвид, че млечните продукти и желязото не се понасят, т.е. сока или ако пиете желязо на таблетки трябва да са поне 2 часа преди или след млякото.
Освен това в някои статии твърдят, че по-лесно от организма се усвоява желязото, което се съдържа в месото. Та и аз се насилвам да ям месо.
Прегръдки за всички  :bighug:
О да, това го забравих. Калцият пречи на усвояването на желязото ( или обратното беше) и аз понеже понякога си взимам и допълнително калций,ако не съм пила мляко, гледам да не е заедно с витамините. А в самите тях има много малко калций.
Нисък ли ти е хемоглобина, че се насилваш? Аз пък съм минала на почти безмесна диета и ми е много лекичко, а и на мен лично ми помага за да не качвам много килограми. Намалих го преди да забременея и така си  останах. А хемоглобина си ми беше добре последният път като го гледаха,но то беше някъде в 13та седмица така че отдавна не са го проверявали. Май сега пак следва подобен тест и като го направят ще докладвам. Обаче в мултивитамините има достатъчно желязо, така че предполагам, че ще си е наред.

gbg123, сиренето и кашкавала също съдържат калций.

Боби
« Последна редакция: Март 12, 2010, 12:14:05 pm от Bobbie »

« Отговор #88 -: Март 12, 2010, 12:12:55 pm »
Относно болничните,моята АГ от ЖК ми даде само 1 път срещу 15лв,а останалите си ги взимам от клиника за 36 лв,като в тях са ми включени следните изследвания-ПКК,Фибриноген,Протромбиново време,Креатинин,Билирубин-общ,АЛАТ,Урина-седимент и.....

Това не го разбрах, как така болнични, а и изследвания и то се плащат :ask:
Спермограма се прави само в клиника по стерилитет от ембриолог!
Между традиционното АГ и специалист по стерилитет има голяма разлика, не я пренебрегвайте!

« Отговор #89 -: Март 12, 2010, 12:16:56 pm »
Здравейте момичета,  :D и на мен ми е много трудно да ям месо, освен луканка  :lol:, незнам защо, но аз не се и насилвам. А кисело мляко с удоволствие си хапвам, най-вече като таратор, поне 2 пъти седмично. Искам да ви попитам вливали ли сте имуновенин и интралипид и до кой месец? На мен ми предстои  4 вливане, след което изследване на ТАТ, МАТ, НК-клетки...и док. ще реши дали ще има и друго вливане...(Дано да няма osi_1)

Там, където има любов, няма страх.
                  Апостол Йоан
« Отговор #90 -: Март 12, 2010, 12:17:02 pm »
Уфффф, какви перипетии с тия ЖК.
По здравна каса са два прегледа на ултразвук, но не се плащат от пациента!
Издаването на болничен лист също не се плаща!
На приятелка от Пловдив два пъти й искаха плащане и тя подаде жалба. След направена проверка, мислите ли, че имаше искания за пари?

Хемоглобин ми пускат всеки път. Аз не съм фен на прясното мляко, пия го само в кафето, иначе ми се повръща от него. А хемоглобина го държа със салатки, понякога с червено цвекло. Бях писала тук моята витаминозна салата, някъде из Вкусотиите е.
Бора, я ме светни как правиш сока - попарваш ли преди това цвеклото? Мирише ли?

П.С. Бебо сякаш ми е подпрял ребрата в дясно и много ме болиииии....дайте някъв чалъм да му сменя позата, че не издържам, все едно ме натиска с всичка сила в ребрата под гърдите...
« Последна редакция: Март 12, 2010, 12:37:55 pm от jasmin_veni »
[/url][/url]
*
« Отговор #91 -: Март 12, 2010, 12:43:45 pm »
Пастетчето и то е забранено  :(
Ох, и аз много се смях на шопара, може би Радост е искала да каже попара, знам ли...  :lol: на който му предстои запознанство с червеното цвекло, да предупредя - не се плашете, ако пишкате червено след това  :lol: за цвета  на другото е ясно де...
Иначе аз вчера се записах на ЖК - при същата доФтурка, като миналия път - доста е цапната в устата, и доста противоречиви мнения има за нея, но този път нямам друг избор и ми остава само да се надявам, че няма да има проблеми с човечето. Гледа ме на ултразвук, мисля, че всеки път ще е така, въпреки че нейният е отпреди 20 години сигурно, тя до скоро нямаше и трансвагиниален (ако така се казва) доплер... частният преглед с ултразвук го таксува 20лв...
При мен положението е добро, каза че бебето много мърдало, взе му мерки глава-крака-обща дължина и така... на 15.04 ми е следващият час, ще мерим нухалната гънка и после отивам при Кременски - ама то е доста далече, здраве само да има до тогава  :wink: Меджувременоо имам час при една лекарка в болница Вита - д-р Илиева, някой да има преки или непреки впечатления за нея?
Ако пиете мляко UHT, да ви кажа, че то почти не е мляко... мисля, че калций най-добре, а и безопасно, може да си набавите чрез кашкавал, сирене, сусам.. много обичам домашно краве мляко, но трябва да го избягвам - ех ,ако имах крава и знаех какво яде, щеше да е съвсем друго  :lol:
Боби, сега видях какво си писала - мисля, че желязото и магнезият не можеше да се приемат заедно, защото едното пречи на усвояването на другото - за това и Малтофер и Магнерот се приемат с поне 3 часа разлика (но не съм 100% сигурна). За калция и неговото усвояване помага приемането на вит.Д - на бебоците им се дава до 1 год.
« Последна редакция: Март 12, 2010, 12:49:16 pm от dianka »
*
« Отговор #92 -: Март 12, 2010, 12:48:59 pm »
Дианка, много се радвам, че си се сетила да напишеш за червеното дето се пишка, защото аз първия път умрях от страх-не бях добре с бъбреците в момента и ако майка ми не се беше сетила щеше да стане страшно.
« Отговор #93 -: Март 12, 2010, 13:05:35 pm »
Побъркахте ме с тия салати - сега ще юркам мъжо да ходи след работа да ми купува такава с червено цвекло и моркови, много ми се дояде  :lol:

Сутринта ходих да гледаме младежа - бях сънувала, че е станал момиче, и влетях в кабинета с думите "Докторе, дайте да видим пишката, да не е изчезнала, че свекърва ми почна вече да пазарува в синьо!". Много ми се смя.

Иначе явно се чувства добре, напоследък редовно ме шутира в левия яйчник, ама ще се търпи. Това е.

Поздрави и приятен ви ден!
Мненията, които изразявам в този форум, са мои лични мнения, без претенции да бъдат единствената и неоспорима истина. Понякога си позволявам да цитирам и други хора, което специално упоменавам.

*

alimania

• 212
  • Златно детенце си имам
« Отговор #94 -: Март 12, 2010, 14:03:11 pm »
Mari-al, истина е, че касата е предвидила  само 2 ехографии за цялата бременност /това за нормална бременност/. При бременност с риск /все пак твоята е триплодна/се полагат допълнителни -една, или 2 зависи с какъв риск те водят....
Заплащането всъщноста става по следния начин: за първично посещение -14,50 лв, за всяко следващо по 8 лв. Каквото и да ти прави и да те гледа с ехограф всеки път и да не те гледа- касата все и дава 8 лв на гинеколожката ти! По принцип ехографията им влиза в пакета на гинеколозите  и не би трябвало да искат допълнително заплащане за него! Тези 2 ехографии, дето говорим за тях са задължителни! Ако тях не ти ги е направила при една проверка ще я глобят! А другото вече си зависи от човека! Аз не виждам бременна жена как по друг начин могат да я видят без ехограф!? Да не говорим пък за теб! Тази твоята е пълна *****....То и аз не знам сега като ида другата седмица на преглед по каса /за 2-ри път/, може и мен да ме посрещне със същата изненада моята АГ! Добре де, ако не ме гледа с ехограф какво!? Ще ме пита как съм, ще ми мери корема и кръвното и айде чао!? Лудост е това! Ако ми спретне тоя номер направо я сменям- поне имаме право на неограничен брой талони за смяна! :wink:
А цвеклото и аз го пия на сок- с моркови, портокали, ябълки- по-лесно се преглъща!
Или на салата много моркови, малко зеле,малко цвекло, малко кервиз....
Аааайде хубав ви ден! :D
БЛАГОДАРЯ ВИ, ПРИЯТЕЛИ ОТ "ЗАЧАТИЕ"
« Отговор #95 -: Март 12, 2010, 14:09:09 pm »
Привет и от мен! Да се похваля - вчера усетих първите леки ритничета. :D Докато разбера какво става, умрях от страх. :D
Dama_kupa, мисля че не трябва да ядем луканка. Навсякъде пише месото да обработено термично, луканки и разни пушени меса са си сурово месо. Поправете ме, ако греша.
Ако се появят препятствия по пътя Ви - сменете посоката, а не крайната цел...

БЛАГОДАРЯ ВИ, Д-Р СТАМЕНОВ!
« Отговор #96 -: Март 12, 2010, 14:15:23 pm »
Кремкарамел, айде, честито ти! От тук насетне все ще се "ослушваш" ;)

И аз мисля, че не е добре да се яде месо, което не е обработено термично - заради разните му листериози, салмонелози и др. под.
Мненията, които изразявам в този форум, са мои лични мнения, без претенции да бъдат единствената и неоспорима истина. Понякога си позволявам да цитирам и други хора, което специално упоменавам.

« Отговор #97 -: Март 12, 2010, 14:36:22 pm »
Здравейте, момичета и честита ви нова тема! Дано бързо да се пълни с нови и нови попълнения!
Сега да ви кажа за желязото и хемоглобина- нещо, което многократно сме коментирали в старите теми. Пръво, хемоглобин над 100 си е съвсем добре. Второ, не е задължително ниският хемоглобин да е желязодефицитно състояние- това трябва да се докаже.
Оттук следва изводът, че няма смисъл да се тъпчете с желязо.
Иначе храни, които наистина влияят добре на хемоглобина са гъбите- печурки(ок. 5 пъти повече желязо отколкото в черния дроб)и сусамът.
Черен дроб не се препоръчва- не е нужно да се насилвате с него или пък да се тъпчете с меса.Спанакът, пък, съдържа трудноусвоимо желязо и също няма голяма файда.
Аз поддържах хемоглобин ок.102-105. Моят лекар каза,че нямам нужда от желязо. Наблегнах на гъбите, после 1-2 седмици пих и от течните витамини на Хип Пренатал и накрая като отидох да раждам хемоглобинът ми беше 125.
Други витамини не съм пила- просто си ги набавях от много плодове и зеленчуци. Док отказа да ми даде и каза, че освен, че са химия, водят често и до много голям плод и до преждевременна калцификация на костите на плода. Имат смисъл, когато майката не се храни пълноценно и разнообразно.
Така че, хранете се пълноценно(не като за двама!), не се насилвайте с нищо и всичко ще е ОК.
Някой беше питал за интралипида- влива се до тогава, до когато ти каже този, който го е назначил- в моя случай това беше до 7м.
Приятен уикенд с повече слънце и разходки и леко бременееене!

Нощта е най-тъмна преди зазоряване.
« Отговор #98 -: Март 12, 2010, 15:25:26 pm »
Меджувременоо имам час при една лекарка в болница Вита - д-р Илиева, някой да има преки или непреки впечатления за нея?
Dianka, моите са непреки, защото няколко години ходех при нейната колежка по стая (в другата смяна) д-р Кълвачева. Доколкото съм чувала, д-р Илиева е много добър лекар, внимателна е и не претупва пациентите. Но пред кабинета й е пълна лудница винаги, така че се запаси с търпение за около двучасово чакане. Дано не изляза права де. Иначе си в добри ръце.

Карамелче, честити ритничета.  :lol:
*
« Отговор #99 -: Март 12, 2010, 15:27:08 pm »

А аз реших да компенсирам хемоглобина със черен дроб и вече 3 седмици го приготвям веднъж седмично. Сега пък се оказва, че това не е добре. 8O А четох, че от месото се усвоява многократно повече желязо в сравнение с растителните продукти. Иначе обичам много мляко, но гледам да го ям поне с два часа разлика от взимане на желязото, както е писала bora, иначе не се усвоява от организма и ефекта от взимането на допълнително желязо се губи. Не трябва да се взима заедно и с магнезии. Желязото се усвоява най-добре с витамин С затова е добре да се пие с някакъв фреш. Аз обикновено го взимам с киви. От друга страна не трябва да се взима постоянно, защото се натрупва в организма.
Луканки и салами не ям, защото са необработено месо.

Всеки месец като ходя на ЖК за болничен искам да ми пускат всички изследвания, как иначе ще се следят ако се пускат два пъти за цялата бременност. Естествено ако кажат, че не ми се полагат всеки месец ще си ги плащам, но според мен следенето им всеки месец е задължително.