Врабец и Рийвс, първия път родих нормално. Сега пак ще е така, освен ако не се наложи по спешност да вадят бебето. За момента няма причина да е секцио. В Западна Европа ин витро-то не е показател за секцио, дори и при близнаци. Има някои майки, които държат да раждат естествено, дори ако бебето не е с главата надолу, но тогава лекарите препоръчват секцио. В крайна сметка не могат да се наложат на родилките. Моята девойка е правилно разположена, дребна, както казах. Пътят вече е проправен, така че се очаква да излезе доста по-лесно и по-бързо от брат си. Единственото, което бих направила по друг начин, е, че дори и да пренося, ще чакам до последно да излезе от само себе си. Синът ми беше голям, изобщо нямаше намерение да излиза и докторът каза, че може и да не се накани, а ще стане 4 кила. Затова се съгласих да ми предизвикат раждането, което много го удължи. Този път ще чакам доколкото е възможно. Ако бебето е много голямо - над 4 кг, тогава сигурно бих се замислила за секцио на ваше място. Тук жената не може да си избере да роди секцио без лекарят да го реши и разреши.
И двете ми деца са резултат от икси. Първия път раждах в друга държава, така че лекарите са единодушни и на двете места.
Иначе съм чувала само за една приятелка, която я бяха питали как иска да ражда второто. Тя е ужасно слаба, такава й е структурата. И при първото се беше наложило секцио след 12 часа и само 3 см разкритие.
По въпроса за възстановяването - всеки организъм е различен. Познавам жени, които се възстановиха по-бързо след секцио отколкото аз с моята епизиотомия. Просто е различно, но тук се смята, че е най-добре естественото раждане. Дори и да ме било страх първия път, сега вече знам за какво става въпрос, така че просто ще дерзая.
Поисках си епидурална. Вероятно и този път няма да пропусна, ако имам време, че вторите деца понякога са толкова бързи, че докато дойде анестезиологът и вече няма смисъл да се слага упойка.