То и при вас казваш - всички карат пили нали? И това, че всички карат пили случайно да е пречка на хванатите да се наложат присъди? Понякога яки, ако не им е за сефте особено.
Не пречи, разбира се, ама с нищо не помага за намаляване на пилите шофьори и съответно с нищо не помага за намаляване бройката на загиналите поради такива причини. Това не е превенция, защото пак бройката на умрелите с хилядократно по-малка от бройката на качилите се зад волана пили. т.е. човек не се качва мислейки си как ще го накажат като блъсне някого, а се качва с мисълта, че вероятно нищо няма да се случи ( което си е така). Превенция би било, ако правеха рутинно проверки и спираха наред, караха ги да духат и им праскаха яки глоби и им взимаха книжките. И тогава щяха да се качват с мисълта, че е вероятно нещо да се случи. Ама те не го правят. Дори не намаляват легалният лимит, който тук е 0.8 промила. А и да я намалят, като не ги спират, кел файда.
Боби, съгласна съм във вашия случай, че превенция - няма, щом няма рутинни проверки. За карането пил/пиян. У нас обаче - полицията има право да спре всеки, по всяко време за рутинна проверка на всичко, вкл. и за алкохол. Както споменах - баща ми го спряха баш така и то по обяд, имаше някаква нарочна акция в онзи момент, защото обикновено - не те карат да духаш на дрегер в светлата част на деня (ако не смърдиш на алкохол де). И тук масово си карат хората пили алкохол доста над разрешеното в закона (което е равносилно на една малка бира изпита). Преди да започнат поголовно да отнемат книжки за тая раУта - много повече хора, в личното ми обкръжение си позволяваха да се качат на колата, консумирали доста над една бира. След като изгоряха двама-трима и се простиха с книжките си за по 6 месеца - година, ами "кротнаха се" и другите по този въпрос. И има пряка връзка в тези случаи между тежестта на наказанието и превенцията, която се цели. Да ми натряскат една глоба, ако ще и яка - ще се напъна, ще събера пари, ще си я платя, но като цяло - за мен не възникват особени затруднения после в битов аспект. Я да ме оставят без кола (реално) за година, дали няма да ми уври главата. Както увря на други хора, дето само не спят в колите си.
Лично аз, отдавна не си позволявам и "на една малка бира" да седна зад волана, ако и да не прескачам с нея разрешеното от закона. Не си позволявам знаеш ли защо? Ей заради този "малшанс", за който си говорихме по-горе. Ще се случи някой път да не съм в кондиция и едната там бира да "надскочи разрешеното". Ако пък точно тогава изкарам и лошия късмет да попадна в ПТП, а недай Боже да има жертви в него....това, че "само една биричка" съм пила ме прави виновна. Ако ще да съм с 0,2 (при допустимо 0,5) - пила ли съм все пак? Пила съм. Ако недай Боже и човек убия - аз самата цял живот ще се питам, дали без тази бира е можело да го избегна. Като шофьор - не съм застрахована от всякакви нелепици и малшансове на пътя, никой от нас не е. И ако ме сполети нещо такова - предпочитам да нямам терзания, дали се е случило, защото и аз не съм била оптимално адекватна.
По същата логика - няма да тръгна да "маневрирам" на пешеходната улица, или в парка. Защото съм човек, защото съм зад волана на нещо което тежи близо 2 тона, защото знам че всичките огледала и електроника по това нещо - не ми спестяват "мъртвите точки". Защото знам, че хората наооколо, на тези места - са с много по-понижено внимание, отколкото на местата където интензивно се движат коли и маневрират същите. Защото увеличавам шанса от дадени сакатлъци в пъти само заради мястото на което съм решила да правя това нарушение. И както го споходи малшанса баш Сапунджиев, ако правех същото - можеше да споходи и мен. К'во като не съм пила и не съм надрусана? Под джипа му можеше да е Дани, безброй пъти се разхождам с него по въпросната улица и минаваме на това място. И наистина не считам, че за този "малшанс" - адекватната реакция е условна присъда, честно. Ако беше помлял кошчетата за боклук и пътните знаци - нека е условна. Като е прегазил човек - тцъ.
И по този въпрос и по други, аз не пледирам за жестоки наказания (в смисъл някакви кръвожадни едва ли не), а за ефективни, които ако те застигнат - да ти създадат наистина много неудобства и неприятности. И като си знаеш какво аджеба те чака, ако си позволиш едно, или друго - поне част от хората ще се замислят и няма да направят дадени нарушения. Процент непоправими кретени - има и винаги ще има. Не са те таргета така да се каже.
Кажи ми ти какво да спре човекът не притежаващ книжка у нас да кара кола? Спират го, установяват, че не притежава книжка и....това се регистрира в РПУ-то
Пука му на въпросния къде го регистрирали, пак се качва на колата - пак кара, пак го спират - пак същото. Поредният хванат с 2,4 промила мисля беше (ако не и отгоре) го показват по новините като някаква атракция. Освен, че кара с такива промили, оказва се, че същият е бил спиран преди това 7!!! пъти, установено е, че кара без книжка, че никога не е притежавал такава и последствия за него от това - никакви. На 8-то хващане - хем пиян като мотика, хем пак си кара все така без книжка. И за тези двете "геройства" накуп - пак нищо не следва. Този сигурно и към днешна дата си кара все така без книжка, че и пиян. Лично аз считам, че когото хванат да кара без книжка - бива директно да си получава ефективна присъда, ако ще да е 6 месеца, или година, но да я получи и да е ефективна. Не условна, не глоба. Хайде пък да видим дали няма да спадне процента на "куражлиите" в тази група?
Да не става пак 5 километра пост - няма да обяснявам за други сериозни нарушения на пътя що за нелепи санкции са предвидени, а там където са уж сериозни - един куп врати и вратички да ти се размине с условна присъда, вкл. когато има убит човек (хора) и си доказано виновна страна.