Здравейте отново момичета!
Подреждайки документацията отново изчетох епикризата на мъжа ми от биопсията.Сега виждам,че с дребни букви отдолу пише, че е препоръчително да се направи генетично изследване за муковисцидоза.Някой наясно ли е защо е необходимо това? Разбрах, че в клиниката идва генетик в понеделник, но в ценоразписа не видях да има цена за такъв преглед.Някой ходил ли е и ако има такъв,колко струва прегледа и самото изследване? Много ви благодаря и успешна нова седмица на всички!!!
Jory, здравей!
При нас имаше същата препоръка и направихме изследването в клиниката. По принцип го препоръчват при наличие на обструктивна азооспремия, тъй като при носителството на определена генетична мутация за муковисцидоза, като следствие може да се появи и азооспермията (така ни обясни д-р Кацаров, който прави биопсията). Муковисцидозата е заболяване, което се предава, когато и двамата родители са носители на гена, затова обикновено препоръчват и двамата партньори да си направят изследването.
Когато правихме изследването преди година и половина цената беше около 250 лв. само за мъжа ми. По принцип в епикризата беше написано и двамата да се тестваме, но след разговора ни с генетичката, тя препоръча единствено мъжът ми да си направи изледването и само в случай, че е положително за наличието на гена на муковисцидозата, тогава и аз да правя.
Успех!