жасмин, свекърва ти знае какво е да гледаш дете и какви са му нуждите, затова те подкрепя.
аз също бих била много наранена от подобна глупост, пък била тя и от неадекватен човек.
жбрул, това, че имам вътрешен конфликт, както можеш да си представиш хич не означава, че ще си оставя детето, за да стана един "активен и стойностен човек"
. но просто казах, че като го виждам, например, мъж ми как бачка, бих искала да може да работи по 12 часа на ден, вместо 16 или нещо такова, да е жив и здрав, да ни издържа.
има хора, за които да си стоят в къщи е "наказание" и те и детето са нещастни от това, в този случай за всички е по-добре да глътнат малко въздух и някой друг да поеме грижата за детето в по-голяма част от времето. аз не съм от тях. но мисля, че всичкото говорене за "изборите", които жените и майките правят, за многото "възможности" пред нас всъщност ни правят животът далеч по-труден. напълно съм съгласна, че децата и майките им имат нужда да бъдат заедно. обаче, сега си мисля, добре де, ама аз гледам "само" едно дете и работя по малко, (т.е. пак не е достатъчно), ами тези дето гледат по 2 или 3. с една дума, поне при мен, все има нещо, което "може и още", но това е личен проблем. мисълта ми е, че този ми личен проблем, спорде мен, отразява фактът, за който пише жасмин-вени - отношението към жените, които си стоят в къщи е като към хора, които са не-активни, не-допринасящи, не-вдъхновяващи. а от друга страна - на работещите майки също не се гледа с много добро око - все някой те осъжда кога си си оставил детето, защо толкова рано/толкова късно и тн.
затова реагирах и толкова остро на "позицията на държавата", защото тя подкрепя това осъдително отношение - няма да мислим за гъвкави начини, така че каквото и да изберат семействата да имат добри възможности пред тях, а ще наричаме едните активни и ценни, а на другите няма да даваме майчинство и детски, щото видите ли сме строили детски градини.