0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: Въпроси и отговори по храненето - 7
« Отговор #860 -: Септември 27, 2012, 23:03:20 pm »
Аз пак с глупавите въпроси, то май някакви по-интелигентни не ми идват на ум :lol:

Като се казва, че дадено нещо се дава 7-я месец, се има в предвид, при навършени 7 или започнат 7-ми месец  :oops:? Къде изпаднах в такава подробност и аз :lol:

И друго - кога се дава извара и какво може да се сготви с нея?
Попаднах на мнения, че се слага и в десерти и в зеленчукови пюрета, но идея нямам в какви комбинации, ние в къщи такова нещо не консумираме, но пък няма да лишавам детето ако му хареса :wink:
Спермограма се прави само в клиника по стерилитет от ембриолог!
Между традиционното АГ и специалист по стерилитет има голяма разлика, не я пренебрегвайте!

*
« Отговор #861 -: Септември 28, 2012, 01:54:00 am »
можеш и на филийка да му я намажеш. аз имах спор с една лелка по повод овесените каши - както и вие ние такова не ядем, съответно аз не виждам защо да й давам на дъщеря ми нещо, което не е типично за семейството. така че, ако детето си яде мляко в други форми, не виждам защо толкова си го слагаш на сърце. според книжките, които аз съм чела след 6тия месец можеш да даваш каквото иска детето/каквото вие ядете и да не му мислиш особено (освен ако няма алергии в семейството, тогава НЯКОИ препоръчват да се поизчака с тези храни, само с тях обаче).
*

Bobbie

• *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
« Отговор #862 -: Септември 28, 2012, 06:08:13 am »
Аз съм на същото мнение като Елена за даването на неща, които не са част от менюто на семейството. Не виждам ниакъв смисъл, но както си решиш ти. А това за след 6тия месец, което е написала - точно така е, това са навсякъде официално препоръките за захранване на всички педиатрични асоциации или поне които  аз съм видяла. Няма такова нещо като забранени видове храни след 6ти месец, освен меда до годинката.

*
« Отговор #863 -: Септември 28, 2012, 09:05:16 am »
специално за изварата и аз съм на това мнение, този продукт изобщо не ни присъства в менюта, така че и през ум не ми е минавало да захранвам или предлагам на децата. още повече че ползата от него е никаква при положение, че децата приемат достатъчно количество мляко и сирене.
виж за спанака например съм на друго мнение, аз такова нещо не ям, може би това е единственото, коеото под никаква форма няма да хапна, но на децата 1-2 пъти в месеца готвя и те много го харесват :)
та мисълта ми е, само заради едното разнообразие, което ми е "любимо" като довод изобщо не бива да се дават някакви екзотични храни. :)
На бебе на 6м. менюто му трябва да се състои 95% от мляко/кърма :)
« Отговор #864 -: Септември 28, 2012, 09:07:13 am »
Напълно подкрепям Елена и Боби! Не съм мислила много кога какво въвеждам (захранихме се на 6м). На 7м въведох прясно мляко и яйце, за да мога спокойно да й приготвям палачинки или да хапва тестени закуски например.
[/url]
*
« Отговор #865 -: Септември 28, 2012, 11:15:34 am »
Извара ако решиш да даваш може да слагаш в пюрето по 1с.л примерно. На мен лично също ми е неприятна, но човека я хареса в едни плодови пюре-каши на Хип. Изварата за разлика от прясното сирене, което може да зарази с листериоза(макар и в редки случаи) мисля, че не може, защото има топлинна обработка. Тя е продукт от суроватката, която се отделя от сиренето при приготвяне. Аз агнешко не обичам и не готвя, но мисля, че ако детето ми го яде ще е по-добре от свинско, та му давам.
« Отговор #866 -: Септември 28, 2012, 20:22:11 pm »
Разбирам доводите ви, за даване и недаване на неща, които по принцип семейството не консумира, но пък аз си мисля, че така и ние с мъжа ми ще хапваме много повече неща, от това което ядем традиционно.
Е изварата, не че държа да я давам, но исках да знам.
Иначе ползата от захранването до сега е че в хладилника, винаги има разнообразни плодове и зеленчуци, когато реша да готвя всичко ми е под ръка и готвя неща, които по принцип не бих се сетила да направя - съответно мъжа ми е много доволен :lol:
Спермограма се прави само в клиника по стерилитет от ембриолог!
Между традиционното АГ и специалист по стерилитет има голяма разлика, не я пренебрегвайте!

*
« Отговор #867 -: Септември 29, 2012, 23:26:21 pm »
Иначе ползата от захранването до сега е че в хладилника, винаги има разнообразни плодове и зеленчуци, когато реша да готвя всичко ми е под ръка и готвя неща, които по принцип не бих се сетила да направя - съответно мъжа ми е много доволен
И аз съм на същия принцип. Ако не следвам що годе някаква схема, ще я караме само на хляб, кашкавал и тортила. За незавидни готвачи като мен, с бедна фантазия, детето само би страдало ако ядеше това което ядем ние.

Също посредством захранването преоткрих интересни и хранителни комбинации, които всъщност са доста вкусни, но нетрадиционни за нас, възрастните, като например пиле с ябълка и круша, или свинско с ябълка, спанак и праз...

*
« Отговор #868 -: Септември 30, 2012, 02:17:05 am »
vaci, ти ме разбира, патица с портокал разбирам, но пиле с ябълка и круша ми е малко твърде ...

ако и вие с мъжа ти ги ядете тез неща и ти заради детето готвиш и не живеете на дюнери или пица, тогава ок, просто семейството ви си променя начина на хранене.

днес мойта щерка яде "най-добрите хамбургери на света", така пишеха ревютата, но май мойте пълнени чушки й харесаха повече, съдейки по количеството изядено.
*
« Отговор #869 -: Септември 30, 2012, 14:32:38 pm »
vaci, ти ме разбира, патица с портокал разбирам, но пиле с ябълка и круша ми е малко твърде ...

ако и вие с мъжа ти ги ядете тез неща и ти заради детето готвиш и не живеете на дюнери или пица, тогава ок, просто семейството ви си променя начина на хранене.

днес мойта щерка яде "най-добрите хамбургери на света", така пишеха ревютата, но май мойте пълнени чушки й харесаха повече, съдейки по количеството изядено.

Не, не :) не ядем ние пилето с ябълка :) (няма да ми стигне мястото да изброя нещата които или аз или мъжът ми не ядем, а в комбинация списъкът е още по-дълъг), та затова захранването ми дава свободата, която аз нямам в домашното готвене. А това, че комбинациите са странни не ме притеснява - ще мине известно време докато тя развие "вкус", така че засега гледам да си получава полезните добавки, независимо от комбинацията.

А откъде идват тези идеи за комбинации - книжки за готвене донякъде, но се водя по това, което имам налично - тук има страхотната опция да си поръчваш всяка седмица тн fruit and veggie box от фирма, която доставя само органични продукти - нямаш опция да избереш какво да ти доставят - те фиксират вида плодове и зеленчуци, които варират всяка седмица. Но така ми спестяват чуденето в магазина какво да взема, и гарантират всяка седмица набор от плодове и зеленчуци, и разнообразие в менюто на бебето. Та оттам странните комбинации :)

*
« Отговор #870 -: Септември 30, 2012, 21:45:47 pm »
 Аз малко подобно на Vaci, и аз съм гола вода в кухнята и ако детето трябва да яде това, което и ние, направо ще залинеее от липса на витамини. Айде мъжа ми има навика да хрупа някой плод като мине замине покрай фруктиерата, ама аз......... :( :?
Та взимам детска кухня, но ние сме и по-големи.
Та в този дух ми е и въпроса, малко тъп, ама... :oops:
Каква е разликата между детската кухня и нашата си храна? Освен това, че готвят с по-малко сол, почти всичко е на течно състояние и продуктите са по-ситно нарязани?

« Отговор #871 -: Септември 30, 2012, 22:04:55 pm »
Иванита, не използват подправки като черен пипер например. Иначе няма кой знае каква разлика. Спокойно може да правиш манджите, които ще ядете вие с по-малко сол и подправки и да отделяш на детето, след което да си добавяте сол на вкус ако на вас ви е безсолно :)

*
« Отговор #872 -: Септември 30, 2012, 22:34:06 pm »
А бе и аз така си мислих, но да съм сигурна. :)
А освен черен пипер има ли някоя друга подправка която трябва да избягвам? не че ползвам такива  :lol: ама...

*
« Отговор #873 -: Октомври 01, 2012, 08:34:34 am »
А освен черен пипер има ли някоя друга подправка която трябва да избягвам? не че ползвам такива  :lol: ама...
къри, лют пипер...
Спокойно можеш да слагаш зелени подправки.
Аз винаги съм готвила безсолно и после всеки си овкусява храната по желание. Едва от година започнах да слагам по малко сол, но тя почти не се усеща.
До годинката приготвях храната на моите отделно, след това започнах да приготвям нашата храна. така че да става за тях. Въобще не е трудно, дори е по-полезно и за нас, защото от менюто ни отпадна пърженото  :wink:
Радостинка, извара дадох на годинка. Просто тогава се случи да си направя домашна. Не съм купувала извара досега, понякога си правя като взема повече домашно мляко. Въвевдох я с домашна баница с извара.
*

Bobbie

• *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
« Отговор #874 -: Октомври 01, 2012, 09:24:28 am »
детето ти е вече на годинка, няма нещо, което не може да яде, други е въпросът че някои храни по принцип не са здравословни или пък дразнят стомаха.

*
« Отговор #875 -: Октомври 02, 2012, 02:10:38 am »
мисля, че е въпрос до култура, едва ли бременните и децата в индия спират да ядат ужасно люто къри или пък мексиканчетата - ядат си чили, че ушите им пукат. та затова е добре детето да си яде, това, което семейството яде, още повече, че сега може да го карате да яде задушени органични зеленчуци, докато вие набивате дюнер, например, но точно след 6 мес, да кажем година и то ще яде това, което и вие ядете. аз се опитвам да спра любимите си шоколадови бисквити, точно поради тази причина, оказа се, че с малки изключения, не е толкоз трудно. ще видим как ще се оправим с колите и фантите, но засега удържам фронта.
« Отговор #876 -: Октомври 02, 2012, 09:38:15 am »
Елена е права. Децата опитват това, което им се предлага като специална хлана за тях + това, което виждат, че ядат и пият възрастните. Постепенно започват да си изграждат свои предпочитания с натрупването на опит.
*
« Отговор #877 -: Октомври 02, 2012, 09:42:18 am »
т.е. какъв е извода, че и родителите трябва да се хранят здравословно ако искат и децата им да го правят :wink:
така че мили момичета, не е необходимо да се криете като ядете шоколади, бисквити и пиете кола, просто решете дали искате и децата ви да ядат и пият тези неща. ако не искате защото са вредни, тогава защо вие ги пиете и ядете? :)
*
« Отговор #878 -: Октомври 02, 2012, 09:51:03 am »
Точно така Стефи  :D Аз съм спряла газираното, моя мъж не ги мисли така тия неща. Готвя като за бебо и вече и ние сме здравословно хранещи се.
Кога се дава киви? Днес тук е едно мрачно и се замислих за зимните плодове, айде портокали и мандарини ще дам, но кивито не е ли рано?
*
« Отговор #879 -: Октомври 02, 2012, 22:17:17 pm »
м-и кое да му е рано на кивито, нали сте минали 6тте месеца вече, поне от лентичката ти това виждам. ако му харесва на детето нека си яде. аз на ади й дадох доста "рано". не виждам причина да не се дава.