0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: Въпроси и отговори по храненето - 7
« Отговор #760 -: Септември 07, 2012, 10:11:38 am »
Има писано със сигурност, защото и аз от тук съм чела.
Най-общо казано плодовете съхраняваш сурови (обелени, изчистени), така ги и даваш после. Не е хубаво да се дават термично обработени, освен печената ябълка.
Зеленчуците също изчистени, обелени, но термично обработени прибираш. Дали пасирани или на парчета сама си решаваш. Аз някои съм прибрала на парченца, за да преценя в последстние на пюре ли ще правя и давам или на по-едни късчета. Други пасирани замразени във формички за лед и прибрани като кубчета.
Трайността им във фризер съм чела, че е 3-4 месеца, но не мога още да ти кажа дали наистина са добри след толкова време.

*
« Отговор #761 -: Септември 07, 2012, 12:08:45 pm »
Аз само съм рязала на кубчета, обелила и замразявала всичко, което е сега в сезон. Като им дойде времето ги правя каквото ще правя.
« Отговор #762 -: Септември 07, 2012, 12:11:34 pm »
Замразила съм моркови на лентички, тиквички на купчета, кайсии на половинки и така нататък, всичко сурово, като реша да го готвя ще го мисля.
Чудех се кога и как можем да дадем краставица?
*
« Отговор #763 -: Септември 07, 2012, 12:16:41 pm »
Къди тя краставицата като и изчистиш семената и кората мисля, че и сега може да я даваш.
*
« Отговор #764 -: Септември 07, 2012, 12:25:43 pm »
Къди, и аз съм давала вече краставица, както е описала м-и. Но много внимавам, че нашият лакомник има 2 зъба като теслички и каквото откърши не връща и се дави. :D

*

Misty

• 273
  • "Най-хубавото предстои!"
« Отговор #765 -: Септември 07, 2012, 13:21:33 pm »
ТEDI в тази тема има доста полезни съвети и "фокуси" :D
http://www.zachatie.org/forum/index.php?topic=10070.160
И аз съм замръзила:тиквичка-на кубчета, печен червен пипер -на кубчета,сок от розов домат-в торбички.
Плодове - и пасирани и на кубчета:праскова и слива.Каисия не успях...
Мисля, че е добре да ползвам от замръзените зеленчукови миксове или само от един вид зеленчук за приготвяне на зеленчукови пюрета през зимата.
Как ви се струва?!
До тогава ще съм въвела доста неща...

« Отговор #766 -: Септември 07, 2012, 13:24:58 pm »
Елиа зъби няма все още затова явно краставицата настъргана, а?
« Отговор #767 -: Септември 07, 2012, 15:39:02 pm »
Аз краставица дадох веднага щом излязоха домашните преди около 2 месеца, в биберона за хранене, дето и вие го имате. Малката  изсмуква всичко без остатък. Хем е твърдо да си чеше венците, хем е сочно,  хем за 10-15 мин. си има занимавка   :wink:
*

nimika

• *
  • 3357
  • Да сме усмихнати , добри и слънчеви!
« Отговор #768 -: Септември 07, 2012, 15:53:28 pm »
Моля за  мнение:
 Калоян за следобедната закуска /17-18часа /  предпочита плодове, хапва и други неща, но след 2часа /19,30-20,30ч/ се оказва ,че е огладнял и идва да ме търси .
Очевидно има нужда да хапне нещо , защото това е единственото време , когато решава ,че ще пие АМ  , с апетит хапва и банан.

Преди сън- към 21,30  го кърмя , но какво е подходящо , какво да му давам в по-ранния час към 19,30-20,30 ?

Това с банана му остана като традиция от морето-там като сме навън в движение и какво , какво-хайде банан, че най -хигиенично -и сега като го види и почва да се хили щастлив и доволен.
Идеята за лека вечеря /постно ядене / много не върви , че той не  е много по тези гозби , а и ми с е струва , че ще му се натовари корема.

А вашите мъници на наша възраст каква следобедна закуска ядат?
« Последна редакция: Септември 07, 2012, 15:55:58 pm от nimika »

*
« Отговор #769 -: Септември 07, 2012, 15:57:23 pm »
Елиа зъби няма все още затова явно краставицата настъргана, а?

Още по-добре че нямате зъби, така само ще си осмуква и ще си чеше венците. Не е нужно да я стържеш, давам парче да се държи в ръчичка. И наистина ще си имате макар и за кратко занимавка.

*
« Отговор #770 -: Септември 07, 2012, 16:31:17 pm »
Моля за  мнение:
 Калоян за следобедната закуска /17-18часа /  предпочита плодове, хапва и други неща, но след 2часа /19,30-20,30ч/ се оказва ,че е огладнял и идва да ме търси .

Преди сън- към 21,30  го кърмя , но какво е подходящо , какво да му давам в по-ранния час към 19,30-20,30 ?

Дай му протеин, за да е сит по-дълго време.

За вечеря на по-голямо дете ми хрумват варианти като
- паста/кус-кус с кашкавал и масло
- омлет
- варено яйце, натрошено и смесено със сирене
- запечена филкийка с кашкавал и нарязана на парченца

Извън млечните, риба (сьомга, сардини, бяла риба) или пиле.

Моето дете е още малко, но за следобедната закуска му давам кисело мляко, сирене или кашкавал.
« Последна редакция: Септември 07, 2012, 16:36:26 pm от цигу »
*
« Отговор #771 -: Септември 07, 2012, 22:13:08 pm »
Аз давам вечеря в дните в които огладнява към 19ч. Дали ще е зеленчукова супа или нещо друго, давам колкото си поиска не настоявам за цяла порция, кърмя за сън и това е.
Къди краставицата не съм я стъргала освен на таратор, дори и без зъби успява да отхапе парченце, после го плюе или се дави, но верно си е занимавка и ми даваше възможност да посвърша нещо.
*
« Отговор #772 -: Септември 07, 2012, 22:21:08 pm »
А след годинката трябва ли да има определен брой хранения(3,4,5), задължително закуска, обяд, вечеря или е малко както дойде?
И кога да го давам това АМ?

п.п. Аз пък изпуснах момента със замразяването :-( хубаво щеше да е да има плодчета и зеленчуци

*
« Отговор #773 -: Септември 07, 2012, 22:26:24 pm »
За купешките замразени зеленчуци мисля че са добра алтернатива, но съм попадала на мръсни такива и то като ще ги прочиствам и мия..... Ако имате някой по-читав моля да споделите.
*

Bobbie

• *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
« Отговор #774 -: Септември 07, 2012, 22:35:31 pm »
А след годинката трябва ли да има определен брой хранения(3,4,5), задължително закуска, обяд, вечеря или е малко както дойде?

п.п. Аз пък изпуснах момента със замразяването :-( хубаво щеше да е да има плодчета и зеленчуци

Ами то по-малко от поне това, което си изброила не виждам как ще е :-). Ние се храним по 4 пъти на ден - закуска, обяд, следобедна закуска, която е по-лекичка и вечеря. Аз давам млякото ( вече не сме на АМ) само сутрин и вечер, по една голяма чаша около 250мл. ГЛедам да не е с лягането, а поне час преди това, че после и зъбки мием .

*

Misty

• 273
  • "Най-хубавото предстои!"
« Отговор #775 -: Септември 08, 2012, 15:25:00 pm »
За купешките замразени зеленчуци мисля че са добра алтернатива, но съм попадала на мръсни такива и то като ще ги прочиствам и мия..... Ако имате някой по-читав моля да споделите.
На Storko вземаме само в къщи и съм доволна.0,500кг струва 1,25 и може да се напарвят поне 3 или 4 пюрета според мен /зависи си пак от детето/, като се разнообразят с картоф, ориз или месце.Мисля,че е добра идея.

« Отговор #776 -: Септември 08, 2012, 16:39:26 pm »
Нимика, аз за следобедна давам каша, грис, кремче, кис. мляко с бисквити и отделно от тези неща плод. Нашата следобедна е между 16.30-17.30 и вечерята е 20.00-20.30, което е манджичка или супичка, и след това ляга към 21.30 и не яде нищо повече.
Само плод неможе да засити детето. Към плода дай още нещо. Цигу е дала също добри идеи  :)

*

nimika

• *
  • 3357
  • Да сме усмихнати , добри и слънчеви!
« Отговор #777 -: Септември 08, 2012, 21:28:58 pm »
Момичета,благодаря.
Аз не му давам само плод за следобедна закуска,въпроса е,че той предпочита да хапне повече плод и по-малко друго.Предлагам крем,мляко с ориз ,филийка с яйце-сирене,с кашкавал ,домашни сиренки и т.н.
За вечеря хапва малко готвено ,но пак ъ-ка  за  плодове или с удоволствие пие Ам.

Киселото мляко д-р Бърди препоръча да го спрем заради съмнения за рефлукс,макар да не знам нощните драми на това ли се държат или за това че напоследък ака по нощите и е крив докато се изходи.

*
« Отговор #778 -: Септември 09, 2012, 00:01:35 am »

Ами то по-малко от поне това, което си изброила не виждам как ще е :-). Ние се храним по 4 пъти на ден - закуска, обяд, следобедна закуска, която е по-лекичка и вечеря. Аз давам млякото ( вече не сме на АМ) само сутрин и вечер, по една голяма чаша около 250мл. ГЛедам да не е с лягането, а поне час преди това, че после и зъбки мием .
По повод миенето на зъбките - купих на малкия Нене дент:  http://apteka.framar.bg/30007501/паста-за-зъби-ненедент-комплект-детски
но не ми е съвсем ясно - след като му разтрия венците и зъбките с накрайника и пастата(предполагам се слага количество по-малко и от грахово зърно) трябва ли да се "плакне" устата или просто си остава така?

« Отговор #779 -: Септември 09, 2012, 02:27:09 am »
Кога въведохте спанак?
Четох из форума, че се дава към 7-ми месец май, но на готовите пюрета пише още след 4-ти, та даже и в комбинация със сметана и се обърках. Още съм в търсене на разхлабваща храна  :?

И вярно ли е твърдението :wink:, че от кашите много пълнеят децата? Рая си е пухкавичка и ако бързо се качват килограми от тях, да не прекалявам.
Спермограма се прави само в клиника по стерилитет от ембриолог!
Между традиционното АГ и специалист по стерилитет има голяма разлика, не я пренебрегвайте!