0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
На мен ми е много странно как на 1 година ще си пратя детето на ясла и ще се върна на работа.
Зависи от зора, Кристал, са казали старите хора.
От твоята камбанария е едно, от чуждата - съвсем друго.
Самата ти пишеш в следващ пост да гледаме по-далече от носа си  :wink:
*

Crystal

Точно така, Елфи, само че аз не обявявам хората, които са решили да си оставят детето и да тръгнат на работа за безотговорни или такива дето не им пука за децата им. Докато те обявяват тези като мен и не само като мен, защото вече говорихме за местата в Бг извън София, за мързеливи и нагли и какви ли още не.
*
Мдаа, права си Елфи за зора. Върнах се на работа, когато навърши година и дори не го сметнах за странно. Беше ми важно да изкарвам пари, за да я гледам качествено,  240 лева на месец не ми бяха опция  :wink: Никога не съм си представяла, че държавата ще ми гледа детето. Е, гледа ми го в момента в детска ясла  :wink:

*

Crystal

Не знам как точно държавата ми гледа детето, като ще ми плаща по 340 лв на месец. И да искам да не ми плаща, няма как да стане сега. Всеки има право да избере какво да прави, а някои хора просто нямат избор и това се отнася както за едната, така и за другата страна. По същия начин може да се каже, че не искаме държавата да субсидира детските градини или да плаща за безплатни опити инвитро, например.
*
По същия начин може да се каже, че не искаме държавата да субсидира детските градини или да плаща за безплатни опити инвитро, например.
Сравняваш несравними неща.
*

Бубулина

• *
  • 1352
  • Благоденствие да сполети тази къща!
Мдаа, права си Елфи за зора. Върнах се на работа, когато навърши година и дори не го сметнах за странно. Беше ми важно да изкарвам пари, за да я гледам качествено,  240 лева на месец не ми бяха опция  :wink: Никога не съм си представяла, че държавата ще ми гледа детето. Е, гледа ми го в момента в детска ясла  :wink:
Това, че не си го сметнала за странно, не значи, че е най-доброто :wink: Кой ще успее да ме убеди, че яслите и ДГ са по-добри в отглеждането на дете ДО 3 годишна възраст? Когато нито с деца се занимава, нито може да научи повече, от колкото в къщи? Хайде да сме реалисти. Какво ИСКАМЕ и какво ПРАВИМ са две коренно различни неща. Елфи е права за зора. Но това не прави тези, които са си дали децата рано - героини, нито тези, които не са - по-мързеливи и лоши. :)
"Това,което не ни убива, ни прави по-силни!"

*
Бубу, и това със занимаването е относително. Нали съм си вкъщи, та все гледам да свърша нещо. Не ми остава кой знае колко време за игри с детето. :-( В яслата/градината все пак работят педагози, които им измислят разнообразни занимания, които не могат да ми хрумнат все пак. Не знам кое е по-добре. Факт е, че до година и половина ще им се събере и на двамата гледане у дома и после ще трябва да работя (ако не искам да си загубя мястото).
За държавата - хубаво, че майчинството е дълго, ама колко от вас взимат прословутите детски? Никой или съвсем ограничен брой. Така че, както дава, така и взима. Не помня дали ви казвах, че във Франция за едно дете не се полагат детски. От две нататък.

Мислех си за нещо друго. Все била ниска раждаемостта. Да, ама се чудя дали отчитат колко деца са родени на територията на България (съмнявам се). Защото и моите имат гражданство, както и много други, които са извън страната, но вероятността да заживеят в нея е нищожна. Та според мен проблемът с раждаемостта е много по-сериозен отколкото излиза.
« Последна редакция: Февруари 03, 2014, 13:04:28 pm от blue_sky »

*
Това, че не си го сметнала за странно, не значи, че е най-доброто :wink: Кой ще успее да ме убеди, че яслите и ДГ са по-добри в отглеждането на дете ДО 3 годишна възраст? Когато нито с деца се занимава, нито може да научи повече, от колкото в къщи? Хайде да сме реалисти. Какво ИСКАМЕ и какво ПРАВИМ са две коренно различни неща. Елфи е права за зора. Но това не прави тези, които са си дали децата рано - героини, нито тези, които не са - по-мързеливи и лоши. :)
Някъде да видя да пиша, че е ПО-ДОБРО?
За моето дете се оказа добър вариант яслата. Стана супер социална, контактна, бъбрива и куп още хубави неща. Супер много дръпна там, та не мисля, че съвсем не ги учат на нищо до 3 години.
Скоро майка я води на гости при приятелка педагог в ясла и играейки си с нея е заключила, че детето е много напред в развитието си спрямо възрастта.
А и никъде не съм писала кой е по-лош или по-добър родител, Бубулина! Еле пък да слагам някой в графа - герой...
« Последна редакция: Февруари 03, 2014, 13:01:47 pm от Ники »

*
Това, че не си го сметнала за странно, не значи, че е най-доброто :wink: Кой ще успее да ме убеди, че яслите и ДГ са по-добри в отглеждането на дете ДО 3 годишна възраст? Когато нито с деца се занимава, нито може да научи повече, от колкото в къщи?
Никой не може и в обратното да те убеди  :wink:

Да не говорим колко е неприятно да го чуват родители, които са принудени да дават децата си в заведения, притиснати от обстоятелства.
*
В тази статия може да прочете за какъв период е платеното майчинство в някои страни от Европа.
http://www.segabg.com/article.php?issueid=2326&sectionid=5&id=0001401

Сравнено с европейските страни, в България сме облагодетелствани от гледна точка на дълго майчинство ( платено и неплатено).

Относно държавните детски градини. В България държавата е осигурила такива  :wink:

Държавата е осигурила безплатно здравеопазване и образование за децата, вече друг е въпросът колко са качествени.

Какво трябва да стимулира българката да ражда?

« Последна редакция: Февруари 03, 2014, 13:36:34 pm от Мецани »
*

sixsens

• 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Мен лично би ме стимулирала икономическата среда, в най-голяма степен. Какво имам предвид - стабилна и работеща икономика, гъвкав пазар на труда, реално заплащане на труда - знаете какво имам предвид. Образованието и здравеопазването също са ми важни, естествено. Но да кажем, че при една относителна финансова стабилност, човек може да е гъвкав и да успее да осигури на детето си каквото е нужно.

Не искам да ми плащат Х лв за втора, трета...десета година майчинство. Искам да мога да се върна на работа и а не бъда дискриминирана по признак - малки деца = често отсъствие. Искам да ми се плаща адекватно за труда, според работата, която извършвам и квалификацията, която ми се изисква за нея. Искам в тия детски заведения да има контрол и детето ми да не е през две седмици болно. Това, което се наблюдава тук масово с това безконечно боледуване, не съм чула другаде да го има в такива мащаби. Искам персоналът, който работи в детските заведения да бъде заплатен достойно, а не с тия мизерни заплати, които им дават сега, та тези хора се грижат за децата ни, за Бога. И още много неща мога да кажа по въпроса, но вярвам става ясно в каква посока са ми разсъжденията.

Съгласна съм да се повишат таксите за държавните ДГ, ако обаче се повиши и качеството, съответно и доходите на хората. Знам, че може би звучи утопично, но в крайна сметка, това е един от основните проблеми в тая държава - ниските доходи на населението. Причината за това се корени в неефективното управление на тази държава вече безброй години, крадене, крадене, крадене... В България стандартът на живот е доста висок /откъм цени на услуги, стоки и т.н./, а доходите са брутално ниски, тотално не кореспондиращи на този стандарт.

Не искам подаяния от държавата, искам нормални условия за труд и съществуване. Това е, което държавата е длъжна да осигури на гражданите си, останалото те ще си го осигурят сами, ако първите две са на лице.

Напоследък доста обмисляме със съпруга ми дали да имаме второ дете. Отговорът все повече клони към "не" именно по финансови причини. И не защото втората година майчинството било 300 лв. И 1000 лв да са, все тая. То това дете няма да е вечно на 2 години. Въпросът е оттам насетне как се отглеждат деца? Как да им осигуря добро образование, някакъв старт? Как? С тия доходи, просто не го виждам. Да не говорим, че то образованието в момента е пълна трагедия, та сигурно ще се налага я частни училища, я частни уроци и т.н. За тези неща си иска стабилни доходи, доста над средните за страната.

Тия проблеми не се решават на парче, с някакви подаяния за майчинство и детски. Разберете, момичета, майчинството е 2 години. Ама децата ще ги отглеждане финансово поне до завършване на гимназия, че и университет, според зависи.
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
*

Crystal

Мецани, тази статия е от 2006г.
Интересно ми е във Франция колко са помощите за деца за семейства с 2 и повече деца и всички семейства ли могат да ги получават. А за стимулите - аз вече казах  -семейно подоходно облагане, намалено ДДС върху детските стоки и т.н. Държавата НЕ Е осигурила детски ясли и градини за всички деца. Това също е проблем. Здравеопазването е безплатно донякъде-дадох пример с болното от рак дете, за чието лечение държавата не е отпуснала необходимите средства. А и моите деца  за банални неща като настинка например, като искам да ги прегледат като хората, си плащам, другото е мижи да те лажем.
*
Съгласна съм да се повишат таксите за държавните ДГ, ако обаче се повиши и качеството, съответно и доходите на хората. Знам, че може би звучи утопично, но в крайна сметка, това е един от основните проблеми в тая държава - ниските доходи на населението. Причината за това се корени в неефективното управление на тази държава вече безброй години, крадене, крадене, крадене... В България стандартът на живот е доста висок /откъм цени на услуги, стоки и т.н./, а доходите са брутално ниски, тотално не кореспондиращи на този стандарт.
Права си и ще ти дам пример.

Аз съм си отгледала детето в "богата" община.  Това, което описваш като утопия, тук си беше реалност. Наскоро говорих и с една детска учителка относно заплатите им - тя се похвали, не питам аз за такива неща. Не е коректно да пиша сумата, понеже за повечето е ясно коя е общината, но аз се опулих. Винаги съм си мислела, че взимат не повече от 500 лв.

Доволна съм от детската градина, от учителките, от директорката дори. Доволна съм от работодателя ми, който, за да си гледам спокойно детето, ми промени работното време. Който ми е отпускал безлихвени заеми, за да си плащам таксите в университета, за да си купя кола и т.н.

Убедена съм, че не съм изключение. Ето, сега и бургаска община дръпна доста напред. Развиват се градовете - не всичко е черно и лошо. Да, в София е зле, но тя обира негативите, заради регионите, където икономиката е слаба и няма работни места.

*
sixsens  :balk_47: :balk_47: :balk_47: - все едно аз съм го писала :)

Crystal - сестра ми живее във Франция, и мъжа и е българин и имат две малки деца. Не мога да бъда най-прецизна в числата, но в общи линии платеното майчинство е 45 дни преди раждане и 3 месеца след това. Доколкото знам има опция за повече, но вече е на ниво социална помощ. Те не са получили нито стотинка извън това, защото са на хубави работи с хубави заплати (не са богати и преуспели, но да кажем че са в средата на обществото) и не им се полага. И двете деца са гледани от частни бавачки срещу заплащане, което е на ниво средна работна заплата за страната и единственото, на което имат право е да си приспадат разходите за осигуровките на гледачката от данъците (семейно подоходно облагане).
Аз работя също във френска фирма и наблюденията ми са, че във Франция е доста практика за 2+ деца, масово 3 дори. Не смятам, че са социални в това отношение, но именно както е написала sixsens - смятам, че им е създадена икономическа среда, в която нещата да се случват. Ние с нея работим доста сходни неща - аз в БГ, а тя там, и мога да направя разликата в "начина на живот"  :)
*
http://social.framar.bg/%D0%B2%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%B5%D0%BD%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%BC%D0%B0%D0%B9%D1%87%D0%B8%D0%BD%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D0%B2-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F-%D0%B8-%D0%B4%D1%80%D1%83%D0%B3%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B5%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%B8 ето и по-актуална, но не е в това главното. За ЕС минимума на майчинството е 14 месеца, като мин 2 са преди раждането.

Елфи, работодателя ти е свестен, както и моите, но държавата не им помага, а само им пречи. Основното, според мен, е политиката на държавата по отношение на бизнеса, а не безумно раздуване на социални плащания.
*
Кристал, ето  статия, но от 2013 г:
http://dnes.dir.bg/news/bebeta-finlandia-michinstvo-13827752

Нямам представа колко са помощите във Франция за семейства с 2 и повече деца. Това може да го каже, някой който живее там. Чета обаче нашите съфорумки, които живеят в чужбина. И от това, което съм прочела не виждам, някоя от тях да е ползвала по-дълго майчинство от нашето.

Проблемът с местата за държавните детски ясли и градини съществува предимно в големите градове, най-вече в София. В малките градове има недостиг на деца, които да посещават въпросните заведения.

Доколкото знам, има фонд, който да отпуска пари за лечение на българи, в това число и деца, в чужбина. Лошото в случая е, че този фонд, както и много други институции не работят ефективно, да не кажа никак. Парадоксът е, че въпросният фонд има пари, но защо не ги отпуска, няма кой да ти каже. И на мен ми се къса сърцето, когато прочета как някое детенце има нужда от лечение, а няма пари....

Не ме разбирайте погрешно, не адвокатствам на държавата. Проблемът не е само до майчинството( като период и сума), нито до местата в детските градини. Проблемът е много по-голям и Сикса го е описала много добре. Затова не мога да разбера и не приемам оплакването на българските жени да е сведено единствено и само до майчинството и детските градини. А това е в повечето случаи.

*

Бубулина

• *
  • 1352
Сикс, мерси...аз явно не се изразявам добре :D

Меци, по какво друго, освен това дългогодишно майчинство, можеш да ни сравниш с европейките? :D :wink:

Хора, разберете, че София, Варна, Бургас, не са БГ, а само част. Има хора, които НАИСТИНА вземат заплати около минималната. Не можем да се сравняваме нито с тях, нито с европейките, просто нещата са коренно различни. За туй не виждам, честно казано, какъв ви е точно проблема с тези 2 години майчинство? Какво ви бърка?

*
Бубулина, аз те разбирам, обаче също съм виждала и много хора, които търсят работа с години и чакат някой да ги покани в кафенето, в което киснат по цял ден / откъде пък имат пари за кафе?/.
Та малко това мрънкане - няма работа, мизерия и т.н. не е съвсем по вина на държавата, а поради чист мързел.
И всички искат директно да седнат на бюро с четирицифрена заплата, разбира се. Как ще ходи да работи някъде, където може да му излезе мазол.

Че държавата ни е със скапана икономика, не отричам, ама голяма част от безработицата е поради мързел.
*

Crystal

Аз имах предвид това, което Blue Sky е споменала за Франция, но не е дала подробности. Ако правилно съм разбрала, тя говори за помощи за деца, а не за майчинство. Наистина, разликата между тях и нас е от небето до земята. Ако можех да си го позволя, щях да наема детегледачка да ми гледа децата до 5 години.
Между другото, тези майки, които се върнат на работа преди навършване на 2г. на детето им, получават половината от майчинството-сега това е 170 лв. Като се сметне и около 130 лв. държавна субсидия на месец за детската ясла, излиза че държавата и за тези деца дава почти толкова, колкото за децата, чиито майки си ги гледат в къщи. И аз не мога да разбера какъв е проблемът с това майчинство. Дори когато се върне на работа, майката си е майка и според мен не може да се сравнява по работоспособност с един мъж или с несемейни и без деца жени. Видях го по себе си като се върнах на работа след първото дете и преди да родя второто, хем тогава детето го гледаше свекървата. Моята шефка е страхотна и аз съм и безкрайно благодарна за разбирането. Да е жива и здрава!
« Последна редакция: Февруари 03, 2014, 14:55:58 pm от Crystal »
*

Бубулина

• *
  • 1352
Елфи, има такива, не отричам. Но не смятам, че са болшинство. Поне около себе си, не виждам много от тоя тип. Иначе, провеждала съм интервюта, идвали са хора с претенции до небето и както казваш, мераци да получават повече от шефа. Без месец трудов стаж. Но вземаме и доста ученици, пресни, пресни от школото още - бачкат децата та пушек се вдига. Та не бих казала, че сме мързелива нация. Пак казвам, естествено и такива има. Но сама знаеш, че всичко работещо навремето - заводи, предприятия се изкраде, изпозатвори и изпопродаде. В Търговище например, почти всички работят във Винпром-а. Просто защото другаде работа НЯМА. Наистина. Тук таме някой шлосер, заварчик...доста учителки-чистачки. И те тАва е....Тя неслучайно София се пука по шевовете. Половината Перник бачка тука. Няма вече "Стомана- Перник", понеже тя пък плащаше, нали... А хората от Бургас, които плачеха по новините, като ги наритаха от Корабостроителницата? Хората за това са учили, това знаят, това са работили цял живот...
Проблемът не е един и е повсеместен. Аз също като Сикса доста ще помисля за второ дете. Не, че няма да оцелее, не че няма да мога да се СПРАВЯ. Ма пак ще съм на ръба и ще кроя бюджети до прималяване. Защо? Аз не искам лукс, нито беемвета. Искам да живея спокойно и да получавам само това, което заслужавам...