Мен лично би ме стимулирала икономическата среда, в най-голяма степен. Какво имам предвид - стабилна и работеща икономика, гъвкав пазар на труда, реално заплащане на труда - знаете какво имам предвид. Образованието и здравеопазването също са ми важни, естествено. Но да кажем, че при една относителна финансова стабилност, човек може да е гъвкав и да успее да осигури на детето си каквото е нужно.
Не искам да ми плащат Х лв за втора, трета...десета година майчинство. Искам да мога да се върна на работа и а не бъда дискриминирана по признак - малки деца = често отсъствие. Искам да ми се плаща адекватно за труда, според работата, която извършвам и квалификацията, която ми се изисква за нея. Искам в тия детски заведения да има контрол и детето ми да не е през две седмици болно. Това, което се наблюдава тук масово с това безконечно боледуване, не съм чула другаде да го има в такива мащаби. Искам персоналът, който работи в детските заведения да бъде заплатен достойно, а не с тия мизерни заплати, които им дават сега, та тези хора се грижат за децата ни, за Бога. И още много неща мога да кажа по въпроса, но вярвам става ясно в каква посока са ми разсъжденията.
Съгласна съм да се повишат таксите за държавните ДГ, ако обаче се повиши и качеството, съответно и доходите на хората. Знам, че може би звучи утопично, но в крайна сметка, това е един от основните проблеми в тая държава - ниските доходи на населението. Причината за това се корени в неефективното управление на тази държава вече безброй години, крадене, крадене, крадене... В България стандартът на живот е доста висок /откъм цени на услуги, стоки и т.н./, а доходите са брутално ниски, тотално не кореспондиращи на този стандарт.
Не искам подаяния от държавата, искам нормални условия за труд и съществуване. Това е, което държавата е длъжна да осигури на гражданите си, останалото те ще си го осигурят сами, ако първите две са на лице.
Напоследък доста обмисляме със съпруга ми дали да имаме второ дете. Отговорът все повече клони към "не" именно по финансови причини. И не защото втората година майчинството било 300 лв. И 1000 лв да са, все тая. То това дете няма да е вечно на 2 години. Въпросът е оттам насетне как се отглеждат деца? Как да им осигуря добро образование, някакъв старт? Как? С тия доходи, просто не го виждам. Да не говорим, че то образованието в момента е пълна трагедия, та сигурно ще се налага я частни училища, я частни уроци и т.н. За тези неща си иска стабилни доходи, доста над средните за страната.
Тия проблеми не се решават на парче, с някакви подаяния за майчинство и детски. Разберете, момичета, майчинството е 2 години. Ама децата ще ги отглеждане финансово поне до завършване на гимназия, че и университет, според зависи.