Имаше акция "Всички ние сме Гърци"... преди няколко дена из цяла Европа и САЩ.
предполагам, защото у средния европеец е изградена много негативна нагласа към гърците във връзка с последните събития.
вижте, аз безкрайно адмирирам силната обществена чувствителност на гърците. винаги съм се възхищавала колко са ангажирани и как масово и мощно излизат на улиците при всеки повод да си защитават правата или за да протестират срещу обществени неуредици. нещо, което в нашата страна няма да се случи никога и затова ще ни унищожат като народ.
но, бидейки гражданин на най-бедната страна в ЕС и втората най-бедна страна в Европа изобщо (след Албания), не мога да им съчувствам с пълна сила за трудностите на икономическата криза. те твърде дълго бяха галени с перо по много показатели. в сериозната преса се изнесоха шокиращи факти за държавно и всякакво безхаберие - липса на нормативни уредби, неплащането на данъци национален спорт, 250 хиляди починали получават пенсии, защото пенсионният фонд нямал база данни и софтуер, с който да ги засече (?!!) и т.н.
аз не мисля, че немците не знаят какво е dolce vita и са будали - просто са ги
стиснали за гушата и нямат мърдане, за разлика от гърците, които твърде дълго имаха тази възможност.
казвате да дойдем да видим островите. о, да - хубаво е там, чуваме. но е непосилно като разход за средното българско семейство.
Предполагам не пропагандираме идеята, че мизериятя е вид "добродетел"?
Иначе- от парите в една държава се възползват не само мошениците, но и обикновените хора покрай тях.
Тоест, не е грях всеки човек да има лекарствена застраховка, права, собствено жилище, и да отгледа децата си достойно.
Та в този смисъл мен лично изобщо не ме интересува мнението на икономическите "сили", "банкерите" и т.н. образи. Тях ако ги питаш- само те трябва да папкат, и никой друг. Другите - ако могат да мрат по улиците. Както и става в болшинстовото държави, където първичната здравна помощ ( за Педиатрията да кажем) е чиста проформа и оправдание "нещо там си да има", " да не врякат". Скоро една майка пак търси имена на свестни лекари в Лондон.
Изобщо не ме интересува мнението на Дянков също, дали "имало пари в държавата",например, защото него ако го питаш- винаги няма, пък после си раздават хиляди лева бонуси помежду си. Пък после за децата, фонда за лечение в чужбина бил дефицитен. Аз спрях да вярвам на тези Бг глупости просто- парите за хората и правата им, се воюват. В борба. С бухалките. Иначе нищо не става, никой и никога, нищо и на никому, няма да даде. НИКОГА. Както и става в Бг вече 22 години. Както става в държави като УК, например, където масата я обърнаха на безправно стадо, живеещо от помощи. "Помощи"? замисляли ли сте се че това е най-лесният начин за една държава? това са все пак фиксирани разходи. Тази маса нищо повече от държавата си не иска. Режеш после този обем, както си пожелаеш и им казваш- "търсете си работа". Какво да "търсят" щом работа няма, а и нямат образование за да се наемат на добра? Ще вземат по-малко и от помощите.
Време е мисля да осъзнаете, че с лъжите, които продават в Бг, за >> "това, което можем", "толкова имаме", "няма в бюджета", "пестим и ще възкръснем утре", "в невиждан възход сме, защото пестим" и т.н. до никъде не се стига. Защото са голи лъжи. И защото обслужват само власт-имащите- да крадат народа си до край. И защото в една страна може да има ръст, потребление, възможности, само ако има пари в обръщение, да се харчат. Иначе- мизерия до живот. Вчера ми попадна, че фискалния резерв на Бг е 1.5 млрд евро. Тоест- джобни пари. Още утре ще застанат с протегната ръка пред МВФ, след като изядоха за няколко години целият валутен резерв на държавата. И пак "кризички" ще спретнат" в Бг, и пак- мизерия, и пак оправдания.
Това е простичката истина- само с борба за правата на всеки може да постигнете нещо. Иначе- НИЩО. Ще ги гледате по ТВ всяка вечер с ухилени, мазни и полицейски физиономии да искат от Вас нови "жертви", а самите те да си се разхождат с мутресите по луксозните Европейски курорти, или да папкат обилно с Бг "плосък" данък.
За Гръцките негативи също мога да Ви пиша много.
Но се радвам когато дечицата са добре гледани, с добри дрешки, на топло. Това за мен е от значение.
Икономическите "показатели" изобщо са престанали да ме интересуват. Защото са чисти лъжи. До живот.