0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

anajens

• 717
  • Нашето мило бебче е вече вкъщи!:-)
Пими, по принцип трябва да са над 18 мм, но в деня на прегнила обикновено може да не са достигнал този размер, всичко зависи от Е2, ако над 100 се води, че има поне една зряла яйцеклетка поне при мен е било така, колкото е по висок толкова е по добре!Аз съм имала и по малки фоликула около 15 мм в деня на прегнила, но друг път са били дори по 22 мм.
*
Момичета, в клиниката ли правихте кръвен тест или в други лаборатории?
Аз правя предварително тест в лаборатория до нас, тъй като ми идва излишен драматизма с чакането да влезнеш, за да ти съобщят резултата.
*
Пими, 18-20 трябва да са
*
И от моя опит е най-важна стойността на Е2, а не толкова размерът на фоликула. Били са ми Прегнил при размери на фоликула в същия ден между 16 и 19 mm.
*
На мен ми поставих Прегнил на 10-ти ден от МЦ при фоликул 17 мм, Е2 - 304pg/mL и ЛХ - 6.12mIU/mL. Не зная дали това не се отрази на качеството на Я. Струва ми се малко рано, при положение, че до сега винаги са ми поставяли Прегнила при размери на водещите фоликули около 19 - 20мм. Но е имало успоредно с това и по - малки фоликули. Освен това поставих инжекцията в 22.00 часа, а пункцията ми беше около 09.00 часа по новото време, което отговаря на 08.00 часа по зимното часово време.
*
По принцип размера на фоликула се преценя от доктора следящ растежа. При всеки е различно какъв размер да се приеме за зрял фоликул.

За таймиране на овулация са важни и хормоните. Повишаването на естрогените, освен нарастването на лигавицата и узряване на фоликулите предизвикват и освобождаване на ЛХ. ЛХ пък е отговорен за активиране на овулация. Целта преди пункция е ЛХ да бъде ниско, за да има пункция. Повишеното ЛХ скапва качеството на яйцеклетката или пък ще доведе до пукане на фоликула преждевременно.
На мен ми поставих Прегнил на 10-ти ден от МЦ при фоликул 17 мм, Е2 - 304pg/mL и ЛХ - 6.12mIU/mL. Освен това поставих инжекцията в 22.00 часа, а пункцията ми беше около 09.00 часа.
Disi, това Шевкетова ли ти го предписа или доктор Стаменов? :ask:
Повишеното ЛХ скапва качеството на яйцеклетката.
Това не може да бъде вярно - ЛХ се повишава точно в деня на овулацията при всички жени в репродуктивна възраст, предизвиква спукване на фоликула и освобождаване на годна за оплождане яйцеклетка в естествени условия.

This 'LH surge' triggers ovulation, thereby not only releasing the egg but also initiating the conversion of the residual follicle into a corpus luteum that, in turn, produces progesterone to prepare the endometrium for a possible implantation. LH is necessary to maintain luteal function for the first two weeks. In case of a pregnancy, luteal function will be further maintained by the action of hCG (a hormone very similar to LH) from the newly established pregnancy.
« Последна редакция: Март 28, 2012, 13:36:22 pm от mammita2012 »
*
Днес малко се отчаях-фоликулите не стига,че не са нарастнали 2х14,но и се е появил трети в другия яйчник 10мм.Това на 12 ден от цикъла.Лигавицата от 8мм е станала 7мм.Размер М,но ми се вижда малко.Е2 доколкото чук от Персенска 86,което май е малко и за една Я.За сега не се знае кога ще е пункцията.Както вървят нещата започвам да се съмнявам дали въобще ще има такава при тези размери.Утре сутрин пак съм на линия за хормони и преглед.Стискайте палците,момичета!
*
mammita2012, мислех да не ти отговарям, защото ако се пусне търсачката ще излязат отговори.
Повишеното ЛХ преди прегнил пречи на качеството на яйцеклетките, човешкия организъм не е математическо уравнение, затова се следят нивата на хормоните и се преценя комплексно кога да се насрочи пункция.

Същото е и с прогестерона - повишените му нива във фоликулярна фаза, пречат на растежа на фоликулите и придизвикват преждевременно стареене на лигавицата. А по принцип този хормон трябва да е активен в третата фаза на цикъла.

Тара, отговорът ти е такава каша от неверни твърдения, че по-добре да не отговарям. Прогестерон и математически уравнения в момента изобщо не обсъждаме. Прочети текста на английски, който добавих в моя пост (надявам се да не се налага да го превеждам). Прекалено ранното пунктиране на фоликула води до работа с незряла яйцеклетка.
« Последна редакция: Март 28, 2012, 14:02:49 pm от mammita2012 »
*
Ето това искаше да напише mammita   :) - инглиша не е за всеки  :lol:

темичка хормони преди прегнил при ин витро на ЕЦ
« Последна редакция: Март 28, 2012, 16:04:34 pm от mammita2012 »
*

sara68

• 269
  • Няма начин да няма начин :))))
Момичета,този тон не е нужен никумо- нека се подкряпяме и помагаме,другото не е полезно за никой.Мисля,че трябва да имаме доверие на лекуващия лекар и на неговата преценка и определено смятам ,че лекарите в Надежда знаят какво правят.
Хубав ден на всички и повече положителни емоции- имаме нужда от тях!
*

anajens

• 717
  • Нашето мило бебче е вече вкъщи!:-)
Пими, може просто този път да настъпи по късно оволацията ти, Е2 изведнъж скача, спокойно ще се оправят нещата!На мен веднъж на ЕЦ ми беше на 17 ден пункцията, бях с два фоликула като теб! :D
*
Пими, може просто този път да настъпи по късно оволацията ти, Е2 изведнъж скача, спокойно ще се оправят нещата!На мен веднъж на ЕЦ ми беше на 17 ден пункцията, бях с два фоликула като теб! :D

Дано да се оправят!Миналия месец пункцията беше на 12 ден,а сега на същия ден сме на никъде!Надявам се утре да са по-ясни нещата.
И аз съм имала пункция на 12,15 ден,а сега беше на 10,може би е относително
*
mammita2012, д-р Шефкетова ми изписа Прегнила на 10-ти ден. В предишните случаи друг лекар ме наблюдаваще, но консултираше всяка стъпка с д-р Стаменов. При инсетата също ми биеха Прегнил на 10-ти ден, но фоликула обикновено биваше 19-20мм, а лигавицата - 9мм, М - тип, като в деня на исеминацията стовоши 10мм. Този път лигавицата беше 7мм, М тип. И аз си мисля, че Я е била незряла поради пребързване с Прегнила и вероятно не добро таймиране.
*
Dissi22, както ти е написала и Тара, важни са и хормоните. При мен е д-р Стаменов, но и той ми е назначавал прегнил едва след като види хормоните. Големината на фуликулите е само ориентираща, но не значи нищо. И аз съм имала такава лигавица, случва се понякога, особено ако си приемал клостил например.

А за ЛХ и аз знам същото като Тара. Лично д-р Стаменов ми е казвал, че не е добре да е високо. Пред мен казаха на едно момиче също, че няма смисъл да и апликират прегнил, тъй като е с високо ЛХ.
Въпреки, че съм доктор :lol: - вярвам на лекарите, които съм избрала.
*
Ами, аз изглеждам по-рязка като пиша за банални неща, които са важни :), защото все си мисля, че трябва да си отваряме очичките като пациенти.
Момичето -cambozzola, което вече е щастливава мама, имаше постянно проблеми с варирането на хормоните и много опити в различни клиники.  Беше се принудила да чете и рови и постоянно постваше обобщени статиии, започваше дискусии.
Тогава я четях с интерес, пишеше за неща извън "ох" и "ах" :)

Е, миналата година по време на опит, виждам, че прогестерона ми е височък, минавам на преглед,  викат ми -  "всичко е много добре"
Аз се прибирам и почвам да ровя в статии и коментари на кабозола, пиша и ЛС :) и виждам, че  дежа вю е реално при мен.
Отивам на преглед, рано сутринта, още на стола както ми обясняваха, че всичко е наред, аз изтрелях моите съждения за прогестерона :).
Доктора  8O, като ме подпука словестно :lol:, кой, какво виждал и кой кого лекувал, да  не съм слушала какво се говорело по кафетата :lol:
Да, но после се оказа, че като видял хормоните от същия ден ме викат всеки ден на преглед и хормони.

Късмет на всички :)
Disi, не се притеснявай. Сега стискаме палци да стане. Като помня и как хубаво ти се оплодиха яйцеклетките, всичко ще бъде добре, ако завърши добре. Пък ти с този Е2 - 304 pg/mL на 10 ден, си огин жена. :lol:
Доктора, като ме подпука, да  не съм слушала какво се говорело по кафетата :lol:
Ех, Тарка, много хубаво го е казал, и аз така мисля, на едно мнение сме.
Пред мен казаха на едно момиче също, че няма смисъл да и апликират прегнил, тъй като е с високо ЛХ.
Високото ЛХ означава, че е била близо до овулация и тогава няма нужда да й се помага с Прегнил, защото фоликулът сам ще овулира до 24-48 часа:
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Luteinizing_hormone_(LH)_during_menstrual_cycle.png
Ами пак, докторът е прав. :balk_602:
« Последна редакция: Март 29, 2012, 10:19:10 am от mammita2012 »