Честит първи учебен ден на всички малки и големи ученици! Спорна да е учебната година за всички!
На мен вчера ми беше и първи работен ден след майчинството. Честно да си кажа никак не искам да се връщам на работа, искам си вкъщи да се забавляваме с малчо, но финансите ни притискат и няма как.
Понеже сме на училищна вълна, да разкажа за нашата ясла. Аз съм много търпелив човек, но май яко яхвам метлата и ако може да дадете мнение да се разправям ли или да чакам още. Ситуацията е следната: Мартин тръгна на ясла на 3.09. първите 3 дни беше в група с деца, които са ходили на ясла от миналата година - т.е. адаптирани деца. Нямаше ревове, той си ходеше с огромно удоволствие и ухилен до уши. Питах да го взимам на обяд, но ми отговориха, че в тази градина НЕ разрешават взимането по-рано, всички си стоят по цял ден. Това много ме изненада, но реших, че щом детето е спокойно и не плаче няма да настоявам да го прибирам по-рано. От 10.09. вече тези деца се преместиха 1 група и дойдоха само нови деца, Мартин е най-малкия на 1г.6м., всички други са навършили 2г. По цял ден е лудница, всички деца плачат със силен рев /сигурна съм, че е по цял ден, защото живеем точно на 50метра от градината и се чува рев/ за всички ни е ясно, че децата са различни и се адаптират към ДГ по различен начин, но отново нито едно дете не се разрешава да се вземе по-рано. Опитах се да кажа, че явно различните деца по различен начин изживяват раздялата с родителите и на някои им трябва постепенно да свикват, но ми казаха "Вашето дете не плаче, не се занимавайте с другите", е да де, но тук нали иде реч и за средата, в която децата прекарват цял ден. Мартин стана много нервен, реши, че може да се тръшка и търкаля по пода по незначителен повод и ред други нови умения е придобил.
От първият ден до този момент единственият въпрос, който ми е зададен във връзка с детето е на гърне ли ходи или е още на памперс, казах, че е на памперс и получих нареждане "Носете памперси". Не пропуснаха да ме попитат аз и съпруга къде работим, отговорих доста уклончиво, защото не смятам че в градината е мястото, където трябва да си размахваме трудовите книжки или дипломите. Като отида да го взема следобед единствената информация която получавам от лелята /не от сестрата/ е "Изял си е всичко" - всеки път, "Наспа се много хубаво" - 3-4 пъти и "Олеееее колко много ака" -2 пъти. Няма никаква информация какво правят през деня, с какво ги занимават, пеесни, приказки - пълно информационно затъмнение...
От сестрата получавам, а и чувам да се дават на другите родители само телеграфни нареждания -
с боди не може;
обувките да са с лепки;
лигавниците да нямат найлон отзад;
кърпите за ръце са големи, айде ще ги вземем, но вие донесете други;
панталоните да са на ластик;
с гащеризон не може /до тук с всичко се съобразих/, но вчера ми казаха - за ден трябват 6 памперса, учудвам се защото децата са там 8 часа и мисля, че 6 памперса са много. За това време вкъщи, като го слагам и на гърне, слагам не повече от 2 памперса. Вчера нарочно оставих само 3 памперса. Вечерта като го взех ми се скараха, че съм го оставила с толкова малко, отново се бил наакал и са му сложили слип. Когато го изведоха от занималнята беше напишкан, нямам информация колко време е стоял мокър докато го взема.
Ох, стана много дълго, но наистина вече трудно се въздържам да не отговоря по-остро на следващите забележки. Много моля коментирайте, въздържам се да реагирам по-остро, защото се страхувам да не рефлектира върху детето, но и така май не е добре да се оставят нещата.