Ами както казах и по-горе - пак опираме до въпроса "к'во е тУЙ нещо"
, което трябва да се направи, че въпросните хора да заживеят по някакъв различен начин... Хайде дори да приемем, че и ние и германците и французите - знаем какво, ама идва следващият неразрешим въпрос, а именно КАК?
Аз откакто се помня - все едни и същи са "рецептите" - образование, в следствие на което те започват "да се вписват", самоиздържат, да се държат по-отговорно във всякакъв смисъл. Когато се сдобият евентуално с чувство за отговорност и някакво понятие за "нормалност" близко до това на околните - предполага се, че сами ще се ограничат в безразборното раждане и скотско "отглеждане" на потомството... Понеже пък скотски отгледаното потомство - постоянно реплицира проблемите на общността и ги задълбочава - все пак е важно колко деца раждат и как биват отглеждани същите.
Добре, аз нямам нищо против идеята, че така прогресира коя да е общност, без значение какви точно са й гените. Обаче всички виждаме, че точно тази общност - не ще да прогресира и толкова. Не е вярно, че няма възможности, не е вярно че не се полагат усилия на всякакво ниво това да се случи. Ама както е казал народът: "насила хубост не става". Аз разбирам да нямат достъп до детски ясли и градини циганите, до училища и университети, че да си говорим с деситилетия как "ма то образованието...". Еми ОК, ама то образованието не е нещо, което да им раздаваме в пакети и на килограм в маалата, а нещо изискващо усилие и участие от страна на циганите. Такива кандърми и метани каквито са направени и все още се правят, че те да ходят на училище - аз не знам да са правени за който и да било друг в тази държава. Честно! Училищата - безплатни, помагалата - безплатни, за тях и безплатни закуски има, безплатни дрехи и обувки има, само за техните деца има и безплатен транспорт - училищни автобуси, които да ги събират по къщЯта и да ги връщат там след часовете...И какво? Пак им било непосилно да ходят на училище?
Ми аз направо като се замисля какви "титанични усилия" сме полагали всички с вас ходейки на училище 12-ина години, при това без гореизброените екстри - направо сме за медали.
Че и после още 5-6 години университет и повечето от нас - хем са бачкали, хем са ходили и на изпити и пак без някакво държавно подпомагане...
Има и друго. Опити да бъдат принудени да ходят на училище. Някъде сработват, обаче какъв е резултатът? Резултатът е ПРИСЪСТВИЕ в класните стаи, сдобиване със знания - НУЛА. Поне аз не мога да кажа друго за дете ходило на училище 4-5 години, което за тези 4-5 години не се е научило дори да чете и да пише. Хайде, ние да сме виновни за това и онова, ама аджеба как сме виновни, че детето Х, прекарващо по половин ден в училището /ще не ще/ - не се напъва да си оползотвори времето там, а просто си виси за присъствие? Или те пък учителите ще да са виновни в тези случаи м? Интересно защо същите тези учители успяват да научат нашите деца на четмо и писмо, пък циганчетата - не. И щом още на тази фаза е "изпортена ситуацията"...
всякакви мерки по-нататък стават безсмислени, няма какво да се лъжем.
Как не на едно момиче, а на стотици хиляди момичета, под 18-годишна възраст, които и името си не могат да напишат, нищо не умеят, имат вече 2-3 деца да се помогне? Как да стане? Как "с образование"? Не, че и това не е опитвано и още продължават опитите. Незнам колко "специални училища" по незнам колко проекта се направиха и се правят за циганите в не детска възраст, че да се сдобият поне с основно образование. Само да искат! Вкл. им се заплащаше посещението на училище
на ДЕН. Е, не и не бе хора. Вземат си парите, малко от тях понаучат нещо /и то предимно мъжете, с единствения мотив да могат да вземат шофьорска книжка/, жените междувременно вземат та родят още едно дете в рамките на учебната година и после пак се лежкунти в коптора и се живее на социални помощи, кражби, просия и дребни далаверки.
Права е
Боби за едно, много е права. Ако изобщо имат някакъв шанс за очовечване - трябва да бъдат "разселени". Ама така, че едно семейство цигани да нямат съседско семейство цигани, да не говорим за цялата рода... Но няма как да се случи това. Не можем насила да ги караме да живеят отделно едни от други т.е. "отделяне от средата" - реално не е изпълнима мярка. Не можем да ги принудим да спрат да раждат по м'найсе деца и това да започва след идването на първия МЦ и да свършва с настъпването на менопаузата. Не можем да им наложим принудителна контрацепция. Не можем да ги принудим наистина нещо да учат в училище, не да присъстват в класните стаи само телом... Апропо - никой не е успял с гореизброените неща, независимо на територията на чия държава се нахождат компактни цигански общности. Навсякъде те си живуркат по начина, по който го правят и у нас. При всякакви предоставени възможности и опции да живеят по друг начин - те не и не - искат си "тяхното", държат си на него и няма отказване и "размисляне" в масовия случай. Тук-там по стечение на обстоятелствата единици решават/успяват/лично мотивирани са да се измъкнат от катуна и този начин на живот. Масата обаче - нито искат, нито се опитват да го направят.