Според мен, хора, които не живеят постоянно в България, не трябва да гласуват. Докато си мислех, че ще дойде време да се завърнем - гласувах. Вече не го правя, защото нямам право да решавам как да живеете вие.
Съгласна съм с теб Оливия. И не само това. Аз лично не бих имала куража да съм убедена, че избора ще ми е обективен, не смятам че мога да имам точна преценка като живея на хиляди километри и посещавам родината си за броенидни в годината, обгърната в еуфория от срещата си с близки и приятели. Не бих давала съвети, нито бих окачествявяла начина на мислене на хора, които живеят там,
хора, кото са потопени в средата, хора, които ежесекундно изпитват всичко върху гърба си, които работят там, плащат си данъците там, ползват здравната система , образование , ползват или нямат възможността да ползват социалните си придобивки, трошат си колите по дупките, работят по 15 часа за заплата констата, без "гък" за извънредни , говорят, виждат се , спорят и се убеждават в едно или друго не само с ограничен кръг от хора а и с непознати - тет а тет, на живо, присъстват в цялото настрение , усещат и чувстват всичко на място и ...... и няма да изброявам повече. Ето това не би ми дало моралното право да живея на едно място, да съм убедена в компетенциите си за преценката (камо ли да се опитвам да бъда коректив) та да давам гласа си за едно друго място, където не живея.
Мисля, че докато се борим срещу кое зло да гласуваме , т.е. да избираме по-малкото зло, а не да гласуваме по това на кой най-много симпатизираме , било той и малка партия все така ще си зацикляме . До сега все така беше. Колко такива гласове са потънали в големите партии. И колко ли би се променила активнността ако независимо и без да мислим "какъв е смисъла " вместо да се отказваме от липса на такъв просто отидем и си пуснем гласа макар и за малка партия. Разпределението на местата ще е мааалко по-различно, хегемонията няма да е такава. А и подмяната на вота няма да се случи в мащаба, който е сега.