0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

Ganka

• 5926
  • мама и леля на ангелчета
Разбивка ли трябва да дам? Семейството ми не е взело нито една стотинка от мен, прекалено горди са. За сметка на това парите ми са отишли да пазарувам български стоки, в български хотели, по български ресторанти. Да не говорим, че повечето хора, които се прибират, правят точно същото нещо. Не съм си го измислила аз и не съм го написала аз.
http://www.webcafe.bg/id_1572646898
http://news.ibox.bg/news/id_1090002202
http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/emigrantite-ostavat-nai-golemite-investitori-v-bylgarskata-ikonomika,120307/
http://www.economy.bg/home/view/4826/Emigrantskite-pari-dvojno-poveche-ot-prekite-investicii-u-nas
Обещах на Лили:)

"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
*
Е това не са точно твоите пари, а на тези, които не могат да изкарат навън семействата си  :wink: Когато семейството е навън, трансфери тук няма. Твоя работа е къде си харчиш парите щом ти остават за харчене  :D ние нямаме спестявания и няма кво да пръскаме  :lol: :lol: :lol: Извинете ма ББ каза, че се увеличили депозитите, значи само аз нямам  :wink:
*
Ganaka, аз ще последвам твоя пример и на свой ред ще те помоля: айде стига с майка ми баща ми баба ми и дядо ми. Разбрахме че са работни. Аз не разбрах само от къде ти заключенията че сме мързеливи, мръсни .... и изобщо една пасмина, която си заслужава съдбата. Ти в качеството си на каква натякваш на всички ни тука "вие така, вие онака", ами не чувстваш ли вече че обиждаш и прекаляваш.Така
 като те слуша човек ще си помисли че торби с боклуци хвърчат от всяка тераса в българия ... айде моля ти се че вече ми писна някой да ми обяснява как за нищо не ставаме, пък управляващите колко много направили. По нагоре ти зададох въпрос, ти твърдеше че внимателно четеш , ама не ми отговори, а запя другата песен - какви сме били мързеливи ... айде моля ти се.
Тук момичетата ти намекватна няколко пъти, не стига че не спираш, а след малко и жертва ще се изкараш, щото не ти изнасят забележките.

П.П. и докато пиша гледам линкове пускаш. Сега да очакваме ли и версията че емигрантите ни храните и поддържате икономиката.
« Последна редакция: Февруари 22, 2013, 21:41:05 pm от avallon »
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*

Ganka

• 5926
М-и, що да не могат? Могат, не на всички семействата обаче искат.

"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
*
Гане, съжалявам че ти е тежък ден. Знам за случая с детенцето, от теб го знам, подробно го знам. Накрая изкараха, че то само е виновно за смъртта си нали? Това, което цял ден чета от теб ми звучи аналогично като извод, но отнесено към българския народ, ако и да съм последната, дето не му знае и на него кривиците. Моите реакции са по този повод. Не защото ти си в Германия, за мен това е някакъв личен проблем и за нещо ти завиждам. Аз на твое място не искам да бъда, ако съм искала - нямам проблем и сега да бъда и двете го знаем.

Разговорът ни тук с теб - не е и не трябва да бъде личен. За мен поне не е такъв. Говорим си за политика, за обществени процеси, за последствията от едно или друго, за причините да се случва едно, или друго... Хайде стига сме обръщали на "лична драма и обида", всяка тема отнасяща се за неща доста по-мащабни от нас самите.

За последен път ти казвам във връзка с подобна тема. Нелогично и наивно е да обясняваш, как нещо можело да стане, ти си била наясно, че може да стане, то в Германия било станало...ей на казваш ни на нас тук как да стане, ама ние просто от малоумие - не щем.  8O Хайде като може да стане като в Германия - взимай си мъжа и децата, елате си тук, живейте като нас и да го направим това дето можело да стане с един гол мерак и големи приказки заедно. Заповядай и ти и другите желаещи - никой няма да ви върне. Защо си още там като ти е трудно, мъчно и тегаво там а? Защото си пределно наясно, че в собствените ти приказки как то у нас "бачкане му било майката" - няма нищо реално и изпълнимо. Затова не сте тук, да бачкате усърдно, при все квалификацията и на двама ви и да живеете мизерно. Доста по-мизерно, отколкото там с една заплата САМО. Тук и с две - пак няма да го докарате същия стандарт /и без да плащате наем в Мюнхен/, ако ще и двойно да работите... Аз недоумявам единствено защо се правиш, че не ги знаеш тези неща?!!!
Никого не упреквам, че е навън именно поради тези причини. Не ви е лесно и розово там, ама поне битово живеете прилично, поне тези, които не ви мързи и имате квалификация. Тук това не може да се случи и не, не сме виновни ние за тази раУта.

Тези дни си мисля, че за времето от 89-а насам, толкова много ни набиваха как ние хората сме си виновни за всичко, което не се случва в тази държава..., че сме го повярвали накрая. Ей това е най-тъжното. :?
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
М-и, що да не могат? Могат, не на всички семействата обаче искат.
Жбрул ти го е обяснила малко по-различно.

Затова не сте тук, да бачкате усърдно, при все квалификацията и на двама ви и да живеете мизерно. Доста по-мизерно, отколкото там с една заплата САМО. Тук и с две - пак няма да го докарате същия стандарт /и без да плащате наем в Мюнхен/, ако ще и двойно да работите... Аз недоумявам единствено защо се правиш, че не ги знаеш тези неща?!!!

Аз наистина съм тук, защото искам да съм тук, но тук е и семейството ми. Решила съм да сме заедно макар и трудно, може би защото ножа не е опрял до кокал. Но самата неизвестност, какво ще е утре, ще стигнат ли парите за следващата сметка или непредвиден разход не е приятна.
*
Дениса, благодаря! Много си права.
Маги, акъл никой не ви дава, ама все ви пречим. Нищо, скоро и парите си ще спрем да връщаме в България, щото и те ви пречат.
това е изключително дразнеща реплика, с която доста имигранти обичат да спекулират. Ръйш ли начи, те наливали парите си в умиращата ни икономика и, ние вместо да млатим глави у плочките и да викаме "осанна", все недоволстваме срещу вас. Как пък не се наядохме от тия ваши пари, а все ходим като лумпени и нещата си стоят на едно място. Обясни ми моля те, лично ти, с парите си, кого облагодетелства, освен роднини?
Роднините нали си купуват храна и дрехи ;) Значи, парите все пак се вливат в икономиката :)

По повод емиграцията. Тук (в УК) се страхуват, че през 2014, като се отворят пазарите за българи и румънци, ще има огромен приток, и рисуват много апокалиптична картина, грозна на места.
Истината е, че може би наистина ще дойдат повече българи, впредвид ситуацията в България.

*

Ganka

• 5926
Ети, що реши, че не го разбирам? И че на мен ми харесва ситуацията такава, каквато е? И не, аз не казвам, че трябва да стане като тук, а че има начини да се променят нещата и че всичко е изтървано. Защото ние избирахме тия депутати и ние сме виновни те да са такива, каквито са. И сигурно има начини и механизми, съжалявам, не съм правист, нещата наистина да се регламентират. И за това се иска работа, работа и пак работа от всички страни.
Аз не искам да съм тук и много добре знаеш, че не работя, знаеш и какви са причините да не го правя. Не е мой избор. И вярвай ми, искам си мизерната заплата, мизерното съществуване, но нито мъжа ми искат, нито децата ми да се върнат. Моя син се обърна и ми каза - аз съм немец, въпреки опитите ми да го водя на българско училище, въпреки всички мои надежди да го възпитам като българин. Искам си моя си живот, а не съществуване между два свята, в които нито съм българка с българите, нито съм немкиня с немците.
За мен няма лична драма и обида. Знам много неща за политическия живот в България. Знам и как са станали част от депутатите такива. Знам и как бяха смачкани честните и почтени хора и как идеите на демокрацията се изродиха и вярвам, че ние, младите хора, все още можем да променим нещата. Стига да искаме и да имаме волята за това.
Виновни сме до толкова, че сме имали волята и силите за промяна, а сме избрали по-малката злина.
Васи, въпреки това има огромни ограничения и за определени сектори. Тук непрекъснато се спекулира с това и във всички предавания показват само цигани, за да плашат немците как видиш ли, ще им вземат хляба. Сега трескаво търсят начини за ограничаване на човекопотока. :?

*
Дениса, благодаря! Много си права.
Маги, акъл никой не ви дава, ама все ви пречим. Нищо, скоро и парите си ще спрем да връщаме в България, щото и те ви пречат. Проблема ви е, че не може да разберете, че и нас ни боли и страдаме и искаме нещата да се променят, защото и нашите семейства са там. И защото сме видяли и другата страна и че може да работи това, което предлагаме. Ама ние сме арогантни и даваме акъл... Останете си със здраве тогава и потъвайте!

П.С. Има една интересна група във фейсбук, групата на обществените съвети. Попрочети, поогледай се, може пък да ти стане ясно защо се опитваме да помогнем. Всички реват от изборния туризъм, който в основата си е големия проблем нещата да са така. Предлагат се и варианти да се решат нещата, ама няма никой изгода от това.

Гане, аз лично не съм получила и стотинка от чужбина нито пък някой от семейството ми.Искате, ОК, елате, въренете се, борете се, защото е дразнещо да ни обяснявате колко сме тъпи и как не можем да се оправим, а вие макар и да ви е било трудно там, сте отишли на чисто и метено т.е. в страни с изградени закони.

*

Бубулина

• *
  • 1352
  • Благоденствие да сполети тази къща!
Роднините нали си купуват храна и дрехи ;) Значи, парите все пак се вливат в икономиката :)

По повод емиграцията. Тук (в УК) се страхуват, че през 2014, като се отворят пазарите за българи и румънци, ще има огромен приток, и рисуват много апокалиптична картина, грозна на места.
Истината е, че може би наистина ще дойдат повече българи, впредвид ситуацията в България.
Роднините тая храна я изяждат, а тия дрехи ги износват. Директно на мен или семейството ми това, никак, ама никак не помага.  :)Все едно, като съм си купила маратонките от Спорт Директ, да се хваля наляво и надясно, как съм стимулирала икономиката на УК...Колкото до опасенията, че като се отворят пазарите и ще хукнем вкупом към "белите страни", нема страшно! Всички по-интелигентни българи си знаем, че сме европейци, ама не съвсем...Не ни искат труда, сравняват ни с циганите, същите тия цигани, за чиито права, същите тия бели страни ни притискат непрекъснато. Аз не вярвам, че хората ще избягат. вероятно ще има една част, но повечето ще си останем тук. Лично за себе си, съм сигурна. Вие имате правото да живеете където искате, ние имаме правото да си останем тук.  :wink:
"Това,което не ни убива, ни прави по-силни!"

*
Гане, конкретно.
1.Посочи ми начините/механизмите, по които според теб трябва да се променят нещата у нас, взимайки предвид ДНЕС. Не преди 20 години, не какво "би било добре". Так-так, както казва една нашенска "гърла"  :lol:
2. Работа, работа и пак работа - конкретика моля. По точки и параграфи. Кой, какво, къде, кога, как точно "да работи", че да замяза малко от малко.
3. Как предлагаш да не изберем ПАК някой от тези депутати /и "управленци" изобщо/, които се въртят от 24 години вече по върховете на държават, при ЛИПСА на механизъм да бъдат издигнати изобщо други лица? Все едно добри, или лоши - просто ДРУГИ.

Напомням и съжалявам, че се налага да го правя - тази тема изобщо не е за емигрантските неволи, с които всички ние дето сме още тук сме наясно да ти кажа. И поне аз - никого не обвинявам за избора му, нито го съдя за причините му да го направи.

"Стига да искаме и да имаме воля...". Пак питам, ако с искане и воля става - не само ти, защо всички не се върнете и да го направи заедно? Защото всички знаем, че не става с искане само бе човек! И с протести без ясна цел - пак не става, очевидно е, в момента се доказва.

vaci , разбира се че всички българи живеещи в чужбина вкарват значителни пари в родния "алъш-вериш". Неслучайно използвам това понятие обаче. Лошото е, че тези пари изкарани навън от вас - не идват тук във вид на инвестиции в нещо, завъртане на производство, изкарване на още пари... Попадат в една бездънна каца на консумация на салам и лекарства за роднините в нужда. Т.е. - да, вкарвате ги, ако някой го отрича това - ще се смея аз лично. Но от изкараното от вас там и вкарано после тук - няма трайни ползи, в смисъл да дръпне държавата напред като цяло. Нормално, защото никой от вас не иска да инвестира в напрактика липсваща бизнес-среда, а тя не липсва защото мен ме мързи, а защото онези които правят политиките - не създават среда подходяща за бизнес. Ни за вас , ни за мен.

Затова - патим всички. И аз тук и Ганка - там, дето всъщност предпочита да е тук, но няма как да си позволи подобен "лукс" вече.

П.П. Гане, не му се впрягай на Алекс. Първо още е малък за да осъзнава понятия, каквито ние можем, второ - нормално е да се чувства немец. Там е родено детето, там живее, ти какво очакваш? Аз сега, ако бях от немски произход да кажем, но съм родена тук, живея тук...каква да се чувствам? Германка ли? ;) Ще поотрасне и ще разбере всичко това, което сега искаш, но не разбира. Спокойно за тези неща.

*

Ganka

• 5926
Ети, аз съм ти казвала много пъти - тая мажоритарна система не е за нас. Очевидно е, че не е модел за България и от там идват бедите. От там и отговорите на останалите ти точки. Трябва да се промени системата на избор на депутатите, за да няма преливане на гласове тук и там и да няма опция "избирам по-малката злина". Съответно ще лиши и изборния туризъм от силата му. Трябва да се потърсят наистина експерти. Имам приятел, българин във Франция, който в момента е в България и се опитва да помогне. Доведе специалист по изборно право, който може да даде насоки как да се променят нещата в това отношение. Все пак Франция е държава, която има "чужда" камара - депутати, избрани в район чужбина. Това ще лиши от сила спора - българи vs емигранти. Трябва да има някаква яснота при избора, има толкова много модели, които могат да се използват.
Ето, падна правителството и старите муцуни пак налазиха властта. Размахват се досиета, компромати, а трябваше още в началото да се отвори тая кутия на Пандора и да се изсипят змиите. Трябва да има наистина добра работа между отделните ведомства. И тук има корупция, обаче и мерките са жестоки. При това нулите са огромни, не са дребните суми в България. Наистина трябва да има експерти и те да са готови да понесат отговорност, ако не се справят със задълженията си.

*

mini

• *
  • 8160
  • purple addicted
я ся, де
аз пък гане хич не съм разбрала, че съм мързелива българка
работих си например бременна до 8 месец, зареждаща стока :)
сега ходя на работа, гледам си къщата, домакинствам, снимам за пари в свободното си време, след като си обгрижа домочадието почвам да обработвам снимки
декември месец съм спала по 3 часа- от 2 вечерта до 5, ставам и до 7 и половина обработвам снимки, в 8 тръгвам за работа, зареждам като ненормална по 10-12 часа
на това ако му казваш мързел, нейсе
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."
"Прекалено много хора харчат пари, които не са спечелили, за да си купят неща, които не им трябват, за да впечатлят хора, които не харесват" Уил Смит
*
Гане, ако все пак четеш наред - снощи по някое време, точно тези неща казах в един пост, адресиран до еma2, ако не греша. ;)

И що трябваше цял ден да се надприказваме, кой за какво и колко е виновен, като явно сме наясно, че без смяна на избирателната ни ситема, като ЕДИНСТВЕН за момента механизъм да наритаме старите муцуни, които пак полазват - нямаме шанс да се оттласнем дори от дъното. Не да тръгнем нагоре. Едно "зачатие", когато е опорочено /в политическия смисъл го казвам/ - оттам насетне можеш само изрод, или мъртъв плод да очакваш "да се роди". И такива "раждания" гледаме откакто аз бях дете... Щом един човек, по рождение ЦАР!!! си позволи да управлява бившето си царство, заедно с партията-наследница на онази дето закопа баща му и му взе царството...аз нямам очаквания, че по-низшите от него/интелектуално и духом/ - ще вземат да направят нещо по-морално, смислено и за всички нас.

За мен лично - единственият ни шанс сега е, да не си седнем на задниците, докато не постигнем радикални промени в механизмите за избор на политически представители на всички нива. Пряк избор на полицейски шефове, прокурори, никакви имунитети да няма за хората на властови позиции, освен за техни ПОЛИТИЧЕСКИ изказвания, механизми за отзоваване на депутати при неизпълнение на служебните им задължения...
Няма тези мерки да ни оправят за една нощ, нито за х-стотин дни, нито ще се събудим върху златни кюлчета от тях. И това трябва да знаем. Но оттам се почва. Това са условията за изграждане на една държава, която функционира нормално, в полза на гражданите си и от тях същите - зависят разни неща - реално.

Моите опасения лични са, че с протестите беше дотук обаче. Дано греша, дано...

*

Ganka

• 5926
Мини, ти си винаги извън класациите, теб сме те признали за богиня :D
Ети, аз го казах още в началото на първата тема това, обаче ми се каза, че акъл не трябва да давам.
За мен, за жалост нещата умряха някъде по Костово време :? Там изтърваха положението, по простата причина, че ги беше страх.

*

mini

• *
  • 8160
  • purple addicted
да ти кажа, не е възпитано да иронизираш, нито да обиждаш събеседника си
не виждам някой тук да те е обидил
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."
"Прекалено много хора харчат пари, които не са спечелили, за да си купят неща, които не им трябват, за да впечатлят хора, които не харесват" Уил Смит
*

Ganka

• 5926
Достатъчно възпитана съм, за да не го правя. Ако го бях направила, повярвай, нямаше да разбереш.

*

mini

• *
  • 8160
  • purple addicted
само не мога да разбера ти българка ли се наричаш
защото ако е така, явно и ти си от онези мързеливите, които отиват в чужбина и .... /справка постовете по-нагоре/
Ети, аз съм ти казвала много пъти - тая мажоритарна система не е за нас. Очевидно е, че не е модел за България и от там идват бедите. От там и отговорите на останалите ти точки.
Системата на Република България в момента е смесена, не мажоритарна. В българския случай 209 народни представители се избират пропорционално, а 31 мажоритарно.
[/url][/url]
*
Ети, аз съм ти казвала много пъти - тая мажоритарна система не е за нас. Очевидно е, че не е модел за България и от там идват бедите. От там и отговорите на останалите ти точки.
Системата на Република България в момента е смесена, не мажоритарна. В българския случай 209 народни представители се избират пропорционално, а 31 мажоритарно.

И на мажоритарните гласа им не се е чул. Аз мисля, че повече трябва да са мажоритарни и да гласуват по съвест, не по партийна принадлежност, освен това като избираме мажоритарни гласуваме за личности, а не като в листите, гласуваш за един пък вкарваш старите мутри, които задължително са на водещите места.