0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
да, ако си спомняте и ние го водихме този разговор, на хората им е трябвало по-малко от година, за да стигнат до идеята, че:

Младите жени пък са машини за раждане на деца. Дори и да не желаят да забременяват повече, не се осмеляват да се предпазват, защото ще бъдат изхвърлени от клана си. А без неговата закрила няма да оцелеят.

Всъщност, за да имаме успех, трябва да работим с младите жени в родните държави и в страните, в които са мигрирали, смята Дона Рало - работничка в социалните служби в Дортмунд. На тях трябва да им се даде шанс да получат някаква квалификация и образование, за да могат да станат финансово независими и да знаят, че са господарки на съдбата си. Тогава тези жени ще се погрижат за децата си и ще им осигурят живота, какъвто всяка майка иска да даде на децата си. След поколение-две с такава стратегия ромският проблем ще е решен до голяма степен, убедена е тя. Засега обаче циганите остават жертва на мафиотски организации, спекуланти и политици в предизборна борба.

лидия, аз затова и поздравих по случай празника, защото все още се чуват приказки по типа "на жената мястото е", в ролята на кафе-масичка - Елена, фотьол Лидия и така..

джам, моля ти се, спри да четеш дейли мейл, загуба на време е, наистина :)
*

jam

• Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Всъщност, за да имаме успех, трябва да работим с младите жени в родните държави и в страните, в които са мигрирали, смята Дона Рало - работничка в социалните служби в Дортмунд. На тях трябва да им се даде шанс да получат някаква квалификация и образование, за да могат да станат финансово независими и да знаят, че са господарки на съдбата си. Тогава тези жени ще се погрижат за децата си и ще им осигурят живота, какъвто всяка майка иска да даде на децата си. След поколение-две с такава стратегия ромският проблем ще е решен до голяма степен, убедена е тя.

сладуранка... :)

не знае тя две неща:

1. че този експеримент ние вече сме го правили и сме установили, че не работи.
2. че ръководството на нейната държава иобщо няма намерение да инвестира и допуска наивни проекти като нейния
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*

Bobbie

• *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Аз пък смятам, че докато си живеят накуп, няма да се оправят. Шанс имат само, ако се разбият тези гета исе разпръснат и отделят от групата.

*

Бубулина

• *
  • 1352
  • Благоденствие да сполети тази къща!
А аз не можах да разбера, кой и кога е спирал ромите да получат образование?  :ask:
"Това,което не ни убива, ни прави по-силни!"

*
А аз не можах да разбера, кой и кога е спирал ромите да получат образование?  :ask:
Не разбираш, защото търсиш някаква конкретика, здрава мисъл и пр. А ключовата дума е: НЕЩО ;)

Трябва НЕЩО да се направи, за да: не раждат тези жени /доброволно, или насила/ безброй деца, които не гледат, или ползват за просия, кражби, търговия с плът, или направо търговия с бебета... Трябва НЕЩО да се направи за да бъдат образовани тези жени, финансово независими, че да не са принудени да раждат безброй деца по гореизброените причини. Трябва НЕЩО да се направи, че тези същите жени да не вършат същите онези неща, на които са обречени родените от тях деца. Трябва НЕЩО да се направи за мъжете им, ако се замислим, защото без жени и деца, чрез които въпросните да живуркат - и те остават без препитание. НЕЩО бе! Ама какво да е т'ва нещо - никой не знае.

Знае се само, че НЕЩОТО трябва да се направи от някой друг, не от въпросните. Това НЕЩО трябва да се заплати от другите, а тези дето ще ги спасяваме - полагат усилия да си помогнат и сами само, ако искат /те разбира се не искат/. Не можем да ги принуждаваме да искат, защото правата, етноса и сещаш се...

И понеже драгите германци, англичани и всички дето са пробвали да го правят НЕЩОТО - отдавна знаят, че не става "со кротце, со благо", социални помощи, програми за образование, ведомствени жилища и пр. - хората имат само една грижа. И тази грижа е нашите такива да не плъзнат при тях, че са и много при това. Затова сега ни пробутват на нас ударно "теорията за НЕЩОТО" и ни трият сол как те тези били такива милите, понеже ние /гадниците/ - просто не им знаем на тях проблемите и не щем да им ги решим цивилизовано...
Което ни връща към твоя въпрс. И кое е по-цивилизовано от това да се образоваш, да си вземеш хляба в ръцете и да не си машина за раждане за деца? Т.е. преливане от пусто в празно. А и както казва Джам и то не за сефте - не е като да не сме го правили и това, ама файда - няма.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

Бубулина

• *
  • 1352
Не разбираш, защото търсиш някаква конкретика, здрава мисъл и пр. А ключовата дума е: НЕЩО ;)

Трябва НЕЩО да се направи, за да: не раждат тези жени /доброволно, или насила/ безброй деца, които не гледат, или ползват за просия, кражби, търговия с плът, или направо търговия с бебета... Трябва НЕЩО да се направи за да бъдат образовани тези жени, финансово независими, че да не са принудени да раждат безброй деца по гореизброените причини. Трябва НЕЩО да се направи, че тези същите жени да не вършат същите онези неща, на които са обречени родените от тях деца. Трябва НЕЩО да се направи за мъжете им, ако се замислим, защото без жени и деца, чрез които въпросните да живуркат - и те остават без препитание. НЕЩО бе! Ама какво да е т'ва нещо - никой не знае.

Знае се само, че НЕЩОТО трябва да се направи от някой друг, не от въпросните. Това НЕЩО трябва да се заплати от другите, а тези дето ще ги спасяваме - полагат усилия да си помогнат и сами само, ако искат /те разбира се не искат/. Не можем да ги принуждаваме да искат, защото правата, етноса и сещаш се...

И понеже драгите германци, англичани и всички дето са пробвали да го правят НЕЩОТО - отдавна знаят, че не става "со кротце, со благо", социални помощи, програми за образование, ведомствени жилища и пр. - хората имат само една грижа. И тази грижа е нашите такива да не плъзнат при тях, че са и много при това. Затова сега ни пробутват на нас ударно "теорията за НЕЩОТО" и ни трият сол как те тези били такива милите, понеже ние /гадниците/ - просто не им знаем на тях проблемите и не щем да им ги решим цивилизовано...
Което ни връща към твоя въпрс. И кое е по-цивилизовано от това да се образоваш, да си вземеш хляба в ръцете и да не си машина за раждане за деца? Т.е. преливане от пусто в празно. А и както казва Джам и то не за сефте - не е като да не сме го правили и това, ама файда - няма.
Визираш примерно цивилизованите французи, дето ги наритаха обратно по родните места и събаряха катуни? Радетелите за граждански права, ръйш ли...Ма отдалече кУ може. В старият ми квартал имаше доста роми. И в блока ми живееха. В интерес на истината, едното семейство беше грамотно, изключително симпатични, учтиви, любезни и работливи роми. Винаги поздравяваха и плащаха съвестно всяка стотинка от сметките си. Та виждала съм и образовани роми. Ма аз какво ли не съм виждала.
Има едно село- Селановци, Оряховска област. Част от родата ми е от близко село. Та писва им на хората в Селановци да ги крадат и обират. Събира кмета циг...ъъъ ромите и им казва, че в израз на най-добри намерение за бъдещ съвместен живот, без конфликти и проблеми между българи и роми, дават им безвъзмездно едиколкоси декара
общински ниви - да си ги копат и садят.
Тук е момента да ме питаш, дали са копали и садили ромите...Всъщност, ти ром с мотика виждала ли си?
За мене всички тия интеграции, вграждания и прочие социални политики, насочени тъкмо към това малцинство, са пълни смехории и съм убедена, че изпълняващите ги много добре го знаят. Циганинът си е циганин. Вграждай го, социализирай го, вари го, печи го такъв ще си остане. Защото това не е дори манталитет и нагласа. Те винаги ще си останат паразитиращи чергарски племена. Защото това е генотип.

*
Ами...сега ще те оставя да си изчетеш на спокойствие как и защо не си права.  :lol:
Демек - то не е до ген, не е до племе, то е до други НЕЩА, които се решават с НЕЩОТО. И не забравяй, че ако тези хора имат някакъв проблем за каквото и да било - той се дължи на теб, твоята нетолерантност и нежелание да им помогнеш да се справят. Не, че те нещо са "особени"...

Като усвоиш гореизброеното до степен "на сън да те бутнат да го кажеш" - кандидатирай се за евродепутат.

*

Bobbie

• *
  • 5701
Защото това е генотип.
Няма такова положение :-). Ако беше вярно, значи нямаше да има ниакво значение среата. А многото осиновени ромчета, които израстват в друга среда не стават като рождените си родители, а като осиновителите. Тук едни лекари си осиновиха циганче от България, познай дали е станал крадец и е останал неук.
Проблем е  манталитета им или или каквото там искаш го наричай. И аз да съм родена в тази среда и аз щях да съм същата, независимо от белите ми гени. Все едно да отидеш в затвора и да не научиш още по-лоши неща.
 Затова казвам, че докато живеят накуп по гетата, няма да се променят. Я виж тези цигани, които са там от където е Азис( забравих го къде беше) - там културата на циганите е друга, техние цигани са чисти и самите те не искат онези от гетата. Та проблемът с тях е социален. Това дето щели да ги оставят да си живеят спроед техният бит е пълна глупост - така никога няма да се интегрират. 

*

jam

• *
  • 14924
Боби, таман чета сега една книга за Австралия. там, между другото, живеят и едни тъмнокожи люде, дето им викат аборигени.
много интересни аналогии си правя с нашите цигани по отношение на опитите на белите хора там да "интегрират" аборигените.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*

Бубулина

• *
  • 1352
Защото това е генотип.
Няма такова положение :-). Ако беше вярно, значи нямаше да има ниакво значение среата. А многото осиновени ромчета, които израстват в друга среда не стават като рождените си родители, а като осиновителите. Тук едни лекари си осиновиха циганче от България, познай дали е станал крадец и е останал неук.
Проблем е  манталитета им или или каквото там искаш го наричай. И аз да съм родена в тази среда и аз щях да съм същата, независимо от белите ми гени. Все едно да отидеш в затвора и да не научиш още по-лоши неща.
 Затова казвам, че докато живеят накуп по гетата, няма да се променят. Я виж тези цигани, които са там от където е Азис( забравих го къде беше) - там културата на циганите е друга, техние цигани са чисти и самите те не искат онези от гетата. Та проблемът с тях е социален. Това дето щели да ги оставят да си живеят спроед техният бит е пълна глупост - така никога няма да се интегрират.  
Боби, айде да не се обиждаме!  :D Ти къде видя да казвам, че средата не е важна? От огромно значение е, разбира се! Обаче, понеже държиш да се обстрелваме с примери, нека ти дам и аз един: Многоуважаваният от мен проф. Чирков, има едно "хотелче" на 3-4 декара в Поморие. Само като го видиш, ти става ясно, че това чудо на архитектурата е мечтано и строено от циганин.  :D То е кич, то е безумие...Нещо ми подсказва, че ако бях склонна да платя едни 100 Юро за нощувка, във фоайето ще заваря поне една дузина изкуствени цветя. Убедена съм, че проектът е коствал на някой дизайнер и архитект хиляди безсънни нощи... :D Аз нито казвам, че всичките са лоши, нито, че са крадци и прости...Казвам и твърдя с увереност, че при тях повечето качества, включая живота на тумби и сватбите по 3 дни, са генетично заложени. Сигурно има причина, да имаме турци в правителството, но не и цигани. При все, че и в България има много осиновени цигани. Всъщност на ръководни/отговорни причини, имат не повече от 5 представителя на кръст. Да вземем пример от животинския свят- опитомяването на вълка. Извадено от средата, кутрето се е социализирало, но станало ли е куче? Не и първото поколение!
Джам, да не визираш онова интегриране в Тасмания и Лала Рук? :)
Азис идва от Костинброд, живяла съм там, наистина са "бели" цигани. Тук е момента да се замислим, от какво точно чичо му /който го лансира/ си е направил милионите....
« Последна редакция: Март 11, 2013, 08:29:49 am от Бубулина »

*

Bobbie

• *
  • 5701
Боби, таман чета сега една книга за Австралия. там, между другото, живеят и едни тъмнокожи люде, дето им викат аборигени.
много интересни аналогии си правя с нашите цигани по отношение на опитите на белите хора там да "интегрират" аборигените.
джам, аз много пъти съм писала по въпроса за неинтетрируемостта, това не прави проблема по-малко социален. Просто аз под социален не визирам само бедността, а манталитета на циганите и смятам, че докато са заедно накуп отделени, все така ще е. Сега ти ми кажи, вярваш ли че ако детето си го оставиш на отглеждане във Факултета, то ще стане по-различно? Или мислиш, че ще стане като теб, понеже носи твоите гени?

Бубулина,манталитета се предава от поколение на поколение и затова са еднакви тези неща, но въобще не е сериозно да седнем да обсъждаме има или няма ген за сватби за 3 дни.  Средата е проблема и средата е циганска, ей това е.
« Последна редакция: Март 11, 2013, 09:05:14 am от Bobbie »

*
Ей,ей, това за гените ми напомня теорията на един чичко от началото на миналия век- нисичък,с малки мустачки и родом от Авсрия. Много обичаше да изтъква качествата на една определена арийска раса.... :wink:Справка-"великолепното" му произведение "Майне кампф" :lol: :lol:

п.п. ама мнооо го владея тоя дойч. :o
/www.mamaibebe.com][/url]
*

Bobbie

• *
  • 5701
Ей,ей, това за гените ми напомня теорията на един чичко от началото на миналия век- нисичък,с малки мустачки и родом от Авсрия. Много обичаше да изтъква качествата на една определена арийска раса.... :wink:Справка-"великолепното" му произведение "Майне кампф" :lol: :lol:
даам, аз затова си уча децата да са далтонисти :-)

*

Бубулина

• *
  • 1352
Боби, ми дай да ви ги изпратим да ги социализирате и интегрирате по големия свят, па да ни ги върнете? В Америка, страната на неограничените възможности, ще си излязат от средата точно..  :D Тъман през това време, ще имаме възможност и ние да си направим децата далтонисти.  :wink: Джам надали би си оставила детето във Факултето, дори само заради експеримента, но никак няма да се учудя, ако точно това дете реши, че трябва да се изучи или все го тегли "навън". Щото пък ти сега изкарваш, че единствено средата има значение и такова нещо като индивидуалност няма....
ra40 аз не мога да си позволя подобни иронични изказвания за човека, завладял половин Европа.  :wink: И понеже пиша тук /макар и не редовно/ от 2007г, знам, че подобно изказване моментално ще ме изкара хитлеристка и ще започнете да ме поздравявате със Зи Хайл.  Майне дойче нот енаф биен, но продължавам да твърдя, че всяка раса има своите генетично зададени особености. Арийци, евреи, гали... И не говоря за цвят, а за това, на което Боби казва "манталитет". Разбира се, те не са константа и общовалидни.

*
Питам се кой ли е чел Майн кампф. Рачо то чел ли си я?
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*

jam

• *
  • 14924
джам, аз много пъти съм писала по въпроса за неинтетрируемостта, това не прави проблема по-малко социален. Просто аз под социален не визирам само бедността, а манталитета на циганите и смятам, че докато са заедно накуп отделени, все така ще е. Сега ти ми кажи, вярваш ли че ако детето си го оставиш на отглеждане във Факултета, то ще стане по-различно? Или мислиш, че ще стане като теб, понеже носи твоите гени?

точно затова седнах да ти разправям за тая книга и историите с аборигенското интегриране. оказва се, че много дълги години през 20-ти век са правили опити да реализират твоята идея - да откъснат децата от средата и да ги възпитат в друга, "правилна" среда. вземали са насила децата на аборигените и са ги отглеждали в специални домове. като навършат пълнолетие, са ги връщали обратно по родните им места. резултатът, с една дума, е трагедия.
ти каква друга идея имаш за откъсване на младото поколение от средата? :)

ще го запишем насила на училище, където ще го учат как да си мие зъбите и да чете, а вечер ще го връщаме при тате, който сере в ъгъла на стаята и да не продължавам нататък, че грозно... и тия опити сме ги минали.

*
Ами както казах и по-горе - пак опираме до въпроса "к'во е тУЙ нещо"  :lol:, което трябва да се направи, че въпросните хора да заживеят по някакъв различен начин... Хайде дори да приемем, че и ние и германците и французите - знаем какво, ама идва следващият неразрешим въпрос, а именно КАК?

Аз откакто се помня - все едни и същи са "рецептите" - образование, в следствие на което те започват "да се вписват", самоиздържат, да се държат по-отговорно във всякакъв смисъл. Когато се сдобият евентуално с чувство за отговорност и някакво понятие за "нормалност" близко до това на околните - предполага се, че сами ще се ограничат в безразборното раждане и скотско "отглеждане" на потомството... Понеже пък скотски отгледаното потомство - постоянно реплицира проблемите на общността и ги задълбочава - все пак е важно колко деца раждат и как биват отглеждани същите.

Добре, аз нямам нищо против идеята, че така прогресира коя да е общност, без значение какви точно са й гените. Обаче всички виждаме, че точно тази общност - не ще да прогресира и толкова. Не е вярно, че няма възможности, не е вярно че не се полагат усилия на всякакво ниво това да се случи. Ама както е казал народът: "насила хубост не става". Аз разбирам да нямат достъп до детски ясли и градини циганите, до училища и университети, че да си говорим с деситилетия как "ма то образованието...". Еми ОК, ама то образованието не е нещо, което да им раздаваме в пакети и на килограм в маалата, а нещо изискващо усилие и участие от страна на циганите. Такива кандърми и метани каквито са направени и все още се правят, че те да ходят на училище - аз не знам да са правени за който и да било друг в тази държава. Честно! Училищата - безплатни, помагалата - безплатни, за тях и безплатни закуски има, безплатни дрехи и обувки има, само за техните деца има и безплатен транспорт - училищни автобуси, които да ги събират по къщЯта и да ги връщат там след часовете...И какво? Пак им било непосилно да ходят на училище?  8O
Ми аз направо като се замисля какви "титанични усилия" сме полагали всички с вас ходейки на училище 12-ина години, при това без гореизброените екстри - направо сме за медали. :lol: Че и после още 5-6 години университет и повечето от нас - хем са бачкали, хем са ходили и на изпити и пак без някакво държавно подпомагане...

Има и друго. Опити да бъдат принудени да ходят на училище. Някъде сработват, обаче какъв е резултатът? Резултатът е ПРИСЪСТВИЕ в класните стаи, сдобиване със знания - НУЛА. Поне аз не мога да кажа друго за дете ходило на училище 4-5 години, което за тези 4-5 години не се е научило дори да чете и да пише. Хайде, ние да сме виновни за това и онова, ама аджеба как сме виновни, че детето Х, прекарващо по половин ден в училището /ще не ще/ - не се напъва да си оползотвори времето там, а просто си виси за присъствие? Или те пък учителите ще да са виновни в тези случаи м? Интересно защо същите тези учители успяват да научат нашите деца на четмо и писмо, пък циганчетата - не. И щом още на тази фаза е "изпортена ситуацията"...
всякакви мерки по-нататък стават безсмислени, няма какво да се лъжем.

Как не на едно момиче, а на стотици хиляди момичета, под 18-годишна възраст, които и името си не могат да напишат, нищо не умеят, имат вече 2-3 деца да се помогне? Как да стане? Как "с образование"? Не, че и това не е опитвано и още продължават опитите. Незнам колко "специални училища" по незнам колко проекта се направиха и се правят за циганите в не детска възраст, че да се сдобият поне с основно образование. Само да искат! Вкл. им се заплащаше посещението на училище на ДЕН. Е, не и не бе хора. Вземат си парите, малко от тях понаучат нещо /и то предимно мъжете, с единствения мотив да могат да вземат шофьорска книжка/, жените междувременно вземат та родят още едно дете в рамките на учебната година и после пак се лежкунти в коптора и се живее на социални помощи, кражби, просия и дребни далаверки.

Права е Боби за едно, много е права. Ако изобщо имат някакъв шанс за очовечване - трябва да бъдат "разселени". Ама така, че едно семейство цигани да нямат съседско семейство цигани, да не говорим за цялата рода... Но няма как да се случи това. Не можем насила да ги караме да живеят отделно едни от други т.е. "отделяне от средата" - реално не е изпълнима мярка. Не можем да ги принудим да спрат да раждат по м'найсе деца и това да започва след идването на първия МЦ и да свършва с настъпването на менопаузата. Не можем да им наложим принудителна контрацепция. Не можем да ги принудим наистина нещо да учат в училище, не да присъстват в класните стаи само телом... Апропо - никой не е успял с гореизброените неща, независимо на територията на чия държава се нахождат компактни цигански общности. Навсякъде те си живуркат по начина, по който го правят и у нас. При всякакви предоставени възможности и опции да живеят по друг начин - те не и не - искат си "тяхното", държат си на него и няма отказване и "размисляне" в масовия случай. Тук-там по стечение на обстоятелствата единици решават/успяват/лично мотивирани са да се измъкнат от катуна и този начин на живот. Масата обаче - нито искат, нито се опитват да го направят.

*

jam

• *
  • 14924
лошото е, че точно "маси" от този вид се плодят и пълзят на запад със страшна бързина, докато ония, дето знаят за какво служи молива, бавно измират по тежестта на собствената си толерантност и развитост.

да сте чували нещо за Римската империя и как се е свършила? е, аз прогнозирам същото за т.н. "цивилизован свят" на Европа и Северна Америка.

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1832946
Още една калинка сред скакалците...Господи в какъв свят живеем!Утре щяла да си покаже дипломата...що пък утре?

Desunt inopiae multa, avaritiae omnia
*
http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1832946
Още една калинка сред скакалците...Господи в какъв свят живеем!Утре щяла да си покаже дипломата...що пък утре?
То ако се поразровят малко повече цяло ято с Калинки ще се появи. 
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.