0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Въпроси и отговори по храненето - 7
« Отговор #800 -: Септември 10, 2012, 09:53:38 am »
gergana.-), и аз като КЪДИ те съветвам да си вземеш каши. Те са си пригодени за малки деца, а има и такова голямо разнообразие на пазара. Ти знаеш и ние сме с обрив, и аз така давам пшеницата във вид на хляб, т.е. давам му корички да си ги осмуква и да си чеше венците.

*

gergana :-)

• 1357
  • Сърцето има доводи, които разумът нe познава!
« Отговор #801 -: Септември 10, 2012, 10:37:38 am »
Ами не яде каши и затова мислех така... Или аз съм уцелила и двата пъти каша дето не му харесва, но стиска устата и край :(. Освен да взема готово пюре с овесени ядки, пшеницата с хляб ама другите две как? Ще разгледам разните пюрета и бисквити да видя какви варианти има, че утре искам да дам.
Рачко, преди време нали питаше за прасковата дали да даваш. Даде ли в крайна сметка и как се отрази?
*
« Отговор #802 -: Септември 10, 2012, 10:54:32 am »
Само 5 страници по назад съм си направила труда да изровя от старите теми едно списъче с глутеновите храни кое къде може да се намери (в продукт) по реда по който аз съм захранвала...
*
« Отговор #803 -: Септември 10, 2012, 10:59:47 am »
Ами не яде каши и затова мислех така... Или аз съм уцелила и двата пъти каша дето не му харесва, но стиска устата и край :(. Освен да взема готово пюре с овесени ядки, пшеницата с хляб ама другите две как? Ще разгледам разните пюрета и бисквити да видя какви варианти има, че утре искам да дам.
Рачко, преди време нали питаше за прасковата дали да даваш. Даде ли в крайна сметка и как се отрази?

Дадох и праскова, и нектарина. Добре ни се отрази като първо предложих готово пюре и след това настърган плод към кашата (аз така предлагам плодовете като задължително беля).

*

Bobbie

• *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
« Отговор #804 -: Септември 10, 2012, 15:48:17 pm »
За незнам кой път пиша, че в овеса глутен няма.

« Отговор #805 -: Септември 10, 2012, 16:18:05 pm »
За овеса -
http://forum.kulinar.bg/viewtopic.php?f=4&t=3665&hilit=%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%81+%D0%B3%D0%BB%D1%83%D1%82%D0%B5%D0%BD&sid=1987b7b9542f11bc178828cb7f73e546

Овес: съдържа известно количество протеин подобен на глутена, но може да не създава проблеми на всички хора с непоносимост към глутена. Препоръчва се все пак да се избягва
*
« Отговор #806 -: Септември 10, 2012, 21:52:31 pm »
Кога се започва даване на мед, какао, маргарин, ядки(орехи, лешници, бадеми, кайсиеви)? Аз малко късно, но с перспектива  :D си харесах днес една книга за захранване и хранене на бебе и сега чета, че какао се дава на 6-6.5м, ядките и маргарина 9-12м и започнах да си мисля, че не са и коректно определени продуктите за възрастта, но поне има интересни рецепти.
*
« Отговор #807 -: Септември 10, 2012, 22:13:15 pm »
м-и, за шоколада знам след 2 г., за меда може и малко по-рано - към 1,5 г., ядки - след 3 г., за маргарина не знам. С какаото не бързай, че се превъзбуждат от него!

*
« Отговор #808 -: Септември 10, 2012, 22:22:38 pm »
Аз най-вече заради превъзбуждането не давам какао, а и сладкиши много и без това има енергия в повече. Той не им е фен на сладките(може би защото не давам и не настоявам като се случи да пробва)Меда лекинко ще го въведа с едно АМ на Нестле-видях, че е с мед като го отворих, но той и на АМ не е фен, та може да си иде на боклука.
*

Bobbie

• *
  • 5701
« Отговор #809 -: Септември 10, 2012, 23:00:37 pm »
Овес: съдържа известно количество протеин подобен на глутена, но може да не създава проблеми на всички хора с непоносимост към глутена. Препоръчва се все пак да се избягва
Именно -подобен на глутена,но не е глутен. И другото е, че отдавна не се препоръчва да се избягва. Ето ти линк от сайт на хората с целиакия, където е най-точна информацията ( http://www.celiac.com/articles/21550/1/Another-Study-Okays-Oats-for-CeliacPatients/Page1.html Изборът на източник има значение :-).

Не е кой знае какво, ама хората после си мислят, че са захранили с глутен, а не са.
« Последна редакция: Септември 10, 2012, 23:06:33 pm от Bobbie »

*
« Отговор #810 -: Септември 10, 2012, 23:11:22 pm »
М-и, майка ми е детска учителка и преди години ми беше споменала, че са забранили на децата да дават маргарин, защото не бил хич полезен, бил пълен с не знам си какво( децата не ми са били на дневен ред :-D та не съм се заслушвала) Каза и на сестра ми да дава само масло на детето, а и тя самата спря да купува.
Не знам обаче доколко е вярна информацията.

« Отговор #811 -: Септември 10, 2012, 23:22:23 pm »
.... че какао се дава на 6-6.5м, ядките и маргарина 9-12м и започнах да си мисля, че не са и коректно определени продуктите за възрастта

8O 8O Лелееее, е как може да пишат, че на 6-месечно бебе ще се дава какао!? 8O :x Та това е алкалоид - т.е. влияе върху нервната система, като я възбужда. Ако питаш мен - на 6 години - да, но на 6 месеца - безумие! :x

Сега сериозно - през първите две-три години този алкалоид трябва да се избягва, освен че възбужда нервната система е и алерген!

Маргарин - не знам. Не съм фен на този продукт заради многото Е-та. Прекалено е изкуствен. Избягвам го. Купувам краве масло. :)

Мед въведох на година и осем месеца на щерката, а на Малкия - малко по-късно. Полезен е и след навършването на ТРИ години, дъщеря ми всяка сутрин пие прясно мляко с мед. Мляко с какао не е пила никога до сега. :)

За ядките - тук съм в нарушение :oops:, защото на две години опитаха и много обичат орехи, фъстъци, кашу и т.н. :oops: За щастие, не сме имали инциденти - нито задавяне, нито алергия, нито повръщане.

Бъдете добри и не губете кураж! :)
*

Bobbie

• *
  • 5701
« Отговор #812 -: Септември 10, 2012, 23:56:13 pm »
Аз пък си давам мед. Не се дава до 1г. днес  поради липса на идеи дори това им беше заксуката - филиики с мед и масло.

*
« Отговор #813 -: Септември 11, 2012, 07:54:34 am »
аз доколкото зная ядки се дават след три години цели, поради опасността от задавяне преди това, но ако са стрити, може да се дадат и преди трите години, дори има хора, които дават масло от бадем на филийка. за фъстъченото е малко по-различно и препоръчват да се внимава, но според мен това не означава да не се даде въобще, а де не сме като американците, които го ядат с буркани.

мед аз също дадох след годинката, опасността е теоретична, от бутулизъм преди едната година, след това си е съвсем ок продукт да се дава. на мен ми се наложи да дам с лимон за една кашлица и така...

колкото до какаото, не виждам защо да го третираме като наркотик. много храни са алкалоидни и "възбуждат" или "подтискат" нервната система, но ако се дава в разумни количества, не виждам проблем. (примерно домашен сладкиш или дори мляко с...) ако проблемът е, че е потенциален алерген, тогава още по-рано би било препоръчително да се дава, защото нали и за глутена като си говорихме стана ясно, че лекарите казват, че алергените да се дават след 6 месеца, но рано, че чакането не намалява риска, а понякога го увеличава дори?
*

Bobbie

• *
  • 5701
« Отговор #814 -: Септември 11, 2012, 09:33:41 am »
колкото до какаото, не виждам защо да го третираме като наркотик. много храни са алкалоидни и "възбуждат" или "подтискат" нервната система, но ако се дава в разумни количества, не виждам проблем. (примерно домашен сладкиш или дори мляко с...) ако проблемът е, че е потенциален алерген, тогава още по-рано би било препоръчително да се дава, защото нали и за глутена като си говорихме стана ясно, че лекарите казват, че алергените да се дават след 6 месеца, но рано, че чакането не намалява риска, а понякога го увеличава дори?
И аз така мисля за какаото, въпреки, че не се сещам да съм давала, но в градината са им давали разни кексчета, като има някое рожден ден,така че няма как да не са яли до сега. 

Американците верно го ядат с буркани фъстъченото масло. Един път на две седмици в градината имат такива сандвичи със сладко и фъстъчени масло и няма дете, освен моето, което да не ги яде. ВСИЧКИ ги ядат от прояжданеот на една годинка, значи вероятно не е толкова страшно. Аз първо, че го мразя и второ, че не давам, защото мъжът ми има алергия и няма да дам, докато не са достатъчно големи да могат да ми кажат и обяснят точно, ако им става нещо. На него му беше изтръпнал езика, а Ивана е оше малка да ми го обянсни това, та ще чакам до догодина преди да дам.

*
« Отговор #815 -: Септември 11, 2012, 16:23:59 pm »
Маргарина бях чела, че е канцероген и ако не е бил "маскиран" в някой бисквита не съм го въвеждала и нямам намерение, даже в нашето меню е ограничен до някоя филия от време на време, че мъж ми не обича да чака маслото да се стопли. 
*
« Отговор #816 -: Септември 11, 2012, 21:08:12 pm »
Извинявам се за двата поредни поста, но вярвате ли, че на заквасената сметана като пише мляко и закваса си е само това? Втори път в ядене ми стои тричава и се усетих, че все един вид купувам, дали да не сменя?
« Отговор #817 -: Септември 15, 2012, 17:19:25 pm »
Маргаринът си е чисто хидрогенизирано масло.... което е изключително вредно. Аз не го ям, /старая се да чета и етикетите и ако присъства дори в малки количества го избягвам/, не бих го дала и на детето.

*

gergana :-)

• 1357
  • Сърцето има доводи, които разумът нe познава!
« Отговор #818 -: Септември 18, 2012, 17:06:00 pm »
Пак съм тук с въпрос. Днес на обяд дадох за пръв път месо(заешко). 3 часа по-късно се появи червенина зад едното ухо и по врата. Приличаше на червени стрии. Тъкмо реших, че е обрив и няма да давам повече заешкото и след 1 час взе, че изчезна само. Сега това счита ли се за реакция при положение, че вече го няма или не? Да давам ли утре пак заешко или не?
*
« Отговор #819 -: Септември 18, 2012, 19:25:16 pm »
Гергана не ми се струва като алергична реакция. Може ли нещо да го е полазило там, да е чесал(на моя син му е сухо зад ушите и редовно чеше)?