Преди години ми беше попаднала една мисъл /не помня чия/, че няма кауза за която да си струва да умреш. Беше в текст отнасящ се за религии, мъченичество и пр.
Аз като всички вас - съм съвсем обикновен човек, на който не му се умира. По никакъв повод. Това, че аз и вие сме мнозинството хора мислещи така и чувствайки се така по този въпрос обаче, не означава че онзи мааалък 0,000001% хора, които не са като нас нещо "не са у ред". Не значи, че способният да направи нещо, което мен ме ужасява като переспектива за мен самата е просто проява на ментално разстройство, ефект от някаква дрога, манипулация, подхлъзване от някого с гонене на определена цел...
Гледам последните дни това, което дават за Пламен - за живота, хобитата му, работата му, обеществените му позиции /заемани доста преди да изгори жив сега/ и виждам един много сетивен човек. Човек, чиито хоризонт е доста над моя личен и над вашия - също. Това - ние не можем да го смелим и оценим с рационалните си мозъци, математически интелект и два вагона прочетени книги... Не можем - защото това е състояние на духа и психиката, или го имаш - или го нямаш, но изобщо не е шизофрения. То не се придобива, не се учи, не е рационално, оттам - не може да ни бъде "разбираемо" и "обяснимо" на нас с вас. Когато състоянието на този човек ни е необяснимо - то и постъпката му ни е също толкова необяснима.
Чета ви и гледам как се опитвате да "рационализирате" една нерационална постъпка. Да измерите литрите кръв, с които този човек е ощетил други нуждаещи се, да му поставите диганоза подходяща за избора да умреш болезнено и мъчително, да си отговорите дали има конспирация в този случай... Да "оцените" ефекта от действията му върху децата си в едно бъдещо време и в крайна сметка - отново да се изпадне в отрицание. Аз откровено казано не ви разбирам в момента.
Ама защо имало национален траур за "този самоубиец"? Ама какво толкова бил направил - просто се самозапалил ей така "за спорта". Не е като преди да го направи да драсне един манифест защо го прави, че да е "по-смислено". Е..те тогава вече бива да има национален траур сигурно? Ако беше обявил, че се пали, защото не иска повече държавата и сънародниците му да бъдат това което са и да живеят както досега - би ли било различно за вас?
За мен въпросният Пламен /лека му пръст/ - извърши нещо крайно, за което малцина имат кураж и малцина са способни да направят заради вярвата си в нещо и убеждението си в нещо. Този човек - изкрещя по-силно от всички онези десетки хиляди по улиците и площадите: "Повече така не може и този път - няма да мирясаме!". Този вече мъртъе мъж, ни даде още един мотив да не мирясваме, дори формален, дори оспорим от най-различни гледни точки, но все пак наличен. Обаче ние - не. Ние пак сме вторачени в дребното, битовото, не щем да излезем от него, но пък искаме глобално всичко да ни се нареди. Докато си кротуваме, опъваме каиша и се възмущаваме как някакъв луд се запалил, че умрял, че чак национален траур пфффф безобразие нали.
Разберете ме правилно. Аз не бих се самозапалила по никакъв повод. Ще си нахлузя бурка на половината дума - няма да си сложа главата на дръвника заради православната вяра. Ако избухне война - ще съм първата хванала пътя и няма и да се обърна назад. Бих държала сина си вързан и упоен по-скоро - вместо да го пусна да се бие и да умре за каквато и да било кауза...И повечето сте като мен и да, това е по-разумното мислене сигурно, така се оцелява. Само, че ако всички бяхме "оцеляващи" в тази държава и на тази планета - отдавна ние да нямаме държава. И нищо да не е мръднало напред на този свят, ако всички бяха като нас - "нормалните".
Да, аз не мога да проумея този човек, да аз няма и не мога да постъпя като него, да аз не усещам света по начина по който го е усещал той...
Но аз го уважавам, без дори да съм го познавала. Уважавам го не за начина по който умря, а за това какъв човек е бил приживе. Защото да умреш така и заради едната идея да има най-после справедливост за всички - е нещо достойно за уважение поне. Най-малкото, защото рядко има хора виждащи и усещащи извън "собствените си капаци", че да им запука поне малко за всички останали край тях. Та за мен лично - няма значение какво точно направи този млад мъж, а само ЗАЩО го направи. Помислете си и вие по този въпрос, но не изхождайки от самите себе си.
Спомням си началото на т.нар. "арабска пролет", спомням си много добре и коментарите у нас по повод "символа на протеста", в който се превърна кой? Превърна се един малд мъж, уличен продавач на зеленчуци, който се самозапали. Формалният повод беше, че е бил ударен на публично място от жена-полицай... Момчето разбира се умря, в бг-мрежата всички пишеха "ех, защо не сме като тях, ами сме такова заспало стадо...". Е, днес се пише...каквото пишете вие. Защото просто нещо, което не разбираме - непременно е грешно и сбъркано.
По турско...редица са случаите, в които хора са се разделяли с главите си по своя воля, за да не сложат фесове на същите тези глави /или забрадки жените/. Ами извинете, но по сегашната ви логика - тези същите са си били чисти самоубийци и идоти, чието поведение аз не проумявам, но все пак днес тези хора са в графа "нашите национални герои". Воглаве с лирическият герой Балканджи Йово, който е бил разчленен, с избодени очи и пр. "готини неща", само и само Яна да не иде в харема на някого...
Ще ми кажете сигурно: Ами да, ама тогава времето е било различно, били сме под чужда окупация, било е въпрос на оцеляване и съхранение на националната идентичност, да се постъпва така и затова е било по-смислено...
Нима? Сега къде е разликата от онова време, я си помислете. Разликата е в това, че врагът е "наш", а не "външен" - геноцидът е същият, ако не и по-безцеремонен, националната ни идентичност се разтапя в емиграция на талази... Няма нужда нашите синове да стават еничери насилствено - те доброволно, че и с нашето усърдно съдействие - хващат самолета към добрите училища по "белия свят", та барем да има кой да ни праща пари за сметките и за лекарства като /ако/ докараме до пенсия. Щерките - къде по местни, къде по чужди "хереми" ще се "пласират", които не успеят - ще блъскат като добичета, ама пак не у нас... Обаче, това някак ви се изплъзва в момента, притеснени дали децата ви ще решат да се самозапалят, ако не им купите нещо някой ден Али няма да го направят, заради постъпката на Пламен...