Чандра, приятелката ти кога е била ученичка? На мен доста ми се размиват спомените от преди 15г. отделно, че такъв брой не съм имала сигурно за всички години сумарно
Зависи най-вече от директора спазването на правилата. Същият ли е?
Младата приятелка, която споменавам, е приятелска щерка и е завършила тази година (2013) през месец юни, но в друга )елитна) гимназия на все пак неголемия град Казанлък. Заедно с нея гледахме материала и на нея й се стори нелепо това с "наказанието", защото каза, че не е чувала за отнемане на стипендия като наказание, а има познати "не с повече от 3, а с повече 303" отсъствия, на които не е спирана стипендия...
Понеже явно е неясно това с отсъствията... Според материала:
"Правилникът на училището не позволява повече от 33 ИЗВИНЕНИ отсъствия на месец".
Това са около 5 дни по 6 учебни часа в месеца. Т.е., ако примерно някой ученик боледува повече от една седмица в месеца, по правилник би трябвало да му се спре стипендията за успех (дори и да е отличник)... Интересен правилник.
Гледах повторно материала. Според думите на майката огорчението й е поради
"бюрократичния и сухия подход на директора към учениците, които са допринесли за славата на училище, за славата на града, за славата на България". Тя не търси заобикаляне на правилата, а по-скоро признание и поощрение, което явно липсва. И според мене е права. При това съм на мнение, че традиции в подобно стимулиране би трябвало да има заради цялото общество, а не заради конкретния ученик... А ако няма, директорът наистина е можело да е по-гъвкав... Добър урок получаваме всички ние, а не това момиче - то ще се оправи, не го мислете...