Боби, аз пък друго не разбирам - някакъв своеобразен "правилник" за протести ли има? Понеже ти през цялото време пишеш "ама защо така, а не онака" и "защо за това, ами не за онова се протестира"...
Ами защото /според мен поне/ - "гражданско общество" у нас все още няма, или в най-добрия случай можем да кажем, че такова тепърва се сформира. Поради тази причина - у нас все още няма и достатъчно знания, опит, отработени механизми как се протестира, как се формулират искания, как се "канализира гражданска енергия" в съответната посока, че да се постигне конкретна важна цел... Мое си мнение, пак казвам, такива са поне личните ми наблюдения за момента.
Преди време, тук си говорихме за протестите на майките и исканията за увеличаване на добавки т.е. чиста проба социални помощи. Тогава бях и все още съм на позицията, че протест за подаяния е безсмислено нещо. Смислен е протест, на който се иска промяна на някакви условия на труд и живот, така че родителите да могат спокойно да работят и да изкарват пари, с които да си отглеждат децата, без нужда от "държавно подпомагане" за целта.
В началото на сегашните протести, когато те бяха конкретно за сметките за ток - аз си останах у дома. Не защото и аз нямах двойна сметка. Просто не смятах и не смятам и към момента, че в бъдеще ще имам по-ниски, или поне реални сметки за ток, ако в енергийната система се създаде хаос под уличен натиск. Ако презглава се отнемат лицензи на ЕРП-та, ако нормативно /без грам пазарна логика/ се намали цената на тока с някой и друг процент...Хич пък не смятам, че подобен тип проблеми се решават с викове "оставка" към правителство, което и без друго е в края на редовния си мандат. Та в онзи момент - нито съм била на улицата, нито съм викала "оставка", по простата причина че за мен лично - изобщо това не са решенията на каквито и да било проблеми на гражданите.
Аз на протест излязох едва когато се издигнаха чисто политически искания и по-конкретно - когато се издигнаха искания за смяна на избирателната система. Искания да се въведат работещи /реални, не книжни/ механизми за граждански контрол върху редица властови позиции в държавата, искания за избираемост - не за назначаване на редица административни длъжности... Т.е. аз и моите познати и приятели поне - излязохме на протест на този етап и в подкрепа на такъв вид искания. Излязохме тогава, защото това са нещата, които за нас биха имали реално значение и биха дали шанс за цялостна промяна на ситуацията в държавата ни, при това - с дълготраен ефект. Всъщност - точно с теб сме си ги говорили стотици пъти тези неща и съм останала с впечатление, че и според теб - това са важни за промяна неща у нас. Ако греша - моля да ме извиниш.
Та казах, че ми е обидно Боби, защото и аз и моите приятели и много други хора, които бяха по улиците - бяхме там в подкрепа на исканията, които споделих в предходния абзац. Не да викаме "оставка", "искаме безплатен ток" и "искаме управление с граждански комитети"
И аз пак бих излязла да ти кажа, за да искам това, което исках и сега. Не за да се шматкам по улиците със знаме, да вандалствам, да крещя каквото се подеме около мен, без да влагам грам мисъл какво е то, че "ей така и аз да съм в играта и да съм анти".
Когато обаче безумните искания от самото начало на протестите, бяха заменени от искания за политически промени, в ущърб на цялата политическа върхушка - какво стана м? Всички се захванаха с "особено важния въпрос", ама защо сега се променяли първоначалните искания и причини за протестите и се искали други /кофти за политическите мутри/ неща? Все едно е някакво престъпление това, да се издигнат нови и далеч по-смислени искания от първоначалните
Напротив - не е престъпление и всъщност - беше единственият разумен и смислен ход на протестиращите. Но твърде късно се направи. Твърде прибързано и емоционално взеха да се обявяват недобре обмислени "предложения", което даде идеална възможност - смислените от тях да се неглижират в общественото пространство, глуповатите да служат за "дъвка" на водещи и "анализатори" по телевизионните студиа и да се покаже как едни там малоумници, искат малоумни неща, при това дори за тях - не са съвсем на едно мнение. Това разбира се - си е грешка на самите протестиращи, проблем на липсата им на опит и организация.
Умните и "смислени" хора, като Джам и твоите познати, които спомена - в голямата си част постъпиха така, както постъпват на всички избори. Тогава те "ходят за гъби" и не гласуват, защото "са отвратени и няма ни един за когото да гласуват". Същите тези хора, после биват управлявани от избора на сънародниците си, които не са толкова "хай", но за сметка на това са редовни пред урните. Всеки път! Сега те - пак си останаха у дома, пред телевизорите и компютрите си /в голямата си част/, за да анализират колко точно са малоумни драгите им сънародници по улиците и техните искания. Вместо и те да излязат на улиците и да опитат поне, да поискат на висок глас нещата, които тук си говорим и уж всички сме съгласни, че те са смислените и даващите шанс да тръгне държавата ни в една по-нормална посока... Ми не, то нямало смисъл. Ами като няма смисъл - по-глуповатите ще са по улиците и ще искат глупотевини, пък умните - ще ги гледат кисело през прозореца и мъдро ще клатят глава как "не така, ми онака трябвало", ама реално - няма да предприемат каквито и да било действия. Сефте...
Джам, ти хубаво не можеш да повярваш, че "се е случило това малоумие", само дето то ще се случи отново и то по-скоро отколкото допускаш. По една много простичка причина. На хората в държавата нито им е минало недоволството, нито кой да е от проблемите им към момента е решен, или ще бъде решен след предсрочните избори. "Казанът ще продължи да си ври и кипи", при привидно няколко месечно затишие и пак ще прелее, все едно какъв ще е формалният повод следващия път. И тогава "де е Киро на кирия" както се казва? Нова политическа криза след някой и друг месец, нови протести, нови предсрочни избори...? В момента просто - общественото недоволство не затихна по естествен път, или защото някой е бил удовлетворен в исканията си /все едно какви са били същите/, а беше овладяно манипулативно. Хубаво, ама няма да има файда за никого от това, защото то е същото като да сложиш лепенка върху един цирей и да си мислиш, че си решил проблема, пък той отдолу си набира, набира...