Преди малко със сълзи на очи четох за смъртта на малкия Теди...Не искам да я коментирам, смятам, че думите в такива случаи са излишни, моля се за мен и пожелавам на всички вас, децата да ни надживеят...
Потресена съм, обаче, за реакциите около случая, за поредното безхаберно и престъпно поведение..
1. Думите на лекарката от "Бърза помощ", когато в крайна сметка са пристигнали след голямо закъснение /случаят се изяснява точно колко са закъснели, но аз, а предполагам и вие, не се съмнявате, че това е факт. Не е за първи, няма да е и за последен път/ "Ами аз какво да направя, той си отива"...В крайна сметка, не смятам, че лекар се вика при човек в цветущо здраве и, ако тя не знае какво е трябвало да направи, то аз ли да знам??!
2. От 25-та ДКЦ /според преподавателя по физическо, който дълго е реанимирал детето/ са отказали да отидат на място!!! Не се съмнявам нито за миг, че е така! В старият ми квартал един човек почина на улицата пред очите ми, до като чакахме линейка и от близката поликлиника отказаха да изпратят лекар. Нямали право...обясниха тогава. Лично аз преди 2 години водих колега с разцепена от трудова злополука глава в близкото ДКЦ, от където ми обясниха, че не можели да го поемат, тъй като случаят бил "спешен"
На нещастника кръвта му оля поликлиниката пред очите им....Какъв човек си, на първо място, а след това лекар, за да откажеш да помогнеш на дете??!
3. Закъснението на "бързата" Бърза помощ: то не бяха пак оправдания, че нямат линейки, че лекарите вземали по 600лв и за това не достигали, че от 112 не можели да определят колко е спешен случая!!! Става въпрос за дете!! За моето, твоето и тяхното дете! Тия лекари, повечето от които са ми набори, като са влизали в Университета, не са ли знаели колко пари ще взимат? Че тя БГ си е все в тая ситуация, от как се помня...Като не достигат линейки, защо не се пренасочват от близки болници /в случая, става въпрос за отстоящата на 5 минути Окръжна болница/??? СТАВА ВЪПРОС ЗА ДЕТЕ! В безсъзнание, без дишане и пулс!!!
4. Защо премахнаха лекарите от училищата? От компетенциите на медицинските сестри ли са подобни случаи? А дори и да са, достатъчно ли е едно лице за това? Ако училищата не разполагат с достатъчно средства за да осигурят, то да събират пари от родителите. Аз съм убедена, че всеки от тях, би отделил от залъка си, за здравето на детето си...
Да....както обикновено, когато колата се обърне, пътища много...Много ме терзаят тези въпроси и не само те...И ми е много мъчно за малката нова звездичка на безкрайното небе, чийто невинен живот пострада И от неуредици и безхаберие в милата ни татковина...
Почивай в мир, Теди!