0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Тема на бременните №72
« Отговор #420 -: Януари 22, 2011, 14:33:17 pm »
сега се връщам от болницата, реших въобще да не ги чакам и аз им се обадих, оказа се, че можеше да си чакам, дето се казва от умрял писмо и добре, че отидох. в понеделник съм на ехограф, да се надяваме, че е грешка, не са ми предписали лекарства, но аз почнах да пия магнезии (имам хапчета от по 250 мг, а прочетох, че магнерота е 500, вие като пиете магнезии в каква разфасовка е?). свързах се и с моята клиника, казаха ми, че моята докторка ще е на работа следобед, но никой не вдига нито на рецепцията, нито на спешния телефон на щерев, някой да знае други номера за връзка? искам да питам дали да започвам утрогестан (имам малко останал тук, мислех си да го занеса в софия и да го подаря на някой "който има нужда" от форума, а то какво стана?)

Малко по-спокойна съм, поне ми казаха, че не съм луда. никъде не мога да намеря стандарти за шийка на матката по месеци. всъщност това, което намирам, навсякъде казват, че 2 см е много къса. стискайте палци, моля ви. много съм благодарна за постовете ви. ще продължавам да чета и, опасявам се, да пиша по въпроса.
*
« Отговор #421 -: Януари 22, 2011, 14:44:11 pm »
Аз имам личния номер на д-р Тимева ако ти върши работа
*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
« Отговор #422 -: Януари 22, 2011, 14:54:35 pm »
никъде не мога да намеря стандарти за шийка на матката по месеци.

Заповядай: Оценка на маточната шийка.

Елена, пожелавам ти притесненията ти да са излишни. Момичета, скъсяването на маточната шийка е сериозен проблем, изисквайте да ви се правят изследвания за микроорганизми, което обичайно се пропуска, а е много честа причина за това състояние. Откриването и лечението на инфекциите по време на бременност е една от мерките, които могат да се вземат за профилактика на преждевременното раждане.

"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*
« Отговор #423 -: Януари 22, 2011, 15:24:02 pm »
никъде не мога да намеря стандарти за шийка на матката по месеци.

Заповядай: Оценка на маточната шийка.

Елена, пожелавам ти притесненията ти да са излишни. Момичета, скъсяването на маточната шийка е сериозен проблем, изисквайте да ви се правят изследвания за микроорганизми, което обичайно се пропуска, а е много честа причина за това състояние. Откриването и лечението на инфекциите по време на бременност е една от мерките, които могат да се вземат за профилактика на преждевременното раждане.

лелеееее,ми мойта идва много къса тогава  :(
*
« Отговор #424 -: Януари 22, 2011, 16:25:49 pm »
мели, много ти благодаря. мога ли само още нещо да те питам. 5ти персентил означава, че 5 % от жените имат такава дължина на шийката на матката или нещо друго? аз като четох така го разбирах досега, но може и да бъркам?

дидон, свързах се, благодаря ти.

*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
« Отговор #425 -: Януари 22, 2011, 16:47:33 pm »
Да, Елена, статискитака е за да те успокои, че има и жени, които са с по-къса шийка, което не води до предтерминно раждане. Оценката на риска е комплексна и не бива да се прави само по един показател.

"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*
« Отговор #426 -: Януари 22, 2011, 19:25:21 pm »
Мели, благодаря ти отново. надявам се няма да откажат да направят ффн и микробиология. да стискаме палци аз да съм от тези 5%, макар, че засега всички казват ограничаване на движенията, никакви пътувания и тн, което хич не ме кара да се чувствам спокойна. хубавото е, че поне знаем какъв е проблема, ако не и защо се е получил.

благодаря ти и на другите жени, които ми пишат.
« Отговор #427 -: Януари 23, 2011, 10:38:26 am »
здравейте коремчета  :)
Елена, стискам палци да се е под кнотрол шийката ти, но едно нещо не прави в неделния ден - да се ровиш из нета и да четеш всякакви страхотии какво може да стане. Предполагам, че съвсем навреме се вземат мерки и ще те наблюдават. Важното е, че сте добре с мъника.  :D
За да те разсея малко- видях хубави тениски с копчета и други такива които може да става и за нас в Ойшо /испанската марка за бельо/. Само сутиен за кърмачки и колан вече мисля да си търся от специализирани магазини. Установих че в момента модата е на наша страна и могат да се намерят много хубави и удобни за бременни модели в нормалните магазини. Всъщност аз ходя от доста време с панталон тип клин от Зара, който ми е по-удобен от панталона ми за бременни, по-евтин и в същото време е актуален /и може ако му стегна ластика да го нося и после ако искам/. В зара и берска има и други подобни неща като рокли например, но не знам дали са останали, както и в Ойшо, тъй като има намаления в момента.
Освен това за кърмене се сетих, че ако е много топло нощницата ми тип плажна с тънки презрамки е идеална за целта  :wink: Но кой знае дали ще кърмя въобще повече от 2-3 месеца..

Да ви питам пак нещо за шишета, някой знае ли нещо за марките Нуби и Лови? Вчера в Хиполанд ми ги препоръчваха и казаха, че били от съвсем скоро на пазара, но аз исках първо да ги проуча. Били много усъвършенствани с силиконови биберони имитиращи гърдата и прочие..
*

Vali :)

• 1376
  • Вярата и надеждата винаги са с мен!
« Отговор #428 -: Януари 23, 2011, 10:54:54 am »
"Нуби" са на пазара поне от две години като марка.На мен ли4но не ми допадат. :?

Д-р Стаменов,обичаме ви!
*
« Отговор #429 -: Януари 23, 2011, 11:52:49 am »
Привет мамита!Днес с валко повече силици,но пък и с болки в коремчето се появявам да ви нагледам....Нещо много сте се кротнали :wink:
Саричка,нещо се губиш ,да не се е появил малкия миш :lol:?
Елена В,дано всичко е наред и да не е скъсена шийката... :crossfingers:

*
« Отговор #430 -: Януари 23, 2011, 12:25:30 pm »
 Преди време стана въпрос за фолиевата киселина.Понеже на мен ми бяха казали да намаля приема до три пъти седмично профилактично/това след третия месец/.Питах докторката изрично още веднъж ,защото тук бяха споменали момичета,че я пият по 10 хапчета на ден  8O и тя категорично каза,че си остава по три седмично.
  Момичета,на опаковката пише също да не се надвишава дневната доза.Нали знаете,че само витамин Ц се изхвърля от организма...Та се чудя по какви аргументи докторите са ви предписали толкова големи дози?
*
« Отговор #431 -: Януари 23, 2011, 12:53:55 pm »
ФОЛИЕВА КИСЕЛИНА (ВИТАМИН В9)

"Фолиевата киселина (позната също като витамин В9) е водоразтворим витамин, който е есенциален за човека и животните, тъй като те не могат да го синтезират.
Всички биологични роли на фолиевата киселина се изпълняват от тетрахидрофолат и другите и производни.

Приетата с храната фолиева киселина (ФК) се усвоява в тънките черва като за това са необходими също така и витамин В12 и витамин С. Следва превръщанети и в дихидрофолиева киселина (ФКН2), а ФКН2 се превръща в тетрахидрофолиева киселина (ФКН4). Тетрахидрофолиевата киселина поема едновъглеродни отломки (получени при разграждането на някои аминокиселини) и доставя необходимите за определено място въглеродни атоми. По този начин фолиевата кислеина участва в синтеза на серин, глицин, холин и също така - на серотонин и допамин (които са невротрансмитери) . Участва в синтеза на пуринови нуклеотиди (които изграждат ДНК и РНК) и е жизнено необходима за растежа
Предозиране с фолиева киселина почти не се среща."

В случаите, които визираш - ежедневен прием по 10табл. /обиконовено Неофолик-мета/ - това става по лекарско предписание. Назначава се по принцип в такива дози, след проведено специализирано изследване /генотип С/Т за С677Т (MTHFR)/, с което се установява как, дали и доколко оргазнизмът ти усвоява ФК. При установен проблем с усвояването - това се компенсира, чрез "насищане" на организма с по-високи дози на ФК. Това най-общо казано, разбира се. :)
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
« Отговор #432 -: Януари 23, 2011, 13:00:16 pm »
 Само че не ми стана ясно по какви причини се прави изследване за усвояване на фолиевата киселина  8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O

Не вярвам някой да седне да си го прави просто ей така.Та всъщност това ми беше въпроса
« Отговор #433 -: Януари 23, 2011, 13:04:01 pm »
didon, Сигридов ме прати да си направя изследване за мутацията, при която не се усвоява фолиевата още в началото (заедно с БХС-а), за да знам дали въобще е необходимо да пия фолиева. Според него, при нашия стандарт на живот, дефицит на фолиева е почти невъзможен (при разнообразно хранене).
Мненията, които изразявам в този форум, са мои лични мнения, без претенции да бъдат единствената и неоспорима истина. Понякога си позволявам да цитирам и други хора, което специално упоменавам.

*

Ganka

• 5926
  • мама и леля на ангелчета
« Отговор #434 -: Януари 23, 2011, 13:07:20 pm »
Дидон, има мутации, при които не се усвоява добре фолиевата и се налага да се пие по-голямо количество от нея.
Обещах на Лили:)

"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
*
« Отговор #435 -: Януари 23, 2011, 13:12:17 pm »
Само че не ми стана ясно по какви причини се прави изследване за усвояване на фолиевата киселина  8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O

Не вярвам някой да седне да си го прави просто ей така.Та всъщност това ми беше въпроса

В моя случай поне, лекарят го пусна заедно с изследването за тромбофилия, на един лист са резултатите даже. Не знам при другите как е било и дали на същото основание са изписани по-високи дози ФК. При мен излезе, че: "може да се наблюдава синтезиране на MTHFR  с намалена ензимна активаност от 35%" /така е написано на резултатите от ДНК анализа/. Не съм питала защо го е назначил изследването де, реших че се прави стандартно и при всички бременни.

*
« Отговор #436 -: Януари 23, 2011, 13:19:33 pm »
А,точно това ме вълнуваше...Явно или някои доктори се застраховат или пък има индикации за подобни изследвания...
Благодаря!

*
« Отговор #437 -: Януари 23, 2011, 13:33:38 pm »
На мен онзи ден на прегледа за първи път ми мериха шийката.Вагинално.Беше  2,3 при норма 2,5 за периода.Казаха ми да отида след седем дни да я видят и тогава ще ми кажат дали ми предлагат серклаж.Предписаха ми магнезии , но по други мои оплаквания.Док спомена обаче,че магнезия повлиява често и шийката :?

Множко ми се струва разлика от 1,5 см.През колко време са били двата прегледа?
 Пък в този период серклаж не може ли да се прави ииии за самия период колко е нормата на шийката.Аз все си го представям,че с нарастването на бебето ,респективно тежестта му, най-вероятно шийката се скъсява...

Дидон аз бях на преглед в четвъртък 14г.с.и измериха дължина на шийката на матката 3.8см а нормата за този период била 4 см.Прегледа ми също беше вагинален,имаме много голяма разлика в референтните граници .Нещо не ми е ясно?!?  8O
*
« Отговор #438 -: Януари 23, 2011, 13:34:44 pm »
А,точно това ме вълнуваше...Явно или някои доктори се застраховат или пък има индикации за подобни изследвания...
Благодаря!

При Д-р Даскалов, доколко знам и съм говорила с другите му пациентки - стандартно и за всички пуска тези изследвания. Лично при мен - не беше поради показания.
Предполагам, че всеки специалист си преценя кои според него са изследванията "базов пакет" при бременност, според своите си знания, виждания и опит.

*
« Отговор #439 -: Януари 23, 2011, 13:43:49 pm »
На мен онзи ден на прегледа за първи път ми мериха шийката.Вагинално.Беше  2,3 при норма 2,5 за периода.Казаха ми да отида след седем дни да я видят и тогава ще ми кажат дали ми предлагат серклаж.Предписаха ми магнезии , но по други мои оплаквания.Док спомена обаче,че магнезия повлиява често и шийката :?

Множко ми се струва разлика от 1,5 см.През колко време са били двата прегледа?
 Пък в този период серклаж не може ли да се прави ииии за самия период колко е нормата на шийката.Аз все си го представям,че с нарастването на бебето ,респективно тежестта му, най-вероятно шийката се скъсява...

Дидон аз бях на преглед в четвъртък 14г.с.и измериха дължина на шийката на матката 3.8см а нормата за този период била 4 см.Прегледа ми също беше вагинален,имаме много голяма разлика в референтните граници .Нещо не ми е ясно?!?  8O

Да,наистина  8O .Аз ще ходя в четвъртък пак и непременно после ще пиша да споделя инфо.Може да не съм разбрала нещо.