0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: Оценка на моториката № 2
« Отговор #780 -: Май 04, 2012, 22:08:13 pm »
ivanita, аз бих завела детето на невролог, детски. Най-малкото ти ще се успокоиш.
Даниел 07.06.06  Димана 05.10.07
*
« Отговор #781 -: Май 04, 2012, 23:00:05 pm »
купила съм си няколко книги за възпитание, отглеждане, комуникация и прочие с децата, от които частично съм удовлетворена единствено от книгите на Ф.Додсън.

личното ми мнение е, че е добре родителят да залага на стандартни и общовалидни неща като лична интелигентност, усет, чувствителност, мироглед и морални принципи в търсенето на най-добрия път към собственото дете.

образно казано - ако не притежавате априори разбирането, че детето ви е човек и трябва да се вслушвате и да комуникирате с него, не вярвам да ви помогне която и да било книга, в която пише тази азбучна истина.

абе с две думи - излишни са тия книги.

Доколко правилното разбиране за детето и за правилното общуване ги притежава всяка една от нас, трудно ще определим сами. Но това значи ли да не опитваме да станем по-умели в отглеждането и възпитанието?

Дори да са излишни книгите, похвално е стремлението на родителя да се образова и информира с четене на книги, не само коментари и статии в интернет. Всеки сам стига до своята истина и трябва да си извърви пътя. Аз лично, за да се съглася с теб, ще трябва да прочета онова, което ти вече си прегледала. Бих отхвърлила предварително конкретни книги и автори, конкретен тип книги, но не и четенето по принцип.
*

Bobbie

• *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
« Отговор #782 -: Май 05, 2012, 06:05:50 am »
Ivanita, aко наистина смяташ, че има обезпокоителни признаци, можеш да отведеш детето на преглед при детски невролог. Дъщеря ми на 8.5 месеца още не можеше да сяда и личната лекарка ни беше насочила към д-р Христова от Токуда. Тя каза, че детето изглежда здраво, но мускулатурата е много отпусната (не помня точните думи) и препоръча леки упражнения и насърчаване на двигателната активност (в домашни условия). Проходихме на 1г.2м., което си е в норма.

Bril, и аз си мисля да го водя на лекар, но мислих, че трябва на детски ортопед. Или пък трябва на невролог. osi_10 :dontknow: Ох, и аз не знам.
Някоя друга мама има ли мнение??
Гледам минала е седмица от тогава. Какво става, мина ли му на детенце този период или още имаш подобни притеснения?

*
« Отговор #783 -: Май 06, 2012, 15:33:46 pm »
Bobbie, горе долу седи вече стабилно :) обаче това с поставянето по корем и обръщането си е същото. Слагам го, пуска ръцете настрани и кога вдигне леко главата( и то за много малко), кога не. Утре сме на консултация да видим педиатърката какво ще каже. Но като цяло мисля да изчакам и този месец да видим дали ще се промени нещо и ако не, ще отидем на детски невролог. То сигурно нищо му няма ама поне да се успокоя.
Излишно е да казвам, че нито се обръща от корем по гръб и обратно :? :(

*
« Отговор #784 -: Май 07, 2012, 00:46:48 am »
купила съм си няколко книги за възпитание, отглеждане, комуникация и прочие с децата, от които частично съм удовлетворена единствено от книгите на Ф.Додсън.

личното ми мнение е, че е добре родителят да залага на стандартни и общовалидни неща като лична интелигентност, усет, чувствителност, мироглед и морални принципи в търсенето на най-добрия път към собственото дете.

образно казано - ако не притежавате априори разбирането, че детето ви е човек и трябва да се вслушвате и да комуникирате с него, не вярвам да ви помогне която и да било книга, в която пише тази азбучна истина.

Доколко правилното разбиране за детето и за правилното общуване ги притежава всяка една от нас, трудно ще определим сами. Но това значи ли да не опитваме да станем по-умели в отглеждането и възпитанието?

Дори да са излишни книгите, похвално е стремлението на родителя да се образова и информира с четене на книги, не само коментари и статии в интернет. Всеки сам стига до своята истина и трябва да си извърви пътя. Аз лично, за да се съглася с теб, ще трябва да прочета онова, което ти вече си прегледала. Бих отхвърлила предварително конкретни книги и автори, конкретен тип книги, но не и четенето по принцип.

цигу, напълно съм съгласна с написаното от теб
« Отговор #785 -: Май 07, 2012, 14:45:46 pm »
Здравейте момичета. Пускам мнение и тук, ако някой е запознат, моля да се включи.
Поведението на Ники в последния месец рязко се промени. Прочетох пак червените флагчета и съм отбелязала тези, които се отнасят към нас.

“Червени флагчета” – 12 до 24 месеца
1.Отсъствие на съставяне на съгласни до 15 месеца
- Оценка за умерени загуби при чуването
2.Отсъствие на имитация до 16 месеца
- Оценка за недостиг при чуването
- Оценка за познавателен или социализиращ дефицит
3.Отсъствие на указателно показване към 18 месец
- Проблем в социалният контакт
4.Предшестващо доминиране на ръката до 18 месеца
- Може да е индикация за слабост на противоположната моторна зона с хемипареза.
5.Неспособност да слиза и качва стълби до 24 месеца
- Може да е индикация за липса на възможност отколкото до моторен дефицит
6.Персистираща невъзможност (или лоша) приспособимост 21 до 24 месеца
- Може да е белег на комуникативно разстройство.
7.Предимно не комуникативна реч (напр. Ехолалия (непрекъснато повтаряне на звук или дума)) (комуникацията липсва при нас, само мучене, напоследък отказва и по бебешки да говори)
- Прости команди, които детето не разбра подсказват аномално състояние.
- Оценка за аутизъм
- Оценка за широко разпространени и свързани с развитието дефицити

8.Закъсняло развитие на речта
- Изисква оценка на слуха при всички деца!

Незабавна речева терапия изискват следните признаци:
1.Липса на гукане до 12 месеца
2.Липса на посочване или жестикулиране до и към 12 месец
3.Липса на самостоятелни думи до 16 месец.
4.Липса на спонтанни фрази от по минимум 2 думи до 24 месеца.

5.Говор, който е неразбираем до 24 месеца.
6.Регресия на умения, в която и да е възраст. Например
-Загуба на реч или гукане
-Загуба на социални умения

В сряда ще го водя на логопед, която се занимава и работи с деца аутисти и после по нейна преценка ще видим дали ще го водя на по-специални изследвания.
Колкото и да не исках да го кажа, поведението му повтаря поведението на племенницата ми на две години (тя е с аутизъм). Към какви лекари би трябвало да се насоча, освен към логопед, разбрах за психиатър и психихолог.
[/url][/url]
« Отговор #786 -: Май 07, 2012, 16:59:31 pm »
 jasmin_veni, покрай риалитито Такъв е животът се запознах с майка на близнаци едното, от които е аутист. Може би си спомняте скандала даван по БТВ, че не приемат дете близнак с аутизъм. Възрастта на децата е мисля към 2г., ако имаш интерес мога да те свържа тя е доста навътре в нещата.
« Отговор #787 -: Май 07, 2012, 17:38:12 pm »
jasmin_veni, покрай риалитито Такъв е животът се запознах с майка на близнаци едното, от които е аутист. Може би си спомняте скандала даван по БТВ, че не приемат дете близнак с аутизъм. Възрастта на децата е мисля към 2г., ако имаш интерес мога да те свържа тя е доста навътре в нещата.

Благодаря ти, Къди, ще видя в сряда, какво ще каже специалист, защото може аз да си въобразявам, да преувеличавам, нали знаеш, на страха очите са големи. Ще пиша след сряда.
[/url][/url]
« Отговор #788 -: Май 07, 2012, 17:39:42 pm »

Благодаря ти, Къди, ще видя в сряда, какво ще каже специалист, защото може аз да си въобразявам, да преувеличавам, нали знаеш, на страха очите са големи. Ще пиша след сряда.

Дано си въобразяваш!
*
« Отговор #789 -: Май 07, 2012, 22:45:38 pm »
Такаа. Да се отчета и аз. :)
След консултацията, на която Благовест седя малко нестабилно и казаното от мен, че не иска да стои по корем и не се обръща, педиатърът каза, че ще ни даде направление за детски невролог - в Пазарджик, щото тук няма. И каза, че вероятно ще трябва да ходим 10-на дни в една болница(в нея хората ходят на нагревки, възстановяване след травми и т.н.) тук във Велинград за упражнения или рехабилитация-не разбрах. Да го побутнем един вид.Там се ходи по пътека, та ако невролога прецени де ако има нужда.
Аз го приех  нормално, но да видите свекитата- нищо му нямало на детето, просто не искало да се обръща, аз какво съм искала-бил малък, на 6 месеца съм почнала да го слагам да сяда, и сега искам да седи стабилно,там с тези меки кости щели да му направят нещо и т.н. в този дух. А аз си трая, и понеже мъника в този момент избърбори нещо от рода "ма-ма-ма-ам", другите деца ако не можели да го кажат, на логопед ли ще ги пратят?
За малко да им тегля майните :lol:
Та така - оплаках се и аз

*
« Отговор #790 -: Май 07, 2012, 22:58:28 pm »
Вени, оценка на слуха да направите, а?

Иванита, направо в София на детски невролог. Не си прави експерименти с лекари в Пазарджик! Не мога да препоръчам лекар в София, питай  в седмичната тема на майките, софиянки ще те упътят. marmotche мисля ще те ориентира.

При жълтеница у новороденото не се дава да се пие глюкоза, защото излишният  билирубин не се отделя с урината, а с изпражненията.
*
« Отговор #791 -: Май 07, 2012, 23:14:31 pm »
Smaraidi,на Bril  са й били препоръчали д-р Христова в Токуда. Дано и другите мами се включат. Ако работят със ЗК още по-добре :?  обаче София въобще не я познавам  :(

*
« Отговор #792 -: Май 08, 2012, 01:07:04 am »
жасмин-вени, логопед не може да напарви оценка за аутизъм, те гледат речта, тя е само един компонент на аутизма. виж какво ще ти кажат и ще го мислим, но такава оценка се прави от детски психотерапевт или психиатър. проблемът е, че аутизмът е доста "популярна" диагноза. дано са ти напразни опасенията, има ли нещо необичайно в семейството, да се е случило нещо? пиши пак, ако мога да помогна с нещо (колеги, ако искаш да питаш неща, каквото и да е) насреща съм.
« Отговор #793 -: Май 08, 2012, 06:58:29 am »
Smaraidi,на Bril  са й били препоръчали д-р Христова в Токуда. Дано и другите мами се включат. Ако работят със ЗК още по-добре :?  обаче София въобще не я познавам  :(

Чувала съм добри отзиви за д-р Христова. Токуда работят с касата, но часовете с направление са доста ограничени и ти препоръчвам веднага да им се обадиш, за да ти кажат кога е възможен час. Аз съм водила Елиа там на гастро и те самите ми предложиха да е с направление, нито лев не ми взеха и доста обстойно я прегледаха.
Изискването беше направлението да е №7.
*

Bobbie

• *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
« Отговор #794 -: Май 08, 2012, 07:31:39 am »

Моето лично мнение (непрофесионално, щото от това не разбирам )е че може би е добре да изчакаш малко още. Не е като да сте назад по всички критерии. Тези списъци за за ориентиране, ама пък не е задължително всичко в тях да е изпъилнено. Освен това аз също не бих го водила на логопед. Скоро на една приятелка синът беше изледван, то бяха наблюдения в детската градина половин ден, пък на няколко пъти ходи да прави тестове, въобще не е толкова просто, дай да видим какво може да казва и да го диагностицираме. Аз въобще дори не знам какво може да му разбира на логопед главата от аутизъм и съм съгласна с Елена за това. Та... мисълта ми беше, че дори и да е аутизъм, няколко месеца едва ли са фатални след като самото му диагностициране отнема толкова дълго време.

Аз много внимавам с тези опити да вкарат всичко в някакъв калъп по някакви критерии, които не е сигурно, че да общовалидни. На мен онзи ден педиатърката ми вика „Ама как така не може да пляска с ръце Аднреа“?  Ама трябвало било и да маха за чао.  Ми нито за чао маха, нито пляска с ръце. И Ивана не можеше на тази възраст. По техните критерии явно сме бавноразвиващи се :-).  А да, каза ми, че трябвало да я уча да пляска с ръце. Въобще и не и обърнах внимание. Понеже си нямам друга работа сега да седна да я дресирам, че да сложат отметка на въпросника, как пък не. Детето си ми изглежда нормално,а че не прави някои от изброените трикове въобще и не ме притеснява, щом като повечето ги прави. Ако има по-голям проблем той ще се види и по-нататък,та  гледам за сега да не се шашкам за всичко.

« Отговор #795 -: Май 08, 2012, 08:34:48 am »
jasmin_veni, Аз работя пряко с деца с увреждания, включително с изоставане в нвропсихическото развитие, умствено изоставане, аутизъм. От твоите постове те познавам като изключително внимателна и търсеща майка. Това, което за мен е важно в поста ти е "Поведението на Ники в последния месец рязко се промени" и наблюдението на поведението му, което повтаря поведението на племенницата ти.
Според мен първо трябва да се изследва слуха; паралелно с това консултация с логопеда /специално моите колеги-логопеди НЕ поставят логопедична диагноза, ако няма нещо друго съпътстващо, а при вас няма такова/; Диагноза поставя само и единствено лекар-психиатър. И понеже напоследък е много модерно дасе поставя диагноза "аутизъм", аз вярвам само на такава поставена в УБ "Александровска", ДЮП "Св. Никола", а и те на толкова малко дете изключително рядко си позволяват да поставят такава диагноза.
Бих ти препоръчала да се успокоиш и да си гледаш детето без никакви притеснения, но знам, че това няма да стане ;)
Често такава рязка промяна в речта и поведението е в следствие на друго в живота на детето - смяна на жилище, промяна в начина на живот на семейството, стрес, тръгване на детска градина или тръгване на майката на работа и го гледа друг възрастен... помисли в тази насока.
Опита ми показва, че през лятото когато децата играят и общуват с други деца повече винаги има развитие в познавателната и комуникативната свера. Наблюдавай го и споделяй развитието. Вярвам, че се касае за временна задръжка.

Има във морето на детските игри бисерче, което ни прави по–добри!
*

jam

• Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
« Отговор #796 -: Май 08, 2012, 11:06:12 am »
jasmin_veni,

от посоченото би ме притеснило само наличието на регрес, ако наистина си установила такъв, и то траен.
тоест - преди е можел да казва думи и е казвал думи, а сега е млъкнал и не говори.
преди е комуникирал, а сега не иска да комуникира (непоказването на жълтата и синята купичка може да се дължи на това, а не на факта, че е забравил цветовете). преди е сочел с пръст, а сега не сочи.

това, че на 2 години не казвал нито дума, не ме тревожи. нито наличието на ехолалия, само за себе си.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

« Отговор #797 -: Май 08, 2012, 11:27:23 am »

Ние сме ходили няколко пъти при д-р Христова,доволна съм,скоро ни предстои пак да я посетим.
Може с направление-код 17 или код 54.

Ето тук тел.за записване на час и повече подробности:
http://www.tokudabolnica.bg/bg/page/347/Екип

jasmin_veni ,дано всичките ти притеснения се окажат напразни и всичко да е наред с Ники.

« Отговор #798 -: Май 08, 2012, 14:12:10 pm »
Благодаря ви за мненията.
Елена, Боби, Кофи, лекарката при която ще го водя е логопед, да, но работи изцяло с такива деца, та по-скоро разчитам на нейната насока къде да работим и съществува ли реално проблем. Замислих се и аз за оценка на слуха и ще го коментирам утре. Вчера го заведох при брат ми и седнахме с техните обучителни неща и сплеменника ми, който е на 4 г. Никакъв проблем! Вижда, посочва, повтаря първите 15-20 мин. После млъква, рисува и дори "дай" не казва. С брат ми коментирахме, че може бие  добре да му сменя програмата, щом не се усеща добре на площадката вече. И сутрин да учим, да редим, да се занимаваме, да работим за финната моторика, после да излизаме за час, не повече и след обед да е голямата игра. И явно има...дърпане от децата на площадката, но няма такова от децата на наши приятели. Пълен шах.
ето, баба му днес го гледа и каза, че при нея нямало проблем. Но вчера му забавих яденето с 10 мин. и изпадна в агресивна истерия. Възможно ли е да ме "работи", виждайки кое най-много ме подлудява и плаши?

Няма промяна в живота ни. Джам, регресията и проблемите започнаха малко след аборта ми, първо с напишкването (маха памперса и се изпишква в кревата), после с удрянето. Може би е усетил моят проблем и от там идва всичко. На дневен ред е и страха от отделянето от мен. Като тръгна да излизам следва рев и "мамаааа, мамааа" с най-големите сълзи, които съм виждала :(
[/url][/url]
*

jam

• Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
« Отговор #799 -: Май 08, 2012, 14:33:34 pm »

чак сега виждам отговора ти. напълно си права - както се вижда, и аз така процедирам. първо съм прочела, после съм си съставила мнение. освен това, като човек, поглъщащ по книга на ден, трудно бих могла да отхвърлям "четенето по принцип" - струва ми се, че такова нещо нямаше в постинга ми? отхвърлям принципно типа книги "Как да..." и по-конкретно подраздела им за детско възпитание. но всеки сам си извървява пътя до определени схващания.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!