0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

Ganka

• 5926
  • мама и леля на ангелчета
Ами аз това имах предвид. Превишила е и в двата случая. Директора нищо не може да направи, ако не иска да създаде прецедент.
Обещах на Лили:)

"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
*
Директора спазва наредба, защото накрая изключението става правило.
В мен се зароди въпрос. Разглеждаш всеки случай, кой отговаря на условията и кой не.  Не отговаря на условието за остъствията. Но пък е направила доста за да се чуе за страната, училището и т.н
Вземи едно, но дай нещо друго. Трябва да има мотиватор, за да продължи да е българка. Не може само с пръчката, трябва и морков.
И след като се даде гласност на случая, ще има все пак награда от 100 лева за високи постижения. Е, защо не го взеха това решение преди това. Не сме гъвкави и това е.

*

Ganka

• 5926
Не знам, аз казах, че съм със смесени чувства

"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
*

Chandra

• *
  • 1567
  • Безспирно е движението на живота..
Аз първоначално също прочетох материала със смесени чувства, но след като гледах интервюто с директора, се потресох! Цитирам :

"Трябва ли един изключително изявен ученик както на училищно, така и на национално и международно ниво да има повече права, отколкото всеки друг ученик в училището? Моят категоричен отговор е, че той [...] НЕ може да има повече права отколкото всеки един ученик в училището"

Ами какво да кажа - изумително е! Ама разбира се, защо да стимулираме високо мотивираните и успешните ученици, те трябва да са третирани наравно с бездейните и слаби ученици за да знае младежта, че няма смисъл да си дава усилие човек. Стипендии за успех - в никакъв случай! Те трябва да бъдат забранени, защото е важно да сме равни...  :D

Между другото, гледах материала току що точно с една млада приятелка, завършила гимназия в Казанлък миналата година. Тя силно се изненада от бройката: "33 извинени отсъствия" и думите й бяха:
"В нашето училище не 33, а 303 отсъствия правеха и никой не им сприраше стипендиите. И аз имах повече от 33 отсъствия, но не са ми спирали стипендията. Този явно се е заял с момичето. Сигурно й завижда... "

Боже, та това момиче прославя самото училище, само заради това вдигане на рейтинга би трябвало даже да получи поощрение, не да му вземат стипендията... Явно на хората наистина по-скоро им пречи, че е отишла на интервю в Кеймбридж... А този директор би трябвало да се замисли, че това момиче му дава възможност да каже: "Една наша възпитаничка отиде да учи еди къде си". Защото като го гледам, колко е ограничен, едва ли момичето има постиженията благодарение на училището. Директорът много се излага...
« Последна редакция: Декември 19, 2013, 14:20:24 pm от Chandra »
"Don't tell God how big your problems are...tell your problems how big your God is."

*

sixsens

• 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Ами какво да кажа - изумително е! Ама разбира се, защо да стимулираме високо мотивираните и успешните ученици, те трябва да са третирани наравно с бездейните и слаби ученици за да знае младежта, че няма смисъл да си дава усилие човек. Стипендии за успех - в никакъв случай! Те трябва да бъдат забранени, защото е важно да сме равни...  :D

Така, така, по стар соц обичай, да вкараме всички в калъпа. Напълно съм съгласна с Чандра. Не че одобрявам всякакви отсъствия от час, но в случая, това дете не е ходило по кафета и молове, а се е подготвяло за най-важната стъпка в живота си. И вместо този директор да се гордее, че възпитаничка на неговото училище е на такова ниво, той се чуди как да я пореже. Ама трябвало да бъдат равни всички. Ми не, не трябва. Това са някакви абсолютни комунистически глупости, с които на цяло едно поколение му беше промит мозъка и берем плодовете и до днес, че и утре ще ги берем..... Няма такъв филм като равенство. Хората не са еднакви и няма да бъдат, всеки си има своя потенциал, възможности, цели. Всякакви такива ограничения и поставяния в рамки е пагубно за личността, особено на един млад човек, пред когото е бъдещето и той трябва да си вземе живота в ръце.

Повръща ми се вече от това тотално безхаберие към младия човек в България. Дайте всякак да го осакатим, да го натикаме в ъгъла и да го смелим в месомелачката.... :x
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
*
Всякакви такива ограничения и поставяния в рамки е пагубно за личността, особено на един млад човек, пред когото е бъдещето и той трябва да си вземе живота в ръце.
Мдааа, ще си го вземе, Злати и още как. И сигурно няма да се обърне назад и с право.

Цитат "Катерина Найденова вече е приета в университета Станфорд в Калифорния, в Масачузетския технологичен институт, в Харвард и очаква отговор от Кеймбридж".........
« Последна редакция: Декември 19, 2013, 16:05:24 pm от Ники »

*
Цитат"Катерина Найденова вече е приета в университета Станфорд в Калифорния, в Масачузетския технологичен институт, в Харвард и очаква отговор от Кеймбридж".........

Може да е приета, но без стипендия или с частична стипендия, което прави ученето там непосилно, защото това са скъпи университети. Тя вероятно се бори за пълна стипендия или опрощаване на таксите срещу работа в университета (research or teaching assistantship).

Аз въпреки всичко подкрепям прилагането на правилата. Това е важно и създава обществени и лични очаквания, и предопределя дейстията на хората, защото ползите и наказанията са предвидими.
*
Аз въпреки всичко подкрепям прилагането на правилата. Това е важно и създава обществени и лични очаквания, и предопределя дейстията на хората, защото ползите и наказанията са предвидими.
И аз подкрепям спазването на правилата, както написах по-рано.
Но ми се иска да има гъвакв и личен подход към хората, които го заслужават.

*
Не пречи да отпуснат сума като стимул, специално за нея, без да се нарушават правилата.

Точно.
*

Bobbie

• *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Любопитно ми е какво ви е мнението по този казус:

Най-добрата млада жена-физик в света - без стипендия за успех
Мнението ми е, че е абсолютно правилно да се лиши от стипендия, ако е нарушила правилата. Винаги има по-добри ученици, но това не трябва да е прчина да започнат да се смятат за по-важни от другите и да мислят, че могат да си поволяват да нарушават правилата. Готвела се била за състезания - ми добре, поиска ли специално разрешение да не и се смятат тези като отсъствия? Не знам колко от вас са се занимавали с ученици,Дива Роза може да каже, тя най-добре знае. Но аз преподавах 2 семестъра и имах случай на студентка, която беше много добра и имаше отлични оценки по всичко и която се наложи да скъсам, понеже реши, че може да не прави едно или друго. Много ме беше яд на нея. Какво като е добра, не е по-велика от другите. Ако направя изключение за нея, трбява и на другите да дам същият шанс. Не става просто. Други си губят стипендията за успех, щото ги мързи да пишат нещо, което е някакъв процент от оценката и им пада успеха. После рев, че заради мен нямало да могат да си позволят да учат. Ми не е заради мен, както и в случая не е заради директора.

Добър уток е получила, сега ще слезне на земята.

*
Аз пък смятам, че правилникът на училището е преднамерен. Какво означава повече от 33 извинени отсъствия на месец? Да приемем, че средно на ден имат по 6 учебни часа. За 6 дни болнични се получават 6 х 6=36 часа. Не е невъзможно ученик да се разболее за повече от 3 дни месечно. Но за съжаление това, което е справедливо, не винаги е тъждествено на законно, т. е. законът не е добър? Освен това на мен не ми стана ясно от статията само сумата за текущия месец ли е изгубена или стипендията изобщо е изгубена? И според мен директорът се заяжда, с цел да няма изскочили над общото поле житни класове.
"Една малка крачка за човека - един голям скок за човечеството..."
Нийл Армстронг
*

Bobbie

• *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Аз почвам да се чудя някои хора дали въобще четат. „Директорът на ПМГ Красимир Дамянов признава дните на олимпиадата за извинени, но не и тези, през които дванайсетокласничката се е подготвяла и е била в Кеймбридж на интервю.‟ Какъв е проблема?

*

Chandra

• *
  • 1567
И аз подкрепям спазването на правилата.  :) Въпросът е в това, че (поне по думите на моята приятелка от Казанлък) правилата в училище като цяло НЕ СЕ спазват и според нея не за 30, ами и за 300 отсъствия не е имало наказание от този вид. Тя дори казва, че не знае за нито един случай на спряна стипендия... Е, освен този... :)
"Don't tell God how big your problems are...tell your problems how big your God is."

*
Какъв е проблема?
1. Ами на мен лично не ми става ясно заради какви отсъствия е изгубена стипендията - извинени или неизвинени. В заглавието се казва извинени, директорът твърди, че част от отсъствията са неизвинени. Т.е. статията не е ясна. Колко са извинените и колко незвинените? Стана като задачата с тръбите.  :ask:
2. Какво пише в правилника за броя на неизвинените отсъствия? Не се споменава. Споменава се само, че стипендия се губи при брой на извинените отсъствия > 33. Продължавам да твърдя, че от така написаното, правилникът излиза преднамерен.
3. И също така не ми е ясно парите за 1 месец ли са изгубени или изобщо са изгубени.
"Една малка крачка за човека - един голям скок за човечеството..."
Нийл Армстронг
*
Какъв е проблема?
1. Ами на мен лично не ми става ясно заради какви отсъствия е изгубена стипендията - извинени или неизвинени. В заглавието се казва извинени, директорът твърди, че част от отсъствията са неизвинени. Т.е. статията не е ясна. Колко са извинените и колко незвинените? Стана като задачата с тръбите.  :ask:
2. Какво пише в правилника за броя на неизвинените отсъствия? Не се споменава. Споменава се само, че стипендия се губи при брой на извинените отсъствия > 33. Продължавам да твърдя, че от така написаното, правилникът излиза преднамерен.
3. И също така не ми е ясно парите за 1 месец ли са изгубени или изобщо са изгубени.
Отсъствията се трупат за една година, значи и стипендията се губи за толкова. Броя неизвинени отсъствия мисля е около 30 и при налични от тях се губи стипендия. Това, че правилника не е подробно описан или че статията има пропуски, не означава, че правилата не са ясни. Къде ги спазват и къде не знам.
Чандра, приятелката ти кога е била ученичка? На мен доста ми се размиват спомените от преди 15г. отделно, че такъв брой не съм имала сигурно за всички години сумарно  :lol:
*

sixsens

• 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Какво като е добра, не е по-велика от другите.

Тук бъркаш, Боби, някои хора са по-велики от другите, няма какво да се лъжем. Това, разбира се, не означава, че за тях няма правила и те не трябва да ги спазват, държа да уточня. Но смятам, че трябва да са гъвкави, както се изрази някой назад.

Аз съм учила в езикова гимназия. Който е запознат знае, че първата година имаше задължителна занималня, от която можеш да се освободиш само със специална декларация от родителите. Е, мен ме освободи лично класната ми, защото смяташе, че се справям отлично и нямам нужда, дори може да ми вреди в някаква степен, защото останалите бяха по-назад с материала, а аз вкъщи можех да се подготвям по-добре. Ето пример за гъвкавост - има правила, ама за по-добрите има варианти.
Аз между другото отказах да бъда освободена и си посещавах занималнята, смятам правилно решение взех за себе си. Учителката ми там ми даде най-добрата основа. Но факт, че имаше варианти, според случая и на база преценка на конкретния казус.
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
*
Чандра, приятелката ти кога е била ученичка? На мен доста ми се размиват спомените от преди 15г. отделно, че такъв брой не съм имала сигурно за всички години сумарно  :lol:
Зависи най-вече от директора спазването на правилата. Същият ли е?
*

Chandra

• *
  • 1567
Зависи най-вече от директора спазването на правилата. Същият ли е?

Младата приятелка, която споменавам, е приятелска щерка и е завършила тази година (2013) през месец юни, но в друга )елитна) гимназия на все пак неголемия град Казанлък. Заедно с нея гледахме материала и на нея й се стори нелепо това с "наказанието", защото каза, че не е чувала за отнемане на стипендия като наказание, а има познати "не с повече от 3, а с повече 303" отсъствия, на които не е спирана стипендия...

Понеже явно е неясно това с отсъствията... Според материала:
"Правилникът на училището не позволява повече от 33 ИЗВИНЕНИ отсъствия на месец".

Това са около 5 дни по 6 учебни часа в месеца. Т.е., ако примерно някой ученик боледува повече от една седмица в месеца, по правилник би трябвало да му се спре стипендията за успех (дори и да е отличник)...  Интересен правилник.

Гледах повторно материала. Според думите на майката огорчението й е поради "бюрократичния и сухия подход на директора към учениците, които са допринесли за славата на училище, за славата на града, за славата на България". Тя не търси заобикаляне на правилата, а по-скоро признание и поощрение, което явно липсва. И според мене е права. При това съм на мнение, че традиции в подобно стимулиране би трябвало да има заради цялото общество, а не заради конкретния ученик... А ако няма, директорът наистина е можело да е по-гъвкав... Добър урок получаваме всички ние, а не това момиче - то ще се оправи, не го мислете... ;)

*
Чандра, не знам как ще се оправи. Бащата е починал, майката сама си гледа детето. Вероятно тези 50 лв.са много за тях.

*

Ganka

• 5926
Ще питам пак майка ми, защото не съм сигурна, но по въпроса за отсъствията и гоненето на учениците - вероятно е така заради делегираните бюджети. Ако училището няма определен брой ученици, няма право да получава пари за издръжка. Възможно е да е можело да направи компромис и да прескочи правилата директора, но прекалено много са се разшумяли, та в случая, заради тези отсъствия могат да санкционират училището и да спрат парите, от което ще пострадат и другите ученици. Но за да не съм в грешка, ще питам още веднъж утре и ще напиша. Помня, че беше споменала, че и циганите точно поради тази причина не ги гонят, ами ходят да ги завръщат, за да не пада норматива часове и бройката ученици.